Marea Anvelopare

  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Marea Anvelopare as PDF for free.

More details

  • Words: 1,185
  • Pages: 3
In UE s-a renuntat de mult la polistiren expandat O astfel de executie presupune decopertarea cladirilor si anveloparea lor intr-un strat termoizolant, de regula polistiren expandat, inlocuirea tamplariei clasice cu ferestre de tip termopan si refacerea hidroizolatiei teraselor, dar si a subsolurilor. „In vestul UE, izolarea cu polistiren expandat a fost de mult abandonata in favoarea termoizolarii cu spuma poliuretanica, aceasta avand o durata de viata dubla, adica 20 de ani, timpul de lucru este scurtat la 25%, iar avantajele sunt net superioare - coeficient de termoizolare dublu”, spune inginerul constructor Cristian Albulescu. Potrivit acestuia, „pentru anveloparea locuintelor, este suficient un polistiren expandat cu o densitate de 15 kg/m3, daca este de calitate, iar pentru un bloc cu parter si trei etaje, pretul poate varia intre 70 si 95 de lei pentru un metru patrat, in functie de calitatea lucrarii si de materialele folosite”. De asemenea, Albulescu crede ca „este posibil ca procentul de 20% pe care cetateanul este obligat sa-l plateasca sa nu fie cel real si, in aceste conditii, acesta sa acopere si procentul de 30% acordat de catre primarii, putand aparea suspiciuni, in sensul ca executantul poate imparti beneficiul cu reprezentantii autoritatilor locale care stabilesc ofertantii castigatori pentru anvelopari”. Pentru a se evita aceasta situatie, inginerul a gasit solutia optima. „Recomand ca inainte de angajarea executarii lucrarilor de anvelopare, asociatiile de locatari sa intre in posesia devizului analitic al lucrarilor, spre a fi studiat si, obligatoriu, devizul analitic al lucrarii trebuie sa faca parte integranta din contract”, a precizat Albulescu.

Costurile ar putea scadea cu pana la 40% „Mi-e teama ca pana la urma si acest proiect, de altfel benefic oamenilor, se va dovedi a fi doar unul politic”, spune analistul imobiliar Radu Ursacescu. In opinia acestuia, „statul ar trebui sa negocieze foarte dur contractele de reabilitare termica, profitand de aceasta perioada de criza, si astfel sa poata da o gura de oxigen si firmelor mai mici, cu 20 sau 30 de angajati. In plus, costurile totale se pot reduce cu pana la 40%”. Totodata, Ursacescu a tinut sa precizeze ca „prima conditie care se impune in Caietul de sarcini privind licitatiile pentru acest proiect ar trebui sa anuleze orice tip de act aditional, iar pentru garantarea lucrarii, firmele castigatoare sa prezinte depozite de garantie”. Un alt inconvenient privind intarzierea acestor lucrari ar putea veni si din partea societatilor de furnizare a energiei termice. „Scazand facturile locatarilor, scad veniturile societatilor de furnizare a energiei termice si cine mai suporta pierderile din retea?”, se intreaba Radu Banu, unul dintre dirigintii de santier ai Capitalei. Acesta considera ca „frenezia cu care este promovat si aprobat acest program aminteste de perioada centralelor de apartament si a contorizarii blocurilor”. Totodata, Banu avertizeaza ca „executarea acestor lucrari fara o expertizare a structurii poate conduce la astuparea, acoperirea eventualelor daune provocate de cutremurele trecute asupra structurii sau a finisajelor fatadei (mai mult sau mai putin importante)”. El considera ca „succesul anveloparii depinde foarte mult de calitatea sistemelor si de respectarea tehnologiei de executare, punctele sensibile fiind in special ferestrele si rosturile de dilatare”.

Au disparut cartile tehnice Dincolo de avantajele reabilitarii termice si de eventualele interese ale firmelor agreate de o parte a politichiei romanesti, unul dintre rolurile principale in implementarea acestui program il are presedintele asociatiei de locatari. Acesta trebuie sa-i convinga pe locatari sa adere la program, iar in caz contrar sa-si asume responsabilitatea pentru eventualele accidente pe care le-ar putea produce caderea tencuielii de pe fatada blocului pe care il administreaza. „Cei de la primarie mi-au trimis o notificare in acest sens care suna mai mult a santaj”, spune C.T., presedintele unei asociatii de locatari din Bucuresti. Totusi, principala problema a omului este lipsa cartii tehnice a blocului fara de care „reabilitarea asta nu are cum sa se faca”. Potrivit acestuia, detinatorul actului, mai exact constructorul imobilului, i-a replicat ca a venit prea tarzi sa o ceara si s-a pierdut, iar cei de la primaria de sector i-au oferit o alternativa ingenioasa: „sa caut, prin apropiere, un bloc asemanator care are carte tehnica”. Conform normelor de aplicare a Legii locuintei (n.r. 230/2007), „unitatile care au administrat cladirile si sunt detinatoare ale cartii de constructie au obligatia de a o preda asociatiilor de proprietari, iar acolo unde aceasta nu exista sa o reconstituie pe cheltuiala proprie”.

Pretul real, de opt ori mai mic Pe langa acestea se adauga si disputele dintre locatari. Marul discordiei: peretii exteriori. „Eu am doi pereti, iar vecinul patru si trebuie sa dam aceiasi bani”, ne dezvaluie un locatar unul dintre motivele refuzului sau privind programul. Un alt proprietar, Marian Serban, ne spune ca „dupa calculele prezentate de constructori, pentru apartamentul meu cu doua camere trebuie sa scot din buzunar 800 de euro”. In acest context, potrivit calculelor, costul integral al anveloparii locuintei sale, cu o suprafata de 50 de metri patrati, s-ar ridica la 4.000 de euro, iar pentru scara in care locuieste acesta ar fi de 160.000 de euro. Costul de 80 de euro pentru un metru patrat este contrazis de realitate. „In functie de calitatea materialelor de constructie, acesta poate atinge un maxim de 10 euro”, spune Radu Ursacescu.

Riscuri de pierdere a utilitatilor Contractul de mandat dintre asociatie si primarie, act care da startul anveloparii termice, constituie totodata titlu executoriu pentru sumele avansate de autoritatile publice locale. Mai exact, in contextul in care la finalul lucrarilor constructorului nu ii sunt achitate facturile, primaria recurge la masuri punitive, punand poprire pe contul asociatiei de locatari. Astfel, riscurile ca locatarii sa ramana fara utilitati, apa, gaz si energie termica, sunt direct proportionale cu neonorarea facturilor catre firma care a executat lucrarile de reabilitare termica. „Este anormal ca oamenii sa plateasca pentru ca atunci cand si-au cumparat locuintele, dupa ’90, nimeni nu a facut nicio receptie si nici vreo imbunatatire”, spune presedintele C.T., in opinia caruia „Guvernul ar putea sa faca un efort moral si material si sa achite suma integral, asa cum se intampla in alte zone din Bucuresti, unde platesc primariile prin hotararea Consiliului Local”.

Calitatile polistirenului expandat



nu permite trecerea apei, dar permite trecerea vaporilor de apa datorita microporozitatii sale (peretele poate inspira si expira aer umed)



stabilitatea dimensionala in conditii specifice de temperatura si umiditate



cu cat placa de polistiren are grosimea mai mare, cu atat rezistenta termica este mai mare si astfel mai putina caldura se va pierde prin fiecare metru patrat



densitatea (kg/m3) dicteaza direct proportional calitatea produsului



pentru termoizolarea fatadelor,se recomanda folosirea exclusiva a polistirenului expandat cu densitatea de 15 (cel mai uzual) sau 20 kg/m3.



conductivitatea termica are o valoare redusa



are cel mai bun raport rezistenta termica/cost



comparat cu vata minerala este mai usor de manipulat si este imputrescibil



permite aplicarea vopselurilor acrilice (numai cele fara diluanti)

Etapele reabilitarii termice a blocurilor •

auditul energetic al cladirilor



proiectare etapa I - elaborarea studiului de fezabilitate pe baza masurilor specificate in auditul energetic



proiectare etapa a II-a - elaborarea proiectului tehnic si a detaliilor de executie



obtinerea autorizatiei de construire



executarea si receptia lucrarilor de reabilitare termica de Valentin Mateescu

Related Documents

Marea Anvelopare
May 2020 5
Marea-britanie
December 2019 10
Marea Moarta
November 2019 11
Marea Britanie
June 2020 4
Marea Unire
April 2020 7
Marea Schismareferat
April 2020 4