Klacht

  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Klacht as PDF for free.

More details

  • Words: 1,410
  • Pages: 4
Salve a tutti, il mio articolo di sabato sul Corriere online sul diritto di voto negato a molti italiani in Olanda perché loro malgrado registrat come “optanti” ha smosso un po’ le acque ed è stato ripreso anche da Spits. Si tratta ora di capire a che livello è avvenuto l’errore per cui pare che si sia arrivati già a 70.000 “optanti” in Europa. Eccovi qui di seguito il ricorso scritto da un avvocato olandese, esperto di Diritto Comunitario, da mandare al Comune di residenza olandese (qui ho messo l’e-mail di quello di Amsterdam) e in cc al Consolato. Vi prego di mandarlo al vostro comune al più presto e di darne massima rilevanza, mettendolo anche su eventuali siti a vostra disposizione. Sarebbe importate raccogliere le mail degli “optanti”, ma non è impresa semplice, la situazione tesa e caotica nei seggi non ha certo facilitato i contatti. Io vi mando questa mia mail in BCC, perché non so se vogliate che la vostra mail sia in chiaro. Sapete anche di altri cittadini europei che hanno subito la stessa sorte degli italiani qui in Olanda? Fatemi sapere, per cortesia. Negare il diritto di voto è una questione molto grave e va approfondita. Ironia della sorte, la Farnesina dipinge ora gli Italiani all’estero come “assenteisti”. Cordialmente, Marika Viano

To: [email protected] Cc: [email protected] Subject: KLACHT - Europese verkiezingen 2009 - Schending van artikel Y32 Kieswet LS

Graag vraag ik uw aandacht voor de volgende klacht die betrekking heeft op handelen van de Gemeente Amsterdam dat ertoe heeft geleid dat mij het grondrecht is ontnomen mijn actief stemrecht uit te oefenen voor de huidige Europese verkiezingen.

Juridisch kader De uitoefening van het actieve stemrecht bij de Europese verkiezingen is geregeld in Richtlijn

93/109/EG van de Raad van 6 december 1993 tot vaststelling van de wijze van uitoefening van het actief en passief kiesrecht bij de verkiezingen voor het Europees Parlement ten behoeve van de burgers van de Unie die verblijven in een Lid-Staat waarvan zij geen onderdaan zijn (PbEG 329, p. 34, “Richtlijn”). Daarin is met name de positie geregeld van EU-onderdanen (“communautaire kiezer”, artikel 2 onder 5 Richtlijn) die in een andere EC lidstaat wonen (“lidstaat van verblijf”, artikel 2 onder 3 Richtlijn) dan de lidstaat waarvan zij onderdaan zijn (“lidstaat van herkomst”, artikel 2 onder 4 Richtlijn). De aldus gedefinieerde communautaire kiezer mag krachtens artikel 4 lid 1 Richtlijn kiezen of hij zijn actief kiesrecht voor Europese verkiezingen wil uitoefenen in de lidstaat van verblijf of in de lidstaat van herkomst:

“De communautaire kiezer oefent zijn actief kiesrecht hetzij in de Lid-Staat van verblijf, hetzij in de Lid-Staat van herkomst uit. Niemand mag meer dan eenmaal zijn stem uitbrengen bij eenzelfde verkiezing.” Deze bepaling is voor Nederland omgezet in artikel Y31 Kieswet:

“De kiesgerechtigde niet-Nederlander die onderdaan is van een andere lid-staat van de Europese Unie die zijn werkelijke woonplaats in Nederland heeft, neemt aan de verkiezing deel hetzij in Nederland, hetzij in de lid-staat waarvan hij onderdaan is”. Artikel 9 leden 1 en 2 Richtlijn bepaalt dat de communautaire kiezer het actieve kiesrecht voor de Europese verkiezingen slechts in zijn lidstaat van verblijf kan uitoefenen als hij uitdrukkelijk, door middel van een “formele verklaring”, “blijk geeft van de wil daartoe”:

“1. De Lid-Staten treffen de nodige maatregelen om communautaire kiezers die blijk hebben gegeven van de wil daartoe, de mogelijkheid te bieden tijdig voor de verkiezingen op een kiezerslijst te worden ingeschreven. 2. Om op een kiezerslijst te worden ingeschreven moet een communautaire kiezer dezelfde bewijzen overleggen als een nationale kiezer. Hij moet bovendien een formele verklaring overleggen waarin hij: a) zijn nationaliteit en zijn adres in het kiesgebied van de Lid-Staat van verblijf vermeldt, b) in voorkomend geval aangeeft, op de kiezerslijst van welk onder een lokale overheid ressorterend gebied of van welke kieskring in de Lid-Staat van herkomst hij de laatste maal was ingeschreven, en c) verklaart zijn kiesrecht alleen in de Lid-Staat van verblijf te zullen uitoefenen.” Deze bepaling is voor Nederland omgezet in artikel Y32 leden 1 en 2 Kieswet:

“1. Burgemeester en wethouders registreren de kiesgerechtigdheid van de in artikel Y 3, onder b, bedoelde personen die ingezetene zijn van de gemeente in de gemeentelijke administratie, indien zij daartoe een schriftelijk verzoek hebben ingediend. 2. Bij het verzoek vermeldt verzoeker zijn adres van verblijf en, voor zover van toepassing, de plaats in de lid-staat waarvan hij onderdaan is, waar hij het laatst als kiezer was geregistreerd. Bij het verzoek legt verzoeker een kopie over van een document als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht. Voorts verklaart hij dat hij in de lid-staat waarvan hij onderdaan is, niet van het kiesrecht is uitgesloten en dat hij het kiesrecht uitsluitend in Nederland zal uitoefenen.” Bij afwezigheid van deze formele verklaring is de communautaire kiezer niet actief stemgerechtigd in de lidstaat van verblijf, maar in de lidstaat van herkomst. Artikel 13 Richtlijn voorziet vervolgens in een procedure waarbij de betrokken lidstaat van verblijf aan de betrokken lidstaat van herkomst meedeelt dat een bepaalde communautaire kiezer ervoor heeft gekozen zijn actief stemrecht uit te oefenen in de lidstaat van verblijf en niet in de lidstaat van herkomst, opdat de autoriteiten van de lidstaat van herkomst die kiezer in die lidstaat van de kieslijst kunnen verwijderen om te voorkomen dat hij of zij twee keer stemt:

“De Lid-Staten wisselen de voor de toepassing van artikel 4 vereiste gegevens uit. Hiertoe zendt de Lid-Staat van verblijf, op basis van de in de artikelen 9 en 10 bedoelde formele verklaring, binnen een redelijke termijn vóór de verkiezingen, de Lid-Staat van herkomst de gegevens toe betreffende de onderdanen van deze laatste Lid-Staat die zijn ingeschreven op de kiezerslijst of die zich kandidaat hebben gesteld. Overeenkomstig zijn nationale wetgeving neemt de Lid-Staat van herkomst de nodige maatregelen om te voorkomen dat zijn onderdanen in meer dan een Lid-Staat hun actief en passief kiesrecht uitoefenen.” Deze bepaling is voor Nederland omgezet in artikel Y32 lid 8 Kieswet:

“Nadat het verzoek om registratie is ingewilligd, delen burgemeester en wethouders aan de door de desbetreffende lid-staat aangewezen autoriteit mede, dat betrokkene in Nederland als kiezer is geregistreerd. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld omtrent de wijze en het tijdstip waarop deze mededeling dient te geschieden.”

Feitelijke achtergrond Ik ben een Italiaans onderdaan, woonachtig in Amsterdam. Ik heb er overeenkomstig artikel 4 lid 1 Richtlijn en artikel Y31 Kieswet voor gekozen mijn actief stemrecht voor Europese verkiezingen niet uit te oefenen in Nederland (mijn lidstaat van verblijf), maar in Italië (mijn lidstaat van herkomst). Om die reden heb ik nooit de in artikel 9 leden 1 en 2 Richtlijn en artikel Y32 leden 1 en 2 Kieswet bedoelde formele verklaring afgegeven bij enige Nederlandse autoriteit. Zojuist heb ik geprobeerd op het Italiaanse consulaat mijn actief stemrecht voor de huidige Europese verkiezingen in Italië uit te oefenen. Mij werd toen meegedeeld dat ik daar niet toe gerechtigd ben omdat de Italiaanse autoriteiten mij op grond van een door de Nederlandse autoriteiten krachtens artikel 13 Richtlijn gedane mededeling van de Italiaanse kieslijsten hebben geschrapt.

Beoordeling Omdat ik nooit de in artikel 9 leden 1 en 2 Richtlijn en artikel Y32 leden 1 en 2 Kieswet bedoelde verklaring heb afgelegd hadden de Nederlandse autoriteiten met betrekking tot mij geen dergelijke mededeling mogen doen aan de Italiaanse autoriteiten. Uit artikel Y32 lid 8 Kieswet volgt dat de betrokken autoriteit in mijn geval het college van burgemeester en wethouders is van de Gemeente Amsterdam.

Klacht Door toch die mededeling te doen hebben die Nederlandse autoriteiten gehandeld in strijd met die Richtlijn en met de Kieswet, met als gevolg dat een van mijn grondrechten is geschonden, te weten het recht mijn actief stemrecht uit te oefenen voor deze Europese verkiezingen. Doordat deze situatie zich openbaart op een moment dat de gemeentelijke diensten gesloten zijn, en doordat deze diensten pas weer open zullen gaan nadat de Italiaanse stembussen zullen zijn dichtgegaan, is deze inbreuk op mijn kiesrecht bovendien onomkeerbaar. Deze klacht zend ik ter informatie in afschrift aan het Italiaanse consulaat. Daarnaast behoud ik mij het recht voor een klacht in te dienen bij de Gemeentelijke Ombudsman. Ten slotte stel ik de Gemeente Amsterdam hierdoor aansprakelijk voor alle schade die voor mij voortvloeit uit het feit dat ik door haar toedoen mijn stemrecht voor deze Europese verkiezingen niet kan uitoefenen. Graag verneem ik op korte termijn van u.

Hoogachtend,

Nome Cognome Indirizzo Telefono E-mail BSN nr

Related Documents