Karkinos Tou Pneumona...!!!...nomikou Nikoletta-palaiologou Beronika-xagorarh 8hresia...!!!

  • Uploaded by: SYROSCOMMUNITY
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Karkinos Tou Pneumona...!!!...nomikou Nikoletta-palaiologou Beronika-xagorarh 8hresia...!!! as PDF for free.

More details

  • Words: 714
  • Pages: 39
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ:

Καρκίνο του πνεύμονα

Τι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα? “Καρκίνος  του  πνεύμονα”  είναι  ο 

καρκίνος  της  τραχείας,  των  βρόγχων  (αεραγωγών)  ή  του στρώματος  των  πνευμόνων  (κυψελίδων). Ο  καρκίνος  των  βρόγχων  είναι  η  πιο  συχνή  μορφή. εμφανίζεται πολύ συχνά. Μάλιστα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η συχνότητά του έχει αυξηθεί, κυρίως στις γυναίκες. Ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για το 34% περίπου των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες και για το 23% στις γυναίκες. Οι πνεύμονες αποτελούν το βασικότερο μέρος του αναπνευστικού συστήματος.

Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου?

1.   Κάπνισμα

Eίναι το κυριότερο αίτιο και ευθύνεται σχεδόν για το 85% των κακοηθών νεοπλασμάτων του πνεύμονα. Ο καπνός περιέχει πολλές καρκινογόνες ουσίες, που αλλοιώνουν το χαρακτήρα των κυττάρων τα οποία με το πέρασμα του χρόνου μπορούν να γίνουν καρκινικά. Όσο πιο πολύ καπνίζει κανείς τόσο πιο πολύ κινδυνεύει από τον καρκίνο.

2. Ηλικία

O κίνδυνος προσβολής από τον καρκίνο αυτό αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών έχουν 300 φορές μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης

3.   Φύλο

Oι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες.

4.   Κληρονομικότητα

Yπάρχουν ενδείξεις ότι τα άτομα που έχουν συγγένεια πρώτου βαθμού με πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον καρκίνο αυτόν από ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός.

5.   Δίαιτα

Δίαιτα φτωχή σε βιταμίνες Α, Β και καροτίνη αυξάνει τη συχνότητα της νόσου.

6. Ακτινοβολία

Η συχνή έκθεση σε ακτινοβολία προκαλεί

7.   Επάγγελμα

Έχει παρατηρηθεί αύξηση της συχνότητας της νόσου σε ορισμένα επαγγέλματα, όπως μάγειρες, αρτεργάτες, οικοδόμοι, υδραυλικοί, οδηγοί φορτηγών, άνθρωποι που ασχολούνται με δέρματα και εργάτες αμίαντου.

8.   Ατμοσφαιρική ρύπανση

Είναι γνωστή η αύξηση της συχνότητας της νόσου στους πληθυσμούς που ζουν στις μεγάλες πόλεις με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα?

1. Επίμονος βήχας

2. Πόνος στο θώρακα

3. Κούραση

4. Ανορεξία και απώλεια βάρους

5. Επαναλαμβανόμενη πνευμονία

6. Πρήξιμο του προσώπου και του λαιμού

7. Αιμόπτυση

Διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα.

Μια απλή ακτινογραφία θώρακος είναι συνήθως αρκετή για την αρχική διάγνωση. Η αξονική και η μαγνητική τομογραφία θώρακος δίνουν αρκετές πληροφορίες και με μεγαλύτερη ακρίβεια όσον αφορά στην ύπαρξη μεταστάσεων, την έκταση του όγκου και την πιθανή προσβολή μεγάλων αγγείων καρδιάς και θωρακικών τοιχωμάτων. Η βρογχοσκόπηση και η βιοψία του όγκου θέτουν την τελική κυτταρολογική διάγνωση, το βαθμό της κακοήθειας και τον τύπο του καρκίνου.

Προφύλαξη και έγκαιρη διάγνωση

Η προφύλαξη είναι ο πιο σημαντικός τρόπος για τον έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα. Η διακοπή του καπνίσματος είναι το πρώτο βήμα για την προφύλαξη από τη νόσο. Το 90% των πασχόντων από καρκίνο του πνεύμονα δεν θα αντιμετώπιζε την πάθηση, αν δεν κάπνιζε. Οι καπνιστές

Θεραπεία

Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από την έκταση της νόσου. Γενικά, οι τρεις κλασικοί τρόποι θεραπείας (χειρουργική, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία) δίνουν πολλές φορές καλά αποτελέσματα μέχρι και πλήρη ίαση, όταν η νόσος βρίσκεται σε αρχικά στάδια.

Χειρουργική θεραπεία 

Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου παραμένει η πρώτη επιλογή για τον καρκίνο του πνεύμονα, όταν βρίσκεται σε αρχικά στάδια. Όταν ο καρκίνος είναι σχετικά σε αρχικό στάδιο, αλλά είναι τοπικά προχωρημένος και η αφαίρεση του είναι δύσκολη, ξεκινά χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία προεγχειρητικά, έτσι ώστε να μικρύνει ο καρκίνος και να γίνει δυνατή η χειρουργική αφαίρεση. Η

2. Ακτινοθεραπεία

1. Προεγχειρητική ακτινοβολία: χρησιμοποιείται, όπως προαναφέρθηκε, για τη σμίκρυνση του όγκου, ώστε να γίνει η χειρουργική αφαίρεση του εύκολη. 2. Μετεγχειρητική ακτινοβολία: εφαρμόζεται μετά τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Η σκοπιμότητά της είναι η αποστείρωση της περιοχής από τυχόν υπολειμματικά καρκινικά κύτταρα. 3.Σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία: η ακτινοβολία είναι πολύ χρήσιμη, όταν συνδυάζεται με τη χημειοθεραπεία, ιδίως σε άτομα που πάσχουν από μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

3. Η χημειοθεραπεία 1. Σε συνδυασμό με τις άλλες μεθόδους θεραπείας (χειρουργική-ακτινοθεραπευτική), παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου. Σήμερα στη διάθεσή μας υπάρχουν πολλά καινούρια φάρμακα, που έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του πνεύμονα μεχημειοθεραπεία: μεγάλη επιτυχία.τα χημειοθεραπευτικά 2. Προεγχειρητική φάρμακα προκαλούν σμίκρυνση του όγκου, ώστε η χειρουργική αφαίρεσή του να είναι εφικτή. 3.Μετεγχειρητική χημειοθεραπεία: έχει σκοπό να λειτουργήσει συστηματικά και να καταστρέψει τυχόν υπολειμματική νόσο.

4. Σε συνδυασμό με την ακτινοβολία: η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ακτινοβολία, κυρίως σε άτομα που πάσχουν από μικροκυτταρικό καρκίνο του

Και τώρα θα δούμε κάποιες εικόνες για τον καρκίνο του πνεύμονα

Μετάσταση στον

Πνεύμονας καπνιστή

Για την εργασία ασχολήθηκαν οι:

Ξαγοράρη Θηρεσία

Νομικού Νικολέττα Παλαιολόγου Βερόνικα

Related Documents


More Documents from "Drama Voutsinas"

Decibel
May 2020 3
May 2020 2
May 2020 9
May 2020 4
May 2020 8