UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCUREȘTI FACULTATEA DE ANTREPRENORIAT INGINERIA ȘI MANAGEMENTUL AFACERILOR
FEZABILITATEA ȘI EFICIENȚA INVESTIȚIILOR ACHIZIȚIONAREA UNUI CURS DE PERFECȚIONARE ÎN PROCESUL DE COMUNICARE PENTRU ANGAJAȚI
Ḯndrumător,
Ḯntocmit de studenta,
Conf.dr.ing. Doina ȘERBAN
Ioana-Cristina IORDACHE Grupa 1541
București, 2018
Cuprins Cap.1. Prezentarea organizației S.C. ANTECO S.A..................................................................................... 1 1.1. Date de identificare ............................................................................................................................ 1 1.2. Piața ................................................................................................................................................... 1 1.3. Descrierea generală a produselor și a echipamentelor utilizate ......................................................... 5 Cap.2. Identificarea și asigurarea investiției ................................................................................................. 6 2.1. Identificarea oportunităților de investiții............................................................................................ 6 2.2 Analiza și cuantificarea investiției .................................................................................................... 10 2.3. Evaluarea efectelor potențiale .......................................................................................................... 12 Cap.3. Analiza fluxurilor de numerar ......................................................................................................... 12 3.1 Analiza veniturilor și a costurilor...................................................................................................... 12 3.2 Analiza indicatorilor de eficiență ai investiției ................................................................................. 14 Cap.4. Analiza ratelor financiare ............................................................................................................... 17 4.1. Ratele de lichiditate sau solvabilitate pe termen scurt (anul 2017) .................................................. 19 4.2.Ratele de rotaţie sau managementul activelor (anul 2017) ............................................................... 20 4.3.Ratele de profitabilitate (anul 2017) ................................................................................................. 22 Cap.5. Concluzii.......................................................................................................................................... 25 BIBLIOGRAFIE
Cap.1. Prezentarea organizației S.C. ANTECO S.A. Scopul primului capitol este de a prezenta datele de indentificare , produsele , tehnologiile și echipamentele utilizate ale firmei ANTECO S.A.. De asemenea, voi identifica poziția acesteia pe piață, principalii clienți, furnizori și concurenți. S.C. ANTECO S.A. Ploiești oferă clienților mobilier din lemn masiv de înaltă calitate, cu un design variat, într-o gama largă de culori, totul fiind îmbinat cu o grijă deosebită acordată procesului de producție ce se derulează de mai bine de 120 de ani.[1]
1.1. Date de identificare Datele de identificare ale firmei S.C. ANTECO S.A. sunt următoarele:
Nume: S.C. ANTECO S.A.;
Cod unic de înregistrare: 1351808;
Nr. Înmatriculare: J29/96/1991;
Data înființării: 1991;
Țara de proveniență: România;
Locația: strada Lămâiței, nr 2, localitatea Ploiești, județ Prahova;
Domeniul de activitate: Fabricarea de mobilă.
1.2. Piața O piață țintă reprezintă grupul de oameni care îți vor cumpara produsul, anume aceia pentru care ceea ce oferi tu rezolvă o nevoie, oferind un câștig. Piața țintă a firmei S.C. ANTECO S.A. este în principal sectorul horeca, însă se adresează și proprietarilor de locuințe. Clienții firmei sunt în special din județul Prahova și nu numai. ANTECO S.A. se adresează clienților cu venituri medii care își doresc produse de calitate și în trend cu moda. Clienții firmei ANTECO S.A. :
Restaurante;
Hoteluri;
1
Cafenele;
Pub-uri;
Pizzeri;
Proprietari de locuințe.
S.C. ANTECO S.A. este considerată cea mai mare firmă producătoare de mobilă din localitatea Ploiești în anul 2017, fiind urmată de: AVANT GRAPHO S.R.L., SCONS SERV S.R.L., DOINA N S.R.L. și MOBILIGLIANI S.R.L. . Principalii concurenți:
AVANT GRAPHO S.R.L. a fost înființată în anul 2005, cu sediul în localitatea Bucov, Prahova și este producătoare de mobilier office și comercial precum și livratoare de solutii din sfera productiei publicitare. Oferă soluții complete de amenajare și deține toate tehnologiile necesare implementării celor mai provocatoare proiecte. De asemenea realizează print pe lemn sau pe alte suprafețe.
SCONS SERV S.R.L. produce și comercializează mobile pentru dormitor, sufragerie, bucătărie, birou. Aceasta pune la dispoziția clienților o gamă variată de produse și servicii, precum: o Vânzare MDF melaminat, PFL, blaturi de masa si bucatarie, PAL hidrofugat si melaminat intr-o paleta foarte diversificata de modele o Vânzare de accesorii mobilă: balamale, sisteme de glisare, mânere, cuiere și butoni, folie cant; o Servicii: debitare și cantuire pal; o Confecționarea de mobilă la comandă.
DOINA N S.R.L. a fost înființată în anul 1992 și este situată în Ploiești, județul Prahova. Cu un efectiv de 55 angajați, Doina N S.R.L. produce o gamă largă de mobilă tapițată: canapele, holuri, fotolii. Produsele și serviciile au ca piață principală de desfacere România.
MOBIGLIANI S.R.L. a fost înființată în anul 2009 în localitatea Ploiești, județul Prahova. Conform datelor oferite de Registrul Comertului, firma are ca domeniu de activitate principal Fabricarea de mobilă n.c.a., cod CAEN 3109 [2].
2
Poziția firmei pe piață în comparație cu principalii concurenți se prezintă sub forma a două grafice care reprezintă cifra de afaceri în anul 2016, precum și profitul net din anul 2016.
Cifra de afaceri 2017 ( mil. Lei) 4 3.5
3 2.5 2 1.5 1 0.5 0 ANTECO S.A.
AVANT GRAPHO SCONS SERV S.R.L. DOINA N S.R.L. S.R.L.
ANTECO S.A.
AVANT GRAPHO S.R.L.
DOINA N S.R.L.
MOBIGLIANI S.R.L.
MOBIGLIANI S.R.L.
SCONS SERV S.R.L.
Fig.1.1. Cifra de afaceri a primelor 5 firme producătoare de mobilă din Ploiești în anul 2016 Din graficul de mai sus se poate identifica poziția firmei ANTECO S.A. în funcție de cifra de afaceri obținută în anul 2016, aceasta clasându-se pe poziția 3 în comparație cu principalii concurenți.
Profit net 2017 (sute mii lei) 2 0 -2
ANTECO S.A.
AVANT GRAPHO SCONS SERV S.R.L. DOINA N S.R.L. MOBIGLIANI S.R.L. S.R.L.
-4
-6 -8 -10 -12 ANTECO S.A.
AVANT GRAPHO S.R.L.
DOINA N S.R.L.
MOBIGLIANI S.R.L.
SCONS SERV S.R.L.
Fig.1.2. Profitul net al primelor 5 firme producătoare de mobilă din Ploiești în anul 2016 3
Pe baza graficului de mai sus , privind profitul net în anul 2016, am constatat că firma are o situție financiară precară, cheltuielile fiind mult mai mari decât veniturile. Această situație financiară este un minus în fața principalilor concurenți de pe piață. Principalii furnizori ai firmei ANTECO S.A.:
Producători de PAL;
Ex: Kastamonu Romania este producător de PAL melaminat. Fabrica de la Reghin produce PAL melaminat de formatul standard 2800 x 2070 mm într-o varietate de grosimi de la 8 mm la 38 mm. Pot fi realizate și producții speciale la cerere.
Producători de arcuri;
Ex: SC ARK METAL IMPEX SRL reprezintă în România o societate italiană cu renume în producția de arcuri, MKF MOLLIFICIO SRL. Compania produce și comercializează: o Arcuri compresiune cu diametru 0.2 – 77mm, arcuri tracțiune cu diametru 0.2 – 16mm, arcuri torsiune si dublatorsiune, arcuri disc; o Spirale VENDING; o Agrafe caroserie; o Tije din oțel de arc; o Lamele elastic; o Accesorii metalice produse cu BIHLER; o Arcuri agricole; o Arcuri sârmă dreptunghiulară; o Bandă INOX.
Producători de textile- material pentru tapițerie;
Ex: Industry Transilvan SRL- punct de lucru Dekoratex este cel mai important producător de stofă de mobilă din Romania, oferind o gamă largă de stofe din bumbac, in, cânepă, poliester, acril, acril chenille și diferite fire de efect care se caracterizează prin multitudinea de culori și modele în stil clasic și modern, urmărind tendintele în domeniu.
Producători de bureți; 4
Ex: Societatea VeroTherm SRL (fosta Vicflex SRL) pune la dispoziție produse de calitate ca materie primă pentru mobilă: spuma poliuretanică / burete, precum și polistiren expandat ignifugat pentru izolarea locuințelor.
Producători de adezivi.
Ex: S.C. Glue Chim Prod S.R.L. a fost înființată în anul 1999, având ca obiect de activitate fabricarea de adezivi de poli(acetat de vinil) și rășini ureoformaldehidice. Aceasta a cunoscut o permanență dezvoltare, materializată printr-o creștere accentuata a cantității și a numărului de produse puse la dispoziția clienților săi.
1.3. Descrierea generală a produselor și a echipamentelor utilizate Compania ANTECO S.A. produce următoarele categorii de produse de mobilier:
Scaune – 22 de modele de scaune de diferite dimensiuni, culori și stiluri, atât pentru adulți, cât și pentru copii (prețuri 80-542 lei);
Mese – 8 modele de mese de diferite dimensiuni, culori și stiluri (prețuri 304-3269 lei);
Fotolii – 8 modele de fotolii de diferite dimensiuni, stiluri și culori (prețuri 240-766 lei);
Canapele – 9 modele de canapele de diverse dimensiuni, stiluri și culori (prețuri 4641400 lei);
Seturi de mobilier – 9 seturi de mobilier și de cafenea care au diferite dimensiuni, culori și stiluri (prețuri 1213- 3131 lei);
Mobilă bar – 3 modele de diferite dimensiuni, culori și stiluri ( prețuri 2320-3100 lei).
În activitatea sa de producere mobilă, ANTECO S.A. folosește următoarele echipamente:
Mașini de găurit;
Mașini de șlefuit;
Fierăstraie circulare;
Mașini de frezat;
Șublere, micrometre;
Mașini de preset și lipit;
Aparate pentru vospsit/lăcuire;
Strung.
5
În concluzie, am prezentat datele de indentificare , produsele , tehnologiile și echipamentele utilizate ale firmei ANTECO S.A.. De asemenea, am identificat poziția acesteia pe piață, principalii clienți, furnizori și concurenți.
Cap.2. Identificarea și asigurarea investiției 2.1. Identificarea oportunităților de investiții ANALIZA DE MACROMEDIU ŞI MICROMEDIU În cadrul acestui capitol va fi prezentată analiza macromediului și micromediului cu scopul de a identifica punctele slabe și punctele tari ale firmei ANTECO. Această analiză este importantă pentru evidențierea beneficiului obținut în urma realizării investiției. Macromediul este alcătuit din forțele de ansamblu, care influențează o ramură economică împreună cu toate firmele componente. Pentru a facilita analiza, acești factori sunt grupați în 6 domenii majore și anume:
Politico-legislativ;
Socio-cultural;
Tehnologic;
Economic;
Natural;
Demografic.
Tab.2.1. Analiza macromediului firmei ANTECO S.A. Nr. Crt.
1.
Mediul
Mediul
Mediul
Mediul
Mediul
Mediul
economic
natural
politico-
socio-
demografic
tehnologic
legislativ
cultural
Rata
Schimbări
Stabilitate
Migrarea
Durata medie de Tehnologie
șomajului
climatice.
legislative
intensivă
viaţă
redusă.
a
creştere.
este
în
descreștere
populației
6
este
în avansată.
Nr. Crt.
Mediul
Mediul
Mediul
Mediul
Mediul
Mediul
economic
natural
politico-
socio-
demografic
tehnologic
legislativ
cultural
Impactul
. [3]
în afara țării.
2.
Inflația este
Defrișarea în pădurilor
creștere.
într-o
Briocrație
Creșeterea
Numărul
în
bunăstării
persoanelor
creștere.
populației.
termină
care internetului o asupra
proporție
facultate este în costurilor
crescută.[9]
creştere.
de comunicare.
3.
În
Preocuparea Distribuţia
România,
pentru
populaţiei
muncă este
corupția
calitatea
categorii de vârste ă
constant.[8
este din ce vieții.
este în favoarea rilor
]
în ce mai
persoanelor active tehnologice
mare.
profesional:
Costul forței
Conservare de a biosferei.
0-14
Probabilitat pe ea schimb
pe ani perioada medie
17,4%;
de
15-59 ani timp 3-5 ani 63,3%;
peste
60
ani 19,3%.[4] 4.
Legislația
Rata
Reciclarea
dobânzilor
este din ce muncii
în continuă în ce mai este creștere.
necesară.
Populație de Durata medie de Activitatea diverse
viaţă
etnii.
creştere.
strictă.[5]
este
în de cercetaredezvoltare
7
Nr. Crt.
Mediul
Mediul
Mediul
Mediul
Mediul
Mediul
economic
natural
politico-
socio-
demografic
tehnologic
legislativ
cultural este
în
creștere. 5.
Posibilitate
Încălzirea
Nivelul
de Transferul
privire la populației
pregătire
a tehnologic
accesare a
defrișarea
către
populaţiei este în rapid.
fondurilor
pădurilor.
economisire
creştere.
a
de globală.
Legi
cu Orientarea
europene.[
a
7]
timpului.[6]
În tabelul de mai sus au fost prezentați câte 5 factori din fiecare domeniu pentru a înțelege cu exactitate care este situția macromediului firmei ANTECO S.A.. Modelul lui Porter se bazează pe analiza a 5 factori care își exercită în mediul concurenţial specific fiecărui sector de activitate după cum se prezintă și în următoarea figură:
Fig.2.1. Modelul lui Porter
8
Analiza potrivit modelului lui Porter pentru compania ANTECO S.A.:
Concurenții din sector: o există o diferenţiere slabă a produselor oferite de concurenţi; o în
domeniu
operează
concurenţi
numeroşi,
care
nu
au
forţe
concurenţiale egale; o costurile fixe ocupă o pondere însemnată în structura costurilor specifică domeniului.
Furnizori: o există un număr redus de furnizori în zonă; o puterea de negociere a furnizorilor este mare; o costurile de schimbare a furnizorului sunt mari.
Clienți: o puterea de negociere a clienților este scăzută; o produsele oferite sunt slab differentiate; o oferta de produse de mobilă este mai mare decât cererea.
Noi potențiali intrați în sector: o bariere de intrare mari; o bariere de iesire mari.
Produse de substituție: o nu există produse de substituție.
Pentru a realiza un proiect de investiție eficient este necesară realizarea unei analize a punctelor tari și punctelor slabe ale firmei cu scopul de a evidenția segmentul ce trebuie îmbunătățit. Acest fapt este reprezentat în cadrul tabelului 2.3 Tab. 2.2 Reprezentarea punctelor tari/slabe ale firmei Anteco S.A. PUNCTE TARI
PUNCTE SLABE
9
PUNCTE TARI
PUNCTE SLABE
Calitatea superioară a serviciilor
Existența
unei
imagini
Dotări tehnologice
Utilizarea
corespunzătoare
materialelor
necesare
de
marketing
aproape
inexistentă
favorabile
despre firmă
Activitatea Rigiditatea
conducerii
față
de
schimbare și neincrederea în strategii a
desfășurării
activităților
pe termen lung
Presiunea concurenței
Instruirea angajaților nu se realizează în mod eficient
Comunicarea internă ineficientă
2.2 Analiza și cuantificarea investiției Analizând cerințele și nemulțumirile clienților firmei S.C. ANTECO S.A., am constatat că există o deficiență în comunicare din partea angajaților. Aceștia din urmă nu comunică suficient și eficient nici în interiorul companie, nici cu cei din exterior ( în principal cu clienții). Comunicarea reprezintă fundamentul dezvoltării personalităţii fiecărui individ, dezvoltării organizaţiilor, fundamentul realizării unor relaţii între indivizi şi între indivizi şi organizaţii. Comunicarea include atât limbajul scris şi vorbit cât şi artele vizuale, în fond orice modalitate prin care se transmit mesaje poate fi considerată comunicare. Comunicarea non-verbală nu este un tip distinct de comunicare, ea trebuie să completeze comunicarea verbală pentru a crea un mesaj complet şi corect. Ținând cont de rolul major pe care îl are procesul de comunicare în cadrul unei societăți, am hotărât că trebuie achiziționat un curs de comunicare pentru cei 50 de angajați ai firmei. Cursul de perfecționare în comunicare va fi realizat de 2 traineri, se va desfășura la sediul firmei și va conține 12 ședințe care vor implica comunicarea orală, scrisă și non-verbală. Prin această investiție se urmărește dezvoltarea profesională și personală a angajaților și creșterea gradului de satisfacție al consumatorior prin îmbunătățirea procesului de comunicare.
10
Activitățile necesare dezvoltării acestui proiect de investiții vor fi sintetizate în cadrul tabelului de mai jos. Tab. 2.3 Descrierea activităților necesare programului ACTIVITATE
BUGET (lei)
Achiziționarea materialelor consumabile de papetărie
750
Achiziționarea unui videoproiector
1100
Achiziționarea unui ecran de proiecție
560
Doi traineri pentru desfășurarea sesiunilor
9000
INVESTIȚIE DIRECTĂ TOTALĂ
11410 lei
Analizând tabelul 2.3 se pot observa activitățile necesare dezvoltării programului precum și investitia directă totală. Pentru a afla investiția totală a programului se va aplica următoarea formulă: Investiția totală It = Id + Icl + Icx +T (alte taxe) It – investiţie totală Id – investiţie directă Icl – investiţie colaterală Icx–investiţie conexă It =12000 lei Id =11410 lei Icl =590 lei (cheltuieli cu utilitățile energia electrică, apa, internet)
11
Icx =0 Sursa de finanțare va fi din sursele proprii ale firmei în valoare de 12000lei.
2.3. Evaluarea efectelor potențiale Această investiție influențează diferite sectoare precum angajații, organizația, furnizorii, realizând diverse efecte în cadrul acestora. Acestea sunt prezentate în tabelul de mai jos. Tab. 2.4. Efectele potențiale ale investiției în cadrul firmei Anteco S.A. Nr.crt.
Beneficiar
Efecte
1.
Clienți
Fidelizarea clienților Creșterea numarului clienților
2.
Furnizori
Relații mai bune cu furnizorii Crește încrederea partenerilor
3.
Angajați
Crește productivitatea Mediul de lucru dinamic
4.
Organizația
Crește calitatea produselor și serviciilor post-vânzare Îmbunătățirea imaginii firmei Comunicarea internă mai eficientă
5.
Piața
Creșterea competitivității firmei
Cap.3. Analiza fluxurilor de numerar 3.1 Analiza veniturilor și a costurilor Pe baza informațiilor analizate în capitolele anterioare, se va realiza o analiza detaliată a veniturilor și costurilor firmei ANTECO pentru a determina dacă investiția este fezabilă sau nu. Astfel, avem următoarele date în urma cărora se va realiza un tabel centralizat: 12
It = 11410 lei (investiția totală) Cexpl = 590 lei (utilități) Vn = Număr comenzi *Preț mediu= 36 500 lei (25*1460 lei Venit net) Ra = 10% (Rata de actualizare) Numarul comenzilor din calculul venitului net este reprezentat de numărul vânzărilor de mobilier care se montează la adresa clientului în anul investiției. Se vor calcula costurile totale (CT), veniturile nete (Vn), costurile totale actualizate (CTA) și veniturile nete actualizate (VnA). Tab. 3.1 Analiza veniturilor și costurilor firmei ANTECO
i = 10% An
It
Cexp
CT
Vn
(
0
11410
590
12000
-
𝟏 𝟏+𝒊
CTA
VnA
n
)
1 =1 (1 + 0,1)0
0 12000
1 (1 + 0,1)1 1
-
𝑉𝑛𝐴
-
-
36500
32850
0
32850
∑=12000
∑=32850
= 0,9
ε =𝐶𝑇𝐴 =>> ε =12000=27,37>1 (la fiecare RON investit se obține 26,37 RON)
13
Așadar, se poate observa din această analiză a veniturilor și a costurilor faptul că veniturile (32850) sunt mai mari decât costurile (12000) și indicatorul de eficiență (ε=27,37) este pozitiv deci investiția firmei este fezabilă în acest caz. De asemenea un aspect esențial este câștigul obținut în urma investiției, din calcule a rezultat că la fiecare RON investit se va obține 26,37 RON.
3.2 Analiza indicatorilor de eficiență ai investiției 1.Valoarea actualizata netă (VAN) Valoarea actualizata netă (VAN) sau “Net Present Value (NPV)” se determină ca fiind diferenţa dintre valoarea curentă a exploatării şi capitalul investit. Practic, VAN este diferenţa dintre suma valorilor actualizate ale fluxurilor de numerar viitoare generate de un proiect şi costul iniţial al acestuia. [10] Relaţia de calcul este următoarea:
VAN = ∑𝑫 𝟏
𝑽𝒏 (𝟏+𝑹𝒂)𝒏
− ∑𝑫 𝟏
𝑰𝒕+𝑪𝒑 (𝟏+𝑹𝒂)𝒏
sau VAN=∑𝑫 𝟏
𝑽𝒏 (𝟏+𝑹𝒂)𝒏
− 𝑰𝒕
Astfel, în cazul investiției din cadrul firmei ANTECO VAN se va calcula în următorul mod: 36500
VAN = [(1+10%) 1]- 12000 VAN = (33 181,81)-12000 VAN = 21 181,81 lei Ȋn urma calculelor a rezultat că VAN are o valoare de 21 181,81 RON şi se constată că VAN>0 iar proiectul este fezabil. Aşadar, această valoare reprezintă creşterea valorii firmei ca o consecinţă directă a investiţiei asupra performanței acesteia precum și a câștigului rezultat din acest program.
14
2.Rata internă de rentabilitate (RIR) Rata internă de rentabilitate( IRR-The Internal Rate of Return) este cea mai importantă variantă de evaluare a proiectelor ȋn raport cu metoda VAN. Acest criteriu permite determinarea unui singur număr care poate caracteriza performanţa unui proiect. Rata internă de rentabilitate se bazează pe ipoteza că fluxurile de numerar viitoare pot fi reinvestite la nivelul acestei rate. RIR este soluţia ecuaţiei VAN=0. [10] Formula de calcul pentru RIR este următoarea: VAN=0=>> RIR = ∑𝑫 𝟏
VAN=0 =>>
𝑽𝒏 (𝟏+𝑹𝒂)𝒏
= 𝑰𝒕
𝟑𝟔 𝟓𝟎𝟎 1 (𝟏+𝐑𝐈𝐑)
=12000
RIR=80% RIR (80%) >Ra(10%) În cazul programului de investiţii, RIR are o valoare de 80% fiind mai mare decât rata de actualizare programul se poate realiza fiind considerat o investiție fezabilă. 3. Perioada de recuperare (PR) și Perioada de recuperare acutalizată (PRA) Această metodă actualizează la început fluxurile de numerar, apoi timpul necesar pentru că fluxurile de numerar actualizate să fie egale cu investiția inițială. Pentru a calcula perioada de recuperare actualizată a proiectului la început sunt actualizate fluxurile de numerar, apoi rezultatul se va compara progresiv cu investiția inițială.[10] Tab. 3.2 Fluxurile de numerar ale firmei ANTECO
0
1
CF
-12000
36500
CF cum
-12000
24 500
CFA
-12000
33 181,81
15
CFA cum
-12000
21 181,81
12000
PR=1+36500=1,32 ani 12000
PRA=1+33181,81=1,36 ani Astfel, se poate observa că investiția se poate recupera după aproximativ 1 an și 4 luni programul de dezvoltare al resursei umane fiind unul de succes ce va aduce reale beneficii firmei.
4. Indicele de profitabilitate (IP) Indicele de profitabilitate (IP) exprimă rentabilitatea relativă a investiţiei pe ȋntreaga durată de viaţă a acesteia, respectiv valoarea actualizată netă mai puţin investiţia iniţială raportată la suma investită iniţial. Indicele de profitabilitate este surplusul de trezorerie actualizat pentru fiecare leu investit. [10] Formula de calcul este următoarea: IP = ∑𝑫 𝟏 IP=
33181.81 12000
𝑽𝒏 (𝟏+𝑹𝒂)𝒏
/ It
=2,76
IP>1 deci 1 ron aduce inapoi 1,76 RON Indicele de profitabilitate are o valoare de 2.76 astfel se consideră că fiecare RON aduce înapoi 1,76 RON, cee ce înseamnă că investiția generează un surplus de valoare firmei. De asemenea este esențial ca IP să fie mai mare decât 1. Aşadar, ȋn urma calculelor prin intermediul indicelui de profitabilitate s-a observat faptul că investiția este profitabilă și că proiectul poate genera beneficii financiare. Concluzionând, prin intermediul indicatorilor de eficiență ai investiției s-au determinat următoarele aspecte: VAN=21 181,81>0 16
RIR=80%> Ra (10%) Investiția se recuperează după aproximativ 1 an și 4 luni IP=2,76 astfel fiecare RON investit generează 1,76 RON Programul este unul rentabil
Cap.4. Analiza ratelor financiare Analiza ratelor financiare permite compararea şi investigarea relaţiilor dintre diferite informaţii financiare. Ratele financiare sunt grupate ȋn următoarele categorii: 1. Ratele de lichiditate sau solvabilitate pe termen scurt 2. Ratele de solvabilitate pe termen lung 3. Ratele de rotaţie sau managementul activelor 4. Ratele de profitabilitate 5. Ratele valorii de piaţă Pentru a putea calcula aceste rate este necesară cunoașterea bilanțului contabil precum și a contului de profit și pierdere. Astfel vor fi reprezentate informațiile esențiale calculelor ratelor: Tab. 4.1 Bilanțul firmei ANTECO 2017
Active
Pasive
Active curente Pasive curente Cash
52.210
Creanțe
185.381
Stocuri
759.106
Total active curente
996.697
Furnizori
64.576
Datorii pe TS
899.642
Total pasive curente
964.218
Imprumuturi pe TL
0
Capital propriu
6.287.213
Total capital propriu
6.287.213
Total Pasive
7.251.431
Active imobilizate 6.254.734
Total Active
7.251.431
17
Tab. 4.2 Bilanțul firmei ANTECO 2018
Active
Pasive
Active curente 102.365
Pasive curente
364.689
Furnizori
64.576
759.106
Datorii pe TS
911.642
1.223.160
Total pasive curente
976.218
Imprumuturi pe TL
0
Cash Creanțe Stocuri Total active curente Active imobilizate 6.254.734 Capital propriu Total Active
Total capital propriu
6.501.676
Total Pasive
7.477.894
7.477.894
Tab. 4.3 Contul de profit și pierdere al firmei ANTECO pentru anii 2017 și 2018
Exercițiul financiar Denumirea indicatorilor 2017
2018
Vânzări
2740182
3342015
Costul bunurilor vândute
3740182
3342011
Amortizare
0
0
EBIT
-1000000
4
Dobânda
0
0
18
Profit brut (EBT)
-1000000
4
Impozit ( i=16%)
0
0,64
Profit net
-1000000
3,26
Pe baza informațiilor extrase din bilanț și contul de profit și pierdere vor fi calculate ratele financiare pentru anii 2017 și 2018. Detaliat se va realiza pentru anul 2017, urmând ca apoi să fie centralizate într-un tabel datele pentru ambii ani.
4.1. Ratele de lichiditate sau solvabilitate pe termen scurt (anul 2017) Ratele de solvabilitate pe termen scurt oferă informații despre lichiditatea firmei. Preocuparea majoră a managementului firmei constă în determinarea capacității acesteia de a se achita de obligațiile pe termen scurt care devin scadențe. În consecință, aceste rate se focalizează asupra activelor și pasivelor curente. Acestea se clasifica ȋn trei mari categorii: Rata de lichiditate curentă; Rata de lichiditate rapidă; Rata de lichiditate imediată sau rata cash-ului
Rata curentă de lichiditate pe termen scurt măsoară capacitatea organizației de a onora obligațiile pe teremen scurt din ansamblul activelor circulante și compară ansamblul lichidităților potențiale asociat activelor circulante, cu ansamblul datoriilor scadente într-un termen sub 1 an. Aceasta se calculează după formula:
𝐑 𝐋𝐂 =
𝐀𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐜𝐮𝐫𝐞𝐧𝐭𝐞
𝐏𝐚𝐬𝐢𝐯𝐞 𝐜𝐮𝐫𝐞𝐧𝐭𝐞
R LC=
996697 964218
=> R LC=1,033 ori
Aşadar, se observă că firma este capabilă să plătească de 1,033 ori datoria, fapt ce reflectă şi o stare favorabilă pe termen scurt a firmei.
19
Rata de lichiditate rapidă măsoară câte unități monetare de active revin la o unitate monetară de datorii pe teremen scurt. Stocurile sunt considerate activele curente cele mai puțin lichide, o parte din acestea se pot degrada, unele unități pot fi pierdute furate sau distruse. Relația de calcul pentru această rată este: 𝐑 𝐋𝐑=
RLR=
996 697−759106 964218
𝐀𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐜𝐮𝐫𝐞𝐧𝐭𝐞 − 𝐬𝐭𝐨𝐜𝐮𝐫𝐢 𝐏𝐚𝐬𝐢𝐯𝐞 𝐜𝐮𝐫𝐞𝐧𝐭𝐞
=> R LR =0,246 ori
Un nivel sub 0,5 al ratei de lichiditate rapide determină o situație nefavorabilă în cadrul firmei, calculând-o observăm că valoarea este de 0,246 ori. Deci firmă nu poate să își onoreze datoriile până la data scadentă a acestora. Rata cash-ului reflectă capacitatea în care datoriile pe termen scurt pot fi acoperite din disponibilități bănești și investiții financiare pe termen scurt. Această rată are următoarea formulă:
𝐑 𝐋𝐜𝐚𝐬𝐡=
R Lcash=
52210 964218
𝐂𝐚𝐬𝐡 𝐏𝐚𝐬𝐢𝐯𝐞 𝐜𝐮𝐫𝐞𝐧𝐭𝐞
=> R Lcash= 0.054 ori
Așadar, valoarea 0,054 este mai mică de 0,6 deci
este avantajos din punct de vedere al
managementului financiar datorită disponibilităților mari.
4.2.Ratele de rotaţie sau managementul activelor (anul 2017) Ratele folosite în managementul activelor măsoară gradul de eficacitate cu care firmă utilizează activele de care dispune. Toate aceste rate se bazează pe comparația dintre cifră de afaceri și diferite poziții ale activelor bilanțiere. Această analiză se fundamentează pe faptul că există un 20
echilibru rațional între cifră de afaceri și anumite poziții bilanțiere ca stocurile, activele fixe sau efectele comerciale de primit. Acestea se ȋmpart ȋn trei categorii:
Rotaţia stocurilor
Rotaţia creanţelor
Rotaţia activelor totale
Rotația stocurilor se exprimă prin numărul de zile în care se utilizează o rotație completă știind că într-un an avem 365 zile. Cu cât rotația stocurilor e mai rapidă cu atât compania utilizează mai eficient resursele sale. Rotația stocurilor poate fi calculată folosind relația:
𝐑 𝐬𝐭𝐨𝐜=
R stoc=
3740182
759106
R stoc(zile)=
𝐂𝐨𝐬𝐭𝐮𝐥 𝐛𝐮𝐧𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐯â𝐧𝐝𝐮𝐭𝐞 𝐒𝐭𝐨𝐜𝐮𝐫𝐢
=>R stoc= 4,927 ori
365 Rstoc
=> R stoc(zile)=74.081
Astfel, rotația stocurilor este de 4,927 ori într-un an și prin rotația stocurilor exprimată în zile putem observa că în aproximativ 75 de zile în medie, stocul firmei nu este valorificat. Rotația creanțelor indică cât de rapid o companie își vinde produsele în cazul acesta ciclul economic de producție se încheie după încasarea facturilor. În cadrul firmei este foarte important să urmărească încheierea ciclului economic și încasarea facturilor și să calculeze rotația creanțelor sau perioadă medie de încasare a creanțelor.
𝐑 𝐜𝐫𝐭=
𝐕â𝐧𝐳ă𝐫𝐢 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐧ţ𝐞
21
R crt=
2740182 185381
R crt(zile)=
=> R crt=14,781 ori
365 Rcrt
=>R crt(zile)=24,69
Astfel, din acest rezultat se observă faptul că firmă colectează creanțele sale de 14,781 ori pe an. Perioada medie de încasare a creanțelor pentru firmă ANTECO este de aproximativ 24,69 de zile pe an. Rotația activelor totale indică cât de rapid o firmă își rotește activele totale. Aceasta se calculează după formula: 𝐑 𝐀𝐓=
R AT=
𝐕â𝐧𝐳ă𝐫𝐢 𝐀𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐭𝐨𝐭𝐚𝐥𝐞
2740182
=> R AT= 0.37 ori
7251431
Deci, in cazul firmei ANTECO rotaţia activelor totale este de 0,37 ori . Ȋnseamna că firma îşi roteşte activele de 0,37 ori într-un an .
4.3.Ratele de profitabilitate (anul 2017) Aceste rate caută să reflecte cât mai fidel eficienţa cu care firmă își utilizează activele și gestionează oportunitățile sale. Acest grup de rate se bazează pe profitul net sau venitul net după plata impozitul. Se ȋmpart ȋn:
Rata profitului
Rata de rentabilitate economică
Rata rentabilităţii financiare
Rata de profitabilitate reflectă eficienţă cu care firmă utilizează activele și gestionează oportunitățile sale. Rata profitului se determină folosind formula:
22
𝐑 𝐩=
𝑅𝑝=
−1000000 2740182
𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭 𝐧𝐞𝐭 𝐕â𝐧𝐳ă𝐫𝐢
=> 𝑅𝑃= -0,36
Așadar, rata profitului pentru firma ANTECO este de aproximativ -36 %, însemnând că firmă generează 0,36 pierdere pentru fiecare RON din vânzări. Rentabilitatea activelor totale sau ROA (Return on assets) este o măsură a profitului pentru fiecare RON investit în active. Această rată caracterizează eficiența ansamblului de capitaluri angajate ( proprii și împrumutate). Se calculează folosind relația:
𝐑𝐎𝐀 =
ROA =
𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭 𝐧𝐞𝐭 𝐀𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐭𝐨𝐭𝐚𝐥𝐞
−1000000 7251431
=> ROA = -0,137 ROA este de 13,7%
Rentabilitatea reprezintă performanța activelor totale respective a capitalului investit. Așadar, se observă că firmă înregistrează 0,13 pierdere pentru fiecare RON investit în firmă. Rata rentabilității financiare, ROE( Return on equity) este o măsură a modului în care acționarii sunt mulțumiți de investițiile făcute în firmă. ROE este în sens contabil, o măsură de bază a performanței și se determină folosind relația:
𝐑𝐎𝐄 =
𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭 𝐧𝐞𝐭 𝐂𝐚𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐫𝐢𝐮
23
ROE =
−1000000 6287213
=> ROE= -0,159 ROE=-15,9 %
Rata rentabilității financiare este un indicator urmărit de investitori și manageri cu ajutorul acestui indicator investitorii pot aprecia dacă investiția lor este rentabilă sau nu. Pentru fiecare RON imobilizat, firmă generează aproximativ 0,16 RON pierdere. nalizând modificările generate de realizarea investiției se pot centraliza ratele financiare în cadrul unui tabel, unde va fi reprezentată diferența între anul 2017 și 2018, aceasta fiind generată de realizarea investiției. Tab. 4.4 Ratele financiare ale firmei ANTECO pentru 2017-2018
Indicator Rata de lichiditate curentă
Rata de lichiditate rapidă (testul acid) Rata de lichiditate imediată sau rata cash-ului Indicator Rotația stocurilor
Formula Active curente / Pasive curente
2017
2018
1,033
1,25
0,246
0,475
0,054
0.104
2017
2018
4,927
4,402
[Active curente – Stocuri] / Pasive curente
Cash / Pasive curente
Formula Costul bunurilor vândute/Stocuri
Rotația stocurilor(zile)
365/Rotația stocurilor
74,081
82,916
Rotația creanțelor
Vânzări/Creanțe
14,781
9,164
Rotația creanțelor(zile)
365/Rotația creanțelor
24,69
39,829
Rotația activelor totale
Vânzări/Active totale
0,37
0.46
Rata profitului
Profit net/Vânzări
-0,36
-0
24
Indicator Rentabilitatea activelor totale Rata rentabilității financiare
Formula
2017
2018
Profit net/Active totale
-0,137
0
-0,159
0
Profit net/Capital Propriu
Concluzionând, diferențele între cei 2 ani nu sunt foarte mari datorită sumei investiției relative mica. În ceea ce privește ratele de profitabilitatea acestea au crescut deci prin intermediul investiției firma va genera mai mult profit.
Cap.5. Concluzii În urma acestui proiect a fost evaluată investiția în cadrul firmei ANTECO S.A., ce constă în achiziționarea unui curs de perfecționarea în procesul de comunicare pentru toți angajații companiei. Evaluarea acestui proiect a necesitat parcurgerea diferitelor etape. Pe parcursul capitolului I, s-a realizat o scurtă prezentare a firmei, a domeniul de activitate, a serviciilor, pentru a înțelege modul de lucru al firmei și noțiunile de bază ale acesteia. Firma ANTECO are ca domeniu de activitate producerea mobilierului din lemn.Cu ajutorul acestor informații au fost detaliate anumite aspecte în cadrul capitolelor următoare. În capitolul al II-lea s-a efectuat analiza de macromediu și micromediu, pe baza cărora au fost evidențiate punctele tari și punctele slabe ale firmei. Au fost reprezentate, atât oportunitățile cât și riscurile analizând următorii factori: economic, tehnologic, politico-legislativ social-cultural, natural, demografic. De asemenea, a fost identificată nevoia de a realiza o investiție ce va consta în axhiziționarea unui curs de perfecționarea în procesul de comunicare pentru angajații firmei.
25
Ulterior au fost evaluate efectele potențiale ale investiției pe cele 5 sectoare clienți, furnizori, angajați, organizația, piața. S-au constat diverse efecte pozitive precum îmbunătățirea serviciilor, creșterea numărului de clienți, vizibilitate pe piață, fidelizarea angajaților. Capitolul III a reprezentat fluxurilor de numerar cu scopul de a identifica dacă această investiție este fezabilă sau nu. În urma calculelor s-a aflat valoarea veniturilor de 36500 și a costurilor 12000, calculându-se ulterior indicatorul de eficiență (ε=27,37). Acesta fiind mai mare decât 1, se poate sublinia faptul că la fiecare RON investit se obține 26,37 RON. După această analiza s-au calculat indicatorii de eficiență ce au determinat că investiția este rentabilă întrucât îndeplinește toate condițiile necesare aferente indicatorilor de eficiență. În cadrul capitolului al IV-lea, au fost calculate și analizate următoarele rate financiare: ratele de rotație, de lichiditate și de profitabilitate. Acestea au fost calculate pentru anii 2017 și 2018, au fost evidențiate principalele diferențe precum și interepretarea ratelor. În concluzie, au fost subliniate rezultatele acestui proiect, precum și avantajele realizării acestei investiții considerând că va rezolva problemele enunțate anterior, acest program poate fi un adevărat succes pentru firma generând multiple beneficii atât la nivel intern cât și extern.
26
BIBLIOGRAFIE [1] Surse interne ale firmei S.C. ANTECO S.A. [2] http://coduricaen.html [3] https://ec.europa.eu/eures [4] http://www.bnr.ro/PublicationDocuments.aspx?icid=9403 [5] http://www.bnr.ro/Indicatori-de-politica-monetara-1744.aspx [6] http://www.mantis.com.ro/solutions15.aspx [7] http://epochtimes-romania.com/news/cele-mai-importante-resurse-naturale-din-romania--230132 [8] http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-15905152-macelul-din-padurile-romaniei-ultimii-20-anitaiat-ilegal-366-000-padure-cauzand-prejudicii-5-miliarde-euro-vezi-cum-putea-rezolvaproblema-noul-cod-silvic.htm [9] http://www.adrbi.ro [10] Militaru Gheorghe, (2013), Management financiar, Editura POLITEHNICA PRESS, București.