Proiect de semestru Metode Avansate de Cercetare
1. Formularea și Testarea ipotezelor conform căreia intervențiile și combinația dintre acestea sunt eficiente în reducerea simptomelor. H1. Nivelul de depresie al grupurilor (de control) și (de intervenție) sunt similare la pre-test. H2. Nivelul de depresie al grupului de intervenție se va modifica în direcția așteptată, ceea ce înseamnă că nivelul de depresie va scădea semnificativ statistic. H3. Grupul de intervenție va avea un nivel mai redus de depresie decât grupul de control la posttest. Ipoteza H1 a fost testată printr-o analiză de varianță (ANOVA) care ne-a permis să evaluăm în ce măsură există diferențe între mediile celor 4 grupuri de subiecți. Astfel rezultatul analizei de varianță ne-a arătat că: P = 0,98 => P > 0,05. P este mai mare decât 0,05 ceea ce ne indică că nu există diferențe semnificativ statistic între mediile scorurilor grupurilor pre-test. Ipoteza H2 a fost testată printr-o analiză simplă de comparare a mediilor (testul T) pentru eșantioane perechi. Au fost comparate mediile grupurilor de intervenție înainte de testare și după testare, fiecare cu el însuși. Rezultatele analizei statistice au arătat astfel: Grupul placebo având media de 28,34 (pre-test) și 15,38 (post-test) iar coeficientul Thurstone P = 0.000 => P < 0.05. Putem spune că există diferență semnificativ statistic între pre-test și post-test. Grupul COMET având media de 28,20 (pre-test) și 13,00 (post-test) iar coeficientul Thurstone P = 0.000 => P < 0.05. Putem spune că există diferență semnificativ statistic între pre-test și post-test. Grupul CBT având media de 27,83 (pre-test) și 12,80 (post-test) iar coeficientul Thurstone P = 0.000 => P < 0.05. Putem spune că există diferență semnificativ statistic între pre-test și posttest. Grupul COMET + CBT având media de 28,43 (pre-test) și 12,23 (post-test) iar coeficientul Thurstone P = 0.000 => P < 0.05. Putem spune că există diferență semnificativ statistic între pre-test și post-test.
Ipoteza noastră se confirmă, arătând astfel că intervenția a condus la scăderea depresiei dintre faza de pre-testare și faza post-testare a intervenției Ipoteza H3 a fost testată tot printr-o analizăde varianță ANOVA care ne-a permis să evaluăm dacă și care dintre cele trei intervenții sunt eficiente în reducerea simptomelor de depresie. Coeficientul de varianță este de 0,005 ceea ce ne indică ca există diferență semnificativ statistic între grupurile de intervenție la post test. Totuși la comparațiile multiple POST-HOC între grupul de control și grupul COMET pragul de semnificație este de 0,068 însemnând faptul că nu există diferență semnificativ statistic. Dar pentru că diferența dintre pre-test și post-test la testul T pentru eșantioane dependente a fost destul de mare (vezi ipoteza H2) putem spune că există o îmbunătățire a simptomatologiei a grupului COMET. Între grupul CBT și CBT+COMET există diferență semnificativ statistic la T deoarece scorurile acestora se afla sub 0,05. Diferența dintre CBT și grupul de control este 0,38 iar diferența dintre CBT + COMET și grupul de control este 0,06. În concluzie putem că toate cele trei intervenții sunt eficiente în reducerea simptomelor. Pentru a putea spune într-adevăr că o intervenție este eficientă este necesar o evaluare de tipul Follow-up. Am observat că grupul de control are scoruri mai mari decât grupul de intervenție la post test, iar acuma este necesar să observăm dacă: a) Grupul de intervenție are scoruri mai scăzute la depresie decât grupul de control în perioada follow-up. b) Grupul de intervenție își menține scorurile mai scăzute decât grupul de control între posttest și follow-up. Grupul de intervenție CBT; COMET; și CBT+COMET au arătat că există diferență în simptomatologia depresiei între perioada de pre-test și perioada de follow up având scoruri P < 0.05. Toate cele trei intervenții sunt mai eficiente decât grupul de control dar singurul care își menține scorul este grupul CBT+COMET cu media post test 12.23 și media follow-up 12.73. 2. Formulați și testați cel puțin o ipoteză cu privire la mecanismele schimbării a uneia sau mai multe dintre intervențiile psihologice.
H1 Acceptarea necondiționată este un mecanism al schimbării pentru intervenția CBT+COMET În urma intervenției s-a evaluat măsura în care mecanismul (acceptarea necondiționată) s-a modificat semnificativ între pre-test și post-test. Această metodă a fost evaluată prin metoda testului t pentru eșantioane perechi. Grupul placebo a rămas aproape constant în timp ce grupul COMET, CBT și CBT+COMET au o creștere destul de ridicată al mecanismului acceptării necondiționate. Astfel spus, mecanismul acceptării neconditionațe s-a modificat în direcția așteptată datorită intervenției.