Plan van Aanpak WiBo Remote afhandeling
Opdrachtnemers: Khalid Abdou Ikram Ennaanaa Ralph Tamming Houssam Abder Rahim Opdrachtgever: Amsterdam Airport Schiphol Meghan Heijke & Boudewijn Lievegoed
Schiphol ©2019-Technasium-5V
Inleiding Schiphol kennen we allemaal wel als de luchthaven van Nederland. De plek waar dag in, dag uit wordt gevlogen, waar verschillende mensen en culturen samenkomen en waar veel mensen samenwerken om jou een zo’n prettig mogelijke ervaring te kunnen bieden. Schiphol is daarnaast ook onderdeel van een hub and spoke netwerk. Doordat het aantal vliegtuigbewegingen toenemen heeft Schiphol een probleem. Het aantal vliegtuigbewegingen zorgt er namelijk voor dat er soms geen plek meer is voor een vliegtuig om te parkeren bij een gate. Dit zorgt ervoor dat vliegtuigen moeten parkeren op een zogeheten platform en de passagiers daar naartoe gebracht moeten worden met een bus, wat een onaangename ervaring kan zijn, daarnaast is het een hectisch process. Het Technasium gaat samenwerken met Schiphol om dit probleem op te lossen.
Inhoudsopgave Contents Inleiding ......................................................................................................................... 2 Opdrachtgever............................................................................................................. 3 Probleemanalyse & Opdracht ................................................................................... 3 Risico’s ........................................................................................................................... 5 Deliverables .................................................................................................................. 6 Aanpak & Planning ...................................................................................................... 6
2
Opdrachtgever Amsterdam Airport Schiphol (AAS), ook simpelweg bekend als Schiphol is het op een na grootste hub van Europa. Met hub wordt bedoeld dat AAS een verbinding maakt met kleinere vliegvelden en continenten. Jaarlijks vliegen er 71,1 miljoen passagiers via AAS, deze passagiers gaan naar 327 directe bestemmingen. Dit gebeurt in 499.444 vliegtuigbewegingen (landingen en opstijgingen). Figure 1: Vergelijking tussen een hub netwerk en point to point netwerk.
De directe opdrachtgevers en aanspreekpunten voor AAS zijn: Megan Heijke en Boudewijn Lievegoed.
Probleemanalyse & Opdracht De opdracht is gericht naar de vliegtuig behandelingsprocessen op het Amsterdam Airport Schiphol(AAS). Normaal worden deze aan de gate uitgevoerd, maar nu het aantal widebody vliegtuigen(WIBO’s) stijgt, is er niet altijd meer plek om grotere vliegtuigen aan de gate te plaatsen. WIBO’s zijn de grotere vliegtuigen die twee of meer gangpaden hebben en die meestal de langste vluchten doen. Om het afhandelingsproces van de WIBO’s toch Figure 2: Een WIBO in Emirates kleuren. uit te kunnen voeren, worden de vliegtuigen naar platformen verplaatst. Een platform is een terrein buiten de terminal waar vliegtuigen geparkeerd staan. Het is nooit Schiphol’s intentie geweest om vliegtuigen op deze platformen af te handelen, maar nu het aantal WIBO’s stijgt en er geen plek meer aan de gate is, is er geen andere optie meer mogelijk. Deze platformen worden nu dagelijks gebruikt voor meerdere vliegtuigafhandelingen.
3
Een Engelse vakterm wat vaak gebruikt wordt voor de vliegtuigafhandeling op platformen is: “remote handling”. Door de snelle groei van passagiersaantallen en de ruimte te korten op AAS, is WIBO remote handling snel en kostenbesparend het leven in geroepen. Het proces bestaat uit een passagiersproces waarbij de vertrekkende passagiers met bussen vervoerd worden naar het vliegtuig. Eenmaal aangekomen bij het vliegtuig moeten zij door middel van een trap (zonder dak) het vliegtuig in. Voor aankomende passagiers geldt hetzelfde, maar dan andersom. Dit is niet de kwaliteit die AAS wilt leveren aan haar luchtvaartmaatschappijen en passagiers. Het gehele proces bestaat uit: vliegtuig processen (bagage in- en uitladen, cargo in- en uitladen, catering, tanken, etc.). Op het moment is er geen overzicht over de volgorde en tijden van deze processen. Bovendien, moeten ze soms op elkaar wachten waardoor het meer tijd kost (bijv. tanken kan niet met twee passagierstrappen aan het vliegtuig, dus eerst moet het vliegtuig getankt worden en daarna kunnen de passagiers pas het vliegtuig in). Dit voorbeeld is volgens veiligheidsregels, maar wordt niet altijd even goed toegepast door de operatie omdat er te veel tijdsdruk is. Wat er gebeurd is dat er tegelijk getankt en geboard wordt. Dit houdt in dat er terwijl het vliegtuig getankt wordt, passagiers over het platform lopen en dichtbij het toestel of de tankwagen komen. Qua veiligheid zou hier naar gekeken moeten worden. Het is belangrijk dat WIBO remote handling een structurele oplossing krijgt, zodat het proces weer goed gaat scoren op veiligheid, on-time performance (OTP) en passagiers ervaring. De oplossing zal ook goed gevisualiseerd moeten worden. Verder moet er rekening gehouden worden met de veiligheid, dat het toestel op tijd kan vertrekken en dat de passagier een fijne ervaring heeft. Het remote handling probleem in het kort: • Veel bewegingen / op kleine ruimte op platform: • Veel proces afhankelijkheden / op elkaar wachten => OTP (-20%) • Licht verhoogd risico op incidenten / toezicht en coördinatie nodig • Geen gescheiden processen (passagiers process en aircraft processen) Passagiers ervaren remote afhandeling als minder kwalitatief: • Teveel afhankelijk weersomstandigheden • Wachtmomenten / onzekerheid
4
•
Geen premium product
De opdrachtgever verwacht, in het kort: • Verschillende concepten en mogelijkheden voor het oplossen van de remote handling problemen. • Dat we in verschillende oplossingsrichtingen denken, waaronder: Operationeel, Infrastructuur, Technologie en Process Innovatie. • Dat er mock-ups en visualisaties gecreëerd worden.
Risico’s De oplossingen en mogelijke concepten moeten bijdragen aan de veiligheid, OTP en passagiers ervaringen. Oplossingen die daar niet aan voldoen zullen de huidige problemen niet verhelpen en kunnen zelfs een gevaar vormen.
5
Figure 3: De prioriteiten van Schiphol, met omlijnd de prioriteiten waar op gefocust wordt.
Deliverables 1. Verslag van de problemen die het huidige remote handling process met zich meeneemt. 2. Een visualisatie van de problemen van het huidige remote handling process. a. De visualisaties moeten gemaakt worden met het management in mind, het zal worden gebruikt in een pitch en zal dus van overtuigend kwaliteit moeten zijn. 3. Verslag van de oplossingen en concepten die de problemen van het huidige remote handling processen aanpakken. a. De oplossingen moeten veiligheid op een zetten. b. Ook moeten de oplossingen On Time Performance en de passagiers ervaring verbeteren. 4. Een visualisatie van de concepten en oplossingen. a. Overeenstemmend met deliverable 2, zal de visualisatie van de oplossingen ook van overtuigende kwaliteit moeten zijn.
Aanpak & Planning Het begin van het project wordt begonnen met een oriënterende fase. In deze fase wordt het probleem en de zaken die betrekking hebben tot het probleem geanalyseerd en verwerkt in een document. Om tot de gewenste resultaten te komen gaat er veel gebrainstormd worden met de opdrachtgever maar ook met een ander Technasium groep die ook bezig is met een opdracht die erop aansluit. De resultaten van de brainstorm gaan dan geoptimaliseerd worden met de opdrachtgever. Dit proces zal zich herhalen tot een gewenst product behaalt is. Het eindproduct dient dan nog gevisualiseerd en gepresenteerd te worden als een bouwkundig model.
6
Ralph
Khalid
Houssam
Ikram
21-03-2019 28-03-2019 04-04-2019 11-04-2019
Visualisatie van problemen, deadline.
18-04-2019 25-04-2019 02-05-2019 09-05-2019 16-05-2019 23-05-2019 30-05-2019 06-06-2019 13-06-2019
Technasium Parade
*in afwachting van meer data, voor het invullen van de planning. 7