ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 1η Ομαδική Συμβουλευτική Συνάντηση Σχεδίαση Λογικών Κυκλωμάτων Παραδείγματα Παράδειγμα 1 Σχεδιάσετε το λογικό διάγραμμα ενός κυκλώματος1 το οποίο δέχεται δύο εισόδους και παράγει μονάδα ως λογικό αποτέλεσμα μόνο όταν οι είσοδοι δεν είναι ίσες μεταξύ τους. Διαφορετικά παράγει 0 (Στην πραγματικότητα το κύκλωμα αυτό είναι η πύλη ανισότητας ή XOR όπως φαίνεται στον πρώτο τόμο του διδακτικού υλικού, σελ. 55). Παράδειγμα 2 Χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες λογικές πύλες να σχεδιάσετε το κύκλωμα που δίνεται από την παρακάτω έκφραση F = A’B’ + AB Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το παραπάνω διάγραμμα ως ένα πλήρες κύκλωμα για να σχεδιάσετε το κύκλωμα που δίνεται από την παρακάτω έκφραση F = (A’B’ + AB) + (C’D’ + CD) Παράδειγμα 3 Δίνεται ο παρακάτω πίνακας αλήθειας να σχεδιάσετε το λογικό διάγραμμα του κυκλώματος που προκύπτει από αυτόν (Σημείωση: όπως προσδιορίζεται και από τον πίνακα το κύκλωμα θα πρέπει να έχει δύο εξόδους). Α 0 0 1 1
Β 0 1 0 1
F 1 0 1 0
G 0 1 0 1
Παράδειγμα 4 Δίνεται το παρακάτω κύκλωμα (τέσσερις είσοδοι: Α,B,C,D). Να βρείτε την λογική έκφραση που απεικονίζει (μία έξοδος: Q)
1
Το λογικό διάγραμμα του κυκλώματος στο επίπεδο της σχεδίασης που μελετάμε αναφέρεται συνήθως ως διάγραμμα του κυκλώματος ή πιο συχνά ως κύκλωμα.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ