Copyright og personvern Hvilke rettigheter har vi? Hvilke lover må vi følge? Kan vi bli dømt?
Åndsverk ”litterære, vitenskapelige eller kunstneriske verk av enhver art og uansett uttrykksmåte og uttrykksform." Under betegnelsen åndsverk hører musikkverk, skriftlige verk av alle slag, filmverk, malerier, tegninger, skulpturer, dataprogrammer, kart m.m. Åndsverket behøver ikke å være merket med det internasjonale copyright tegnet ©
To grunnleggende vilkår For det første stilles det krav om at åndsverket må være skapt av personer. Kravet innebærer at verket må ha preg av noe nytt og originalt, og være uttrykk for individuelt skapende.
Enerett Eksklusive økonomiske rettigheter som åndsverkloven gir den som skaper et åndsverk. Den omfatter eksemplarfremstilling og det å gjøre verket tilgjengelig for allmennheten. For bruk av materialet, må det inngår avtale med rettighetshaver. I praksis vil rettigheter ofte være delvis overdratt til en produsent eller utgiver.
Offentliggjort Når materiale er gjort tilgjengelig for allmennheten med samtykke fra rettighetshaveren, anses det offentliggjort. En artikkel eller et dikt kan f.eks. offentliggjøres ved at det trykkes i en avis, legges ut på Internett eller fremføres i et radioprogram. Kunstverk og fotografi anses offentliggjort når det er overdratt og vist for allmennheten. Allmennhetens rett til å sitere eller fremstille eksemplarer til privat bruk, gjelder først når materialet er offentliggjort.
Privat område Bruk innen det private området er f.eks. opplesning av et dikt i et selskap for familie og nære venner, eller fremføring av musikk i dåp eller bryllup. Derimot vil fremføring på steder eller i lokaler hvor alle som ønsker det har adgang, anses som rettet mot allmennheten og krever derfor tillatelse fra rettighetshaver. Det har ingen betydning hvor mange som faktisk er tilstede. Avgjørende om allmennheten faktisk har adgang.
Programvare Datamaskinprogram er å anse som et åndsverk, et litterært verk. Man har ikke lov til å fremstille maskinlesbare eksemplarer av datamaskinprogrammer, selv om de kun er til privat bruk.
Nettsider Struktur, plassering og rammer som er lagt inn i en webside er i seg selv sjelden vernet. Websiden består av tekst, foto, grafikk og underliggende programmering som hver for seg kan være vernet på selvstendig grunnlag.Designet av alle elementene kan tenkes å ha et selvstendig vern, men det forutsetter at kravene til åndsverk er oppfylt. Etter lov om beskyttelse av design av 14. mars 2003 (designloven - i kraft fra 1. mai 2003), kan skjermbildet som sådan designbeskyttes ved registrering.
Vernetid Åndsverket er vernet i 70 år etter utløpet av opphavsmannens dødsår (skribenter, komponister, malere etc) Fotografiske bilder er vernet i 15 år etter utløpet av fotografens dødsår, likevel i minst 50 år etter utløpet av det år bildet ble laget.
Vernetid For utøvende kunstneres prestasjoner og opptak av lydopptak og film, samt for kringkastingsselskap, er vernetiden 50 år etter at fremføringen fant sted eller opptaket ble offentliggjort. Katalog e.l. som er vernet har vern i 10 år regnet fra utløpet av det år arbeidet ble utgitt.
Eksemplarfremstilling Eksemplarfremstilling er å lage kopier eller andre former for nye eksemplar av et åndsverk eller en kunstnerisk prestasjon.
Enerett Enerett brukes som en felles betegnelse om de eksklusive økonomiske rettigheter åndsverkloven gir den som skaper et åndsverk.
Kopinor Det kan inngås en generell avtale med Kopinor der det gis tillatelse til innenfor visse rammer å kopiere samtlige kategorier av utgitt, beskyttet materiale, til bruk i utdanning og internt i virksomheter.
Opptak fra TV OPPTAK AV FILM TIL UNDERVISNING Å gjøre opptak av et TV- eller radioprogram til bruk i egen undervisningsvirksomhet innebærer en eksemplarfremstilling som er underlagt rettighetshavernes enerett. Det må foreligge tillatelse til å gjøre slike opptak. De avtalene som tilbys av Norwaco (se opptak av tv- og radioprogram til undervisningsbruk) omfatter ikke spillefilm.
Sitatrett Et sitat er en del av et åndsverk eller kunstnerisk prestasjon, gjengitt i en sammenheng. Man kan sitere fra verk som er offentliggjort uten tillatelse fra rettighetshaverne så fremt dette er i samsvar med god skikk, og nødvendig for et formål. Under enhver omstendighet er det et krav at rettighetshaver navngis, at kilden angis og at sitatet er korrekt.
Bruk av materiale fra Internett Skal du foreta en permanent lagring på en harddisk eller i et nettverk, eller ta en utskrift av verket, krever dette samtykke, med mindre det er til privat bruk. Kopiering av innhold som er lagt ut på Internett uten opphavsmannens samtykke, er ikke tillatt.
Offentliggjøring av bilder av andre mennesker på nett
§45c, §54 og §55 Åndsverksloven, samt §246, §247 og §390a i Straffeloven
Åndsverkloven §45c Fotografi som avbilder en person kan ikke gjengis eller vises offentlig uten samtykke av den avbildede, unntatt når bildet har aktuell og allmenn interesse, personen er mindre viktig enn hovedinnholdet bildet gjengir forsamlinger, folketog ol. som har allmenn interesse den avbildede ikke nedlegger forbud kan det vises som reklame for fotografens virksomhet Vernet gjelder i den avbildedes levetid og 15 år etter utløpet av hans dødsår.
Åndsverkloven §54 Med bøter eller fengsel inntil tre måneder straffes den som forsettlig eller uaktsomt bryter denne lov ved: b) å overtre bestemmelser gitt i §45c
Åndsverkloven §55 Blir du dømt etter §54 kan retten dessuten tilkjenne kunstneren/fotografen et pengebeløp som oppreisning for skade av ikke-økonomisk art. Selv om gjerningsmannen har handlet i god tro, kan den fornærmede uansett skadens størrelse kreve utbetalt nettofortjenesten ved den ulovlige handling.
Ærekrenkelse Straffeloven §246. Den som rettsstridig ved ord eller handling krenker en annens æresfølelse eller som medvirker dertil, straffes med bøter eller med fengsel inntil 6 måeder.
Ærekrenkelse §247 Den som i ord eller handling opptrer på en måte som er egnet til å skade en annens gode navn og rykte eller til å utsette ham for hat, ringeakt eller tap av den for hans stilling eller næring fornødne tillit, eller som medvirker dertil, straffes med bøter eller med fengsel inntil 1 år. Er ærekrenkelsen forøvet i trykt skrift eller i kringkastingssending eller ellers under særdeles skjerpende omstendigheter, kan fengsel inntil 2 år anvendes.
Forseelser mod person Straffeloven §390a. Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd krenker en annens fred eller som medvirker hertil straffes med bøter eller fengsel inntil 2 år. Offentlig påtale finner bare sted når det begjæres av fornærmede og finnes påkrevet av almene hensyn.
Kilder www.clara.no www.lovdata.no