Introducció a la imatge digital Aquest document pretén fer-vos reflexionar sobre la importància dels formats d'imatge digital i algunes de les seves característiques bàsiques. Durant el curs és molt probable que lliureu documentació que inclogui imatges. Aquestes imatges hauran de tenir unes determinades característiques que guardin un equilibri entre qualitat (resolució) i pes (grandària que ocupa a disc). A més aquests paràmetres també afectaran al temps de càrrega/descàrrega dels documents. Un dels problemes amb els que us trobareu serà que les imatges ocupen massa. Això produeix documents molt grans que a vegades no podreu lliurar, perquè tindreu restriccions d'espai, o que trigaran molt a pujar al campus (o a descarregar). Veurem, però, que la majoria de vegades podem lliurar una imatge que ocupi molt menys amb quasi la mateixa qualitat visual. Up proposem que llegiu aquest article sobre imatge digital. També el podeu descarregar en format pdf. Ara posarem un exemple amb imatges. Concretament es tracta d'una imatge de globus aerostàtics. Anirem canviat el format i la resolució, comprovant com afecta això a la qualitat, pes i velocitat de descàrrega. De fet la imatge que ara veureu es força bona i és la que menys ocupa de tot aquest article.
Us proposem que obriu i baixeu al vostre ordinador aquestes imatges, comprovant les seves característiques: •
Globus format bmp. Resolució 3200x2128 pixels. Grandària: 19.4 Mb!!!: imatge
Podeu veure que aquesta imatge es veu molt bé, però ocupa moltíssim. Ocupa tant que segurament no la podreu lliurar en cap fòrum o lliurament d'activitats. Això és perquè el format és .bmp i la resolució bastant alta. A més hi ha el temps de descàrrega que és massa alt. Penseu que un monitor d'ordinador pot tenir una resolució de 1280x1024 pixes. Per tant necessitaríem més de 2 monitors per poder veure aquesta imatge a la seva resolució real. Encara que aquestes resolucions poden ser bones per fer una impressió de qualitat, són excessives per lliurar un treball.
•
Globus format jpg. Resolució 3200x2128 pixels. Grandària: 341 Kb!!! imatge
Aquesta imatge té la mateixa resolució que l'anterior però ocupa 58 vegades menys !!! ( 19.4 Mb equivalen a 19.4x1024= 19865 Kb. Per tant 19865/341= 58 vegades). Aquesta diferència de grandària l'hem aconseguida canviant el format. Ara no és "bmp", sinó "jpg". La velocitat de descàrrega és força més ràpida i la qualitat també és bona.
•
Globus format jpg. Resolució 800x532 píxels. Grandària: 41,9 Kb!!!: imatge
Aquesta darrera imatge té un format "jpg" però hem reduït la resolució a 800x532 píxels. En aquest cas veureu que la imatge és més petita però es veu correctament, pot ser suficient per posar-la en un document. I amb la reducció de resolució ens ocupa 8 vegades menys que l'anterior i 472 vegades menys que l'original en bmp. Ara penseu que heu de lliurar un treball amb diverses imatges. Haureu d'escollir un format i una resolució que permetin que es vegin prou bé sense que ocupin espai innecessari. Segurament podem jugar amb més paràmetres per augmentar o reduir la qualitat (i grandària) d'una imatge (profunditat del color, píxels per polzada, altres formats) però tampoc és l'objectiu fer una exposició exhaustiva. Per fer aquest canvis de característiques podeu utilitzar un programa de retoc fotogràfic o alguns visualitzadors d'imatges. N'hi ha molts. Nosaltres us recomanem eines de programari lliure, que us podreu baixar i installar sense restriccions en qualsevol equip. Una d'aquestes eines és GIMP , un complet programa de retoc fotogràfic similar a Photoshop però lliure i multiplataforma. Si installeu Gimp, un cop oberta la imatge, podeu canviar-li la resolució amb el menú IMATGE -> ESCALA. S'obrirà una finestra com la següent:
Aquí podeu canviar la resolució (AnchuraxAltura) tant en percentatge respecte l'actual com en pixels. La "cadena" que uneix els valors horizontals i verticals indica que es mantindrà la proporció de la imatge, és a dir, si canviem el valor horitzontal, el vertical es canviarà automàticament per guardar la relació altxllarg original. En aquesta imatge, el que anomena "Resolución" són els píxels per polzada. Ara estan a 300. Segons l'article d'imatge digital, un monitor utilitza normalment 72 pixels per polzada. Per canviar el format amb GIMP, l'únic que heu de fer és posar l'extensió del format destinació en el moment de gravar. Per exemple, si teniu obert un fitxer "globus.bmp" i voleu desar-lo com a "jpg" és suficient dir-li que ho gravi amb el nom "globus.jpg". (Atenció: això no ho fan tots els programes. Normalment un canvi en el nom no significa un canvi de format).