STUDIUL DE CAZ
Ecaterina
Elaborat: Lepădatu Verificat: Croitoru Lilia
Pronunaţarea subiectului
Anastasia Mîndru din satul Gordineşti spune că pe parcursul a 7 ani locuiţi împreună cu concubin său a fost maltratată, bătută cu cruzime şi violată. După ce sa despărţit de concubinul său acesta i-a luat copii şi acum ea doreşte să-i întoarcă acasă.
Cauzele şi sursa escaladării conflictului
Sursa principală în urma căreia are loc izbucnirea conflictului este că, concubinul doamnei Anastasia consideră că primul copil nu este al lui, iar mai tîrziu apare ideea că mama şi-a lăsat copii şi nu are grijă de ei.
Cauzele ce apar în urma acestei afirmaţii sunt: bătăi în adresa ei, a mamei sale şi a copiilor săi, viol, ameninţarea cu o armă de foc, ameninţari că dacă nu va merge cu el v-or avea de suferit copii şi mama ei, ameninţări că o ucide dacă nu-i spune cine e tatăl copilului şi alte abuzuri înfăptuite cu cruzime, luarea copiilor din casa mamei şi formularea tutelei asupra lor pe tatăl şi mama lui.
Dinamica conflictului Starea tensionată
Veniri acasă la ore tîrzii şi batăi;
Recunoaşterea stării conflictului
Cererea concibinului de-a face avort că nu e copilul lui;
Accentuarea stării conflictului
Bătăi în adresa tuturor membrilor familiei şi ameninţarea concubinei cu o arma de foc; Luarea copilului de la mamă şi formularea tutelei pe concubin şi mama lui.
Declanşarea conflictului
Efectele conflictului asupra părţilor.
•Îngrijorarea concubinei pentru copii şi mama ei • Frica copiilor de a nu fi bătuţi de către concubin •Internarea în spital a concubinei în urma vătămărilor corporale în a 7 lună de sarcină • Luarea copiilor de lîngă mamă • Înaintarea a 44 de plîngeri asupra soţului ei
Strategii de soluţionare a conflictului:
Avocat competent
Prezentarea în istanţa de judecată a celor 44 de plîngeri
Interzicerea concubinului de a se apropia de casa victemei
Rezolvarea problemei
Importanţa educaţiei în solouţionarea conflictului.
În orice situaţie de conflict educaţia de care dă dovadă persoana este arma sa. Datorită educaţiei pe care o posedă persoana orice conflict poate fi soluţionat fără ca acesta să aibă urmări negative asupra ambilor părţi. Aş putea afirma că dacă concubinul ar fi manifestat educaţie lucrurile s-ar fi putut rezolva pe cale paşnică, fără ca cineva să sufere.
Sugestii şi recomadări
Prezentarea în istanţă a plîngerilor concubinei; Prezentarea tutelei, care a fost întocmită cu încălcarea unor norme; Concubina să se adreseze la organele superioare nu doar poliţiei;