Adaptarea Elevilor Din Clasa A V-a La Un Nou Ciclu școlar – Cel Gimnazial.”

  • Uploaded by: Natalia Dabija
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Adaptarea Elevilor Din Clasa A V-a La Un Nou Ciclu școlar – Cel Gimnazial.” as PDF for free.

More details

  • Words: 2,125
  • Pages: 18
Adaptarea elevilor din clasa a V-a

la un nou ciclu școlar – cel gimnazial.”

A realizat: Dabija Natalia, psiholog Bălți, 2017

Adaptarea elevilor la o nouă treaptă-cea gimnazială Adaptarea reprezintă potrivirea între cerințele școlare și posibilitățile personale ale elevilor de a răspunde cu succes acestor cerințe. Trecerea la un nou ciclu școlar presupune un efort mai mare de adaptare din partea copiilor. Spre deosebire de ciclul primar când un singur învăţător le îndrumă activitatea, în ciclul gimnazial elevii trebuie să se adapteze la stiluri diferite de predare şi evaluare.

Integrarea copilului în mediul şcolar presupune o bună acomodare a elevului la sarcinile pe care i le impune şcoala şi activitatea de învăţare. Ea se evidențiază prin: reuşita şcolară, acomodarea la cerinţele şcolii (colectiv didactic, clasa de elevi, microgrupuri formate), orientarea şcolară adecvată resurselor interne şi externe (cerinţele familiei si ale mediului social). Un copil care e bine adaptat se simte integrat în grup, percepe pozitiv grupul şcolar (clasa), e perceput pozitiv de către grup, îi face plăcere să fie la şcoală, reuşeşte să facă faţă cerinţelor diferitelor discipline de învăţamânt. Inadaptarea şcolară a copilului poate cunoaşte diverse forme de manifestare: de la rezultate şcolare slabe la apatie, lipsa interesului pentru şcoală, tulburări de comportament până la refuzul frecventării orelor. Acest refuz poate fi manifestat în mod direct sau indirect prin invocarea unor dureri de cap, stomac sau de gât, dureri manifestate cu puţin timp înainte de plecarea la şcoală dureri care, de regulă, încetează imediat ce micuţului îi este permis să rămână acasă. Inadaptarea se datorează şi tensiunilor, eşecurilor, sentimentelor de abandon sau celor de ofense şi devalorizare în ochii altor copii de vârsta lor sau a unor persoane apreciate de ei de care depinde succesul lor.

Durata acestei perioade este de la 2-3 săptămîni pînă la 2-3 luni.

toate resursele organismului sunt mobilizate pentru a face faţă stresului. Primele 2-3 săptămîni sunt numite „furtună fiziologică” – mulţi copii se îmbolnăvesc. Observaţi: ·

Copilul slăbeşte brusc;

·

Acuză dureri de cap, oboseală;

· Micşorarea sau mărirea tensiunii arteriale;

·

Capricii;

· Probleme de autocontrol al comportamentului.

 Schimbarea condiţiilor de învăţare. Se trece de la unul la mulţi profesori, obiecte, cabinete. Asta ar putea duce la stres şi la ridicarea gradului de nervozitate.

 Schimbarea cerinţelor, neconcordanţa cerinţelor şi pluralitatea cerinţelor.(stiluri de predare)  Controlul diminuat sau elevii au senzaţia că controlul lipseşte (Dirigintele de clasă nu poate fi alături chiar la fiecare recreaţie şi astfel copilului i se crează impresia că nu este controlat. Alţii se simt singuri-fără protecţie-apare fenomenul de regresie merge la prima învăţătoare sau mereu caută comunicarea cu dirigintele. Pe alţii îi îmbată această libertate- aleargă prin toată şcoala, provoacă la conflicte elevii mai mari)  Goluri în cunoştinţe.

În conformitate cu planul de lucru al liceului pentru anul de

studii 2016-2017, am desfășurat investigația tematică cu genericul „ Adaptarea elevilor din cl. a V-a la un nou ciclu școlar- cel gimnazial ” în perioada 11 – 21 octombrie. De aceea, pe parcursul a 2 săptămîni am folosit observația ca metodă de

cunoaştere a personalităţii copilului oferindu-mi informaţii utile cu privire la starea emoţională, prestaţia sa, evidenţiind, de asemenea, o serie de caracteristici care influenţează performanţa elevilor, încrederea în sine, timiditatea, anxietatea, adaptabilitatea etc. Înregistrarea sa realizat de regulă pe baza unei grile de observaţie, sub forma unor indicatori comportamentali care au oferit un cadru de sistematizare a obiectivelor urmărite, iar la fine le-m dat să completeze cîte un chestionar cu privire la atitudinea lor față de procesul instructiveducativ.

Grila de observație Parametrii Activism și implicare la ore răspundere promptă la cerinţe şi sarcini Interes la tema nouă Se concentrează pe sarcina de lucru Inițiativă în oferirea răspunsurilor și trecerii la tablă. Bine dispunere și optimism Încredere în forțele proprii,autoafirmare Adresarea întrebărilor, curiozitate Vorbeşte cursiv, fluent, fără pauze în exprimare Coeziune de grup și ajutor reciproc , sociabilitate, siguranţă şi independenţă

Matem

L.rom

Științe

Istoria Geografia

Cl. aV-a A Elevii au fost activi,interesați de tema nouă, se concentrau pe sarcina de lucru, sunt încrezuți în forțele proprii. Sunt cîțiva elevi obraznici și distrați.

Cl. aV-a B Elevii au fost activi, curioși, cointeresați de a ieși la tablă, adresau întrebări, majoritatea se concentrau pe sarcina de lucru, manifestând independență. Vor să se autoafirme, de aceea deseori vorbesc neîntrebat, deci trebuie să ridice mîna.

Cl. aV-a C Elevii au fost activi, implicîndu-se la maxim la ore, concentrînduse pe sarcina de lucru. Sunt liniștiți,se respectă și se ajută unul pe altul.

Cl. aV-a D Elevii au fost atenți și urmăreau cu interes tema nouă,erau liniștiți, respectînduse unul pe altul.

Cl . A V-a E Elevii au fost curioși, săritori la nevoi, binedispuși. La lecție vorbesc neîntrebat, deci trebuie să se învețe a respecta colegul și a aștepta rândul său.

Îmbunătățit-comportamentul Extrașc-da 100%

Nemulț-colegii, luarea decizilor

90%

70%

Apreciere-pred-inv,reațiile cu elevii Dificult-matem,l.straina

60%

Temele-indep

80%

50%

Notele-satisf

40% 30%

Manifestare-activi, ies la tablă

20%

Atitudinea-binevoitoare

10%

Profesori-lucruri noi

0%

Clasa a V-a ,,A''

Sent.-satisf,mulțumire

Sent. de satisfacție/bucurie

5

Profes-noi cunoștințe,interesant/galagie Atitudineabinevoitoare/indif Manifestarea-activă

4.5 4 3.5 3

Notele-satisf

2.5

Temele-indep și cu părinții

2

Dificult-matem,engl

1.5

Apreciere-predînvățare,diriginta Nemulț-relațiile cu elevii(8)

1 0.5

Act.extra-da

0 Clasa a V-a ,,B''

Aspecte de îmbunătățirelațiile cu colegii, gălăgia

Sent.-bucurie Profesori-lucruri noi

5 4.5

Atitudinea-bucuroasă

4

Manifestare-la tablă

3.5

Notele-satisf

3

Temele-indep

2.5 2

Dificult-matem,l.rom, straina

1.5

Apreciere-pred-inv

1 Nemulț-colegii

0.5

Extrașc-da

0 clasa a 5-a C

Îmbunătățit-cumințenia, respectul

Sent. de bucurie

5

Profes-noi cunoștințe,interesant

4.5

Atitudinea-binevoitoare

4

Manifestarea-activă

3.5

Notele-satisf

3

Temele-indep și cu părinții

2.5

Dificult-matem(8)

2

Apreciere-pred-învățare

1.5

Nemulț-relațiile cu elevii(8)

1

Extrașc-Da (17)

0.5

Îmbunătățit-mobila, prietenia

0 clasa a 5 D

5 Sent.satisf

4,9

Profes-noi, cunoștințe

4,8

Atitudine- bună

4,7

Manifestare activă

4,6

Notele- satisf Temele- indep și cu părinții

4,5

Dificult- l.str

4,4

Apreciere-pred-inv,diriginta

4,3

Nemulțumire- recreațiile mici

4,2

Act.extr- da Aspecte de îmbun- wi-fi și amenajarea sălii de sport

4,1 Clasa 5 E

Cl.5A (25 elevi)

Cl.5B (24elevi)

Cl.5C (26elevi)

Cl.5D (26elevi)

Cl.5E (23elevi)

Dificultăți la obiecte (matem, geogr,ist, l.rom)

Da-3 Puțin-1 Nu-21

Da-5 Puțin-1 Nu-18

Da-7 Puțin-8 Nu-11

Da-12 Puțin-3 Nu-11

Da-9 Puțin-6 Nu-8

Volumul t/a

V.mare-11 mat,l.rom V.mediu-9 V.mic-4

V.mare-2 geog, mat V.mediu-22

V.mediu-1geog V.mic-25

V.mare-3 mat V.mediu-21 V.mic-2 l.rom

V.mediu-23 V.mic-1 ist

Ajutor la t/a

Singuri-10 Părinții-10 Internetul -5

Singuri-11 Părinții-10 Internetul-3

Singuri-8 Părinții-8 Internetul-10

Singuri-16 Părinții-6 Internetul-4

Singuri-11 Părinții-10 Internetul-2

Verificarea t/a

Părinții-15 Profesorii-6 Nimeni-4

Părinții-10 Profesorii-3 Nimeni-11

Părinții-16 Profesorii-6 Nimeni-4

Părinții-12 Profesorii-7 Nimeni-7

Părinții-10 Profesorii-9 Nimeni-4

Legătura t/a cu tema predată

Da - 21 Nu-4 (ed.civ și arta plastică)

Da – 24 (l/rom)

Da – 26 (l.rom și matem)

Da – 26 (l.rom și matem)

Da – 23 Nu- 1 A.P (l.rom)

Da

Da

Da

Nu- doar ex din manual.

Cl. a V-a –19 Cl. a IV-a –5 R.D, C.M, Z.A, M.A

Cl. a V-a -23 Cl. a IV-a -3 C.C / D.T

Cl. a V-a - 20 Cl. a IV-a - 4

Cl. a V-a -16 Cl. a IV-a -7

Creativitatea t/a Da -21 Nu -4

Aleg cl a IV-a sau a V-a?

Cl. a V-a –24 Cl. a IV-a – 1 G. Mihai

• Intercunoașterea profesor-elev și stabilirea relației de încredere. • Pentru a-i apropia şi a se cunoaşte sunt recomandate activităţile în comun: excursii, întreceri sportive, şezători literare etc.( din două-trei clase). Este foarte important ca aceste echipaje să primească sarcina de a pregăti concursul, căci vor învăţa să lucreze împreună, să se aprecieze reciproc, să lupte pentru un ideal comun. • Mai lămuriți o dată esențialul copilului, dacă acesta întâmpină dificultăți. • Oferiți în mod individualizat exerciții în dependență de nivelul,capacitățile fiecărui elev. • Profesorii trebuie să pună accent pe metodele participative, să lase permanent elevului impresia că i se deschid noi orizonturi de cunoaştere. Elevul se va ataşa astfel şi de profesor şi de obiect. Încuraja-ți elevii să răspundă. • Profesorii de diferite specialităţi trebuie să ceară de la învăţător descriptorii de performanţă pentru fiecare obiect de studiu, să ştie ce noţiuni şi-au însuşit elevii şi ce priceperi şi deprinderi şi-au format. În primele săptămâni ale clasei a V-a, profesorii vor testa elevii asupra modului în care ei operează cu noţiunile dobândite în clasele primare. Rezultatul testului va fi un ghid pentru profesor ca să lucreze diferenţiat.

• Elevul trebuie să înveţe cum să-şi stabilească relaţiile ca să-şi formeze autoritate faţă de mai mulţi profesori • Alcătuirea unei agende-orar, mai mare decît agenda obişnuită, care să-l ajute pe copil să se autoorganizeze. Pe o foaie a agendei elevul notează denumirea obiectului de studiu, cum îl cheamă pe profesor, ce cerinţe are, în ce sală de clasă se desfăşoară lecţia etc.. • Elevul trebuie să simtă că ajutorul/controlul acasă este prezent. • Copilul nu are stabilită cu profesorul o relaţie de intercunoaştere, apar primele goluri. Nu se obţin succese -nu este satisfacţia faţă de reuşită şi prin urmare apare şi nedorinţa de a învăţa.

RECOMANDĂRI pentru părinți •

• • •

• •

• 

Motivaţi-l să vă povestească cît mai multe despre școală. Memorizaţi nume, evenimente, detalii pe care copilul vi le povesteşte ca să le folosiţi ulterior atunci cînd discutaţi despre şcoală. Vorbiţi cu profesorul sau dirigintele dacă vi se pare că nu cunoaşteţi îndeajuns viaţa şcolară a copilului.Consultaţi profesorii nu mai rar de 1 la 2 luni. Aflaţi care este programa şi particularităţile şcolii, nu lipsiţi de la şedinţe, întîlniri, petreceri la care sunt invitaţi părinţii. Astfel copilul va simţi că sunteţi implicat. Părinţii trebuie să discute acasă cu copilul privitor la felul cum copilul stabileşte relaţiile cu noii profesori şi să-l ajute cu îndrumări şi sugestii de comportare pentru stabilirea unor relaţii armonioase cu clasa şi profesorii. Pentru copil bunele rezultate la învăţătură trebuie să fie cel mai mare cadou. Arătaţi-i cît sunteţi de bucuros cînd le obţine sau puteţi chiar să-i organizaţi careva sărbători şi surprize plăcute. Cînd copilul îşi îndeplineşte temele de acasă îndepliniţi funcţia de ajutor-controlor şi nicidecum executor. Arătaţi-vă interesul faţă de temele care i s-au dat, dar ajutaţi-l să-şi găsească singur soluţiile. Ca părinte vedeţi acasa: dacă copilul a înţeles materialul predat şi încurajaţi-l să ceară ajutor dacă n-a înţeles. Anume în această perioadă se pun bazele unor nereuşite şcolare: Copilul nu are stabilită cu profesorul o relaţie de intercunoaştere, apar primele goluri- care nelămurite se măresc asemeni unui bulgăre de zăpadă. Nu se obţin succese -nu este satisfacţia faţă de reuşită şi prin urmare apare şi nedorinţa de a învăţa. Nu faceţi în această perioadă schimbări radicale în familie. Asiguraţi-i copilului o atmosferă stabilă şi liniştita. Arata-i ca noile materii pot fi interesante. Spre exemplu, la istorie l-ar ajuta mult daca ati vedea un film despre un eveniment istoric (Mihai Viteazul, Troia etc.)



Lasa-l sa ia decizii singur in unele cazuri, incurajandu-l insa să se gîndeasca bine înainte de a lua o hotarare.



Stabilește cu el limite si invata sa ii spui nu! fara a da inapoi. De fiecare data insa explica-i motivele pentru care raspunsul este negativ.



Să îi fiți aproape în pregătirea lecțiilor, să-i oferiți timp și atenție binevoitoare. De câte ori puteți, oferiți-i ajutorul la lecții, fiți cu el, puneți-l să vă repete ce a avut de învățat, dați-i idei pentru diverse proiecte pe care le va avea de făcut, faceți echipă cu el



Părinţii să găsească jocuri cu caracter didactic care să recapituleze, de fapt, noţiunile de la diferite obiecte de studiu .



Ajutați-l să își organizeze spațiul (ordine pentru cărți/caiete), timpul (să înceapă temele cu ce e mai greu, să se țină de un program), lucrurile (dați o mână de ajutor la aranjarea ghiozdanului, dați-i un carnețel în care să își noteze ce teme are, la fiecare oră, astfel încât să le găsească ușor).



Găsiți timp în fiecare săptămână să vorbiți cu copilul despre ce e greu/ușor la școală, ce îi place și ce nu, cum se înțelege cu colegii, cu profesorii, ce face în pauze, cum i se pare colectivul. Ascultați-l mai mult, lăsați-l să își spună părerea și abia apoi spuneți și dv. cum vedeți lucrurile. Încercați să îi arătați partea bună a lucrurilor, încurajați-l să caute și el această parte, să se deschidă către colegi, să aibă încredere în el, să facă gesturi frumoase. În felul acesta îl ajutați să își dezvolte abilitățile sociale și emoționale - atât de importante, pe lângă cele intelectuale.



Dacă are note mici la unele materii, luați legătura cu profesorii respectivi și vedeți care e problema (uneori aceasta poate fi doar legată de unele scăpări comportamentale ale copilului) și cum poate fi remediată - nu lăsați pe ultima sută de metri, înainte de sfârșitul semestrului.



Încurajați-l permanent și arătați-i că aveți încredere în el, el trebuie să se simtă iubit și prețuit de dv.. Păstrarea legăturii cu oamenii din școală care pot să stea de vorbă cu dv. și să caute împreună cu dv. soluții

Related Documents

Adaptarea
June 2020 35
2012, Un Nou Inceput
May 2020 20
Un Nou Inceput
May 2020 14
Un Nou Inceput
May 2020 16
Din Va Dolat 2
November 2019 18

More Documents from ""

June 2020 6
Jertfa Lui Iisus
June 2020 15
Vers - Melodii
May 2020 12
Defensa Escrita
October 2019 54