Generarea curentului alternative Generarea tensiunii electromotoare prin inducție electromagnetică folosind variația suprafeței prin care trec liniile câmpului magnetic a intrat în practică industrială cu mult timp în urmă . Cel mai simplu circuit care permite variației fluxului magnetic în acest fel , îl constituie spira dreptunghiulară montată între polii unui magnet . Această spiră este rotită cu o frecvență în jurul unui ax care este perpendicular pe liniile câmpului paralel cu laturile mari ale spiralei . În cazul în care construim o maşină ce roteşte un câmp magnetic în jurul unui set de înfăşurări staţionare prin intermediul unui ax, vom constata producerea curentului alternativ pe înfăşurări pe măsură ce axul se roteşte; principiul se bazează pe legea inducţiei electromagnetice a lui Faraday. Acesta este şi principiul de bază a unui generator de curent alternativ, cunoscut şi sub numele de alternator. Cu cât viteza de rotaţie a axului generatorului este mai mare, cu atât mai repede se roteşte şi magnetul; rezultatul este o tensiune şi curent alternativ ce-şi modifică direcţiile mult mai des în aceeaşi perioadă de timp. Clasificare: Mașinile electrice de curent alternativ, se împart în funcție de principiul de funcționare în două clase principale: mașini asincrone; mașini sincrone. Ce este și din ce este alcătuit un alternator? Curentul alternativ se produce în mașini electrice numite alternatoare. Un alternator se compune din două părți principale: statorul care poartă pe suprafața sa interioară înfășurarea indusă a mașinii; rotorul care se rotește in interiorul statorului.Statorul se construiește din table de fier magnetic (tole) introduse într-o carcasă din oțel sau fontă.
CONSTRUCTIA ALTERNATOARELOR
INDUSUL
In general, alternatoarele pt automobile se construiesc cu indusul in stator si inductorul in rotor. Este construit din tole si care are o infasurare trifazata asemanatoare masinilor sincrone sau asincrone obisnuite. Cele trei faze sunt conectate fie in stea, astfel ca tensiunea la borne este mai mare decat tensiunea fiecarei faze, fie in trunghi cand se obtine o tensiune la borne egala, dar intensitatea curentului mai mare. INDUCTORUL Inductorul poate fi cu excitatie electromagnetica sau cu magnet permanent. La constructiile cu magneti permanenti datorita absentei infasurarii de excitatie si a inelelor colectoare apar dificultati regate de reglarea tensiunii. In prezent, constructia cea mai raspandita este cea a alternatorului cu excitatie electromagnetica cu doua inele colectoare, avand polii inductorului sub forma de gheare. La acest tip, infasurarea de excitatie se compune dintr-o singura bobina asezata concentric pe miezul rotorului, ceea ce permite o constructie simpla si economica. Transformatorul Transformatorul este utilizat în principal pentru ridicarea sau coborârea valorii tensiunii de la înfăşurarea alimentată la cea nealimentată. Prima înfăşurare, cea care este alimentată în curent alternativ, poartă denumirea de primar; cea de a doua înfăşurare, cea în care se induce un curent alternativ dinspre primar, poartă denumirea de secundar.
Abilitatea transformatoarelor de a ridica tensiunea sau de a o coborî este extrem de utilă în proiectare reŃelelor de distribuŃie a energiei electrice. Atunci când se transportă energie electrică pe distanŃe lungi, este mult mai eficient dacă aceasta se realizează la tensiuni înalte şi curenŃi mici (diametrul conductorilor este mai mic, prin urmare şi pierderile sunt mai mici), şi coborârea acesteia pentru utilizarea de către consumatori.