Microbiologie C6

  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Microbiologie C6 as PDF for free.

More details

  • Words: 523
  • Pages: 4
MICROBIOLOGIE C6 COCII GRAM NEGATIVI GENUL NEISSERIA 2 reprezentanţi: - MENINGOCOCUL; –

GONOCOCUL. MENINGOCOCUL (neisseria meningitidis)

Principala boală provocată: meningita cerebro-spinală meningococică(MCSM). Germenul nu se întâlneşte liber în natură,apare numai la omul bolnav sau in nazofaringele purtătorilor. DESCRIERE:

– – – – –

– – – –

coc gram negativ;

diametrul: 0,6-1µ ; sferic sau ovalar; imobil, nesporurat; se prezinta in diplo,ca 2 boabe de cafea faţă în faţă; foarte sensibili în mediul extern, nu cresc pe medii de cultură obişnuite, trebuie adăugate lichide organice(ser,sânge,lichid de ascită); se conservă prin izolarea de mediul extern în ulei de parafină; sunt germeni aerobi, facultativ anaerobi; sensibili la antiseptice: alcool, fenol; sensibili la antibiotice şi sulfamide.

CLASIFICARE: sunt 7 tipuri serologice A,B,C,D şi x,y,z. PATOGENITATE: la purtătorii sănătoşi nu se produce boala,germenii rămânând în mucoasa rino faringiană. Când produce boala,aceasta este meningita cerebro-spinală meningococică care este o complicaţie accidentală a meningococciilor. Infecţia cu meningococ este respiratorie şi precede localizarea în meninge. Produce deasemeni,meningită sau alte localizări la distanţă:artrite,pleurezii, endocardite şi pericardite, iar la nivelul tegumentelor produce erupţii eritematoase sau pustuloase. Serotipul „A” – apare cel mai frecvent in epidemiile de MCSM;produce o endotoxină. IMUNITATEA: este specifică de tip. TRATAMENTUL: antibiotice şi seroterapia;în MCSM se administrează ser antimeningococic intrarahidian.

DIAGNOSTIC DE LABORATOR: se cercetează produsele patologice de la cadavru,se face exudat, LCR,secreţie din sinusuri şi spută; se face antibiograma. EPIDEMIOLOGIC:MCSM apare ca epidemie în comunităţi închise. Factorii favorizanţi: oboseala,sezonul rece,virulenţa tulpinei,imunitatea scăzută a gazdei. Se pot face şi imunizări.

GONOCOCUL(NISSERIA GONOREEA) Este agentul patogen al gonoreei/blenoragiei,care este o boală venerică majoră şi atacă cu predilecţie mucoasele genito-urinare. Parazitează omul pe mucoasa uretrală,endocervicală,vaginală şi rectală. La bolnavii cronici insuficient trataţi se cantonează în glandele anexe ale aparatului uro-genital, unde persistă. DESCRIERE:

– – – – – – – – – – –

coc gram negativ;

diametrul: 0,6 - 1µ; sunt aşezaţi doi câte doi,în diplo,ca 2 boabe de cafea faţă-n faţă; intracelular se plaseză în leucocite; germen aerob,facultativ anaerob; foarte pretenţios la mediul de cultură(creşte doar pe medii îmbogăţite cu ser,lichid de ascită,sânge defibrinat,drojdie de bere); pt. incubare are nevoie de un mediu bogat in CO₂(5-10%); testarea fermentării zaharurilor permite diferenţierea lui de alţi coci; sunt puţin rezistenţi la uscăciune şi lumină; rezistă 30-40 zile,acoperiţi în ulei de parafină; căldura şi antisepticele îi omoară repede; sulfamidele şi antibioticele îi omoară(ampicilina).

STRUCTURA ANTIGENICĂ: Ag „K”,capsulat specific speciei gonococice. PATOGENITATE: virulenţa depinde de Ag „K”. La bărbaţi gonoreea se manifestăca o uretrită anterioară acută cu eliminare de puroi prin uretră. Netratată se extinde la vezică şi prostată. La femeie se manifestă mai intâi ca o inflamaţie a colului,endocervixului,endometrită,apoi ajunge la salpinge/trompe,anexită şi produce puroi şi aderenţe la trompe. Ocazonal în timpul naşterii poate infecta mucoasa conjunctivală a nou născutului sau vulvară la fetiţe. Cele mai frecvente complicaţii ale infecţiilor cu gonococ sunt locale ale aparatului uro-genital(cistita,pielita,nefrita,orhiepididinita,prostatita,endometrita,salpingita). TRATAMENT:vaccinuri antigonococice;antibiotice şi antibiogramă.

DIAGNOSTICUL DE LABORATOR:recoltarea de produse patologice(secreţie uretrală,secreţie de col uterin,puroi din puncşie anexială,exudat articuler,LCR), secultivă pe medii de cultură, se fac frotiuri şi antibiograma. REZERVORUL DE BOALĂ: omul bolnav. PREVENIREA: se face prin depistarea activă a blenoragiei la femei,izolarea şi tratarea lor corectă şi controlul bacteriologic precum şi educaţie sanitară.

Related Documents

Microbiologie C6
June 2020 4
Microbiologie
May 2020 17
C6
November 2019 37
C6
November 2019 41
C6
November 2019 37
C6
October 2019 37