Referat Raischi Ana-maria

  • Uploaded by: Dina
  • 0
  • 0
  • October 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Referat Raischi Ana-maria as PDF for free.

More details

  • Words: 1,270
  • Pages: 6
Universitatea de studii Politice și Ecomomice Europene

Referat la disciplina Contabilitatea Financiară pe tema:

”Contabilitatea imobilizărilor corporale în curs de execuție”

Realizat de: Raischi Ana-Maria Facultatea: Științe Economice Specialitatea: Contabilitate Anul: II

Cuprins:

1.Introducere: Definiția imobilizărilor corporale, componența 2.Imobilizări corporale în curs de execuție 3.Componența imobilizărilor corporale în curs de execuție 4.Construcții în curs de execuție 5.Utilajul destinat instalării 6.Imobilizările corporale până la punerea în funcțiune 7.Costurile ulterioare în curs de execuție 8.Concluzie

Imobilizările corporale sunt parte componentă a imobilizărilor care reprezintă active deținute pentru a fi utilizate pe o perioadă mai mare de un an în activitatea entității sau pentru a fi transmise în folosința terților. Ele sunt active care îmbracă o formă fizică naturală, au o durată de funcționare utilă mai mare de un an, se utilizează în activitatea antității sau se află în procesul creării, nu sunt destinate vînzării , transmiterii către terți în leasing operațional.

Imobilizările corporale sînt compuse din: Imobilzări corporale în curs de execuție - imobilizări corporale procurate sau aflate în procesul de creare și de pregătire pentru utilizare după destinație pînă la transmiterea lor în exploatare

Mijloace fixe – imobilizări corporale transmise în exploatare, valoarea unitară a cărora depășește plafonul valoric prevăzut de legislația fiscală sau pragul de semnificație stabilit de entitate în politicile contabile Terenuri – imobilizări corporale dub formă de teritorii funciare deținute de entitate cu drept de proprietate sau primite în arendă financiară pentru a fi folosite în activitatea entității Resurse minerale – imobilizări corporale sub formă de costuri capitalizate ale lucrărilor de explorare pentru care este demonstrată fezabilitatea tehnică și viabilitatea comercială Imobilizările corporale în curs de execuție sunt determinate prin intermediul contului de activ 121 ”Imobilizări corporale în curs de execuție”. În debitul acestui cont se înregistrează intrarea/majorarea valorii imobilizărilor în curs de execuție. Ieșirea/diminuarea valorii imobilizărilor corporale în curs de execuție se înregistreză în creditul contului. Soldul contului este debitor și reprezintă valoarea imobilizărilor corporale în curs de execuție. La contul 121 ”Imobilizărilor corporale în curs de execuție” entitatea poate deschide următoarele conturi de gradul II:  1211 ”Construcții în curs de execuție”  1212 ”Utilaj destinat instalării”

 1213 ”Imobilizări corporale până la punerea în utilizare”  1214 ”Costuri ulterioare în curs de execuție” În urma analizei nomenclatorului conturilor de gradul II din contul 121 în Planul general de conturi cu componența imobilizărilor în curs de execuție stipulate în SNC ”Imobilizări necorporale și corporale” deducem că acestea după conținut corespund următoarei componențe de imobilizări corporale în curs de execuție :

Nomenclatorul conturilor de gradul II prescrise de Planul general de conturi pentru contul 121 ”Imobilizări corporale în curs de execuție” 1211 ”Construcții in curs de execuție”

1212 ”Utilaj destinat instalării”

1213 ”Imobilizări corporale până la punerea în utilizare”

1214 ”Costuri ulterioare în curs de execuție”

Componența imobilizărilor corporale în curs de execuție conform SNG Construcția în curs de execuție

Utilaj destinat instalării

Utilaj și alte obiecte până la punerea în funcțiune

Investiții capitale ulterioare

Realizarea lucrărilor de construcție poate fi efectuată în regie proprie sau în antrepriză. Ceea ce ține de costurile privind construcția unor obiecte noi , ele sunt contabilizate pe fiecare obiect separate cu totalul cumulativ de la începutul construcției până la punerea în utilizare a obiectului. Costurile aferente executării în regie proprie a lucrărilor de construcție sunt diverse, printre care cele mai utilizate formule contabile sunt:  Reflectarea valorii materialelor consummate Dt 121 ”Imobilizări corporale în curs de execuție” 1211 ”Construcții în curs de execuție” Ct 211 ”Materiale”  Reflectarea valorii obiectelor de mică valoare și scurtă durată Dt 121 ”Imobilizări corporale în curs de execuție” 1211 ”Construcții în curs de execuție” Ct 213 ”Obiecte de mica valoare și scurtă durată”  Reflectarea calcului uzurii obiectelor de mica valoare și scurtă durată Dt 121 ”Imobilizări corporale în curs de execuție” 1211 ”Construcții în curs de execuție” Ct 214 ”Uzura obiectelor de mica valoare și scurtă durată”  Reflectarea calcului salariului muncitorilor care execută lucrările de cosntrucție și montaj Dt 121 ”Imobilizări corporale în curs de execuție” 1211 ”Construcții în curs de execuție” Ct531 ”Datorii față de personal privind retribuirea muncii”  Reflectarea calculului contribuțiilor la asigurarea social și medicală în mărime de 23% și 4,5% Dt 121 ”Imobilizări corporale în curs de execuție” 1211 ”Construcții în curs de execuție”

Ct 533 ”Datorii privind asigurările”  Reflectarea capitălizării costurilor îndatorării atribuibile direct construcției unui active cu ciclu lung de producție Dt 121 ”Imobilizări corporale în curs de execuție” 1211 ”Construcții în curs de execuție” Ct 511 ”Credite bancare pe termen scurt” La finalizarea lucrărilor de construcții imobilizarea în curs de execuție se dă în exploatare și se pun în funcțiune. Documentul justificativ ce confirm punerea în funcțiune a obiectului și trecerea la intrări a mijlocului fix este Procesul verbal de primire-predare a mijloacelor fixe, în baza căruia se întocmește formula contabilă privind decontarea imobilizării corporale în curs de execuție și intrarea mijl. fixe: Dt 123 ”Mijloace fixe” Ct 121 ”Imobilizări corporale în curs de execuție” 1211 ”Construcții în curs de execuție” Contul 121 se aplică și la intrarea în patrimoniu a utilajelor care necesită montare. Aceste active nu pot fi puse în funcțiune imediat după momentul achiziției, deoarece necesită montare și instalare,astfel entitatea va recunoaște o imobilizare in curs de execuție, utilizind contul de gradul ll 1212,,Utilaj destinat instalării". Valoarea de procurare (sau altî valoare) a utilajului care necesită montare precum și toate costurile ulterioare aferente instalării și montării care vor forma costul de intrare a viitorului mijloc fix se acumulează în debitul acestui cont în corespondență cu conturile de datorii sau conturile de evidență a valorilor materiale consumate, în funcție de natura costurilor suportate la instalare și montare.

Deasemenea contul 121 ”Imobilizări corporale în curs de execuție” se aplică și la intrarea imobilizării corporale care încă nu sunt puse în funcționare. Astfel entitatea va recunoaște o imobilizare în curs de execuție utilizând contul de gradul II 1213 ”Imobilizări corporale până la punerea în utilizare”. Un exemplu elocvent este cazul importului de mijloace fixe. Importurile de mijloace fixe au ca baza juridică contractile economice încheiate cu furnizorii externi. Oirce contract cu furnizorul extern cuprinde prețul mijlocului fix negociat și condiția de livrare FOB portul strain de încărcare sau CIF portul moldovenesc de descărcare. În cazul trecerii mărfurilor (bunuri procurate, mijloace fixe) peste frontier vamală se percep ca drepturi de import:    

Taxă vamală Taxă pe valoarea adăugată Accizele Taxa pentru procedure vamale

Drepturile de import se plătește până la depunerea declarației vamale. La momentul vămuirii se permite plata diferenței dintre suma calculate și suma plătită în prealabil . Organul vamal este în putere să interzică importul de mărfuri pentru care nu au fost plătite drepturile de import în modul stabilit de codul vamal. Investițiile capitale aferenete imobilizărilor corporale reprezintă costurile ulterioare de reparație sau dezvolate a imobilizării corporale cu scopul îmbunătățirii caracteristicilor inițiale a acesteia și respective majorării beneficiilor economice așteptate din utilizarea mijlocului fix. Aceste costuri au referire la lucrările efectuate cu forte proprii ale entității , nemijlocit la locul de utilizare a mijloacelor fixe. Contul de gradul II 1214 ”Costuri ulterioare în curs de execuție” al contului 121 ”Imobilizări corporale în curs de execuție” se utilizează pentru evidența investițiilor capitale ulterioare, în cazul în care întreprinderea va obține în urma acestor investiții capitale un avantaj economic care îl depășește pec el evaluat initial la achiziționare. La finalizarea lucrărilor aferente investițiilor capitale în mijloacele fixe acestea se trec la majorarea costului mijloacelor fixe asupra cărora s-au efectuat investiții capitale.

În concluzie pot să afirm că contul 121 ”Imobilizări corporale în curs de execuție” este un cont de activ cu ajutorul caruia se ține evidența imobilizărilor corporale în curs de execuție.

Related Documents

Referat Raischi Ana-maria
October 2019 24
Referat
May 2020 53
Referat Skizoid.docx
April 2020 17
Referat Carotid.docx
November 2019 20
Referat Faringitis.pptx
December 2019 28
Referat Cont.docx
December 2019 26

More Documents from ""

Proposal.docx
April 2020 24
May 2020 40
Alpha A
November 2019 68
Kebijakan Ponek Ok.docx
November 2019 44