PROGRAMA ELECTORAL DEL BLOC
1
Silla ha de començar, immediatament que passen les eleccions i es forme el nou govern, la confecció d’un nou pla d’ordenament urbà (P.G.O.U), que costarà llargues i intenses discussions, però que és inajornable, sobre tot perquè el sòl urbà i industrial s’ha esgotat. Al mateix temps s’han de continuar les obres de canalitzacions i desviaments de les aigües de pluja, de les quals ja tenim enllestida una bona part, ultimats els projectes i negociat el seu finançament amb la Generalitat. Això significa que estem en un gran moment per a Silla, raó per la qual el Bloc presenta les seues propostes. El compromís nacionalista amb el poble ha estat una constant i, si repassem la història dels darrers 30 anys, vorem que hem estat presents en tots els moments importants de la ciutat: amb la nostra crítica i amb la nostra aportació d’idees. Ara estem convençuts que, a partir de les properes eleccions, el poble ens renovarà la confiança i l’augmentarà, de manera que no hi haurà govern sense la participació del Bloc, perquè cap partit tornarà a tindre la majoria absoluta a Silla i s’haurà d’arribar a pactes entre dos o més partits, que és el millor que li pot passar a la democràcia, perquè les majories absolutes són sempre perjudicials per als interessos del poble i sols beneficien als del partit guanyador (els de la cassola). Al Bloc això de pactar no ens preocupa, perquè sabem governar mitjançant pactes: som especialistes. Evidentment, perquè siga possible ens ha de votar, quanta més gent millor.
Participació ciutadana. El govern d’un poble no pot dependre, cada quatre anys, d’uns senyors que es creuen “legitimats” per a fer el que voldran amb la coartada d’haver estat elegits, perquè si el poble només pot “controlar” els polítics cada quatre anys, la democràcia està massa temps en perill d’ésser manipulada. Per això, el BLOC ens comprometem a fomentar la crítica política i alhora la participació en els òrgans de control i d’assessorament: Consell Agrari, Consell d’Esports, Consell de Benestar Social, Consell d’Associacions, Consell de Joventut, Consell Escolar, Consell de Medi Ambient; Comissió de Festes; Junta Local Fallera; Associació de Jubilats i Pensionistes; Associació d’Ames de Casa; a facilitar la participació en les entitats col·laboradores: Agrupació d’Empresaris (AESI), Centre d’Estudis Locals (CEL), organitzacions no governamentals (ONG’S); i a incorporar-se a la xarxa d’entitats culturals, artístiques i esportives (Lírica, Falles, Casa d’Andalusia...). Però, en contra del que ha estat habitual, l’ajuntament no ha de fer cap política clientelística amb els industrials i comerciants, als quals caldrà ajudar-los, a través de les organitzacions, com AESI, però defugint qualsevol intent de manipulació.
Un nou Pla General d’Ordenació Urbana. Per a l’elaboració del nou Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) i per a assessorar l’ajuntament en tots els projectes urbanitzadors, proposem la creació d’un Comité Assessor Urbà (CAU) composat per ciutadans i ciutadanes que lliurement vulguen col·laborar en la presa de decisions i en general en el disseny de la futura ciutat de Silla. El disseny del poble no es pot
PROGRAMA ELECTORAL DEL BLOC
2
deixar en mans dels interessos dels promotors. La ciutadania amb la seua participació activa ha de ser protagonista d’eixe disseny. Amb els vots del Bloc a Silla no s’aprovarà cap PAI fora del nou Pla de General d’Ordenació Urbana que s’ha d’aprovar. El creixement urbà ha de estar sempre lligat a reserva de sòl per a serveis, mitjans de transport, reserva d’habitatge de protecció oficial i criteris de sostenibilitat ambiental. Fomentarem les Agrupacions d’Interés Urbanístic i l’autoconstrucció on siga possible demanant criteris de sostenibilitat ambiental i paisatgística.
El Centre del poble. Remodelarem la Plaça del Poble i la zona del centre, convertint el solar del Bar de Coa en un espai enjardinat, recuperant els espais del jardí de les monges i del cinema King per tal de crear places, peatonalitzar tot l’espai possible, amb aparcaments subterranis i zones verdes. Un gran espai que vaja des del carrers dels Forns i Horts, fins a la plaça Mercat Vell i carrer Castell.
Parc de les Eres, avinguda d’Alacant i Estació de Contenidors. Hem d’actuar urbanísticament l’est del poble, a l’altra part de l’avinguda d’Alacant (respectant el Parc de les Eres) amb una urbanització de baixa densitat, i la part oest fent fora l’Estació de Contenidors. El poble no pot continuar creixent anòmalament a la llarga i ha d’intentar arrodonir-se
Silla plena d’arbres i flors. Volem imaginar-nos una Silla plena d’arbres, per tots els carrers i places, i que la major part foren atesos pels mateixos veïns voluntaris, que procuraren el seu rec i manteniment, amb el suport tècnic de l’Ajuntament.
L’energia solar.
Promourem horts solars oberts a inversors locals aprofitant els enormes espais que es van a destinar a enormes basses de contenció d’aigües de pluja, de manera que siga compatible aquesta funció amb una “plantació” de plaques sobre pilars. L’energia que es pot obtindre podria significar una bona font d’ingressos i fins i tot que l’enllumenat públic ens eixira gratuïta.
El control de les aigües de pluja és un tema clau, perquè a mida que es va urbanitzant el camp augmenta el cabal d’aigua que baixa cap a la marjal i l’Albufera, travessant Silla i tot el terme. El perill ens ve de les urbanitzacions d’alcàsser i Picassentí, i per això hem d’exigir que els dos pobles veïns compliquen la Llei (PATRICOVA) que prohibeix que les urbanitzacions fetes en qualsevol poble inunden els de baix. Alcàsser i Picassentí han de col·laborar en els nostres projectes de desviaments i canalitzacions d’aigües.
Les xarxes viàries que ens travessen de cap a cap, carreteres i ferrocarril, són un martiri per a Silla del qual n’hem de traure profit. El soterrament de les vies per un costat, l’eliminació de l’estació de
PROGRAMA ELECTORAL DEL BLOC
3
contenidors i l’execució de les obres d’accés i la reposició en condicions dels camins i sèquies que afecten han de ser uns dels nostres objectius.
El creixement ha de ser sostenible i això vol dir que l’hem de controlar, perquè siga harmònic i segur i no hem de comprometre el futur del poble, per voler guanyar diners ràpids: darrere de nosaltres venen els nostres fills i els nostres néts i haurem de deixar-los un poble per a viure. S’ha de completar l’Agenda Local 21 que ens servirà con a guia per millorar els problemes mediambientals del poble.
Hem de modernitzar el sistema de recollida de fems i en general el d’eliminació de residus, enderrocs, etc, a base del soterrament de contenidors i la millor ubicació dels altres contenidors.
El Parc Natural és inevitable i ha de ser rentable, i per això hem d’exigir tot tipus d’ajuts perquè el seu manteniment no ens coste ni un cèntim i cobrem per la feina de mantindre’l, de manera que obtinguem en subvencions la diferència entre la venda de l’arròs i el rendiment que calculem per fanecada. Potenciarem la conservació, explotació agrícola, pesquera, esportiva i turística del Parc Natural de l’Albufera. Hem de guanyar i no perdre per tindre el Parc Natural i no com ara que ens costa diners!
Renfe i Metro. Farem que el tramvia de l’Horta Sud ens comunique amb Picassent, per Alcàsser, i amb Albal per Beniparrell; amb 4 parades a Silla: l’Alteró, Piscina Coberta, Parc de Sant Roc i RENFE. I ja que tindre l’Estació de RENFE és un gran benefici, li hem de treure profit, tractant de guanyar clients dels pobles veïns (Alcàsser, Picassent, Beniparrell) per als nostres comerços, aprofitant la circumstància que venen a Silla a agafar el tren, deixant ací els seus cotxes.
L’agricultura s’ha de protegir, perquè és el sector més perjudicat i abandonat de tots. Volem que Silla destaque per ser capaç d’emprendre un projecte d’agricultura de primera línia, moderna i pròspera, ajudant la creació de societats agrícoles de transformació (SAT). Caldrà prestar tot el suport als joves de Silla que trien dedicar-se a l’agricultura i a la Cooperativa Agrícola La Unió.
Indústries noves. Per la proximitat a la capital, a l’aeroport i al port, així com de la RENFE, de l’autopista del Mediterrani, del bypass i de la CN342, per tot plegat Silla ha d’estar preparada per a actuar de manera “interessada” en la ubicació d’indústries, perquè qualsevol indústria no convé si no reuneix condicions de qualitat i per això s’hauria d’intentar propiciar la instal·lació d’indústries punteres i de prestigi, generadores de llocs de treball. S’ha de continuar rebutjant aquelles instal·lacions que signifiquen un perill PROGRAMA ELECTORAL DEL BLOC
4
mediambiental i, al contrari, facilitant la instal·lació d’indústries respectuoses amb el medi ambient. Especialment caldrà incentivar l’arribada d’indústries que creen llocs de treball. Promourem edificis de titularitat municipal on s’instal·laran empreses innovadores, i bancs, assessories advocats que vulguen estar més prop de la clientela.
El comerç a Silla.
Un dels reptes que té Silla és acabar amb la fugida del comerç cap a la capital, com cada dia ens aconsella AESI. S'ha de procurar dotar el casc antic i les principals artèries de tot tipus de comerços (el xicotet comerç) que cobrisquen les necessitats del mercat local, i també del subcomarcal, propiciant que Silla es convertisca en la capital dels pobles dels voltants, a partir d’elements tan singulars com el de l’estació de Renfe (que pot servir per a captar clients de Sollana, d’Almussafes i Benifaió) i de l’autobús per a clients d’Albal i Beniparrell, i en un futur el Tramvia de L’Horta Sud que ens comunicarà amb la majoria de pobles de la comarca. Mantenim la nostra oposició a què s’instal·le a Silla cap gran superfície!
La Fira de Sant Sebastià. La Fira constitueix un element importantíssim en la trama social i econòmica de Silla i en part és una creació del Bloc. Per aquesta raó serà potenciada, en la línia que s’ha estat fent fins ara.
Consells de d’Associacions.
Benestar
Social
i
Un dels postres objectius serà treballar per la convivència social prevenint els conflictes. Per a complir amb aquesta tasca crearem la figura del Mediador Intercultural que tindrà com a finalitat gestionar la diversitat i que servirà d’enllaç, com a part neutral, entre les persones immigrants i la societat acollidora. És precís que l’immigrant conega la societat que l’acull, l’idioma que parlem (valencià), i els nostres costums. A més, el Bloc crearà el Consell del Benestar Social on participaran tècnics de l’ajuntament, polítics i representants d’associacions, i que tindrà com a finalitat decidir al voltant de les ajudes humanitàries i de caire social en què participe l’Ajuntament. Com que no volem que es donen a les associacions del poble diners amb criteris polítics sinó amb transparència, i d’acord amb les necessitats i representació social proposem la creació del Consell d’Associacions que serà qui decidisca com, quant i perquè s’han de rebre i justificar les subvencions per part de l’Ajuntament. En línies generals entenem que les associacions no poden viure a expenses de les institucions, sinó que han de saber generar el seu propi finançament, controlant la gestió i especialment administrant bé les despeses. L’Ajuntament contribuirà de manera pública i equànime segons uns protocols que s’han de signar perquè cada associació col·labore amb el municipi en la mida de les ajudes que reba de l’Ajuntament (o siga que no es donaran ajudes a fons perdut sota cap concepte) i es prioritzen els ajuts a les entitats en funció del seu caràcter social.
PROGRAMA ELECTORAL DEL BLOC
5
Ajudes a les famílies. Dotarem ajudes de guarderia per a les famílies que tinguen xiquets en edats de zero a tres anys, com a mesura de foment de la conciliació laboral, familiar i personal, sobre tot de la dóna. Fomentarem les escoles matineres que atendran els xiquets de 7,30 a 9,30 del matí, i el programa Berenar a l’Escola on els xiquets podran ser atesos per monitors fins les 19,30 de la vesprada. Continuarem amb els serveis “d’ajuda domiciliaria” i amb el programa “menjar a casa”, i en començarem un de nou “Major a Casa” que comprendrà un seguit de servicis complementaris: menjar en el domicili (entrega diària del dinar en el domicili de dilluns a dissabte, i el del dissabte inclourà el del diumenge); bugaderia domiciliaria (neteja de roba del llit i bany, es facilitaran jocs de llençols, fundes de coixí, tovalloles un dia per setmana), neteja de la llar, un dia per setmana. Finalment, el Microbús Social tindrà a més de la funció actual de desplaçar gent a l’ambulatori, la nova de desplaçar gent al tanatori perquè tots els veïns puguen acomiadar-se dels que han faltat.
Els majors.
Es evident que l’actual Llar dels Jubilats s’ha quedat insuficient i per això nosaltres proposem l’habilitació d’una segona llar en el Parc de Sant Lluís. Continuarem amb els serveis “d’ajuda domiciliaria” i amb el programa “menjar a casa”, i en començarem un de nou “Major a Casa” que comprendrà un seguit de servicis complementaris: menjar en el domicili (entrega diària del dinar en el domicili de dilluns a dissabte, i el del dissabte inclourà el del diumenge); bugaderia domiciliaria (neteja de roba del llit i bany, es facilitaran jocs de llençols, fundes de coixí, tovalloles un dia per setmana), neteja de la llar, un dia per setmana. Finalment, el Microbús Social tindrà a més de la funció actual de desplaçar gent a l’ambulatori, la nova de desplaçar gent al tanatori perquè tots els veïns puguen acomiadar-se dels que han faltat.
Un nou Centre de Salut.
Demanarem concretament un Centre d’Especialitats Mèdiques, que servisca per als pobles de la rodalia, i que s’ubicarà a la zona del Rajolar, que també oferirà assistència primària a eixa part del poble.
L’esport. L’esport que ens interessa no és sols el d’elit, que ja està prou atés amb les instal·lacions actuals i les que estan projectades. Crearem instal·lacions esportives als terrenys municipals en polígons industrials, i als parcs i solars municipals dels barris perifèrics, “per tal de promoure l’esport de base”. Cal una política d’esports populars que potencie i facilite l’ús de les instal·lacions esportives actuals i les que s’han de fer La incentivació de la Pilota Valenciana (frontó a ma) com esport nacional valencià ha de ser un objectiu per al Bloc.
Els centres escolars i l’Ajuntament.
Un dels béns culturals més importants de Silla són els seus dos instituts (Manuel Sanchis Guarner i Enric Valor) que s’han d’interconnectar encara més amb l’activitat cultural en general de Silla. S’ha de conveniar l’ús de les seues biblioteques, les aules i laboratoris i les instal·lacions esportives entre els centres docents i les entitats culturals i esportives de Silla i incrementar les PROGRAMA ELECTORAL DEL BLOC
6
activitats mixtes. També s’han d’establir concerts amb els centres de primària i de secundària perquè personal de serveis socials de l’Ajuntament col·labore en atendre a l’alumnat amb necessitats educatives especials. Cal promoure programes per a previndre l’absentisme i per a incentivar l’escolarització i facilitar l’orientació professional dels estudiants amb convenis amb el SERVEF i AESI.
Silla ciutat universitària.
Recolzarem que l’Institut de Limnologia de la Universitat de València, que es dedica a l’estudi de l’Albufera, i el Centre de Formació de Caçadors per a obtindre la llicència de caça, tinguen les seues instal·lacions a Silla, fent-la així ciutat universitària. Promourem exposicions, certàmens, seminaris, concerts i representacions, en pintura i escultura, poesia, cinema, música, teatre, dansa, tant clàssic com contemporani. Premiarem iniciatives culturals innovadores.
El valencià.
L’Ajuntament, com la societat de Silla, donem molta importància al fet que el valencià, la nostra llengua, siga vehicle de relació entre tots: falles, associacions, escoles, publicacions, administració, mitjans de comunicació, etc. En aquest sentit incentivarem la introducció de noves línies en valencià en escoles i instituts i potenciarem la retolació de comerços en valencià.
Els funcionaris i els polítics estan al servei del poble i per això el primer objectiu serà de millorar la seua eficàcia, amb un millor control de l’activitat. Les retribucions, perquè siguen més justes, s’han d’ajustar al treball i a la responsabilitat i en absolut han de respondre a situacions de jerarquia, ni de drets consolidats. Els augments de sou generalitzats i indiscriminats són injustos i antisocials. L’accés a la funció pública s’ha de fer amb la major claredat i publicitat (legalitat) tractant que els llocs de treball els ocupen ciutadans amb vocació de servir i no de servir-se. És una qüestió d’ètica. Els regidors del govern mantindran uns horaris públics d’atenció i els compliran.
L’administració dels recursos.
Administrar millor els recursos ha de ser un dels objectius de l’Ajuntament, la qual cosa vol dir que s’han de controlar estrictament les despeses, tractant de suprimir les supèrflues o d’economitzar les prescindibles. Lamentablement l’administració pública mai ha estat un model de bona gestió econòmica, perquè els gestors “treballen” amb diners que no són seus, sinó públics, i hi sol haver poc d’interès, arribantse a casos de malversació. La funció fiscalitzadora de la Intervenció de l’Ajuntament ha de ser primordial i res s’ha d’encarregar ni fer sense un informe previ com s’ha fet des de que el Bloc ostenta l’alcaldia. La recaptació dels impostos i taxes és una altra de les funcions importants de l’Ajuntament. Els serveis de recaptació actuals han de millorar encara més sobretot en l’eficiència de cobrament de les multes i denúncies. S’ha de crear una taxa en sentit positiu per al ciutadà: introduir bonificacions i exempcions per
PROGRAMA ELECTORAL DEL BLOC
7
a les actuacions urbanístiques en edificis que tinguen la consideració de protegits. Finalment, és important explotar al màxim l’arribada de recursos d’altres administracions, com s’ha fet darrerament. A Silla volem un tracte d’acord amb les nostres necessitats i el Bloc supeditarem qualsevol pacte al compromís dels altres partits a prendre decisions fermes en aquest tema com hem demostrat durant el últims 4 anys.
Instal·lacions municipals. Les actuals instal·lacions s’han de “replantejar”, per tal d’optimitzar-les i racionalitzar el seu ús. El Bloc pensem que en lloc d’un únic edifici municipal, per al qual no tenim espai, cal aprofitar una sèrie d’espais i edificis situats, la major part, a les rodalies de l’actual Ajuntament, tot per a donar un millor servei al ciutadà. Per això proposem: a) Destinar la Casa Correus a Economia i Hisenda. b) Mantindre a la Casa Consistorial els serveis d’alcaldia, secretaria i oficina PROP. c) Destinar la Casa de la Palma del carrer Llibertat a Urbanisme. c) Restaurar i reinventar l’antic col·legi de les Monges, per a destinar-lo a Cultura, Biblioteca única de Silla, salons de conferències, d’exposicions, etc. d) Mantindre a la plaça de la Bàscula els Serveis Socials. e) Al Consell Agrari s’ha de fer un replantejament de les instal·lacions per a dedicar-les a la regidoria d’Agricultura, al Consell Agrari, i al magatzem del Consell. f) Traslladar les dependències policials a l’edifici on s’ubica l’empresa Vamasa a l’avinguda d’Alacant, deixant un retén a l’Ajuntament per donar servei. g) Com el Casal Jove és absolutament insuficient, se n’ha de fer un de nou a la zona del Multifuncional. Aquest local serà la seu de la regidoria de Joventut. h) Mitjançant un conveni amb la Lírica, l’actual seu de la societat serà destinat a l’Arxiu Municipal, permutant amb la Lírica un local que s’ajuste millor a les seues necessitats (possiblement en l’espai del cinema King).
La joventut. El BLOC entenem que la joventut té la suficient capacitat per a decidir les polítiques que els afecten i d’incidir amb propostes fresques i renovadores en els projectes que afecten el poble des de tots els angles. L’aposta del Bloc queda perfectament reflectida amb la participació dels joves a les llistes electorals. En primer lloc el BLOC JOVE aposta per la dinamització de la societat i per la participació. La societat per a un jove no pot ser un conjunt de ciutadans i ciutadanes passius i muts, sinó tot al contrari, la societat ha d’ésser viva, participativa i crítica. En aquest sentit la major part de les propostes d’aquest programa responen a eixa exigència.
PROGRAMA ELECTORAL DEL BLOC
8
La participació del Bloc Jove està condicionada a l’objectiu d’impedir que s’actue d’esquena als interessos de la joventut, ni en el present ni en el futur. S’ha de redactar un Pla Local per a la Joventut que garantisca l'accés a l’habitatge, programes d’inserció laboral i l'accés a ajudes de les diferents administracions. En aquest sentit el Bloc Jove llancem una proposta directament relacionada amb l’urbanisme: que es destine al menys el 10% de la part municipal dels projectes urbanístics a fer vivendes de VPO per a la gent jove,
PROGRAMA ELECTORAL DEL BLOC
9