Hiv

  • Uploaded by: Nika
  • 0
  • 0
  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Hiv as PDF for free.

More details

  • Words: 582
  • Pages: 11
PROB LE MA TI CA HIV / S IDA

HI V / SI DA HIV (virusul imunodeficienţei umane) un virus care atacă şi distruge sistemul imunitar iar organismul nu mai pote face faţă agresorilor de orice natură (virusuri, bacterii, celule canceroase). SID A (sindromul imunodeficientei dobândite) este ultima fază a infecţiei cu HIV când sistemul imunitar este foarte afectat de virus, iar organismul nu mai poate face fată infecţiilor. Unii oameni pot fi infectaţi cu acest virus fară să se simtă rău sau să manifeste simptome SIDA, dar pot infecta şi pe altii. Nu ne putem da seama că o persoană este infectată doar privindo, oamenii pot fi infectaţi cu HIV fară a fi conştienţi de acest lucru.

STATI STIC Ă 







În lume există 40,3 mi lioa ne de persoane infectate cu HIV. În România există 5.3 30 persoane infectate cu HIV şi 46 98 persoane decedate datorită acestui virus. În Buzău, 54 de persoane sunt înregistrate ca fiind purtătoare HIV şi 11 persoane decedate datorită acestui virus. Durata medie de viaţa a unei persoane infectate cu HIV – SIDA este de 12 an i, dacă persoana NU se tratează corespunzător.

CU M SE TR ANS MI TE HI V? 1. 2.

Contact sexual neprotejat cu o persoană infectată Contact direct între sângele unei persoane sănatoase cu sângele unei persoane infectate:   

Prin transfuzii de sânge sau produse de sânge infectate; Prin rănirea de obiecte expuse la sânge infectat; Folosirea în comun a acelor sau seringilor de către consumatorii de droguri injectabile.

3. De la mamă infectată la fat (in timpul sarcinii sau la naştere) şi după naştere prin alăptare:   

În timpul sarcinii; În timpul naşterii; Prin alăptare.

CU M NU SE TR ANSM ITE?    

 

Prin îmbrăţişări şi sărut social Prin strângeri de mână Prin strănut sau tuse Prin folosirea în comun a duşului şi toaletei Prin înţepături de insecte Prin folosirea în comun a veselei şi a tacâmurilor

EVO LUŢI A SI MPTO MELO R ÎN I NFE CŢI A CU H IV HIV

Negativ Apariţia anticorpilor HIV

HIV

Pozitiv Perioada asimptomatică (poate depăşi 10 ani)

Perioa da Simp toma ti ca SIDA MOA RT E

COMPO RTAMENT E DE RIS C 







Relaţiile sexuale neprotejate, reprezintă modul de transmitere major. Numărul mare de parteneri sexuali creşte considerabil riscul de infectare. Sexul oral prezintă un risc de infectare, în special dacă există leziuni la nivelul mucoasei bucale. Folosirea în comun a acelor şi seringilor de către două sau mai multe persoane, mai ales în cazul consumatorilor de droguri.

CUM N E PR OTEJ ĂM ? Abstinenţă  Fidelitate  Amânarea începerii vieţii sexuale până la efectuarea testului de către cei doi parteneri. NU UITATI: TESTUL TREBUIE REPETAT DUPA 6 LUNI.  Folosirea corectă a prezervativului. 

CUM N E PR OTEJ ĂM ? 





Evitarea contactului direct cu sângele altei persoane; Folosirea individuală a obiectelor de igienă personală (trusa de unghii, lame de ras, periuţă de dinţi); Folosirea de seringi de unică folosinţă şi instrumentar medical sterilizat corect.

PR ECAU ŢII U NIVE RSA LE  







Spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun! Acoperiţi orice rană cu pansamente de unică folosinţă! Folosiţi mănuşi de unică folosintă atunci când intraţi în contact cu sângele! Folosiţi doar propriile instrumente de igienă personală! Asiguraţi-vă întotdeauna că instrumentarul medical sau de cosmetică este sterilizat sau de unică folosintă!

Mulţumim pentru atenţie! …

Related Documents

Hiv
June 2020 36
Hiv
November 2019 66
Hiv
May 2020 37
Hiv
November 2019 51
Hiv
May 2020 33
Hiv
November 2019 46

More Documents from ""

Hiv
June 2020 35
Daftar Isi.docx
June 2020 22
Ana.docx
June 2020 17
Demografi Widi.docx
June 2020 25
Soal Bhs Inggris.docx
May 2020 16