Lecia Scolu Publice Combaterea Avortului

  • Uploaded by: Vasile Fialt
  • 0
  • 0
  • October 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Lecia Scolu Publice Combaterea Avortului as PDF for free.

More details

  • Words: 564
  • Pages: 3
Preot Vasile Filat©2006

Dreptul la Viaţă Primul drept garantat de constituţia Moldovei este dreptul la viaţă. Statisticile arată că 78% din femei în Moldova au făcut 2 sau mai multe avorturi. Pînă nu demult, aproximativ 83% din totalul sarcinilor erau întrerupte prin avort. Să vedem care este atitudinea lui Dumnezeu faţă de acest fenomen ca să ne formăm o atitudine personală corectă. A. Enumăraţi mai jos cele 10 porunci ale lui Dumnezeu (profesorul va ajuta să fie scrise la numărul corespunzător, în ordinea care se găsesc scrie în Biblie). 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. B. Marcaţi poruncile care într-un fel sau altul sunt încălcate de persoanele care comit avort sau îşi dau consimţământul la comiterea acestei crime. C. Textul biblic care urmează este o lege dată de Dumnezeu poporului Său. «Dacă se ceartă doi oameni, şi lovesc pe o femeie însărcinată, şi o fac doar să nască înainte de vreme, fără altă nenorocire, să fie pedepsiţi cu o glabă, pusă de bărbatul femeii, şi pe care o vor plăti după hotărârea judecătorilor. Dar dacă se întâmpşă o nenorocire, vei da viaţă pentru viaţă, ochi pentru ochi, dintre pentru dinte, mână pentur mână, picior pentru picior, arsură pentru arsură, rană pentru rană, vânătaie pentru vânătaie.» (Exod 21:22-25) D. Pentru o înţelegere mai bună a textului, răspunde în scris la următoarele întrebări. a) Ce poate să însemne o nenorocire în acest context?

b) În ce situaţii şi ce fel de despăgubire aveau să plătească oamenii care se certau şi au lovit femeia însărcinată?

Preot Vasile Filat©2006

c) Cui aveau să plătească aceată despăgubire şi de ce? d) Potrivit cu acest text, care este valoarea vieţii umane? e) Ce responsabilitate are tatăl faţă de copilul care încă nu s-a născut?

f) Ce responsabilitate are societatea faţă de copiii care încă nu s-au născut?

g) Ce responsabilitate are societatea faţă de femeile însărcinate? E. Să facem o paralelă cu situaţia actuală: a) Care sunt motivele pe care le invocă oamenii când comit avort sau îşi dau consimţământul la comiterea lui?

b) Cât de temeince sunt aceste motive când te gândeşti la valoarea vieţii umane?

F. Dar cum este pentru femeile care au săvârşit avort şi pentru toţi cei care au fost implicaţi în comiterea acestei crime direct sau indirect? Crezi că există la Dumnezeu iertare pentru ei?

G. În Epistola a III a Apostolului Ioan este scris: «Dacă zicem că n-avem păcat, ne înşelăm singuri, şi adevărul nu este în noi. Dacă ne mărturisim păcatele, El este credicios şi drept, ca să ne ierte păcatele şi să ne curăţească de orice nelegiure.» (III Ioan 1:8-9) a) Când un om nu poate să capete iertare de la Dumnezeu? b) Până unde este Dumnezeu gata să ierte pe oameni?

Preot Vasile Filat©2006

Legislaţia Moldovei cu privire la avort este controversată. Pe de o parte legea cere femeilor însărcinate, să lucreze în condiţii nocive, să schimbe locul lor de lucru în cazul când poate dăuna sănătăţii copilului ce urmează să se nască. Legea nu permite femeilor consumarea alcoolului şi folosirea drogurilor în timpul sarcinii şi le cere să urmeze în mod necondiţionat instrucţiunile medicului pentru a asigura dezvoltarea normală a fătului. Pe de altă parte, femeile din Moldova pot liber decide să ucidă copiul propriu care încă nu s-a născut. Ce atitudine faţă de avort ai luat tu în calitate de viitoare mamă sau viitor tată?

Related Documents


More Documents from ""

October 2019 26
Ziua Independentei
October 2019 35
Sarbatoarea Vinului
October 2019 22
Sarbatoarea Limba Noastra
October 2019 20
October 2019 28