Protectia Plantelor Si Animalelor.docx

  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Protectia Plantelor Si Animalelor.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 561
  • Pages: 2
Protecția plantelor Produse utilizate pentru protecţia plantelor. In protecţia plantelor sunt folosite produse chimice

(pesticide)

şi

produse

biologice

(biopreparate). Pesticidele sunt clasificate în erbicide,

insecticide,

fungicide,

acaricide,

nematocide, moluscocide, ratacide şi cu acţiune mixtă (insectofuncicid). Folosirea biopreparatelor (ex. ciuperca antagonistă Trichoderma), reduce poluarea, evită apariţia populaţiilor de dăunători şi utilizează durabil o sursă neexploatată până în prezent. Pesticidele: sunt mijloace chimice de protecţia plantelor. Cu foarte puţine excepţii (regulatori de creştere) sunt îngrediente toxice. Tehnologia de aplicare: aplicarea pesticidelor se face pe vegetaţie prin stropiri sau prin tratamente la sămânţă înclusiv a tuberculilor de cartofi

Metode alternative de protecţie a plantelor. Metodele alternative de protectia culturilor sunt: utilizarea pesticidelor; utilizarea produselor biologice (organisme antagoniste şi produse naturale; utilizarea soiurilor şi hibrizilor ameliorate şi rezistente la boli şi dăunători; utilizare măsurilor agrotehnice (prăşitul mecanic, etc); utilizarea măsurilor fizico-mecanice (dezinfecţie, descuscutare, etc). Uniunea Europeană limitează folosire îngrăşămintelor şi pesticidelor chimice în vederea creerii unei agriculturi durabile. Solurile se vor trata cu biopreparate pe baza antagoniştilor fitopatogene. Plantele modificate genetic nu pot fi introduse în Romania (exemplu-tehnologia Roudap Ready) decât pe baza avizelor Comisiei de Securitate Biologică. Sulful este permis la combaterea făinării, tripşi, afide, acarieni. Se vor folosi săpunurile, pesticide care au efectul sulfului şi în plus combat bacteriozele la cultura fasolei şi soiei, limiteazea focul bacterian al rozaceelor şi combat buruienile din parcuri şi grădini. Se vor folosii biopreparate pe bază de Bacillus thuringiensis omologate în Romania. Este important să se efectueze controlul fitosanitar şi avertizarea pentru a stabili densitatea şi intensitatea atacului de agenţi patogeni.

Protecția animalelor Sanatatea animalelor presupune bunastarea acestora, un anumit confort biologic, fara de care nu este posibila exprimarea integrala a vitalitatii, inclusiv a comportamentului natural, adecvat schimbarilor ce intervin in mediul de viata a acestora. Sanatatea animalelor inseamna asigurarea spatiului vital indispensabil, supravegherea zilnica a tuturor animalelor, monitorizarea computerizata a factorilor de microclimat, a ventilatiei, a consumului de furaje si de apa si aplicarea programelor de profilaxie a bolilor, etc.

In general animalelor trebuie sa li se asigure cinci libertati fundamentale: 1. Libertatea fata de senzatiile de foame si de sete - animalele trebuie sa aiba acces nelimitat la apa proaspata si la o hrana adecvata pentru a-si mentine starea de sanatate. 2. Libertatea fata de discomfort - animalele trebuie sa aiba un mediu de viata adecvat, care sa includa un adapost si o zona comfortabila de odihna. 3. Libertatea fata de durere si boala - animalelor trebuie sa li se asigure un diagnostic rapid si un tratament adecvat. 4. Libertatea de a-si exprima comportamentul natural - animalelor trebuie sa li se ofere spatiu suficient si compania animalelor din aceeasi specie. 5. Libertatea fata de teama si stress - animalele trebuie tratate intr-un mod care sa nu le provoace suferinte psihice. Respectarea normelor privind protectia si bunastarea animalelor, este permanent monitorizata de personalul de specialitate din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, prin controale periodice la exploatatiile comerciale si exploatatii comerciale de Tip A cu animale si pasari, controale in exploatatii nonprofesionale de la gospodariile populatiei, controale in targuri, la abatoare si controale in trafic, urmarindu-se respectarea normelor de biosecuritate, de protectie si bunastare a animalelor si pasarilor, respectiv a conditiilor de cazare, densitate, microclimat, asigurarea hranei si a apei potabile in conditiile de iarna cu temperaturi scazute si de vara in perioada cu temperaturi caniculare, precum si in timpul transportului si a sacrificarii.

Related Documents