Excel 2

  • Uploaded by: ady
  • 0
  • 0
  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Excel 2 as PDF for free.

More details

  • Words: 1,437
  • Pages: 4
Introducerea şi editarea datelor

CAPITOLUL 2 INTRODUCEREA ŞI EDITAREA DATELOR 2.1. Introducerea şi editarea datelor Pe m[sur[ ce datele sunt introduse de la tastatur[, ele apar ]n celula activ[, dar =i ]ntro zon[ de deasupra foii de calcul, numit[ bar[ de formule (Figura 2.1). Dac[ bara de formule nu este afi=at[, din meniul View se selecteaz[ comanda Formula Bar. Figura 2.1 – bara de formule

}n bara de formule apare o bar[ clipitoare care indic[ locul unde va ap[rea urm[torul caracter tastat. Introducerea datelor se termin[ fie ap[s`nd tasta <Enter>, fie activ[nd o alt[ celul[ (cu mouse-ul, cu s[ge\i, cu etc.). Dac[ introducerea nu se termin[ corect urm[toarele comenzi nu vor mai putea fi aplicate.

2.2. Introducerea textelor Datele de tip text includ caractere alfabetice, numere =i simboluri. Pentru a introduce text ]ntr-o celul[ se selecteaz[ celula, se scrie textul =i apoi se valideaz[ prin ap[sarea tastei <Enter>. }ntr-o celul[ se pot introduce cel mult 255 caractere. Textul introdus este aliniat ]n celul[ la st`nga. Dac[ un num[r trebuie introdus ca text (de exemplu un cod po=tal) ]naintea datelor trebuie introdus un apostrof. Dac[ textul este prea lung =i nu ]ncape ]n celula activ[, partea ]n exces va fi afi=at[ ]n celula adiacent[ dreapt[, dac[ aceasta este liber[; dac[ nu este liber[, va fi afi=at doar textul care ]ncape ]n celula activ[. Pentru a putea afi=a textul ]n ]ntregime trebuie m[rit[ dimensiunea coloanei active. Pentru a modifica dimensiunea unei coloane se pozi\ioneaz[ cursorul mouse-ului pe marginea din dreapta a etichetei coloanei. Forma cursorului se va modifica ( ). Se trage de acest cursor =i se elibereaz[ butonul mouse-ului c`nd se ajunge la dimensiunea dorit[. O alt[ metod[ este aplicarea unui dublu clic c`nd apare acest cursor; ]n acest mod coloana va avea dimensiunea textului de lungime maxim[ din coloan[.

2.3. Introducerea numerelor Numerele sunt valori care con\in caracterele 1 2 3 5 6 7 8 9 0 - ‡ /. E e. Pentru a introduce un num[r, se selecteaz[ celula dorit[, se scrie num[rul =i se apas[ <Enter>. Dac[ ]ntr-o celul[ se introduce un num[r prea lung, Excel ]ncearc[ s[-l afi=eze ]n format exponen\ial (1.53 E‡08 ˆ 1.53 * 108). Dac[ num[rul nu poate fi afi=at nici ]n format exponen\ial atunci ]n celul[ apare #######. }n acest caz pentru a putea vizualiza num[rul se va m[ri dimensiunea coloanei folosind metoda prezentat[ la introducerea textelor. }n Excel exist[ mai multe formate numerice. C`teva din acestea sunt prezentate ]n tabelul de mai jos:

Modelarea deciziilor utilizând foile de calcul Format General Number Currency Comma Percent Scientific (Exponential) Fraction Time/False

Afi=are 12345.6 12345.60 $1,234.78 12,345.6 123.454 % 1.23E‡04 12 3/4 True/False

Pentru introducerea unei frac\ii, trebuie scris num[rul ]ntreg, urmat de un spa\iu =i frac\ia respectiv[. Dac[ trebuie introdus[ numai partea frac\ionar[, se scrie zero, spa\iu =i frac\ia. Astfel, Excel poate interpreta datele introduse ca fiind ]n format dat[. }ntr-o celul[ numerele sunt aliniate la dreapta.

2.4. Introducerea datelor şi orelor Valorile de tip or[ pot fi introduse ]n urm[toarele formate: Ora 15:31 15:31:45 8:31 PM 3.31:45 PM

Format h:mm h:mm:ss h:mm:AM/PM h:mm:ss AM/PM

La introducerea datelor trebuie s[ fim aten\i ce sistem de introducere a datelor este folosit pe calculatorul pe care ]l folosim. }n continuare vom folosi sistemul american de introducere a datelor, marea majoritate a calculatoarelor fiind setate pe sistemul respectiv. Valorile introduse corect vor apare ]n bara de formule ]n formatul lun[/zi/an, indiferent de stilul de formatare a celulei. Alte formate de introducere a datelor sunt: Date 7/8/98 8-Jul-98 8 -Jul Jul-98 7/8/98 09 09:45

Format M/d/yy d-mmm-yy d-mmm (va fi folosit anul din data sistemului de calcul) mmm-yy M/d/yy h:mm

Excel ]nregistreaz[ datele =i orele sub form[ de numere. Fiec[rei date =i ore ]i este ata=at un num[r. Aceste numere se numesc numere seriale. Numai formatul de afi=are este de tip dat[ sau or[. Folosind aceast[ codificare, o dat[ reprezint[ num[rul de zile care despart data de 1.01.1900 de data specificat[; ora reprezint[ o frac\iune zecimal[ din 24 de ore. Numerele seriale au proprietatea c[ permit calcularea zilelor scurse ]ntre dou[ date specificate sau a duratelor dintre dou[ momente de timp. Numerele seriale ata=ate datelor sunt numere ]ntregi, cele ata=ate orelor sunt numere subunitare. Exemple:

Introducerea şi editarea datelor Data 1-01-1900 2-01-1900 1-08-1998

Num[r serial 1 2 36008

Ora 0:0:0 12:00:00 23:59:59

Num[r serial 0 0.5 0.99

Implicit datele =i orele se aliniaz[ ]n celule la dreapta. Dac[ o dat[ nu este introdus[ corect ea este transformat[ ]n text =i informa\ia din celul[ va fi aliniat[ la st`nga. Acest mod reprezint[ o metod[ foarte simpl[ de a verifica dac[ datele sau orele au fost introduse corect. }n unele cazuri, de=i a fost utilizat un format corect pentru valori de tip dat[ sau or[, rezultatul afi=at apare sub form[ de num[r. Acest lucru se ]nt`mpl[ c`nd celula respectiv[ a fost formatat[ anterior cu un format altul dec`t General. }n acest caz celulei respective trebuie s[ i se aplice formatul dat[ sau or[ corespunz[tor (vezi lec\ia 3).

2.5. Efectuarea modificărilor Dac[ datele dintr-o celul[ au fost introduse gre=it acestea se pot corecta ]n modul urm[tor: 1. Se activeaz[ celula care con\ine datele care trebuie modificate. 2. Se apas[ tasta sau se aplic[ un clic ]n linia de formule ]n dreptul locului unde trebuie f[cute modific[ri. 3. Se fac opera\iile de =tergere =i inserare necesare. Pentru a muta punctul de inser\ie se folosesc tastele s[ge\i. Pentru =tergere se pot folosi tastele - pentru a =terge un caracter la st`nga - =i - pentru a =terge un caracter la dreapta. 4. Se apas[ tasta <Enter>.

2.6. Selectarea, copierea şi mutarea celulelor C`nd o celul[ este activ[, cursorul mouse-ului poate lua trei forme: Acest[ form[ de cursor apare dac[ cursorul mouse-ului este pozi\ionat ]n interiorul celulei. Cu acest cursor se realizeaz[ opera\ia de selec\ie a celulelor Acest[ form[ de cursor apare dac[ cursorul mouse-ului este pozi\ionat pe conturul celulei. Cu acest cursor se realizeaz[ opera\ia de mutare a celulelor Acest[ form[ de cursor apare dac[ cursorul mouse-ului este pozi\ionat ]n col\ul din dreapta-jos celulei. Cu acest cursor se realizeaz[ opera\ia de copiere a celulelor

2.7. Selectarea celulelor Celulele pot fi selectate ]n dou[ moduri: cu tastatura =i cu mouse-ul. Selectarea celulelor cu tastatura Pentru a selecta un domeniu de celule cu ajutorul tastaturii, se vor efectua urm[torii pa=i: 1. Se activeaz[ celula din col\ul din st`nga-sus al domeniului.

Modelarea deciziilor utilizând foile de calcul 1. Celulele se selecteaz[ folosind combina\iile de taste: <Shift>+→ →, <Shift>+← ←, <Shift>+→ →, <Shift>+↓ ↓. Celulele selectate apar ]n video-invers. Excep\ie face prima celul[ selectat[. Selectarea celulelor cu mouse-ul Pentru a selecta un domeniu de celule al[turate, se vor efectua urm[torii pa=i: 2. Se aplic[ un clic pe celula din col\ul din st`nga-sus al domeniului. 3. |in`nd butonul st`ng al mouse-ului ap[sat, se trage de mouse spre col\ul din dreapta-jos al domeniului. Celulele selectate apar ]n video-invers. Excep\ie face prima celul[ selectat[. 4. Se elibereaz[ butonul mouse-ului. Pentru a selecta celule care nu sunt al[turate se \ine ap[sat[ tasta Ctrl ]n timp ce se aplic[ un clic de mouse pe celulele individuale. Pentru a selecta un r`nd ]ntreg sau o coloan[ de celule se aplic[ un clic pe eticheta de r`nd sau de coloan[.

2.8. Copierea datelor Prin copiere, datele originale r[m`n la locul lor, copia lor fiind plasat[ ]n locul indicat de utilizator. Pentru a realiza opera\ia de copiere, se vor efectua urm[torii pa=i: 1. Se selecteaz[ celula sau domeniul de celule care trebuie copiate. 2. Se aplic[ comanda Edit, Copy. 3. Se selecteaz[ prima celul[ din zona unde se va plasa copia. 4. Se aplic[ comanda Edit, Paste. Pentru a copia date ]n celule al[turate, se poate utiliza =i o alt[ metod[, mai rapid[: 1. Se selecteaz[ celula care trebuie copiat[. 2. Se pozi\ioneaz[ cursorul mouse-ului ]n col\ul din dreapta-jos al celulei. 3. C`nd cursorul mouse-ului ia forma unei cruci sub\iri, se apas[ butonul st`ng al mouseului =i se trage de mouse peste celulele ]n care se vor copia datele.

2.9. Mutarea datelor Prin mutare datele sunt luate din pozi\ia ini\ial[ =i sunt plasate ]n noua loca\ie. Pentru a realiza opera\ia de mutare, se vor efectua urm[torii pa=i: 1. Se selecteaz[ celula sau domeniul de celule care trebuie mutate. 2. Se aplic[ comanda Edit, Cut. 3. Se selecteaz[ prima celul[ din zona unde se va plasa copia. 4. Se aplic[ comanda Edit, Paste. O alt[ metod[, mai rapid[, este urm[toarea: 1. Se selecteaz[ celula care trebuie mutat[. 2. Se pozi\ioneaz[ cursorul mouse-ului pe conturul celulei. 3. C`nd cursorul mouse-ului ia forma unei s[ge\i, se apas[ butonul st`ng al mouse-ului =i se trage de mouse ]n noua pozi\ie a datelor.

Related Documents

Excel 2
December 2019 14
Excel 2
May 2020 8
2 Excel
December 2019 20
Excel 2
May 2020 15
Excel 2
April 2020 8
Excel 2
April 2020 9

More Documents from ""

Transporturi 3
December 2019 43
Transporturi 6
December 2019 49
Sint_3_2
December 2019 52
Transporturi 8
December 2019 53
Engleza 1
December 2019 8
Evaluarefirmei
December 2019 4