PRAKTIJK
Momentopname Je hebt vast wel eens een aantal digitale foto’s op dvd-video gebrand en vervolgens in de huiskamer genoten van een diashow. Maar wat te doen als je beelden van een digitale video wilt gebruiken als still, oftewel als digitale foto? Wij laten zien hoe je dat aanpakt. JOHN VANDERAART
A
ls je een digitale video ‘stilzet’ met behulp van afspeelsoftware als de Windows Media Player, dan zorgen de bewegende beelden - in combinatie met de videocodec van dienst - voor diverse problemen. Het lukt (bijna) nooit om op het juiste moment te pauzeren, niet zelden staan er strepen en/of blokken in beeld en ook moet het beeldscherm nog in goede kwaliteit worden gecaptured. Dit (en meer) wordt in een keer opgelost door de software VideoSnaps (www.videosnaps. com) die je vindt op de meegeleverde schijf (zie 1). Bevalt de probeerversie van VideoSnaps, dan koop je de LE-versie (een complete oplossing) voor circa 35 euro en de SE-versie (met meer mogelijkheden) voor circa 65 euro.
Bewegende beelden Je begint met het verzamelen van videomateriaal, graag in de vorm van avi of mpeg1. Het avi-formaat is natuurlijk te verkiezen boven mpeg1, omdat het (mits je over de juiste videocodecs beschikt) kan worden verwerkt door alle afspeel- en bewerkingsprogramma’s die samenwerken met Windows XP. Kan je computer ook dvavi afspelen? Dan is het zelfs mogelijk om filmbeelden te verwerken die een-op-een zijn overgeheveld van de dv-filmcamera naar de harddisk van je pc. Staat er een avi klaar, dan ga je direct aan de slag met VideoSnaps. Je begint met het inlezen van de klaarstaande avi of mpeg1 door linksboven in beeld Open Video aan te klikken. Meteen
Van video naar foto
nadat het videofragment is ingelezen, gebruik je de schuifregelaar om te zien wat de kwaliteit is van de bewegende beelden als – let wel – je deze stilzet. Je zult dan direct zien dat video iets heel anders is dan foto, want er zijn allerlei oneffenheden die verborgen blijven als het fragment met 25 beelden per seconde wordt afgespeeld. In principe kun je nu reeds op de knop Get Photo Snaps klikken om VideoSnaps de opdracht te geven om de beste stilstaande beelden ‘uit’ de bewegende beelden te distilleren. Dat doe je echter niet meteen: je plaatst (1) de eerste schuifregelaar rechtsboven in beeld in de richting van Many Snaps, waarmee je ervoor zorgt dat er zoveel mogelijk digitale foto’s worden bewaard en je plaatst (2) de tweede schuifregelaar rechtsboven in beeld in de richting van Deep Scan om aan te geven dat VideoSnaps de videobeelden zeer grondig moet onderzoeken (zie 2). Zo zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk kwalitatief goede digitale foto’s overhoudt. Bij de sectie Save Options stel je in in welke map de gevonden stilstaande beelden terecht moeten komen en welk bestands-
1
2
VideoSnaps is een ideale tool om videofragmenten om te zetten naar digitale foto’s!
Het avi-videofragment is nu ingelezen en VideoSnaps wordt voorzien van de juiste instellingen. Hierbij ook je aandacht voor de doelmap en voor het bestandstype.
54
PC Consument Nr. 10
_PRAKTIJK_Video_naar_foto.indd
54
27-10-2005
12:13:38
» Va n v i d e o n a a r f o t o
formaat je wenst te gebruiken. Vink ook de optie Normalize aan om de ergste ruis en de lastigste strepen te laten corrigeren. Geregeld? Dan klik je op de al genoemde knop Get Photo Snaps, waarna VideoSnaps het videofragment te lijf gaat.
Tip! Selecteer, met vrij strak knippen en plakken, de videofragmenten waarin de toekomstige digitale foto’s staan en bewaar ze als uncompressed AVI.
Bitmaps evalueren Afhankelijk van de Deep Scan-instellingen van VideoSnaps en de lengte van het videofragment, zul je even geduld moeten hebben. Het resultaat is een aantal bitmaps die zijn weggeschreven in de map van je keuze. Deze bitmaps kun je met behulp van VideoSnaps op drie manieren evalueren: 1. door ze – rechts in beeld – aan te klikken in het Photo List-venster van VideoSnaps. Je krijgt dan het vastgelegde resultaat direct te zien in VideoSnaps zelf en de bitmaps die je afkeurt, selecteer en verwijder je direct (zie 3); 2. door de knop Preview / Print aan te klikken in het hoofdvenster van VideoSnaps. Er verschijnt dan een gelijknamig dia-
VideoSnaps handmatig Het is overigens heel goed mogelijk om VideoSnaps te passeren als je foto’s uit video’s wilt halen. In dat geval heb je de tools VirtualDub (www.virtualdub.org) en Animation Shop (www.corel.nl) nodig. Met behulp van VirtualDub converteer je het videofragment naar een avi-bestand waarbij je - let op - de beelden uncompressed (niet gecomprimeerd met een videocodec) wegschrijft. Vervolgens kun je de avi inlezen in Animation Shop, waarbij je alle frames afzonderlijk kunt bekijken, kopiëren, enzovoort. Maak de videofragmenten niet te lang (circa 5 tot 25 seconden maximaal), want anders moet Windows XP een te groot beroep doen op het virtuele geheugen en dat gaat ten kosten van de verwerkingssnelheid. VirtualDub leveren we mee op schijf. ???
loogvenster waarmee je op een handige manier door alle, nu digitale foto’s kunt bladeren. Enerzijds om de fraaiste stilstaande beelden eruit te pikken, anderzijds om de mooiste plaatjes direct af te drukken op je printer (zie 5). 3. en dan is er ook nog de Slide Showfunctie die in combinatie met de knop PlayAll de stilstaande beelden handig achter elkaar kan afspelen.
We hebben laten zien hoe je videobeelden makkelijk en snel laat overzetten naar digitale foto’s. Merk hierbij op dat VideoSnaps z’n werk beter kan doen als de – bij voorkeur – avi gebruikmaakt van een videocodec die weinig kwaliteitsverlies veroorzaakt. Daar moet je gewoon even rekening mee houden als je een (eerder van de dv-camera overgehaald) videofragment wegschrijft naar je harddisk. J
4
3
De weggeschreven stills worden op dit moment bekeken en zoals je ziet, zijn de resultaten behoorlijk strak: de originele resolutie is slechts (!) 720 x 576, oftewel dvd-kwaliteit.
De functie Preview & Print gebruik je om de stilstaande beelden te evalueren en om de leukste kiekjes meteen af te drukken op de printer. Er zijn diverse instellingen waarmee je de digitale foto geweldig op het papier kunt zetten.
PC Consument Nr. 10
_PRAKTIJK_Video_naar_foto.indd
55
55
27-10-2005
12:13:38