Proves d’accés a la Universitat (2001) Selectivitat (LOGSE) Electrotècnia Model 2 Tria una de les dues opcions i contesta només les qüestions i el problema corresponents a l’opció seleccionada. Cada qüestió val 1.25 punts i el problema 5 punts. Errors de concepte invalidaran la resposta, i ja no es puntuarà, encara que hi hagi encerts parcials. Cada error en les unitats o cada unitat no posada es penalitzarà amb 0.5 punts. OPCIÓ A Qüestions 1. En un punt P de l’espai, quina diferència hi ha entre el camp magnètic que crea una càrrega en repòs i el que crea la mateixa càrrega en moviment? 2. Què val la impedància del conjunt per a una freqüència d’1kHz? 1mH 10µF 2µF
3. Un motor de continu es connecta a 220V i consumeix 19A. Quina potència ha de subministrar si té un rendiment del 75%? R Si Vi = 10sin(ωt), representa Vo(t) 4. indicant quan condueix i quan no + + condueix el díode de la figura següent: VO Vi Problema En el circuit següent, determina: a) Caiguda de tensió a cada resistència. (1 punt) b) Corrent per cada element. (1.5 punts) c) Potència entregada o dissipada a cada element, indicant si és entregada o dissipada. (1.5 punts) d) Energia consumida per la resistència de 680Ω en 24 hores (dóna el resultat en kWh). (1 punt)
100Ω
2V
680Ω 3V
470Ω
560Ω 6V
OPCIÓ B Qüestions 1. Pot existir f. e. m. induïda en l’instant en què el flux que travessa el circuit és nul? (raona la resposta) 2. Quantes piles en sèrie es necessiten per obtenir un corrent de 3A a través d’una resistència de 3Ω si les característiques de les piles són: 1.8V i resistència interna 0.1Ω? 3. En quina freqüència els dos esquemes presenten la mateixa impedància?
R C
R
L
4. Explica en què consisteix fer un assaig en buit d’un transformador i quina informació s’obté.
Problema Una bobina de resistència R = 200Ω i coeficient d’autoinducció L = 0.2H es connecta en sèrie amb un condensador de capacitat C = 100µF a una tensió de 250V i 50 Hz. Calcula: a) Reactància total del conjunt. (1 punt) b) Impedància del circuit. (1 punt) c) Intensitat de corrent. (1 punt) d) Angle de desfasament entre tensió aplicada i intensitat. (1 punt) e) Potència activa, potència reactiva i potència aparent. (1 punt)
Proves d’accés a la Universitat (2001) Selectivitat (LOGSE) Electrotècnia Criteris específics de correcció Model 2
La prova d’avaluació consistirà a comprovar el compliment dels objectius generals marcats al BOE de 21 d’octubre de 1992, suplement del número 253. El model d’examen presentat consta de quatre qüestions relatives als diferents temes i un problema. Els criteris de correcció de la prova seran els següents: — Cada qüestió val 1.25 punts. — El problema val 5 punts. D’aquesta manera la nota màxima serà de 10 punts. La qualificació final s’arrodonirà a 0.5 punts. Errors de concepte invalidaran la resposta, i ja no es puntuarà, encara que hi hagi encerts parcials. Cada error en les unitats o cada unitat no posada es penalitzarà amb 0.5 punts. L’alumne podrà emprar calculadora (no programable), però en cap cas no podrà disposar d’un formulari o de cap altre tipus de document escrit.