Opsteekkapsel

  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Opsteekkapsel as PDF for free.

More details

  • Words: 908
  • Pages: 5
Lesvoorbereiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Naam

Hanne Carton

Cluster

BEHT-TTO

Groep

1 OSO12

Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Academiejaar 2006-2007

Kattenberg 9, B-9000 Gent Tel. 09 269 98 06  Fax 09 269 98 19 E-mail: [email protected]

Stageschool

Stageles

Naam

Arteveldehogeschool Campus Kattenberg

Datum

3-05-2007

Adres

Kattenberg 9, B-9000 Gent

Vak/Leergeheel

PV dameskappen: verwerken van lang haar

Naam mentor

H. Van Den Kerchove

Lesonderwerp

Eenvoudig opsteekkapsel met torsen

Afdeling

BSO-Haarzorg

Leerjaar

1ste leerjaar 2de graad

Lesuur

van 13.30uur tot 15.30uur

Lokaal

A 302

Aantal lln

12

Beginsituatie Onderwerp vorige les en/of gekende leerstof

Torsen, maken van een staart, eenvoudige opsteekoefingen

Voortaak

Nodige materialen meebrengen

Andere gegevens

Bronnen

Bijlagen

-Lang haar; design forum lang haar godinnen, pg. 23-24

Kopie leerplan Schetsen i.v.m. opsteekkapsel Bordplan Uitgewerkte leerstof OO-kaartjes Foto’s van opsteekkapsels

LESONDERWERP: verwerken van lang haar; torsen ALGEMENE VAARDIGHEDEN EN ATTITUDES: zuiver werken, kritische zin ,respect tonen, orden en netheid.

LEERPLANDOEL(EN): Maken eenvoudige kapsels met lang haar en verwerken verschillende technieken op een creatieve manier, torsen.

LESDOELEN

LEERINHOUD 1.lesbegin a)motivering Aankondiging van het lesonderwerp Lkr. noteert de titel op het bord Een opsteekkapsel met torsen

De persoonlijke hygiëne verwoorden en uitvoeren.

De vereisten van een goede werkpost verwoorden. De werkpost voor de worteloprolling op een efficiënte manier uitvoeren.

Het haar op een efficiënte manier ontwarren.

WERKVORMEN/MEDIA/ORGANISATIE Wat is gemeenschappelijk aan al deze kapsels? Media: foto’s van opsteekkapsels

b)herhaling -persoonlijke hygiëne • Haren samenbinden • Juwelen verwijderen • Schort aandoen -werkpost inrichten • Handdoek plaatsen • Oefenhoofd links (bij rechtshandigen) • Ontwarborstel rechts van oefenhoofd • Ontwarkam • De kleine en grote nijpers bovenaan • Speldjes • 2 elastiekjes

Waaruit bestaat het voorbereidend werk? Waaruit bestaat de persoonlijke hygiëne?

-ontwarren van de haren we ontwarren met een ontwarborstel zodat de grote knopen uit het haar zijn, daarna gaan we erover met een ontwarkam voor de kleine knopen.

Met welk materiaal gaan we ontwarren? waarom ontwar je eerst met de borstel en daarna met de kam? Waar beginnen we te ontwarren?

Lln richt werkpost in. Waarom is een werkpost belangrijk? Waarom is het belangrijk dat de werkpost geordend is? Waarom zetten we het oefenhoofd links? Waarom leggen we eerst de ontwarborstel? Hoe heet deze kam? Klassikale verbetering van de werkpost

TIJD

LESDOELEN

LEERINHOUD

WERKVORMEN/MEDIA/ORGANISATIE Lln voeren het voorbereidend werk uit. Ze krijgen 10 min.

TIJD

Hoe wordt het opsteekkapsel gecreëert? c)globale probleemstelling

Leerlingen onderscheiden de verschillende stappen.

15min

2.lesuitwerking 1ste lesprobleem: hoe wordt het opsteekkapsel 1ste lesprobleem: hoe wordt het opsteekkapsel uitgevoerd? uitgevoerd? Analyse: volgens het G.A.S. principe 1. techniek - staart - torsages

globale fase oo tracht te achterhalen welke technieken er gebruikt worden in dit opsteekkapsel. Lkr. demonstreert het kapsel. Bespreking van oo.

analytische fase

1. Verdelingen - We maken een zijscheiding van middenhoofd tot aan het oor en steken het voorste deel vast. - Maak achteraan een afdeling met een diagonaal achterwaartse scheiding en maak een paardenstaart in het nekgebied. - Vorm een tweede paardenstaart juist onder de kruin. - De voorste partij verdelen we in gelijke delen (±3cm) loodrecht op de scheiding.

lkr demonstreert 7 x oo - Welke verdeling wordt genomen? - Waar is mijn beginpunt op het voorste deel? - Welke beweging voer ik uit? - Waar is mijn eindpunt op het voorste deel? - welke beweging voer ik uit op het achterhoofd? - Waar is mijn beginpunt op het achterhoofd? - Waar is mijn eindpunt op het achterhoofd?

5min

LESDOELEN

LEERINHOUD 2. Techniek op het voorste deel - We nemen 1 lok op en kammen ze zuiver. - We torsen de lok met gelijke spanning tot hij mooi op het voorhoofd ligt en bevestigen hem vast. - We torsen alle lokken. Zorg ervoor dat de torsages in balans zijn.

Lln voeren een eenvoudig opsteekkapsel uit en vernoemen de kritieke punten.

3. Techniek op het achterhoofd - Ga naar de bovenste paardenstaart; maak een lokje haar vrij en tors het met middelmatige spanning tot het zich dubbel laat plooien. - Plaats de eerste torsage boven de paardenstaart en maak ze vast - Tors achtereenvolgende lokjes op dezelfde wijze en maak ze vast rond de basis van de paardenstaart. - Ga dan naar de onderste paardenstaart en pas dezelfde wekwijze toe. - Zorg er voor dat de ruimte tussen de twee paardenstaarten volledig gevuld wordt, terwijl de vorm van de chignon goed in balans blijft. - Zie hoe de vorm naar het nekgebied in volume afneemt.

2de lesprobleem: hoe kan men dit kapsel omschrijven? Een eenvoudig opsteekkapsel waarbij we paardenstaarten maken en torsen.

WERKVORMEN/MEDIA/ORGANISATIE

TIJD

Lln hangen de oo-kaartjes aan het bord Media: oo-kaartjes DEMONSTRATIE Lkr demonstreert Bespreking de oo 20min Structurele fase -lkr laat door verschillende leerlingen delen van het opsteekkapsel uitvoeren. Verbeteren door klassikale bespreking en foutenanalyse.

10min Synthese: Aan de hand van schetsen techniek herhalen. Lkr laat de lln de schetsen en de kritieke puntjes aan bord hangen Media: schetsen van de technieken Kaartjes met kritieke punten 10min

UITVOERING DOOR DE LEERLINGEN Lkr begeleidt en helpt waar nodig. Klassikale bespreking van de werken onder leiding van de lkr. 2de lesprobleem: hoe kan men dit kapsel omschrijven? Analyse Welke techniek hebben we gebruikt? Synthese Herhaling en notitie op bord

30min

LESDOELEN

Lln kunnen de verdelingen van een het opsteekkapsel tekenen.

LEERINHOUD

3.lesafsluiting a)algemene synthese

WERKVORMEN/MEDIA/ORGANISATIE

TIJD

Welke techniek hebben we vandaag toegepast?

b)verwerking

Lln komen aan bord en duiden de verschillende verdelingen aan op een schets Media: schets

c)organisatorisch moment

Eigen werkpost opruimen Klas in orde brengen(Lk geeft opdrachten) Klasagenda invullen

10min

Related Documents

Opsteekkapsel
November 2019 3
Opsteekkapsel Met Torsen
November 2019 3
Opsteekkapsel Naar Foto
November 2019 7