Muzica Ca Si Arta Ile (2).docx

  • Uploaded by: Madalina Manole
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Muzica Ca Si Arta Ile (2).docx as PDF for free.

More details

  • Words: 433
  • Pages: 2
VI Cantatulca o forma de arta Niciun artist nu poate fi gratios, imaginativ sau original decat daca e sincer. Ruskin. Modern Painters. “Arta este un transfer al simtului” a spus Tolstoy. Aceasta idee se aplica artei in general dar se aplica intr-un mod aparte artei cantului.Materialul artei unui cantaret este simtul. Prin intermediul imaginatiei evoca in interiorul sau sentimente pe care le-a trait, iar prin intermediul vocii, transmite aceste sentimente altora.Prin abilitateasa de a reproduce stari, sentimente si emotii inauntrul sau si ale exprima prin voce, cantaretul mereu leaga sentimene si, se joaca cu ele, le cara pretutindeni din adancurile amaraciunii pana la inaltimile exaltarii. Scopul lui direct si constant este sa ii faca pe asculatorii sai sa simta, . Caintermediarpentru transferal simtului, voceaumana le transcende de departepetoatecelalalte.De la inceputurileraseiumane, vocea a fostmodulprin care s-a dezvaluitcomplet, dararta nu sta in voce, dar in simtultransmis. Este acelasi indifferent dacaintermediarulestevocea, picture, sculptura, poeziasau un instrument musical. Ne referim la o picture cafiind o mare opera de arta, dararta nu este in pictura, artaestesentimentul de frumusetepe care picturailtrezeste in privitor.Atuncicandascultam o orchestra, muzicaesteceeacesimtim. Dupa cum a spus Walt Whitman: “ Muzicaesteceeace se trezesteinauntrulnostruatuncicand ne estereamintit de catreinstrumente.” Nimic nu exista independent/separat de cunoastere.Prinurmare, artarealaconstamaidegraba in sentimente pure decat in lucrurimateriale. Dacacantaretulreuseste in a-sitransferasentimentelealotra, este un artist, astaindiferentdacavoceasaestegreat or small. Vocea de cap sialte problem Nu doar voce il face pe artist. Respectivultrebuiesaaibeceva de oferit. Dupaspuselelui Schumann: “Motivulpentru care privighetoareacantacantece de dragoste, sicainelelatraestefaptulcasufletulprivighetoriiesteplin de dragostesicel al cainelui de latrat.” Prinurmare, se vaintelegecastudiularteicantatuluitrebuiesa se devoteze in a dezvolta in cantaretcelemaibuneelemente ale naturii sale – tot ceeaceeste bun, pursiinaltator. Nu avemniciundreptsatransmitemaltoravreun sentiment/stare care nu estepurasauintreaga. Technicaunei arte este un moment miccomparativ cu subiectulsău. O poezienevrednica nu poate fi purificatatransformand-o in muzica, indiferent de cat de frumoasaar fi muzica.

Principileinterpretarii

Consider camajoritateaoamenilor nu consideranimicmaiintangibildecattermenul “frazare”. Am rugatfoarte multi studentisaimispuna care suntprincipile de frazare, darpanaacum nu am gasitpenimenisa o poatafaca, si cu toateacestea, toticantaretii, de la ceimaitineri la ceimai in varstaartrebuisa se foloseasca de acesteideiori de cateoricanta. Acum, unlucrufolositatat de des artrebuisa fie, supusanalizelor. Toateregulilefrazarii, casiregulilecompozitiei, se nasc din ceeacesunabine.frumuseteasiurateniasuntchestiuni de corenspodentamentala. In muzica, caunlucrusa fie frumos, trebuiesasatisfaca o cererementala, siaceastacerereestegustulfiecaruia. Trebuiesa se abtinaaceastapotrivire. Atuncicand un cantaretinterpreteaza un cantec, cerereaascultatoruluiesteca el safaca bine ceeace face: Trebuiesatranspuna in muzicamomentul din viatape care ilcontinecantecul, cu acuratete, categoric, trebuiesaaibao intentiesi un scopclar, trebuiesa fie conform dispozitieicantecului. Cantaretul nu trebuiesaarate o stare cu fata, alta cu vocea, in timpcepoeziasugereaza o a treia. Trebuiesaevitedistonanta. Toatelucruriletrebuiesa se imbine. Prinurmaretrebuiesadeadovada de un design intelligent in fiecarecuvantsifraza. Canteculeste o unitatesifiecarefrazacontine o ideeclara, de aceea nu trebuiesa fie detasatasaufragmentara, dartrebuiesacontina elemental continuitatii, sifiecare parte trebuiesa se lege de idea principal.

Related Documents


More Documents from "Blurry Soul"