Life Cycle Ve Main J2me

  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Life Cycle Ve Main J2me as PDF for free.

More details

  • Words: 531
  • Pages: 3
Java ME yani mobil platformlar için Java sürümü MIDlet denen uygulamalar çalıştırır. Bunları çalıştırmak için javax.microedition.midlet.MIDlet sınıfı kullanılır. Bu sınıfta uygulama yönetim yazılımı (application management software - AMS)’nın kontrolünü sağlamak amacıyla belli başlı bazı metodlar kullanılır. Bunlar MIDlet uygulamasını çalıştırmak, duraklatmak ve sonlandırmak için komutlardır. İlk üç startApp(), pauseApp() ve DestroyApp() olmazsa olmaz soyut (abstract) metotlardır.

startApp() protected abstract void - Bu metod genellikle çağrıldığında uygulamayı Aktif (Active) duruma sokar. Genellikle ilk açılışta ve pauseApp() metodundan sonra tekrar uygulamaya dönmek için kullanılır. Burada genellikle nesneler vs. hazırlanır, yüklenir, komutlar ayarlanır ve ekranda görüntü oluşturulur. Dikkat edilmesi gereken pauseApp() çağrılarıktan sonra startApp() çağrılması zaten bellekte ve ekranda hazır olan herşeyi tekrardan oluşturmaya veya göstermeye çalışabileceğinden uygulamanın ilk açılışında yapılacak şeylerle Duraklatılmış (Paused) moddan Aktif’e dönerken yapılacakları ayırmaktır. Bunu kolayca şöyle yapabiliriz:

//İlk olarak sınıfımızda bir boolean nesnesi oluşturup buna true değer verelim. boolean ilkbaslangic = true; //Daha sonra da startApp() içini şu şekilde yazalım: startApp() { if (ilkbaslangic == true) { birseyYap();birseyYukle();formGoster(); //vs. // Ve boolean değerimizi false yapalım. ilkbaslangic = false; } birseylerYap(); } //Bundan sonra sadece ilk açılışta startApp() içindeki tüm kodlar çalıştırılır, pauseApp() //sonrası ise sadece if dışındaki kısım çalışır.

pauseApp() - protected abstract void - Bu metod uygulamayı Duraklatılmış (Paused) duruma geçirmek için çağrılır. Bu da genellikle telefona bir çağrı geldiğinde ya da ana ekrana geçildiğinde vs. olur. Tekrar Aktif duruma geçmek için yukarıdaki startApp() çağrılır.

destroyApp(boolean unconditional) - protected abstract void - Bu metod çağrıldığında MIDlet’e sonlanması ve Sonlanmış (Destroyed) durumuna geçmesi söylenir. unconditional değeri true ise uygulamanın kullandığı kaynaklar temizlenir ve uygulama sonlandırılır, false ise uygulama MIDletStateChangeException dönerek sonlandırılmak istemediğini belirtebilir. checkPermission(String izin) - int - Belirli bir iznin durumunu alır. Eğer izin veriliyorsa 1, izin verilmiyorsa 0 döner. getAppProperty(String key) - String - Uygulama yönetim yazılımından istenen özellikle ilgili bilgi döndürülür. notifyDestroyed() - void - Uygulama yönetim yazılımına MIDlet’in Sonlanmış (Destroyed) durumuna geçtiğini haber verir.

notifyPaused() - void - Uygulama yönetim yazılımına MIDlet’in Aktif olmak istemediğini ve Duraklatılmış durumuna geçmek istediğini bildirir. platformRequest(String URL) - boolean - Tel no arama, İnternet gezgininde sayfa açma gibi istenen platforma bağlı özelliklerin yapılmasını ister. Java ME ile yazdığımız uygulamada herhangi bir web sayfasını telefonun İnternet gezgini uygulamasında (tarayıcı da denir ama bence hatalı bir kullanım) açmak isteyebiliriz. Bu durumda uygulama MIDP 2.0 ise bunun için Java sanal makinesine bir istek göndermeliyiz. Java ME’de gezgin uygulamasını çalıştıracağımız yöntem platformRequest(String string) yöntemidir. Buradaki yöntem bir yazı olmalı. Bir İnternet sayfasını açmak için de o sayfanın adresini bu yazı kısmına yazmalıyız. Bundan sonra bu yöntem ile istediğimiz sayfa gezgin uygulamasında açılacak. Aslında platformRequest(String string) sadece bir sayfa açmak için değil, arama yapmak gibi bir amaçla da kullanılabilir. Bunun amacını tamamen uygulamanın çalıştığı sanal makineyi cihaz yazılımına ekleyenler belirler. Örneğin; eğer bu String kısmındaki yazı http:// ile başlıyorsa platform bunun bir İnternet adresi olduğunu tanır ve o sayfayı tarayıcıda açar. Eğer “tel:”ile başlatırsak bunun bir telefon numarası olabileceğini düşünür ve devamındaki sayıdaki numarayı telefonla arar. Bu yöntem herhangi bir hata dönebileceği için try{}catch{} ile kullanılmalıdır. Kullanımına bir örnek; Bir İnternet sayfasını açtırma: try{platformRequest(”http://www.f-blog.info/”);} catch(Exception e){} Bir telefon numarasını aratma: try{platformRequest(”tel:”+numaraKutusu.getString());} catch(Exception e){} Bu platformRequest(String string) yöntemi sadece MIDP 2.0 sürümünde kullanılabilir.

resumeRequest() - void - MIDlet’in Aktif duruma geçmek istediğini bildirebilmesini sağlar.

Related Documents

Life Cycle
May 2020 21
Life Cycle
November 2019 37
J2me
May 2020 8
J2me
June 2020 8
J2me
November 2019 23