Veritabanı Yönetim Sistemi - Mehmet2009-giris2

  • Uploaded by: Mehmet
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Veritabanı Yönetim Sistemi - Mehmet2009-giris2 as PDF for free.

More details

  • Words: 1,158
  • Pages: 9
VERİ NEDİR?

™Dağınık bilgi kümesidir.

VERİTABANI & VERİTABANI YÖNETİMİ

™Veri, anlamlı bir şekilde düzenlendiği zaman yararlı bilgi olur.

Dr. Mehmet AKSARAYLI

VERİTABANI NEDİR? ™Birbiri ile ilişkili veriler topluluğudur. ™Daha detaylı bir tanımla; veriyi yönetmek ve sunmak için kullanılan tablolar, formlar, veri erişim sayfaları, sorgular ve raporlardan oluşan nesneler topluluğudur. ™Veritabanı sadece veriler yığınını değil, bunlar arasındaki ilişkiyi de inceler.

VERİTABANININ RİSKLERİ

™Kurulum ve bakımı klasik dosya sisteminden pahalıdır. ™Sistem içinde bazı bileşenler iyi tasarlanmazsa sistem bir bütün olarak başarısızlığa uğrayabilir.

VERİTABANININ FAYDALARI

™Veri tekrarları ortadan kaldırılır ya da en aza indirilir. ™Bellek alanı israfı önlenir. ™Standart bir sorgu dili kullanmak mümkündür. ™Veri bütünlüğünün bozulması önlenir.

VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR? (DATABASE MANAGEMENT SYSTEM)

™Bir veri tabanı oluşturup üzerinde çeşitli işlemler yapılmasını sağlayan programlar topluluğudur.

1

İLİŞKİSEL VERİ TABANI NEDİR?

™Veritabanı uygulamaları iki temel türe ayrılabilir. ƒ Düz-dosya veritabanları ƒ İlişkisel (relational) veritabanları

DÜZ-DOSYA VERİTABANI NEDİR?

No 1 2 3 4

Ad Ali Veli Ahmet Mehmet Veli

Soyad Pak Sal Ver Kaç Kap

Sınıf adı El işi El işi El işi Elektrik Elektrik

Eğitmen Can canay Can canay Can canay Ayşe ufak Ayşe ufak

RDMS (RELATINAL DATABASE MANAGEMENT SYSTEM)

™İlişkisel veritabanı özelliği olan veritabanı yönetim sistemleridir. ™Mıcrosoft Access, Mıcrosoft SQL Server, Oracle, IBM DB2 en çok kullanılanlarıdır.

DÜZ-DOSYA VERİTABANI NEDİR?

™Bu tür programlarda tüm veritabanı tek bir tabloya sığdırılmalıdır. ™Bu, birkaç kayıtta ortak olan herhangi bir bilginin her kayıtta tekrarlanacağı anlamına gelir. ™Word ve Excel bu tür programlara örnektir.

İLİŞKİSEL VERİTABANI NEDİR?

™Bu tür veri tabanında bir çok farklı tablo kullanılır ve tablolar arasında ilişkiler oluşturulur. ™Bir ilişki, bir tabloya, başka bir başka bir tablodaki kaydı bağlanmamızı sağlar. ™Bu şekilde veriler daha az yer kaplar ve güncelleme kolaylaşır.

VERİTABANI YÖNETİCİSİ

™Veritabanı üzerinde her türlü yetkiye sahip olan kişidir. ™Veritabanının tasarımı, üzerinde yapılacak değişikler, kullanıcılara gerekli izinlerin verilmesi gibi işleri yapmakla yükümlüdür.

2

VERİTABANI BİLEŞENLERİ

TABLO NEDİR?

™Bir veritabanında verilerin saklandığı nesnelerdir. ™Bir veri tabanında bir veya daha fazla tablo olabilir. ™Örneğin “BİLKUR” isimli veritabanında “kurslar”, “kursiyerler” ve “eğitmenler” isimli 3 adet tablo olabilir.

™Tablolar ™Formlar ™Veri erişim sayfaları ™Sorgular ™Raporlar

TABLO

™Her sütün, bir bilgi kategorisi olan bir alanı temsil eder. ™Her satır ise bir öğe için bilgi saklayan kayıttan oluşur. NO

AD

SOYAD

TEL

FAX

125

ALİ

ORTAK

32332

43433

349

VELİ

BOZUK

54324

53135

METİN

™En fazla 255 karakterlik alfasayısal karakterlerdir. ™Örneğin personel adı, soyadı... ™Böyle alanlar üzerinde doğrudan doğruya matematiksel işlemler yapılamaz.

VERİ TÜRLERİ

™Tablonun alan isimleri belirlendikten sonra, her bir alanın içerdiği veri türününü de belirtilmesi gerekir. ™Veri türü metin, not, sayı,tarih/saat, para birimi, otomatik sayı, evet/hayır, ole nesnesi veya köprü olabilir.

NOT

™Bazen tablo içinde uzun açıklamalar yapmak gerekebilir. Bu tür alanlara 65.500 karakter uzunluğunda veri kaydedilebilir.

3

SAYI

™Sayısal değerler için kullanılır. ™Byte, tamsayı, uzun tamsayı, çift ve tek duyarlıklı tanımları yapılabilir.

PARA BİRİMİ

™Özellikle büyük parasal geğerlerin kullanıldığı alanlardır. ™Sayının tamsayı kısmı en fazla 15, ondalıklı kısmı en fazla 4 karakter olabilir.

BOLEAN (EVET/HAYIR )

™1 byte’lık uzunluğa sahip bu alanlar evet veya hayır biçimindeki verilerin saklanması için kullanılır.

TARİH/SAAT

™Bellekte 8 byte’lık yer kaplar ve tarih/saat bilgisi içerir.

OTOMATİK SAYI ™Böyle veri türüne sahip alanlar, tabloya yeni bir kayıt eklendiğinde, access tarafından otomatik olarak üretilen sıralı ya da rastlantısal dedeğere sahip olurlar. ™Bu alanda belirtilen sayısal değer tektir ve ayrı kayıtlarda birbirinin aynı olamaz.

OLE NESNESİ

™Eğer tablo alanlarında resim, ses veya grafik gibi ole nesnelerinin saklanması sözkonusu ise bu tanımlama yapılır. ™Bu alanın büyüklüğü en fazla 1 gb olabilir.

4

KÖPRÜ (HİPERLİNK)

™Bu veri türü ile herhangi bir web sitesinin adresi saklanır.

ALAN BOYUTU

™Veri türlerini içeren alanlarda bazı özel tanımlamalar yapılabilir. ™Byte, Integer, Long Integer bunlardan birkaçıdır.

BYTE

™0-255 arası pozitif tamsayıları saklar. ™Bellekte 1 Byte yer kaplar.

INTEGER (TAMSAYI)

™2 byte’lık işaretli tamsayı tipidir. ™-32.768 ile 32.767 arasında bir değer alabilir.

LONG (UZUN TAMSAYI)

™4 byte’lık işaretli tamsayı tipidir. ™-2.147.483.648 ile 2.147.483.647 arasında bir değer alabilir.

DİKKAT !!!!

™BYTE, INTEGER ve LONG tipindeki değişkenlere ondalık sayı atanırsa, sayı en yakın tamsayıya yuvarlanır. ƒ ƒ ƒ ƒ

Dim i as integer i=4.3 ‘ i=4 olarak atanır i=4.5 ‘ i=5 olarak atanır i=4.6 ‘ i=5 olarak atanır.

5

SINGLE (TEK)

™4 Byte’lık ondalık sayı tipidir. ™(+/-)3.402823e38 ile (+/-)1.401298e-45 arasında değer alabilir. ™Ondalık olarak en fazla 7 hane saklayabilir.

DOUBLE (ÇİFT) ™8 byte’lık ondalık sayı tipidir. ™(+/-)1.79769313486232e308 ile (+/-) 4.94065645841247e-324 arasında değer alabilir. ™Ondalık olarak en fazla 7 hane saklayabilir.

CURRENCY

™8 Byte’lık ondalık sayı tipidir. ™Ancak sayının ondalık kısmı 4 basamaktan fazla olamaz. ™Bu tip, daha çok para hesapları ve virgülden sonraki hassasiyeti önemsiz olan işlemler için kullanılır.

CURRENCY

™922337203685477.5808 ile 922337203685477.5808 arasında değer alabilir. ƒ Dim i as currency ƒ i=4.30571 ‘i=4.3057 ƒ i=4.30575 ‘i=4.3058

™olarak atanır.

DECIMAL (ONDALIK)

™14 BYTE’LIK VERİ TİPİDİR. ™BU TİPİN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ,SAYIDAKİ BÜTÜN BASAMAKLARIN TUTULMASIDIR. ™BU VERİ TÜRÜ 28 ONDALİK KARAKTER SAKLAYABİLİR.

INPUT MASK (MASKE)

™Verilerin belirli kurallara uymasını sağlayan kısıtlamalardır. ™Örneğin bir alana sadece sayısal değerlerin girilmesi zorlanabilir.

6

INPUT MASK (MASKE)

SORGULAR

™Maskenin oluşturulmasında bazı özel işeretlerden yararlanılır. ™?:A-z arası alfabetik karakter. ™L: a-z arası alfabetik karakter.* ™#:0-9 arası rakam veya boşluk. + Ve – kullanılabilir. ™0:0-9 arası rakam.+ Ve – girilmez.* ™9: 0-9 arası rakam veya boşluk. *giriş zorunlu

SORGU NEDİR?

™Veritabanı sistemi içinde yer alan tablolardaki verilerin isteğe uygun olarak seçilerek , belirli bir düzen içinde sunulmasıdır.

FORMLAR

FORMLAR ™Access veritabanı sisteminde uygulama geliştirirken, yapılması gerekecek işlemlerden biri de kullanıcı arayüzünün, yani formların oluşturulmasıdır. ™Formlar, program ile kullanıcı arasında bilgi iletişimini, yani etkileşimi sağlayan ortamlardır.

FORM

™Her form bir veritabanı nesnesidir. ™Formların oluşturulması ve formlara girilen verilerin veritabanına kaydedilmesi için uygun tanımların yapılması gerekir.

7

ÖZELLİKLER PENCERESİ

™Araç çubuğunda “PROPERTIES” butonuna tıklayarak formla ilgili özellikleri belirleyebileceğimiz özellikler penceresi açılır. ™Bu pencereden nesnenin her türlü özelliği değiştirilebilir.

OLAYLARIN KULLANIMI

™Nesneler üzerinde herhangi bir işlem yapıldığında bir olay gerçekleşir. ™Örneğin bir düğmeye tıklanması bir olaydır. ™Metin kutusunun değiştirilmesi bir olaydır.

BUILDER

™Bu pencereden ilgili olaya “ifade”, “makro” veya “kod” yazılabilir.

ÖZELLİKLER PENCERESİ

™Bu pencerede özellikler 5 gruba ayrılmıştır. ™Format:nesnelerin biçimlendirilmesi ile ilgili özellikleri barındırır. ™Data:formun ilişkide olduğu verileri ve kaynağını belirler. ™Olay:nesnelere bağlı olayları tanımlar. ™Other: yukarıda sayılanların dışındaki özellikleri barındırır. ™All: tüm özellikler görülür.

BİR NESNE İÇİN OLAYIN TANIMLANMASI

™Nesne seçilir. ™Özellikler penceresinde “EVENT” tabına gelinir. ™İlgili olay seçilip “üç noktalı” butona tıklanır ve “CHOOSE BUILDER” penceresi açılır. ™Buradaki seçeneklerden biri ile olay tamamlanır.

BUILDER\EXPRESSION BUILDER

™Buradan bir takım komutların ve fonksiyonların gerçekleşmesi sağlanır. ™Bunlar VISUAL BASIC komut ve fonksiyonlarıdır.

8

BUILDER\MACRO BUILDER

™Bazı işlemleri otomatik hale getirmek için makrolar kullanılır. ™BUILDER’da MACRO BUILDER seçilir. ™Macro’ya isim verilir. ™Komutlar/fonksiyonlar ve özellikleri belirlenir.

TABLO ALANLARININ FORM ÜZERİNE YERLEŞTİRİLMESİ

™Veritabanında formlar menüsüne gelin ve NEW komutunu verin. ™DESIGN VIEW’ı ve altta ilgili tabloyu seçin. ™Yeni form açılır. VIEW\FIELD LIST komutu ile tablo alanlarını görün. ™İlgili alınları forma sürükleyin.

BUILDER\CODE BUILDER

™VB kodları kullanılarak olaylara kod yazılır.

BİRDEN FAZLA TABLOYA DAYALI FORMLAR

™Daha önce oluşturulan form tasarım penceresinde açılır. ™Diğer tabloda bulunan alanın da form içine dahil edilmesi gerekir. Bunun için önce form seçilir, özellikler penceresi açılır. ™özellikler penceresinde “RECORD SOURCE” alanını ilgili tablo eklenmelidir. “üç noktalı” butona tıklanır. ™Çıkan uyarı penceresi onaylanır.

9

Related Documents

Veritaban Ynetimi
November 2019 17
Promishleni Sistemi
November 2019 20
Sistemi Montaze
May 2020 15
Operativni-sistemi
October 2019 31
Mrezni Sistemi
December 2019 16

More Documents from ""

May 2020 15
May 2020 13
April 2020 13
Emarketing 2
November 2019 39
May 2020 20
May 2020 16