Lectii SolidWorks - LECTIA I.1 nivel INCEPATOR
Schitarea. Reguli care dirijeaza schitele, statutul unei schite, starea elementelor unei schite. Sfaturi. L1.1.1 Schitarea Prin schitare se intelege actul de creatie a unui profil 2D care cuprinde elemente geometrice precum: linie, arc, cerc, elipsa etc. si constituie baza unui model 3D. In SolidWorks schitarea este intuitiva si se realizeaza din mouse. Puteti crea o schita pe oricare din planele implicite Front Plane (din fata), Top Plane (de sus) si Right Plane (din dreapta) sau pe un plan creat de dvs., functie de cum dorim sa fie orientata piesa in vederea izometrica. L1.1.2 Reguli care dirijeaza schitele Exista cateva reguli generale care dirijeaza o schita: - schita NU trebuie sa contina un contur intersectabil cu el insusi (cazul a); - schita trebuie sa fie inchisa adica colturile sa nu se intretaie (cazul b); - schita pentru Base Feature NU poate contine contururi separate (cazul c). Pentru Extrude Features altul decat Base Feature, contururile separate sunt permise. Primul Feature creat intr-un part este numit Base Feature si constituie baza pe care creati alte Feature. Base Feature poate fi: extrusion, revolve, sweep, loft, thickening pentru o surface, sau sheet metal flange.
L1.1.3 Statutul unei schite In orice moment, schitele pot fi in una din cele 5 stari definitorii descrise mai jos. Statutul unei schite depinde de relatiile geometrice, geometria ei si dimensiunile care o definesc. Statutul schitei este afisat în bara de stare din partea de jos a ferestrei SolidWorks.
1
L1.1.3.a) Complet definita - Fully Defined Toate liniile si curbele din schita preum si pozitiile lor sunt guvernate de dimensiuni si/sau relatii geometrice. Geometria complet definita este neagra.
L1.1.3.b) Nedefinita - Under Defined Schita are elemente nedefinite dimensional sau geometric. Schita (sau doar elementele ale ei) nedefinita este albastra. Chiar in aceasta stare schita poate fi folosita pentru generarea modelului. Ulterior, dupa obtinerea informatiilor complete in procesul de design, putem reveni, edita schita si definiri complet. Pentru a forta utilizarea in procesul de modelare doar a schitelor cu statutul Fully Defined, mergeti in Tools, Options, System Options, Sketch, si bifati Use fully defined sketches. In acest fel, la orice tentativa de a parasi schitarea cu OK, SolidWorks va afisa mesajul de avertizare: "This operation requires a fully defined sketch". Singura optiune aici este iesirea din schita fara salvare sau definirea ei completa.
L1.1.3.c) Supracotata - Over Defined Schita are dimensiuni duplicate si/sau relatii conflictuale, devenind galbena. Trebuiesc sterse din relatiile geometrice si/sau dimensiunile care au dus schita in aceasta stare. O sugestie buna este sa folositi SketchXpert pentru rezolvarea schitei. Pentru lansarea SketchXpert se face dublu click pe Over Defined in bara de stare din partea de jos a ferestrei SolidWorks. In acest mod putem accepta una din sugestiile programului pentru rezolvarea schitei.
L1.1.3.d) Nerezolvata - No Solution Found Schita nu este rezolvata. Geometria, relatiile si/sau dimensiunile care impiedica rezolvarea schitei sunt afisate cu rosu (standard), schita devenind galbena . Dimensiunile si relatiile geometrice care aduc schita in aceasta stare trebuie sterse! L1.1.3.e) Invalida - Invalid Solution Found Schita este rezolvata insa rezulta o geometrie invalida (ex: linie de dimensiune zero, arc cu raza zero, curba spline ce se autointersecteaza). SolidWorks avertizeaza asupra invaliditatii schitei si restaureaza schita in forma anterioara. L1.1.4 Starea elementelor unei schite Entitatile schitei (luate individual) au deasemenea mai multe stari pe care SolidWorks le afiseaza in culori diferite pentru o usoara identificare. Acestea sunt: L1.1.4.1) Dangling In cadrul unei schite, elemente geometrice sau dimensionale care nu pot fi rezolvate sunt Dangling (spre exemplu cota schitei din exemplul de mai jos a trecut in starea Dangling dupa stergerea operatiei Cut-Extrude si pierderea referintei, cotarea schitei facandu-se in raport cu muchia acesteia).
2
Vizualizarea si/sau stergerea relatiilor Dangling presupune parcurgerea urmatorilor pasi: L1.1.4.1.a) Editarea schitei Se poate face in mai multe moduri, voi incerca sa le prezint pe toate, fiecare are libertatea de a alege calea care i se pare mai simpla. L1.1.4.1.a.1) - Click pe Sketch din tabul cu acelasi nume din CommandManager;
- Cautarea schitei cu pricina in arborele modelului aparut in zona grafica (prin desfasurarea lui apasand pe + unde este cazul) si click pe ea.
3
L1.1.4.1.a.2) - Click pe schita Dangling in FeatureManager design tree apoi click pe Edit Sketch din toolbar-ul contextual aparut. Acelasi meniu contextual apare si daca dati click dreapta mouse pe schita Dangling, suplimentar aparand si alte optiuni contextuale. Lamuriri suplimentare asupra a ce nu este in regula cu elementul selectat puteti vedea alegand What's wrong?
L1.1.4.1.a.3) - Dublu click pe schita Dangling in FeatureManager design tree;
4
L1.1.4.1.a.4) L1.1.4.1.a.5)
- Mergeti in Menu Bar, Insert, Sketch apoi cautati si selectati schitei ca in a.1.1); - Selectati Sketch din Sketch Toolbar apoi cautati si selectati schitei ca in a.1.1);
L1.1.4.1.a.6) - Dublu click pe schita in zona grafica; L1.1.4.1.b) Stergerea elementelor geometrice sau dimensiunilor Dangling Se poate face selectand in zona grafica aceste entitiati (daca sunt mai multe, selectia se va face cu tasta Ctrl apasata) si se apasa tasta Delete. Pentru stergerea rapida a tuturor entitatilor Dangling recomand utilizarea butonului Display/Delete Relations din toolbar Sketch sau in Menu Bar Tools, Relations, Display/Delete ...
5
Relatia Dangling este afisata pe fond galben si se sterge cu butonul Delete dupa ce am facut click pe ea. Daca sunt mai multe, se face filtrarea Dangling in loc de All in this sketch si se apasa Delete All.
L1.1.4.2) Driven In aria grafica apar cu gri si indica dimensiuni conduse care nu pot fi modificate. Pot avea un rol pur informativ. Definirea completa a schitei - statutul Fully Defined, vezi L1.1.3.a) - poate usor duce la supracotare insa selectand Make this dimension driven si click OK in fereastra de atentionare vom transforma cota in dimensiune Driven.
L1.1.4.3) Over Defined Apar cu galben in aria grafica sau in Relations din Display/Delete Relation PropertyManager si indica o supracotare sau o relatie ce nu este necesara. In exemplul nostru aceasta s-a intamplat daca am bifat Leave this dimension driving in fereastra de atentionare afisata de SolidWorks cand sesizeaza supracotare. Pentru rezolvare vezi L1.1.3.c) si L1.1.4.1.b), cu mentiunea ca in acest caz vorbim nu de dimensiuni Dangling ci de Overdefining/Not Solved in Display/Delete Relations.
6
L1.1.4.4) Under Defined Apar cu albastru in aria grafica si indica entitati ale schitei care au nevoie de relatii geometrice sau dimensiuni in raport cu alte elemente pentru a fi complet definite. L1.1.4.5) Fully Defined Apar cu negru in aria grafica si indica faptul ca sunt prezente toate relatiile geometrice si/sau dimensionale, fara elemente redundante sau nenecesare care ar supradefini schita. L1.1.4.6) Invalid Apar cu galben in aria grafica si indica prezenta entitatilor de schta invalide. Impune revenirea entitatii la starea initiala. Spre exemplu se obtine o schita invalida la schimbarea directiei tangentei unei entitati de tip Spline care duce la autointersectarea ei.
SolidWorks afiseaza mesajul: "This drag created invalid geometry. The pre-drag sketch state will be restored" si actioneaza in consecinta.
7
L1.1.4.7) Not Solved Apar cu rosu in aria grafica si indica relatiile geometrice care nu pot fi satisfacute din conditii geometrice. Vezi L1.1.3.d). L1.1.5 Initierea schitei Schitarea se face pe un plan (fie el un plan din cele predefinite sau creat de catre utilizator) sau pe o suprafata plana a unui model. Asa cum ati vazut la editarea schitelor, initierea ei se face in mai multe moduri, fiecare avand libertatea de a alege calea cea mai facila. L1.1.5.a) Click pe unul din plane sau pe o fata plana a modelului si apoi click (sau dublu click, caz in care apare si un meniu suplimentar contextual) pe Sketch din meniul contextual aparut; L1.1.5.b) Click pe unul din plane sau pe o fata plana a modelului si apoi click pe Sketch din tabul Sketch din CommandManager; L1.1.5.c) Click pe unul din plane sau pe o fata plana a modelului si apoi din Menu Bar Insert, Sketch; L1.1.5.d) Click pe unul din plane sau pe o fata plana a modelului si apoi din toolbar Sketch click pe Sketch;
8
L1.1.6 Editarea schitei Vezi L1.1.4.1.a). L1.1.7 Parasirea editarii schitei L1.1.7.a) Click pe iconul de iesire din coltul de confirmare;
L1.1.7.b) L1.1.7.c) L1.1.7.d) L1.1.7.e) L1.1.7.f) L1.1.7.g
Dublu Click in zona grafica libera; Click pe iconul Exit Sketch din tabul Sketch din CommandManager, Click in Menu Bar, Insert, Exit Sketch; Click pe iconul Exit Sketch din toolbar Sketch; Click dreapta in zona grafica apoi click pe iconul Exit Sketch din meniul contextual aparut; Pentru parasirea schitei fara validare, click pe X in coltul de confirmare;
L1.1.8 Sfaturi
Odata creata schita este indicat sa o aducem in starea Fully Defined prin adaugarea de relatii geometrice si/sau dimensionale. Cotarea schitei este indicat sa se realizeze tehnologic, obtinerea desenului de executie cotat se obtine usor si fara a interveni prea mult asupra lui; Este indicat sa legam schita de origine, incepand constructia ei pornind din origine sau sa o legam ulterior de origine; O schita foarte complexa (din care sa obtinem in mare modelul dorit) este greu de gestionat. Eventualale modificari sunt greu de realizat si implica foarte multa atentie; Elementele de tip Sketch Chamfer (tesire) sau Sketch Fillet (raza) sunt regenerate mult mai rapid decat un feature de tip Chamfer sau Fillet. Trebuie gasit deci un echilibru avand in vedere cele scrise la punctul anterior; Piesele simetrice este indicat sa le modelam avand ca plane de simetrie planele predefinite (Top, Right, Front); Schitarea sa se realizeze avand orientarea Normal To la planul de schitare.
9