Introducció a la prova.
Aquesta aplicació és una prova per avaluar els teus coneixements sobre els programes que formen part del paquet de Microsoft Office 2000. Segons aquests coneixements estaries preparat per a superar l'examen anomenat MOUS (Microsoft Office User Specialist), certificat atorgat pel propi Microsoft, que acredita a l'usuari un cert nivell a l'hora d'utilitzar l'anomenat programa. Hi ha una prova per a cadascun dels diferents programes de Office, així, trobaràs una pel programa Microsoft Word, un altre per Microsoft Excel, Microsoft Access, Microsoft Powerpoint i el Microsoft Outlook. La prova és en català, independentment de si l’aplicació de l’Office que tens instal·lada és en català o castellà. Cada prova es divideix en varis capítols i dins de cada capítol trobaràs una sèrie d'exercicis que hauràs de
realitzar, sempre basant-se directament sobre el
programa real de Microsoft. Al final de cada prova podràs consultar un informe amb el número de qüestions resoltes correctament, les que són incorrectes, el temps que has utilitzat per a realitzar cada capítol, el temps total i finalment el temps recomanat per a realitzar cada capítol. Depenent d'aquests resultats podràs avaluar si estàs preparat per a poder passar l'examen MOUS amb èxit o no.
Instruccions per a començar la prova. Un cop engegada l’aplicació apareixerà una finestra amb les condicions per garantir el correcte ús de la prova. Un cop acceptades accediràs a la pantalla principal del programa. Dins d’aquesta finestra trobaràs 5 botons per poder accedir a cadascuna de les corresponents proves que t’oferim, un botó per veure les instruccions pel correcte funcionament de la prova i un altre botó per accedir al contingut dels exàmens MOUS.
Dins d’aquesta finestra principal també podràs accedir a la web de New School II, a la web de Microsoft i a la web del departament de treball fent un click al logotip corresponent que trobaràs als extrems de la pantalla.
Un cop accedeixis a una de les proves apareixerà una nova finestra en la qual se’t demanarà si ets un nou usuari o si ja havies començat una prova anterior i la vols acabar.
En el cas de començar una nova prova hauràs d’omplir les dades inferiors corresponents al teu nom, cognom i D.N.I. i fer click al botó de nou usuari per a iniciar la prova. Tingues en compte que si ja existeix una prova començada per tu, el programa t’informarà d’això i et donarà l’opció d’esborrar les dades de la prova feta anteriorment per començar de nou, o de conservar-les. El fet de començar una prova no vol dir que l’hagis d’acabar per a poder començar-ne una altra de diferent (sempre i quan no es tracti del mateix programa), és a dir, que una persona pot tenir començada una prova per a cadascun dels diferents programes que s’ofereixen. En cas de tenir una prova començada i voler seguir, hauràs d’omplir la casella superior corresponent al D.N.I. i prémer el botó de Continuar. Si tot és correcte et donarà pas a l’últim capítol on vas acabar.
IMPORTANT: Els resultats de la prova es guarden al final de cada capítol, per tant si tanques la prova a la meitat d’un capítol, els resultats realitzats d’aquell capítol no quedaran guardats. De la mateixa manera que quan contines amb una prova ho fas començant per la primera pregunta del capítol on vas acabar. Per exemple, si comences una prova i la tanques a la pregunta 3 del capítol número 4, els resultats guardats són els del capítol 1, 2 i 3 però els resultats del capítol 4 es perdran. Quan posteriorment continuïs amb la prova aquesta es reprendrà a la pregunta 1 del capítol 4. Si ja has començat una prova i vols veure els resultats obtinguts fins el moment o, en el cas que hi hagis acabat una i vols tornar a veure aquests resultats, pots fer-ho utilitzant el botó anomenat “veure l’informe de resultats”
que trobaràs a la finestra
actual. Abans de prémer aquest botó necessites omplir la dada corresponent al D.N.I. per a poder veure el teu informe. Un cop finalitzada una prova, l’informe amb els resultats quedaran desats, sempre i quan no es comenci una nova prova del mateix programa. En aquest cas els resultats anteriors s’esborraran i quedaran gravats els de l’última prova realitzada. L’opció de poder deixar una prova a mitges per continuar posteriorment, està disponible en tots els programes exceptuant l’outlook 2000. Ja sigui com a un usuari nou o com a un d’existent, una vegada hem triat l’opció correcta, el programa donarà pas a la prova en qüestió.
La prova consisteix en una sèrie de preguntes amb exercicis a realitzar. Una pregunta pot tenir un o varis apartats. Els exercicis es faran sobre el propi programa (Word, Excel,...). L’única diferència és que a la part inferior esquerra de la pantalla apareixerà un quadre i dins d’aquest hi hauran les instruccions per a realitzar la prova.
A l’acabar de realitzar tots els exercicis de la pregunta s’haurà de prémer el botó següent per poder avançar en la prova. Aquest botó es troba situat a la part superior esquerra dins del quadre d’indicacions.
Un cop premut el botó següent poden passar diverses possibilitats; 1. Realitzar correctament tots els apartats de la prova. En aquest cas el programa passarà automàticament a la següent pregunta. 2. No fer la pregunta o no haver-la fet correctament. En aquest cas abans de passar a la següent qüestió el programa indicarà les errades que s’han fet en la pregunta actual, donant la possibilitat de poder continuar amb la següent o de tornar-ho a provar per corregir aquestes errades.
Dins de la barra de títol del quadre d’indicacions podràs veure el capítol on et trobes situat dins de la prova i la descripció d’aquest. Al seu interior podràs trobar el número de pregunta dins del capítol, el botó següent per poder passar de qüestió i el quadre de text amb els exercicis a fer.
Quan arribis al final de la prova, l’aplicació es tancarà i apareixeran els resultats dins d’un document de word i un menú amb l’opció d’imprimir el document, l’hauràs de prémer per a que t’aparegui el quadre d’impressió de word i puguis escollir les opcions que t’interessin. Un cop imprès apareixerà un nou botó per a sortir de l’aplicació i tornar a la pantalla inicial. Pots veure els menús que t’apareixeran a les següents figures. Recorda que per a poder sortir de l’aplicació abans hauràs d’imprimir el document, o en tot cas, tancar la finestra del word.
L’informe que imprimiràs té les següents dades:
Les teves dades personals. Nom de l’aplicació d’office a través del qual s’ha fet la prova. Nom dels capítols en què es divideix el total de la prova. Número d’encerts per capítol. Número d’errors per capítol. Percentatge d’encerts i errors per capítol. Temps utilitzat per fer cada capítol. Temps recomanat per cada capítol. Totals
Confecció de les proves
Prova en català del Microsoft Word 2000: Vicenç Quinquilla Oró Prova en català del Microsoft Excel 2000: Vicenç Quinquilla Oró Prova en català del Microsoft PowerPoint 2000: Vicenç Quinquilla Oró Prova en català del Microsoft Access 2000: Vicenç Quinquilla Oró Prova en català del Microsoft Outlook 2000 i suport en la terminologia informàtica en català: Equip de Ceina L’origen dels textos de la prova del Microsoft Word 2000 són :
Diari Avui - 1 de novembre de 2001 Andreu Mas-Colell Conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació
Suggeriments. Al realitzar els exercicis procura no modificar l’esquema del document llevat que s’especifiqui explícitament dins de la pregunta. Per tant, procura no esborrar coses que no et demani, ja que el programa es basa en un text principal i a partir d’aquí, tots els canvis realitzats per l’usuari es tenen en compte. Per exemple, pot ser que esborris un paràgraf d’un document i aquest sigui necessari per a realitzar futures qüestions. Recorda que en tots els programes de l’Office hi ha l’eina de desfer per poder anar enrere en passos que no volíem realitzar.
Si no saps com realitzar alguna de les qüestions que t'apareixen el millor que pots fer es passar a la següent pregunta, sense entretenir-te massa. No es tracta que en aquesta prova agafis nous coneixements sobre el programa, si no que els coneixements que tens els apliquis de forma ràpida i eficaç. En els exercicis on et demanin introduir text dins del quadre d'indicacions, aquest text apareixerà “entre cometes” per a distingir-lo de la resta de la pregunta. Has de posar el text tal i com surt dins de les cometes, tenint en compte les majúscules o les minúscules a més a més dels signes de puntuació, ja que si no el poses exactament com t'indica la pregunta no contarà com a correcte.
El programa no té en compte com realitzes les tasques que et va manant, sinó que només té en compte el resultat, això vol dir que si, per exemple, et demana posar un text en negreta, tant és que ho facis a través del menú "Formato - Fuente" o prement el botó N que tens a la barra de botons. Tampoc té en compte quants clics has fet per a accedir a l'opció correcta ni el temps que has dedicat a realitzar l'acció, encara que et recomanem que intentis fer la prova amb el menor temps possible. Per tancar la prova i poder continuar posteriorment et recomanem que sempre ho fagis al començament d’un nou capítol ja que, com s’ha explicat anteriorment, si la prova es tanca a la meitat d’un capítol començat (per exemple a la pregunta 3), les dades d’aquell capítol no quedaran desades. Per tancar la prova només cal que premis sobre el botó de tancar del quadre de preguntes i se’t demanarà una confirmació de sí realment vols acabar la prova o no. En el cas de tancar l’aplicació a través del programa en sí (per exemple “Archivo---Cerrar”) la prova es tancarà automàticament sense avisar-te.
Preguntes per capítol;
Adreces d’interès:
www.nstarrega.com
www.gencat.es/treball
www.microsoft.es/spain
www.ceina.es
Per
qualsevol
dubte
o
[email protected]
suggeriment
podeu
enviar
un
correu
electrònic
a
Instruccions Microsoft Outlook 2000 Per poder executar amb èxit el pre-test de l’Outlook 2000, és necessari seguir unes passes inicials per tal que el sistema no connecti realment a Internet i poder aconseguir simular l’entorn real de treball del programa. La instal·lació d’Office ha d’ésser la Completa. En el moment d’instal·lar l’aplicació cal escollir Ejecutar todo desde Mi PC. En cas de no escollir aquesta opció, no es podrà accedir als passos següents indicats en aquest arxiu. Un cop s’ha instal·lat l’Office sencer, cal fer doble clic a la icona corresponent a l’Outlook de l’escriptori de Windows:
Execució de la configuració de l’Outlook per primera vegada Si és el primer cop que executem l’aplicació, i després de saltar-se els passos de presentació de l’assistent Inicio de Outlook 2000, ens trobarem davant aquesta pantalla:
Cal escollir l’opció Ninguno de los anteriores, per indicar que no volem importar cap missatge d’altres versions del programa, i prémer Siguiente.
Veurem un nou quadre de diàleg, que demana el tipus de sistema de correu electrònic que ens interessa usar. Escollirem Organización o grupo de trabajo per aconseguir que apareguin els botons i eines necessàries per poder enviar i rebre missatges. No es pot escollir Sólo Internet, ja que el sistema provaria de connectar constanment a la xarxa:
Activa aquesta opció i prem Siguiente. Veurem:
Seleccionarem, com a la imatge, l’opció Configurar manualmente los servicios de información i premerem Siguiente. Apareixarà el quadre que ens demana un nom pel perfil de correu que estem creant. Escriu Microsoft Outlook i prem Siguiente:
Veurem un nou quadre de diàleg:
Prem Agregar Ens trobarem davant un altre quadre de diàleg:
Selecciona l’opció Carpetas personales i prem Aceptar. Apareixerà el quadre de diàleg següent:
Escriure Outlook, sense canviar la carpeta que suggereix per defecte I, a continuació, prem el botó Abrir.
Veurem el quadre de diàleg que permet configurar les opcions per a l’arxiu de carpetes personals que estem creant:
Prem Aceptar per deixar totes les opcions per defecte tal i com apareixen a la teva pantalla. El quadre del pas anterior ens quedarà així:
Prem Aceptar de nou, els cops que sigui necessari, per acabar la configuració inicial de l’Outlook. Si aquest no es posa en marxa, executa’l tot fent un doble clic a la icona que el representa a l’escriptori de Windows. Pot aparèixer aquest quadre:
Si és així, cal prémer el botó Aceptar Si apareix el missatge:
Prem Sí Outlook arrancarà. En cas que aparegui l’assistent, el millor és desactivar-lo per treballar més còmodament. Si el sistema demana si volem crear la barra de l’Outlook, indicarem que Sí. Ens trobarem davnt l’entorn de treball de l’Outlook.
Si ja tenim l’Outlook instal·lat En cas de disposar del programa ja configurat, escollirem Servicios dins del menú Opciones i esborrarem qualsevol element per deixar-ho tal i com es veu en aquesta imatge:
Després de deixar el quadre de diàleg Propiedades de Microsoft Outlook tal i com es mostra a la pantalla anterior, accedirem a Opciones, dins el menú Herramientas, i anirem a la fitxa anomenada Servicios de correo:
Premerem el botó Reconfigurar compatibilidad de correo i veurem:
Selecciona Organización o grupo de trabajo i prem Siguiente. En fer aquest pas, accedirem al contingut de la fitxa anterior. Prem Aceptar.
Contingut de les fitxes d’opció del programa En les següents pàgines veurem les diferents fitxes del menú d’opcions de Microsoft Outlook:
Crear una regla de missatge Degut a que realment no estem connectats a cap servidor de correu electrònic, cada cop que s’envia un missatge se’n rep un on diu Sin entregar. Per eliminar aquest missatge i que l’usuari no el vegi, crearem una Regla de mensaje. Quedarà així:
És molt important crear la regla per eliminar el missatge de forma permanent i aconseguir que aquest no vagi a la carpeta Elementos eliminados.