Explorarea Func-ional- Respiratorie.pdf

  • Uploaded by: Daniela Grigoriu
  • 0
  • 0
  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Explorarea Func-ional- Respiratorie.pdf as PDF for free.

More details

  • Words: 597
  • Pages: 7
L.P. FIZIOPATOLOGIE EXPLORAREA FUNCȚIONALĂ RESPIRATORIE • • • •

evaluarea ventilației evaluarea circulației pulmonare evaluarea eficienței schimburilor gazoase pulmonare evaluarea parametrilor mecanici ai sistemului pulmon-perete toracic la bolnavul ventilat mecanic ( complianță statică și dinamică, rezistența în căile respiratorii, presiuni, etc.)

1. Evaluarea ventilației • teste statice: măsurători de volume și capacități pulmonare (sume de volume) • teste dinamice: măsurători de fluxuri – volume inspirate/ expirate în unitatea de timp 1.1.

Teste statice:

Valorile (orientative) parametrilor ventilatori statici pentru un adult de 70 kg:

Variația normală a parametrilor ventilatori statici cu poziția corpului:

Variația parametrilor ventilatori statici în patologia restrictivă și obstructivă:

1.2.

Teste dinamice:

Măsurarea volumului expirator maxim în prima secundă (FEV1):

Relația FEV1/ FVC la indivizii cu funcție pulmonară normală, obstrucție și restricție:

Curbe flux – volum:

2. Evaluarea circulației pulmonare Hemodinamica pulmonară se evaluează în situații clinice particulare în laboratoare de cateterism cardiac și în unitățile de terapie intensivă. În T.I. se utilizează catetere de arteră pulmonară (Swan-Ganz), introduse prin venele subclavii sau jugulare interne. Se determină: debitul cardiac (CO) prin metoda termodiluției, presiunea în arera pulmonară (TAP) și presiunea blocată în capilarul pulmonar (POCP). Pe baza ecuației lui Ohm, se calculează rezistența în circulația pulmonară: RCP = (TAP – POCP )/ CO Valorile normale pentru RCP: 50 – 150 dyn·s/ cm5

Cateter de arteră pulmonară

Morfologia undelor de presiune în: RA=atriu drept, RV=ventricul drept, PA=arteră pulmonară, PCWP=capilar pulmonar 3. Evaluarea eficienței schimburilor gazoase pulmonare •

În scop de cercetare și în situații clinice particulare se determină capacitatea de difuziune a monoxidului de carbon (DL CO): subiectul inhalează într-un sigur inspir o cantitate mică de CO (0,3%), pe care o reține în plămâni 10 s. CO difuzează rapid în sânge și este reținut pe hemoglobină. Aerul expirat este colectat și se determină concentrația CO. Valoarea DLCO depinde de: suprafața membranei alveolo-capilare, grosimea membranei alveolo-capilare, volumul de sânge din capilarele pulmonare, cantitatea de hemoglobină, gradul de discordanță (mismatch) ventilație/ perfuzie (V/Q).



În clinică se utilizează curent: analiza gazelor arteriale și pulsoximetria.

Analiza gazelor aretriale Metoda măsoară direct: paO2, paCO2. Analizoarele actuale, măsoară și fracțiunile de hemoglobină (oxigenată, redusă, carboxihemoglobina, methemoglobina), parametrii acidobazici (pH, HCO3-), ionograma, glicemia, acidul lactic, osmolaritatea serului. Se utilizează cantități foarte mici de sânge (aprox. 1 ml sânge recoltat pe heparină; actual, producătorii de analizoare livrează seringi standardizate), permițând obținerea în câteva minute a unui număr mare de parametrii, care permit evaluarea rapidă a statusului metabolic, acido-bazic și electrolitic al bolnavului. Pulsoximetria – este o metodă fizică simplă, neinvazivă, continuă, utilizată pentru aprecierea oxigenării sângelui arterial – SpO2 (saturația în oxigen a sângelui arterial în periferie). Este utilizată în monitorizarea bolnavilor critici în urgență, anestezie, terapie intensivă. Senzorul se plasează cel mai frecvent pe deget. Principiu: Senzorul conține o diodă emițătoare de lumină și o diodă receptoare. Între emițător și receptor este interpus degetul bolnavului. Dioda emițătoare emite două lungimi de undă: 960 nm și 660 nm, absorbite diferit de HbO 2 și HbH). SpO2 = HbO2/ (HbO2+ HbH)

Interpretare: valorile normale SpO2 > 90%. Datorită formei sigmoide a curbei de disociere a oxihemoglobinei, pulsoximetrul este relativ insensibil la creșteri ale p aO2 > 60 mmHg. Determinarea este dependentă de perfuzia tisulară, deci pulsoximetria este concomitent și o metodă de evaluare hemodinamică, pe monitor fiind trasată și pletismograma, permițând determinarea frecvenței cardiace și a existenței tulburărilor de ritm. Pulsoximetria nu dă informații asupra paCO2! Pulsoximetria pe două lungimi de undă dă rezultate fals crescute ale SpO2 la bolnavul intoxicat cu monoxid de carbon, care este hipoxic ! Rezultatul este influențat de lacul de unghii.

Algoritm de diagnostic funcțional în patologia respiratorie

Related Documents

Funcional
June 2020 22
Explorarea Africii
June 2020 5
Valoracion Funcional
November 2019 32
Esquema Funcional
June 2020 10
Analfabetismo Funcional
November 2019 18

More Documents from ""