Diferenţe Doctrinare între Ortodocşi, Catolici şi Protestanţi.docx

  • Uploaded by: B Mi Mi
  • 0
  • 0
  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Diferenţe Doctrinare între Ortodocşi, Catolici şi Protestanţi.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 1,860
  • Pages: 4
Diferenţe doctrinare între ortodocşi, catolici şi protestanţi Subiect

Ortodoxia

Catolicismul

Protestantismul

Este definitorie pentru credinţa ortodoxă, asigurând continuitate cu Biserica întemeiată de Hristos.

La fel ca şi în Ortodoxie, este de o importanţă vitală pentru biserică.

Cu excepţia Anglicanilor şi a câtorva Luterani, această idee este în general respinsă. E mai important accentul pe continuitatea învăţăturii apostoleşti, decât pe succesiunea directă după har.

Biserica Ortodoxă acceptă cele 39 de scrieri ale Vechiului Testament şi cele 27 ale Noului Testament dar în plus acceptă şi o colecţie de cărţi care nu se află în Biblia Ebraică. Aceste sunt cunoscute cu numele de carti deutero-canonice. (deuterocanon înseamnă al doilea canon) Episcopii, preoţii şi diaconii trebuie să fie bărbaţi. Preoţii şi diaconii se pot căsători înainte de hirotonie, dar nu după. Episcopii pe de altă parte, trebuie să fie monahi.

La fel ca şi în Biserica Ortodoxă.

Protestanţii resping cărţile deuterocanonice ca nefiind inspirate şi le numesc apocrife.

Tot clerul trebuie să fie de parte bărbătească. Preoţi şi episcopii trebuie să fie celibatari, cu excepţia Bisericilor Catolice de Rit Răsăritean, care permit căsătoria clericilor înainte de hirotonie. Denumită şi Sacrificiu Euharistic sau Missa. Are aceeaşi semnificaţie ca şi-n Biserica Ortodoxă.

Majoritatea protestanţilor nu trebuie să fie celibatari pentru a fi aleşi în cler. Multe biserici practică şi hirotonirea femeilor. Problema femeilor-episcop este încă dezbătută în Biserica Anglicană.

La fel ca şi în Ortodoxie, preotul invocă pe Duhul Sfânt în timpul Missei. Totuşi sfinţirea darurilor devine efectivă prin Preot, care acţionează în Persoana lui Hristos. Pâinea şi vinul se schimbă în mod real în Trupul şi Sângele

Pâinea şi vinul sunt simbolice şi nu îşi schimbă substanţa. Totuşi sunt mai multe păreri în Protestantism în privinţa acestui subiect. (Anglicanii acceptă punctul de vedere catolic, pe când baptiştii îl neagă.)

Iconografie

Succesiunea Apostolica transmiterea harului preoţiei de la apostoli către episcopi şi de la aceştia către preoţi şi diaconi. Biblia - cărţile pe care le cuprinde (Canonul Sfintei Scripturi)

Preoţia

Euharistia (semnificaţie)

Prezenţa lui Hristos în Euharistie

Denumită şi Trupul şi Sângele Domnului sau Sfânta Euharistie. Este împărtăşirea reală din Trupul şi Sângele lui Hristos Cel mort şi înviat, spre iertarea păcatelor şi spre viaţa de veci. În timpul Sfintei Liturghii preotul invocă Duhul Sfânt pentru a preface Cinstitele Daruri (pâinea şi vinul) în chip real în Trupul şi Sângele lui Hristos. Modalitatea precisă prin care aceasta se întâmplă este o taină dumnezeiască.

1

Euharistia ca şi Botezul este doar un simbol al harului. Natura de jertfa a Euharistiei este respinsă.

Primirea Sfintei Euharistii de către credincioşi

Duhul Sfânt

Sfintele Taine

Efectul Sfintelor Taine

Mântuirea

Sfinţii

Sfânta Euharistie se oferă celor botezaţi şi doar după mărturisirea păcatelor în Taina Spovedaniei şi după primirea binecuvântării de la duhovnic. Mirenii ortodocşii se împărtăşesc deodata cu Trupul şi Sângele Domnului, iar clericii se împărtăşesc cu fiecare, separat, din Trupul de pe Sfântul Disc şi din Sângele din Sfântul Potir. Este a treia Persoană a Sfintei Treimi, purcezând din Tatăl, conform Crezului NiceoConstantinopolitan (Sinodul I si II ecumenic). Tatăl trimite pe Duhul Sfânt prin Fiul. Biserica Ortodoxă are 7 Sfinte Taine şi mai multe ierurgii. Aceste taine sunt: Botezul, Mirungerea, Euharistia, Spovedania, Cununia, Maslul şi Hirotonia.

Mântuitorului, iar această schimbare se numeşte transsubstanţiere (la vedere darurile rămân la fel, dar substanţa lor se schimbă) Sfânta Euharistie se oferă celor botezaţi fără condiţionarea mărturisirii păcatelor în Taina Spovedaniei. Creştinii primesc doar Trupul (pâinea) iar preoţii se împărtăşesc cu Sângele (vinul). Unele Biserici Catolice se împărtăşesc din ambele. Duhul Sfânt purcede şi de la Tatăl şi de la Fiul. Această adăugire este numită Filioque, care înseamnă şi de la Fiul.

Biserica Catolică are aceleaşi Sfinte Taine ca şi în Biserica Catolică, doar că Mirungerea este numită de ei Confirmare, şi nu se face imediat după Botez, ci după vârsta de 7 ani. Prin Sfintele Taine creştinii se Sfintele Taine sunt semne împărtăşesc de Harul lui eficiente ale harului. Ele sunt Dumnezeu şi se întăresc pentru a instituite de Hristos şi face binele, având ca ultim scop predate Bisericii, prin care îndumnezeirea. viaţa veşnică este oferită nouă. Mântuirea este iubirea exprimată Suntem salvaţi (mântuiţi) prin fapte bune şi este văzută ca prin har dar şi prin meritele un proces de lungă durată. pe care le obţin prin faptele Scopul cel mai înalt al bineplăcute înaintea lui creştinului ortodox Dumnezeu. Ca şi în este îndumnezeirea. La această Ortodoxie mântuirea este comuniune cu Dumnezeu se văzută mai mult ca un proces ajunge prin asceză (lăsarea de lungă durată decât ca un păcatelor, post, rugăciune, eveniment. vorbirea cu Dumnezeu, citirea Sfintei Scripturi şi scrierilor Sfinţilor Părinţi, etc.) Oameni cu viaţă bineplăcută La fel ca în Biserica înaintea lui Dumnezeu care au Ortodoxă. Pentru ca o ajuns la o stare duhovnicească persoană să fie sanctificată înaltă. Sfinţii sunt persoane prin este necesar să fi făcut cel care Dumnezeu îşi face cel mai puţin două minuni uşor voia şi prin care a lucrat verificabile ca urmare a mântuirea altor oameni. Sfinţii, mijlocirii către Dumnezeu 2

Euharistia este oferită tuturor creştinilor care se simt pregătiţi s-o primească. Marea majoritatea a protestanţilor se împărtăşesc şi dim pâine şi din vin.

Aceeaşi credinţă cu cea din Biserica Catolică.

Bisericile Protestante au două Taine: Botezulşi Euharistia num ită şi Sfânta Comuniune sau Cina Domnului.

Sunt multe opinii despre Sfintele Taine în Bisericile Protestante. Totuşi majoritatea teologilor protestanţi văd Tainele ca simboluri sau reamintiri are harului care deja ni s-a oferit. Mântuirea este darul gratuit şi nemeritat oferit de Dumnezeu omului. Se obţine doar prin credinţa în Hristos. Prin jertfa lui Hristos devenim plăcuţi înaintea lui Dumnezeu şi justificaţi înaintea Lui.

Toţi creştinii sunt sfinţi, chemaţi să urmeze (imite) pe Hristos. Doar Hristos este Mijlocitor între om şi Dumnezeu.

Primatul Papal

Infailibilitatea Papală

Conducerea Bisericii

Purgatoriul

sunt mijlocitori înaintea lui Dumnezeu pentru cei de pe pământ.. Episcopul Romei are o întâietate de onoare, atunci când este ortodox. În prezent autoritatea lui nu este efectivă pentru că papalitatea trebuie să se conformeze cu dogmele credinţei ortodoxe. Astfel autoritatea Papei nu este cu nimic mai mare decât cea a oricărui episcop din orice parte a Bisericii. Infailibilitatea papală este respinsă. Duhul Sfânt este cel care călăuzeşe întreaga Biserică pe Calea Adevărului (de exemplu prin Sfintele Sinoade). Biserica Ortodoxă recunoaşte primele şapte Sinoade Ecumenice (325 - 787) ca fiind infailibile. Biserica Ortodoxă este formată din mai multe Biserici Autocefale surori (Biserica Ortodoxă Română, Rusă, Bulgară, Cipriotă, etc.), fiecare condusă de Adunarea episcopilor (Sinodul). Sfântul Sinod al fiecărei Biserici este îndrumat de Duhul Sfânt pentru luarea deciziilor corecte. Toţi episcopii sunt egali după har. Patriarhul Bisericii Autocefale este preşedintele Sfântului Sinod, egal după har cu ceilalţi episcopi, dar având atribuţii specifice. Învăţătură respinsă de Biserica Ortodoxă. Mântuirea şi curăţirea de păcate se face aici pe pământ prin pocăinţă, fapte bune şi împărtăşirea de Sfintele Taine ale Bisericii. Pomenirea morţilor şi rugăciunile de iertare a păcatelor lor aduse înaintea lui Dumnezeu în sfintele slujbe privesc doar păcatele de o gravitate mai restrânsă, şi nu păcatele de moarte.

pentru alţi oameni.

Papa este Vicarul lui Hristos, capul Bisericii văzute pe pământ şi succesor spiritual al Sfântului Apostol Petru. Are autoritate supremă în întreaga creştinătate, chiar şi peste Conciliile Bisericii.

Papa este conducătorul Bisericii Catolice, neavând niciun drept să vorbească în numele Bisericii ca Întreg.

Papa este infailibil atunci când, prin Duhul Sfânt, defineşte o normă de credinţă sau de moralitate, ce trebuie respectată de membrii bisericii. Această afirmaţie de mai sus este o dogmă în Biserica Catolică şi ca urmare trebuie mărturisită prin credinţă. Conducătorul Bisericii Catolice la nivel mondial este Papa, infailibil în deciziile sale. Episcopii (sau arhiepiscopii) sunt conducători ai bisericilor locale având în subordinea lor un număr de parohii. Toţi episcopii sunt egali între ei şi se subordonează Papei. Papa este ajutat la nivel consultativ în slujirea sa de un număr de cardinali care formează Colegiul Cardinalilor. Aceaştia sunt aleşi din rândul episcopilor şi arhiepiscopilor. Este un loc de pregătire şi curăţire pentru intrarea în împărăţia cerurilor. De asemenea, un loc în care pedeapsa pentru păcatele scuzabile poate fi ispăşită.

Protestanţii resping şi ei infailibilitatea papală. Singura sursă de învăţături infailibile este Sfânta Scriptură.

3

Unele Biserici protestante au o formă ierarhică de conducere (prin episcopi) similară cu cea a Bisericii Catolice, altele au o formă congregaţională. Altele au o combinaţie între cele două. Bisericile protestante au o ierarhie mai puţin definită.

Învăţătura respinsă de Bisericile Protestante. Moartea lui Hristos pe cruce este de ajuns pentru scăparea de pedeapsă pentru păcatele noastre.

Căsătoria şi divorţul

Maria – Născătoarea de Dumnezeu – Urcarea la cer

Venerarea Maicii Domnului

Dumnezeiasca Revelaţie

Cultul Bisericii şi Sfânta Liturghie

Cununia este unirea tainică între bărbat şi femeie după modelul unirii dintre Hristos şi Biserica Sa. Divorţul este acceptat doar în caz de adulter.

Casătoria este un contract indestructibil între bărbat şi femeie după modelul unirii dintre Hristos şi Biserica Sa. Divorţul este acceptat doar dacă există impedimente canonice ca această căsătorie să continue. În acest caz se poate oferi o anulare. Biserica Ortodoxă afirmă că Imaculata concepţie este Maica Domnului a fost născută dogma prin care Maica de părinţii ei în chip omenesc. Domnului ar fi fost ferita de Ea a suferit moartea fizică, la fel pacatul stramosesc, ca s-ar fi ca toţi oamenii, dar trupul şi nascut asemenea sufletul ei au fost ridicate de Mantuitorului, prin umbrirea Hristos la cer, în sânul Sfintei Sfantului Duh, iar nu prin Treimi. impreunare trupeasca. Biserica nu s-a hotărât dacă Maica Domnului a fost supusă morţii fizice, dar ridicarea la cer este considerată dogma ca şi cea cea de mai sus. Imaculata concepţie este necesară pentru că oamenii moştenesc nu numai o fire păcătoasă dar şi vina păcatului, astfel Maria fiind născută fără păcat a putut da naştere şi lui Hristos fără vina păcatului. Maria este venerată ca Maria este venerată ca Născătoarea de Dumnezeu Născătoarea de Dumnezeu, (Theothokos) asta însemnând că dar se foloseşte mai degrabă Maria a născut pe Dumnezeu apelativul de Mama a lui întrupat ca om, nu doar pe Dumnezeu. În plus Maica Omul-Hristos. Cele două firi, ale Domnului s-a arătat ea însăşi lui Hristos, dumnezeiească şi lumii prin mai multe apariţii omenească sunt de nedespărţit. minunate. Sursele Revelaţiei sunt Sfânta Sursele Revelaţiei sunt Scriptură şi Sfânta Tradiţie. Sfânta Scriptură, Sfânta Tradiţie şi Magisteriul (autoritatea de a interpreta în mod autentic cuvântul lui Dumnezeu scris sau transmis, încredinţată numai magisteriului viu al Bisericii) Centrul spiritualităţii ortodoxe Cultul Bisericii se este Sfânta Liturghie. concentrează în jurul Missei Catolice.

4

Căsătoria este un contract dar nu este indestructibil. Divorţul este descurajat dar este permis cu îngăduinţă pentru firea umană slabă. Unele denominaţiuni permit recăsătorirea în Biserică.

Imaculata concepţie este respinsă, la fel şi ridicarea la cer. Maria nu este fără de păcat. Singurul fără de păcat este Hristos.

Maria a fost o femeie sfântă care a fost aleasă să nască pe Fiul lui Dumnezeu. Pururea fecioria ei şi mijlocirea către Dumnezeu este negată de protestanţi.

Sfânta Scriptură este singurul ghid infailibil şi autoritatea supremă în materie de credinţă creştină şi de exercitarea ei în practică.

Există mai multe tipuri de cult (închinare). Bisericile Penticostale se manifestă mai exuberant, cu exaltări, pe când Biserica Anglicană are un cult mai tradiţional, mai pios.

Related Documents

! I I ! I I
June 2020 67
I
November 2019 59
I '
July 2020 37
I
November 2019 52
I
July 2020 43
I
April 2020 40

More Documents from "Anthony Rosales"