הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS
הדרכה בסיסית לתוכנת
SPSS
הפעלת התוכנה: לחץ לחיצה כפולה ( )Double Clickעל סמל SPSS
לאחר המתנה קצרה יפתח בפניכם חלון נתונים ריק של תכנת ה .SPSSבשלב הראשון מומלץ להגדיל את החלון.
סרגלי כלים משתנים
תאי גיליון הנתונים
כללית ,ב ,SPSS -שלוש סוגי חלונות: .1חלון הנתונים ( Dataכמופיע למעלה) – חלון הקלט בו מקלידים את הנתונים. .2חלון פלט – )viewer (Output ,חלון הפלט בו מתקבלים התוצאות. .3חלון קוד ( – )Syntaxחלון בו ניתן לרשום פעולות בשפת .SPSS
1
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS מטבע הדברים חלון נתונים יש בדיוק אחד אבל יכולים להיות כמה חלונות פלט וקוד.
שימו לב, תמיד לפני שאתם שומרים ודאו באיזה חלון אתם נמצאים !!! ושימרו את הקובץ בהתאם לסוג שאתם רוצים.
2
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS
סרגל הכלים הסטנדרטי ()Data Toolbar
פתיחת קובץ. שמירת קובץ. הדפסה. -פעולות אחרונות .מאפשר לחזור על הפעולה האחרונה בקלות.
,UNDOביטול פעולה אחרונה. ,REDO-בצע שוב .ביטול פעולת הפקודה .UNDO
לך לשורה מספר …לך למשתנה (עמודה) בשם …-מציאת מידע בעמודה (משתנה) שבה נמצא המסגרת.
הכנסת שורה לפני השורה בה עומדת המסגרת. -הכנסת משתנה (עמודה) לפני העמודה בה עומדת המסגרת.
-
סינון תצפיות (שורות).-תוויות (מילים במקום מספרים).
3
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS
4
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS סרגל התפריט ()Menu Toolbar
תפריט :File
Newפתיחת חלון חדש .אנו נתמקד בשלושה סוגי חלונות שניתן ליצור: .1חלון נתונים (.)Data
שימו לב, אם הנתונים הקודמים שהופיעו בחלון לא נשמרו הם ימחקו !! .2חלון קוד (.)Syntax .3חלון פלט (.)Output Openפתיחת קובץ .גם כאן ניתן לפתוח את שלושת סוגי החלונות הנ"ל. לאחר בחירת סוג החלון אותו אנו רוצים לפתוח תיפתח תיבת דו-שיח ( )Dialog Boxבעזרתה אפשר לחפש בקבצים הנמצאים במחשב ,למצוא את הקובץ המבוקש ולפתוח אותו.
5
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS Saveשמירת קובץ .שמירה אוטומטית של הקובץ הנוכחי ,המופיע בכותרת החלון (כותרת החלון הנוכחי היא בצבע כחול).
מומלץ להשתמש באופציה זו או בכפתור המקביל לה בסרגל הכלים הסטנדרטי לשמור עדכונים תוך כדי העבודה שוטפת.
Save asשמירת קובץ .שמירה לא אוטומטית .בעזרת תיבת הדו-שיח שתפתח יש לקבוע את שם הקובץ ואת המחיצה בה רוצים לשמור אותו.
בפעם הראשונה ששומרים קובץ יש להשתמש באופציה זו.
Printהדפסה .עם בחירת אופציה זו תפתח תיבת הדו-שיח הבאה:
טווח ההדפסה:Print range ,
כברירת מחדל המחשב מדפיס את כל ( )Allהנתונים בחלון.
אם אנו רוצים להדפיס רק חלק מהנתונים יש לסמן בעזרת העכבר את החלק אותו אנו רוצים להדפיס ואז לבחור באופציה .Selection
שימו לב, חישבו מה אתם רוצים להדפיס לפני שתשלחו את ההדפסה ,על מנת שלא תדפיסו בטעות עשרות או מאות עמודים.
Exitיציאה מהתוכנה .שלום ולהתראות .במידה וישנם חלונות שלא נשמרו ,התוכנה תשאל אם ברצונך לשמור אותם.
6
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS תפריט :Edit Undoביטול הפעולה האחרונה. Redoביטול פעולת .Undo – Cut, Copy, Paste, Paste Variables, Clear פעולות גזירה ,העתקה ,העברה ומחיקה. Optionsעריכת תצורת .SPSSלא לשנות.
תפריט :Data
הגדרת משתנים (עמודות) והפעולות עליהם. יפורט עם דוגמאות בהמשך.
תפריט :Transform
פעולות אריתמטיות על המשתנים. יפורט עם דוגמאות בהמשך.
7
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS תפריט Analyzeו:Graphs - פעולות סטטיסטיות ויצירת גרפים. יפורט עם דוגמאות בהמשך.
8
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS
יצירת קובץ נתונים חדש בחלק זה נראה כיצד יוצרים קובץ נתונים וכיצד מבצעים פעולות שונות על הנתונים שהזנו. הקובץ שלנו יכיל נתונים על הסטודנטים :שם ,מין ,גיל ,בעלות על רכב וציונים שונים.
שלב ראשון :כניסה לתוכנה. יש להיכנס לתוכנת SPSSולקבל חלון ריק.
אם אתם רואים חלון זה סימן שאתם בפנים
שלב שני :הגדרת המשתנים. במשך כל העבודה שלנו אנו נתייחס לעמודה כמשתנה ולשורה כתצפית (לדוגמא ,סטודנט). הגדרת משתנה (עמודה ) חדש או שינוי הגדרה קיימת מתבצעת על –ידי לחיצה כפולה על שם המשתנה או מעבר ללשונית המכונה Variable Viewאשר בתחתית החלון.
9
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS
המשתנה הראשון יוגדר בשורה הראשונה ,השני בשניה וכו'. נגדיר תחילה את המשתנה הראשון אנו ממלאים כעת את השורה הראשונה .בקובץ שלנו המשתנה הראשון הוא שם הסטודנט. בעמודה Nameנרשום את שם המשתנה.name :
רצוי לא לתת שמות בעברית למשתנים. בעמודה Typeאנו מגדירים את סוג המשתנה. לחיצה עם העכבר על התא של Typeתוסיף את ההגדרה הבאה:
,ברירת המחדל של התוכנה היא משתנה מספרי ( )Numericלכן אנו צריכים לשנות אותו למשתנה מסוג מחרוזת ( .)Stringזאת נעשה על-ידי לחיצה על שלושת הנקודות. תיפתח תיבת הדו-שיח הבאה:
10
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS נבחר בסוג ,Stringבאופן אוטומטי מוגדר מספר התווים במחרוזת להיות 8אנו נשנה זאת ל- .15 נלחץ על OKעל מנת לאשר את השינויים שעשינו .כל שאר העמודות השתנו באופן אוטומטי. נשים לב ,כי בעמודה Widthנכנס הערך שבחרנו להיות מספר התווים בשם ,כלומר אורך השדה שאנו בוחרים יהיה גם רוחב העמודה של המשתנה בחלון הנתונים. בעמודה Decimalsאנו מגדירים את מספר הספרות אחרי הנקודה .כיוון שהערך שבחרנו הוא מסוג משתנה מחרוזת אין אנו צריכים להגדיר משתנה זה .נתייחס לסוג זה כאשר נגדיר משתנה מספרי. בעמודה Labelאו נותנים למשתנים כותרת המאפשרת לתת תוויות למשתנה. במקרה שלנו נרשום בעמודה זו .Student Name על עמודה Valuesנסביר כאשר נגדיר את המשתנה .Sex בעמודה Missingאין לנו צורך בהגדרת Missingבקובץ הדוגמא שלנו ,אך אנו משתמשים בו כאשר אנו רוצים להגדיר ערך חסר ,זהו ערך אשר אח"כ לא יחושב בניתוח הנתונים .לחיצה עם העכבר על התא של Missingולחיצה על שלושת הנקודות תפתח את תיבת הדו-שיח הבאה:
– No missing valuesאין ערכים חסרים. – Discrete missing valuesהגדרת ערך מסוים כערך חסר .לדוגמא.99 : בעמודה Alignמגדירים את יישור הטקסט בתא . .לחיצה עם העכבר על התא של Alignפותחת את התפריט הבא:
ממנו ניתן לבחור את היישור :שמאלה ,ימינה או מרכוז.
11
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS כעת נגדיר את המשתנה מין – משתנה מספרי עם אפס מקומות לאחר הנקודה המקבל שני ערכים בלבד 0לגבר 1לאישה.
זהו משתנה נפוץ כאשר לפעמים מתייחסים כ 1 -לגבר ו 2 -לאישה.
בעמודה Nameנרשום ,sexבעמודה Typeנבחר משתנה מספרי (,)Numericבעמודה Decimalנשנה ל ,0 -בעמודה Labelנרשום .Student Gender השלב החדש כאן הוא שאנו מגדירים למשתנה זה . Valuesאנו מגדירים את תוויות הערכים שהמשתנה מקבל .כלומר ,למספרים 1ו 0 -אנו מצמידים את מה שהם מציינים. לחיצה עם העכבר על התא של Valuesולחיצה על שלושת הנקודות תפתח את תיבת הדו-שיח הבאה: הוספת תוויות למשתנה: – Valueהערך שאנו רוצים לתת. – Value Labelתווית לערך.
לוחצים על Addעל מנת להוסיף את התווית וערכה.
האופציות Changeאו Removeמאפשרות לשנות או למחוק (בהתאמה) (תוויות קיימות תוויות שנקלטו כמו .)male
שימו לב, ללא לחיצה על Addהתווית לא תיקלט !!!
באופן דומה נגדיר את המשתנה "בעלות על רכב" בשם Vehicleשיקבל 3ערכים 0 :ללא רכב1 , אופנוע ו 2 -מכונית .וכן נגדיר את משתני גיל ,ת.ז .וציונים בקורסים חדו"א ,סטטיסטיקה והכרת המחשב. 12
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS כעת הגדרנו את כל המשתנים שלנו:
ואם נעבור ל Data View -נראה את כל המשתנים שהגדרנו:
שלב שלישי :הזנת נתונים כאשר אנו רוצים להזין נתון לתא מסוים חייבים להביא את המצביע (המסגרת הכהה) לתא זה בעזרת כפתורי החצים או בעזרת העכבר (לחיצה על התא הרצוי).
13
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS
ערך חסר .תא לגביו לא הוזן שום ערך.
אם הכפתור
היה לחוץ היינו רואים במקום את המספרים (במשתנים Sex,
Vehicleוכו') את שמות התוויות.
שים לב, לאחר הקשת Enterהמצביע מתקדם לתא הבא כלפי מטה. הקשה על Tabמעבירה את המצביע לתא הבא בכיוון ימין. ניתן להשתמש בכפתורי החצים במקלדת לתזוזה בגיליון. לחיצה על תא מסוים עם העכבר תעביר לשם את המצביע.
14
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS
פקודות טרנספורמציה (תפריט )Transform לעיתים קרובות אנו מעונינים בהמרת ערכים כמו למשל כאשר אנו מעונינים לדעת למי מהסטודנטים יש רכב ולמי אין ,ללא קשר לסוג הרכב .ולעיתים אנו מעונינים בביצוע פעולות כגון ממוצע הציונים של כל תלמיד או בציון המקסימלי והמינימלי שלו או מתן בונוס לציונים במקצוע מסוים. לשם כך נלמד שתי פקודות טרנספורמציה המופיעות בתפריט :Transform • – Recordפקודה הממירה ערכים. • – Computeמבצעת חישובים מתמטיים בין המשתנים.
המרת ערכים ()Record כאשר אנו מעונינים לדעת למי מהסטודנטים יש רכב ולמי אין עלינו לתת למחשב הוראה ליצור משתנה חדש ,בשם ,mobileשערכיו הם 0אם לסטודנט אין רכב ו 1 -אם לסטודנט יש מכונית או אופנוע. פעולת ההמרה מתבצעת מחלון הנתונים.
שים לב, אם אינך נמצא בחלון זה יש לחזור אליו.
בעזרת לחיצה על .Transform Recode Into Different Variables
15
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS
נכנס לתיבת הדו-שיח הבאה:
בחלון השמאלי מופיעה רשימה של כל המשתנים המוגדרים בחלון הנתונים .בעזרת העכבר את משתנה המקור אותו אנו רוצים להמיר ,במקרה שלנו .vehicleבעזרת החץ
אנו
מעבירים את המשתנה לתיבה .Numeric Variable -> Outputבתיבה Output Variable אנו בוחרים את השם של המשתנה החדש שאנו רוצים ליצור ( )Nameואת התווית שלו (,)Label על מנת ליצור את ההעברה יש ללחוץ על .Change אחרי שבחרנו את משתנה המקור ואת משתנה היעד (המשתנה החדש) יש להגדיר את טבלת המרת הערכים על ידי לחיצה על כפתור Old and New Valuesאשר תפתח את תיבת הדו-שיח הבאה:
16
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS
בחלון השמאלי מופיעים לנו האפשרויות של הערך הישן (:)Old Value – Valueהעברת ערך בודד. – System-missing, System –or user-missingהפיכת ערך חסר לערך אחר. – Rangeקיבוץ טווח ערכים. בחלון הימני אנו נותנים את הערך החדש ( ,)New Valueומוסיפים אותו על ידי לחיצה על Add לטבלת ההמרות (.)Old -- > New במקרה שלנו ,למשתנה mobileשני ערכים בלבד כן ( )1ולא ( ,)0אנו מעבירים את הערכים כערכים בודדים: 00 11 22 ארחי שטבלת ההמרות שלנו מלאה יש ללחוץ על כפתור .Continueלסיום ההמרה יש ללחוץ על כפתור OKשבתיבת הדו-שיח הראשונה .אחרי הלחיצה תופיע עמודה חדשה בחלון הנתונים.
17
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS אפשר לתת תוויות של "כן" ו"לא" לערכים על ידי מעבר ללשונית Variable Viewכפי שלמדנו. (על האופציה IFשבתיבת הדו-שיח הראשונה נרחיב בפקודה .)Compute קוד בSPSS - תוכנת SPSSמשתמש בפקודות (קוד )Syntax -גם אם המשתמש ,כלומר אנחנו ,אינו רואה אותן .למעשה תיבות הדו-שיח שראינו עד עתה (הגדרת משתנים והמרת ערכים) ושנראה בהמשך כותבות קוד ותוכנת SPSSמריצה אותו. למשתמש יש אפשרות לראות את הקוד ,לשנותו ואפילו לכתוב קוד בעצמו .בקורס זה אין אנו נדרשים לכתוב את הקוד אבל חשוב שנדע מה המחשב מבצע "מאחורי הקלעים" וכן חובה עליכם להראות שראיתם את הקוד. על מנת לראות את הקוד יש להיכנס לתיבת הדו-שיח כמו שביצענו מקודם או בעזרת כפתור . הפעולה האחרונה בסרגל הכלים
שים לב, תיבת הדו-שיח נשארה מלאה בפרטים שהזנתם בפעם האחרונה. בתיבת הדו-שיח יש ללחוץ על הכפתור .Paste יפתח חלון חדש ,חלון הקוד ( )Syntaxובו יוצגו הפקודות בקוד SPSSהמבצעות את ההמרה ( )Recodeהממירה את ערכי vehicleלתוך .mobile
לחלון ה Syntax -יש סרגלי כלים משל עצמו וניתן לשמור או להדפיס אותו בנפרד. הרצת הקוד המסומן. -חזרה לחלון הנתונים.
18
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה סימון קטע הקוד ולחיצה על
SPSS תיצור את המשתנה mobileבחלון הנתונים (במקום לחיצה על
OKכפי שאנו עשינו).
חישובים ()Compute פקודת Computeמבצעת חישובים מתמטיים בין המשתנים וכתוצאה מכך יוצרת משתנה חדש. נשתמש בה לצורך ביצוע חישובים ,כגון ממוצע ציונים ,נשתמש בתיבת הדיאלוג Computeאליה ניתן להגיע מחלון הנתונים בלבד. כניסה לתיבת הדו-שיח של Computeמתבצעת על-ידי .Transform Compute
תפתח תיבת הדו-שיח הבאה:
19
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS
ב Target Variable -אנו מגדירים את שם המשתנה החדש ,כאשר לחיצה על Type & Label פותחת את חלון הדו-שיח:
– Labelנתינת תווית למשתנה החדש.
– Typeבחירת סוג המשתנה. לחיצה על Continueתחזיר אותנו לתיבת הדו-שיח הקודמת. על ידי החצים אנו מעבירים את הפונקציה הרצויה מרשימת הפונקציות ( )Functionsואת המשתנים שבהם אנו רוצים שהיא תשתמש .באמצעות המחשבון ניתן ליצור פונקציה אישית. לחיצה על OKתבצע את החישוב ואילו לחיצה על Pasteתרשום בחלון הקוד:
סימון קטע הקוד ולחיצה על
תיצור את המשתנה averageבחלון הנתונים.
מומלץ להשתמש בפונקציות מוכנות כגון MEANמאשר לבצע את החישוב ישירות על-ידי חיבור וחילוק: COMPUTE average = (infi + stat + comp)/3 משום שבמקרה שקיים ערך חסר (לא הוזן ציון) באחד המקצועות הפונקציה MEANתחשב ממוצע לשני הציונים הקיימים ואילו חישוב ישיר אינו יכול להתבצע ולכן לא יחושב ממוצע לתלמיד זה ! ביצוע פעולות מותנה ()IF 20
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS פעמים רבות ברצוננו לבצע פעולה מסוימת רק לגבי חלק מהתצפיות (נבדקים/שורות במקרה זה) לשם כך קיים בתיבות הדו-שיח של Transformו Compute -ועוד מופיע כפתור IF שמשמעתו" :בצע אם מתקיים התנאי". נניח למשל שאנו רוצים לתת בונוס 10%לממוצע הציונים לתלמידים שגילם +25וציונם באינפי' גבוה מ.75 - לשם כך נכנס שוב לתיבת הדו-שיח Computeשם ניתן בונוס :10%
21
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS נלחץ על Ifנקבל את תיבת הדו-שיח:
נבחר :include if case satisfies conditionעל מנת שחישוב הבונוס יתבצע רק כאשר התנאי מתקיים .בעזרת המחשבון ורשימת המשתנים ניצור את תנאי ה .If -לחיצה על Continueמחזירה אותנו לתיבת הדו-שיח הקודמת. לחיצה על OKתבצע את החישוב ואילו לחיצה על Pasteתרשום בחלון הקוד:
סימון קטע הקוד ולחיצה על
תיצור את המשתנה Bonusבחלון הנתונים.
כעת הקובץ הנתונים נראה כך:
22
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS
23
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS
טבלאות שכיחות ,מתארי מדגם Crosstabs ,והיסטוגרמות ( )Analyze Descriptive Statistics טבלאות שכיחות ()Frequencies הפקה של טבלת שכיחויות היא אחת מהפעולות הנפוצות ביותר בשימוש בכל תוכנה סטטיסטית. יחד עם השכיחויות אפשר לקבל סטטיסטים שונים (ממוצע ,חציון ,שכיח סטית תקן ועוד) וכן גרפים של השכיחויות.
כניסה לתיבת הדו-שיח של טבלאות שכיחות: … Analyze Descriptive Statistics Frequencies
דוגמא :שכיחות גיל בתיבת הדו-שיח שקיבלנו:
24
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS בחלון השמאלי מופיעים כל המשתנים המוגדרים בחלון הנתונים .שוב בעזרת החץ נעביר את המשתנה שאנו רוצים לבדוק שכיחויות אל החלון הימני ,בדוגמא שלנו גיל. נסמן משמאל לתיבה ,Display frequency tablesכלומר יצירת טבלת שכיחויות בחלון הפלט (.)Output
לחיצה על Statisticsפותחת לנו את תיבת הדו-שיח הבאה:
בתיבה זו אנו יכולים לבחור אילו סטטיסטיים יוצגו (בחירה הפונקציות שבCentral - Tendencyו ,) Dispersion -בדוגמא שלנו בחרנו בממוצע ,מינימום ,מקסימום וסטיית תקן. לחיצה על Continueתחזיר אותנו לתיבת הדו-שיח הקודמת. לחיצה על Chartsתפתח את תיבת הדו-שיח הבאה:
25
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS בחירת סוג הגרף: – Noneללא גרף. ל Bar charts -ו Pie charts -ניתן לבחור גם את Chart Valueמתחתית התיבה :כלומר גרף המציג אחוזים או שכיחויות למשתנים בדידים. ל Histograms -אפשר לבחור גם עקומה נורמלית למשתנים רציפים. לחיצה על Continueתחזיר אותנו לתיבת הדו-שיח הקודמת. לחיצה על OKתבצע את החישוב ואילו לחיצה על Pasteתרשום בחלון הקוד את ההוראות הבאות:
סימון קטע הקוד ולחיצה על
תיצור חלון פלט ( )Outputעם הרכיבים הבאים:
טבלת הסטטיסטים שביקשנו: מופיע מספר התצפיות להן נרשם ערך כלשהו (
Statistics 6 1 25.17 1.83 23 27
Valid Missing
,)Validבדוגמא 6תצפיות היו בעלות ערך,
Student Age N
ומספר התצפיות החסרות ( ,)Missingבדוגמא
Mean Std. Deviation Minimum Maximum
לתצפית אחת היה ערך חסר. כמו כן מופיעים כל הסטטיסטים שביקשנו.
26
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS טבלת השכיחות: Student Age Cumulative Percent 33.3 50.0 66.7 100.0
Valid Percent 33.3 16.7 16.7 33.3 100.0
Percent 28.6 14.3 14.3 28.6 85.7 14.3 100.0
Frequency 23 2 25 1 26 1 27 2 Total 6 System 1 7
Valid
Missing Total
טבלה זו מורכבת מחמש עמודות (נסקור אותן משמאל לימין): הראשונה – מתארת את ערכי המשתנה. – Frequencyשכיחות. – Percentאחוז כל שכיחות מהסה"כ. – Valid Percentאחוז כל שכיחות מתוך התצפיות להן יש ערך כלשהו. – Cumulative Percentאחוזים מצטברים.
ההיסטוגרמה שנוצרה:
Student Age 2.5
2.0
1.5
1.0
Std. Dev = 1.83 Mean = 25.2 N = 6.00
0.0 27.0
25.0
26.0
24.0
23.0
Student Age
27
Frequency
.5
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS
בדוגמאות הבאות נשתמש בקובץ מוכן .Employee dataאת הקובץ ניתן למצוא במסלול:
g:\softwear\Spps10 בכיתות מרכז המחשבים .על מנת לעבוד עם הקובץ יש להעתיקו לדיסקט או לכונן הקשיח ל- .C:\Temp בקובץ זה קיימים המשתנים הבאים id :מספר העובד gender ,מינו bdate ,תאריך לידה,
educשנות לימוד jobcat ,קטגורית עבודה (שלוש קטגוריות) salary ,משכורתsalbeg , משכורת התחלתית jobtime ,ותק בשנים prevexp ,ניסיון קודם בחודשים minority האם העובד הוא בן מיעוטים או לא (מאחר ומדובר על נתונים שנאספו בארה"ב בן מיעוטים הוא כל מי שאינו לבן).
מתארי מדגם ()Descriptives פקודה זו משמשת לתיאור משתנים כמותיים. כניסה לתיבת הדו-שיח של טבלאות שכיחות: … Analyze Descriptive Statistics Descriptives
28
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS תיפתח תיבת הדו-שיח הבאה:
בעזרת החץ
אנו מעבירים את המשתנים לתיבה .:)Variable(s
ב Options -אנו יכולים לבחור את הסטטיסטים שאנו רוצים. תפתח תיבת הדו-שיח הבאה:
במקרה שלנו בחרנו לבדוק מהו הממוצע ,סטיית התקן ,מינימום ומקסימום.
29
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS כמו כן בתיבה Display Orderניתן לבחור את הסדר שבו יופיעו המשתנים בטבלה ,בדוגמא שלנו בחרנו בסדר אלפביתי. לחיצה על Continueתחזיר אותנו לתיבת הדו-שיח הקודמת. לחיצה על OKתבצע את החישוב ואילו לחיצה על Pasteתרשום בחלון הקוד:
סימון קטע הקוד ולחיצה על
תיצור חלון פלט (:)Output
Descriptives De scriptiv e Statistics Std. Deviation 2.88
N
Mean 13.49
Maximum 21
Minimum 8
474
104.59
95.86
476
0
474
$17,075.66
$135,000 $34,419.57
$15,750
474 474
)Educational Level (years Previous Experience )(months Current Salary )Valid N (listwise
פקודת Crosstabs Cross Tablesהן טבלאות המציגות את מספר התצפיות (מספר העובדים בדוגמא) בכל קבוצה התקבלת משילוב של שני משתנים בלבד! בבחינת התפלגות העובדים לפי מין ומיעוט מתקבלת טבלה 2x2אנו יכולים לקבל את מספר הנבדקים בכל אחד מארבעת התאים וכן נתונים נוספים .שימוש ב Cross Tables -יכול במקרה זה לבדוק האם קיימת אפליה. כניסה לתיבת הדו-שיח של :Cross tables … Analyze Descriptive Statistics Crosstabs
30
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS
תיפתח תיבת הדו-שיח הבאה:
יש לבחור משתנה אחד שייצג את שורות ( )Rowsהטבלה ומשתנה שני שייצג את העמודות ( )Columnsאפשר לבחור יותר משני משתנים אולם התוצאה תהיה מספר טבלאות. לדוגמא נבחר גם את )jobcat (Employment categoryכמשתנה שלישי. כפתור Cellsמאפשר לנו לקבל בכל תא בטבלה נתונים נוספים מעבר למספר התצפיות.
31
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS
:Countsמספר התצפיות בכל תא. – Observedמספר התצפיות "בשטח". – Expectedמספר התצפיות הצפוי במקרה שאין קשר בתאים. – Percentagesאחוזים מתוך המדגם הכללי ,מהעמודה ומהשורה. – Residualsשאריות – ההפרש בין המצוי ( )Observedלצפוי (.)Expected שאריות גדולות מעידות על קשר בהתפלגות התצפיות ובמקרה שלנו יעידו על אפליה.
כתוצאה נקבל שתי טבלאות: )1המייצגת את מין הנבדק לעומת השתייכותו למיעוטים: Gender * Minority Classification Crosstabulation Minority Total Classification 216 216.0 258 258.0 474 474.0
No Yes 176 40 168.6 47.4 7.4 -7.4 194 64 201.4 56.6 -7.4 7.4 370 104 370.0 104.0
Count Expected Count Residual Count Expected Count Residual Count Expected Count
Female
Gender
Male Total
כפי שאפשר לראות השאריות ( )±7.4אינה גדולה יחסית למספר התצפיות הכללי כך שאפשר לומר כי אין כאן מקרה ברור של אפליה .תשובה מדויקת דורשת שימוש במבחן סטטיסטי.
)2המייצגת את מין הנבדק וקטגוריית עבודה (מנהל ,ממונה ופקיד):
Total
Gender * Employment Category Crosstabulation Employment Category
32
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS Clerical Custodial Manager 206 0 10 216 165.4 12.3 38.3 216.0 40.6 -12.3 -28.3 157 27 74 258 197.6 14.7 45.7 258.0 -40.6 12.3 28.3 363 27 84 474 363.0 27.0 84.0 474.0
Count Expected Count Residual Count Expected Count Residual Count Expected Count
Female
Gender
Male Total
ניתן לראות שאריות גדולות למדי המעידות על אפליה מינית! מומלץ להשתמש בפונקציות זה !
שימו לב, לכותרת של כל טבלה היא מציגה את המשתנים הנחקרים.
ממוצעים בקבוצות שונות ( )Analyze Compare Means כאשר אנו רוצים להפיק ממוצעים של משתנים שונים בקבוצות שונות נשתמש באופציה .Means באמצעות פקודה זו ניתן למצוא ממוצע של משתנה כמותי לפי קטגוריות של משתנה בלתי תלוי איכותי. כניסה לתיבת הדו-שיח של :Means … Analyze Compare Means Means
תיפתח תיבת הדו-שיח הבאה:
33
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS
בתיבת Dependent Listממוקמים המשתנים לגביהם אנו רוצים לקבל ממוצעים .בדוגמא, המשתנה התלוי שאת הממוצע שלו נרצה לבדוק יהיה – educשנות לימוד. בתיבת Independent Listממוקמים המשתנים היוצרים את הקבוצות .בדוגמא ,המשתנים הבלתי תלויים כלומר ,הקטגוריות בהן נשתמש לחלוקת המשתנה התלוי יהיו – genderמין הנבדקים ו – minority -השתייכות הנבדק למיעוטים.
הכפתור Optionsמאפשר לנו לבחור את הסטטיסטים שברצוננו להפיק.
34
הכרת המחשב – החוג לסטטיסטיקה SPSS
על ידי לחיצה על. מופיעים כל הסטטיסטים מהם אנו יכולים לבחורStatistics בחלון השמאלי שבו נמצאים הסטטיסטיםCell Statistics אנו יכולים להעבירם לחלון הימני
החץ
.אשר יופקו ויופיעו בפלט לא/התוצאות שנקבל יהיו שתי טבלאות אחת של ממוצעי שנות הלימוד לפי מין והשניה לפי מיעוט :מיעוט Educational Level (years) * Gender Educational Level (years) Gender Mean N Female 12.37 216 Male 14.43 258 Total 13.49 474
Std. Deviation 2.32 2.98 2.88
Educational Level (years) * Minority Classification Educational Level (years) Minority Classification Mean No 13.69 Yes 12.77 Total 13.49
N 370 104 474
Std. Deviation 2.94 2.56 2.88
35