HEMODINAMICA Hemodinamica este un capitol al biofizicii, care se ocupa de fenomenele fizice legate de circulatia sangelui.
Sistemul cardiovascular este alcatuit din inima, cu rol de pompa aspirorespingatoare, si o retea continua de vase inchise cu sectiuni diferite (artere,vene si capilare) prin care circula sangele.
Circulatia sangvina, in afara parametrilor ce caracterizeaza curgerea oricarui lichid (vascozitate, gradient de presiune, diametrului conductei), are si particularitati datorita proprietatilor specifice ale sangelui si ale peretilor vaselor sangvine: -
sangele este un lichid
-
peretii vaselor sangvine sunt elastici
-
circulatia sangelui nu este continua, ci pulsatorie.
Viteza de curgere a sangelui in diferite zone ale aparatului circulator depinde de sectiunea si rezistenta la curgere a vaselor sangvine. Aria totala a sectiunii transversale a capilarelor este de 700-800 ori mai mare decat a aortei, deci viteza medie in capilare va fi de 103 mai mica decat in aorta,unde valoarea mediei este de 0,5 m/s, iar la nivelul capilarelor de 0,5 mm/s.
Presiunea sangelui sufera variatii mari in aparatul circulator. Este maxima la nivelul orificiilor ventriculare ale marilor artere (aorta): 120-130 mm Hg, scade la nivelul capilarelor 10-30 mm Hg, si ajunge la valoarea minima de 2-5 mm Hg la nivelul marilor vene. Presiunea arteriala este caracterizata de doua valori: maxima, care corespunde presiunii ventriculare in timpul sistolei si minima, care este presiunea diastolica.