Tema La Imatge Digital Doc

  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Tema La Imatge Digital Doc as PDF for free.

More details

  • Words: 859
  • Pages: 4
La imatge digital El conjunt de tècniques de creació, emmagatzematge i manipulació d'imatges amb programes informàtics es denomina INFOGRAFIA. Les imatges digitals estan constituïdes per punts de llum, la posició i color es determina per fórmules matemàtiques. Tipus: 1. Mapa de bits: Estan composades per xicotets punts o píxels, cada un amb valor de color i lluminositat, de forma quadrada i posició determinada. A l'ampliar perden qualitat i definició. 2. Vectorials: Estan constituïdes per formes poligonals bàsiques, construïdes per vectors, que són representacions d'equacions matemàtiques. Mantenen invariable la seua qualitat encara que s'amplien o reduïsquen. La qualitat: 1. La resolució: és la nitidesa o precisió amb què es representa una imatge, es mesura en píxels per polzada (p.p.p.) i s'expressa amb el nombre de píxels d'ample per alt. Quants més píxels tinga cada unitat (polzada) millor es veurà, menys pixelada. Imatges per a ser vistes en pantalla 72-96 p.p.p. Imatges per a ser impreses 300-400 p.p.p. 2. La profunditat del color és la capacitat d'un píxel de representar informació sobre el color. Hi ha diferents Modes de color : B i N, escala de grisos (256 tons), color indexat (256 tons), RGB (16 milions de tons), CYMK (16 milions de tons, per a impressió)

Formats d'arxiu En funció del treball que vullguem fer, les imatges es poden emmagatzemar de diferent forma, a açò se l'anomena format d'arxiu. Imatges RAW. El format raw, o en brut, consistix a emmagatzemar la informació directa del sensor de la càmera. Esta informació, no constituïx per si sola una imatge, ja que per a generar una imatge a partir d'este format, cal realitzar un procés d'interpretació (conegut com Demosaicing). Si una imatge bitmap consistix en una matriu de punts, on cada punt pot ser de qualsevol color i intensitat, els sensors de les càmeres digitals no poden detectar

tots els colors en cada píxel. Diguem que els píxels d'una càmera digital, pot ser de tres tipus (els que detecten el color roig, els que detecten el verd i els que detecten el blau). Les càmeres alternen píxels dels diferents tipus, per tant no es coneix el color exacte d'un punt donat, ja que només es sabrà el seu component roig o verd o blau. És per aquesta raó que per a generar una imatge bitmap completa s'ha de realitzar un procés d'interpretació. La diferència entre emmagatzemar la imatge en raw respecte a jpeg, és que internament la càmera haurà de realitzar eixe procés d'interpretació, generar un format bitmap complet i després comprimir-ho en jpeg. Si tot eixe procés ho realitzem posteriorment en l'ordinador ens estem evitant les pèrdues del format jpeg, a més de poder ajustar la interpretació visualment per a obtindre el resultat que més ens interesse.

JPEG compressió alta, servix tant per a internet com a multimèdia, per a impressió, el més utilitzat en programació. Té pèrdua al treballar-ho. TIFF poca compressió ideal per a impressió. PNG compressió alta, ideal per a tot. No té perduda.

PROGRAMES DE CREACIÓ I TRACTAMENT D'IMATGES. ÀMBITS

APLICACIONS

TIPUS D'IMATGES

PROGRAMES

Dibuix Artístic

Retoc Fotogràfic

Mapa de Bits

Photoshop

Dibuix vectorial

Vectorial

Corel, Freehand,

(creació dibuixos)

Gimp

Inskape, Illustrator.

Dibuix Tècnic Dibuix imatges 2D-3D

Vectorials

Autocad, CAD, Sketchup.

Autoedició

Combinen BMP i vectorials. Permeten el tractament de textos.

Dremweaver,

Generació d'imatges animades vectorials i modelatge 3D

Vectorials Animades

Flash

Captura i edició

Seqüències d'imatges de vídeo digital comprimide s

Premier

Presenta continguts de manera seqüencial i permet l'animació d'objectes.

After Efects

Edició de pàgines WEB

Quarkxpress In Design Scribus

Maquetació Animació

Vídeo

Multimèdia

Presentació de continguts multimèdia

3D Studio Max Blender

Pinnacle Studio Movie Maker

Premier Blender

El vídeo Un vídeo és una seqüència d'imatges (quadres o frames) que visualitzades consecutivament i a una velocitat constant genera la sensació de moviment. El vídeo digital per tant utliza una seqüència d'imatges bitmap. Per a reduir el volum de dades necessàries per a emmagatzemar el vídeo, hi ha diferents mètodes de compressió. El més bàsic consistix a comprimir les imatges individuals, com és el cas del format mjpeg, on cada imatge està en format jpg, amb la qual cosa es pot reduir la qualitat i ajustar al volum de dades requerides. Una altra tècnica consistix a buscar les parts del vídeo que no canvien d'un quadre al següent, de tal manera que s'emmagatzema només una vegada, i s'utilitza repetidament. Pensar en una persona que no es mou, el fons, etc... Sobre esta premissa es basen els formats mpeg (no confondre amb mjpeg). L'evolució de mpeg1, mpeg2, mpeg4 consistix a ampliar les tècniques per a evitar emmagatzemar informació que es mantinga entre quadres, de tal manera que les versions més modernes basades en mpeg4 com el divx o el xvid permeten trobar més parts dins de les imatges que es mantinguen al llarg del temps, i que per tant puguen ser reproduïdes utilitzant molt menys disc per a emmagatzemar-les. També hi ha els denominats contenidors, o formats d'arxiu, com són el .avi, .mov, .ogm, etc... No confondre'ls amb els mètodes de compressió. Per exemple, un arxiu .avi, pot contendre dins un vídeo en format tant mjpeg, com mpeg, com divx, de la mateixa manera que un en format .mov.

Related Documents

Imatge Fixa Digital
July 2020 9
Imatge
November 2019 10
Tema 3.doc
April 2020 2
Tema 9.doc
November 2019 10