Estonia C-

  • June 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Estonia C- as PDF for free.

More details

  • Words: 2,654
  • Pages: 6
Informatii Generale Reteaua actuala de sosele in Estonia este relativ extinsa, dar nu exista asa multe autostrazi sau sosele importante. Benzina fara plumb este usor disponibila. In ultimii ani, guvernul a dezvoltat rute turistice atragatoare in colaborare cu tarile vecine. "Via Baltica" inainteaza pe directia sud-vest din capitala Tallin prin Parnu pana la Riga, in Lituania. "Via Estonia" merge in directia sud-est de la Tallin catre frontiera rusa. Autostrada "Via Hansa" merge paralel cu tarmul sudic al Golfului Finlandez si merge catre Narva si St. Petersburg. Conditii de intrare si regim de sedere Incepand cu data de 01.01.2007, cetatenii romani pot intra pe teritoriul Estoniei in baza cartii de identitate sau a pasaportului valabil care atesta nationalitatea si pot rezida pe teritoriul acestui stat pentru o perioada de pana la 3 luni fara nici o conditionare sau formalitati, alta decat cea de a detine o carte de identitate/pasaport valabile. La expirarea termenului de 3 luni, cetatenii statelor membre U.E. trebuie sa-si inregistreze sederea in Estonia. Inregistrarea se face la Departamentul pentru Cetatenie si Migratie (Kodakondsus - ja Migratsiooniamet). Un permis de sedere este eliberat solicitantului daca acesta indeplineste conditiile de inregistrare. Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare si sedere prevazute de legislatia nationala recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile estone: Departamentul pentru Cetatenie si Migratie (www.mig.ee).

Amenintari teroriste Estonia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul national. Dupa atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) si de la Londra (7 iulie 2005), autoritatile tuturor statelor europene au instituit o stare de alerta preventiva, menita a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate. Cetatenilor romani care calatoresc in Estonia li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile estone si sa acceseze periodic site-ul web al Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranta si criminalitate Estonia este o tara cu un nivel al criminalitatii comparabil cu numeroase state europene. Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii). Este recomandabil ca documentele si valorile personale, biletele de calatorie si banii sau cartile de credit sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra persoanei sau in masini. Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. In cazul calatoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat sa se pastreze atentia asupra bagajelor pe intreaga durata a calatoriei. Pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, este recomandabil ca documentele personale sa fie lasate la hotel si sa se pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere). In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, se recomanda contactarea celui mai apropiat birou al politiei. In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea atat a biroului local de politie, cat si a oficiului consular roman cel mai apropiat - Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei din Helsinki. In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor finlandeze, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta: 112 - servicii de urgenta 110 - politia

Sistemul medical Asigurarea medicala este obligatorie in Estonia. Recomandam tuturor cetatenilor romani care calatoresc in Estonia sa incheie polite de asigurare medicala si de calatorie, pentru intreaga durata a deplasarii.

In cazul in care sunt necesare servicii medicale, trebuie luata in primul rand legatura cu agentul sau partenerul eston al societatii de asigurari care a incheiat polita. Acesta va indica unitatea sau unitatile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza politei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate in conformitate cu clauzele prevazute in polita de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar. Desi nu este obligatorie, se recomanda vaccinarea impotriva difteriei, a febrei tifoide, poliomielitei si rujeolei la copii.

Conditii privind traficul auto Circulatia se desfasoara pe partea dreapta a drumurilor publice, portul centurilor de siguranta este obligatoriu atat pentru ocupantii locurilor din fata, cat si pentru cei din spate. Exista obligativitatea circulatiei cu farurile aprinse, pe tot timpul zilei si indiferent de conditiile atmosferice, atat in localitati, cat si in afara acestora. Pe timpul iernii (1 octombrie - 1 aprilie) este obligatorie echiparea autovehiculelorcu cauciucuri de iarna cu tinte. Asigurarea auto este obligatorie. Limitele de viteza sunt de 50 Km/h in orase si 90 km/h in afara localitatilor. In marile orase exista locuri special amenajate pentru parcarea autoturismelor, marcate corespunzator si prevazute cu automate pentru taxare. Consumul de alcool la volan este strict interzis. Folosirea telefonului mobil in timpul condusului este acceptata numai daca se foloseste dispozitivul «hands free». In Estonia, legislatia rutiera interzice detinerea si utilizarea dispozitivelor de detectare sau bruiaj al aparatelor radar.

Permisul de conducere Permisul de conducere romanesc este valabil in Estonia, nefiind necesara obtinerea unui permis de conducere international (http://www.ark.ee). Limite de viteza In oras limita de viteza este 50 km/h , iar pe autostrada 90 km/h . Pe unele sosele viteza maxima este de 100 km/h . Reguli ale drumului Se circula pe partea dreapta. Luminile sunt aprinse 24h/zi. Centurile sunt obligatorii pentru sofer si pasagerii din fata. Taxe de intrare pe autostrada Nu exista autostrazi cu taxe in Estonia. Parcarea In unele zone ale Estoniei exista parcarea "Plateste si Arata" unde cumperi un disc sau tichet de la un automat si il pui pe bordul masinii. Masinile parcate ilegal vor fi blocate cu un dispozitiv special.

Informatii pentru cazurile de accident de circulatie Accidentele, indiferent de natura acestora, se declara atat la politie (numar de apel in caz de urgenta pentru politie: numarul general pentru orice situatii de urgenta: 112), care intocmeste actul de constatare, La locul unui accident, in care sunt implicate victime, pana la sosirea politiei, exista obligativitatea acordarii masurilor de prim ajutor, luarii masurilor pentru conservarea probelor, inclusiv interdictia de a misca autovehiculele, cu exceptia situatiilor cand aceasta este necesara pentru acordarea primului ajutor. In cazul producerii de accidente de circulatie care cauzeaza decesul unui cetatean roman, autoritatile locale procedeaza la intocmirea formalitatilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces si informeaza Ambasada Romaniei. Pentru repatrierea corpului neinsufletit, familia persoanei decedate trebuie sa apeleze la o firma specializata din Estonia sau din

Romania. Firma in cauza se va ocupa de obtinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada dispune de evidente si coordonate de contact ale unor societati de pompe funebre care pot interveni in astfel de cazuri.

Reglementari vamale Regulamentul vamal eston contine reglementari similare cu ale celorlalte tari membre ale Uniunii Europene. Este permisa introducerea, fara plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinta personala, constatate de catre functionarul vamal ca nu sunt destinate unor scopuri comerciale. Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 800 de tigari sau 400 de tigari de foi sau 200 trabucuri sau 1000 gr grame tutun; 90 litri de vin, 110 litri de bere, 10 litri bauturi cu concentratie de alcool de peste 22% si 20 litri bauturi cu concentratie de alcool de sub 22%. Va recomandam sa consulati si pagina web a Directiei pentru Taxe si Vama (http://www.emta.ee/) Importul, exportul si consumul fara supraveghere medicala de substante psihotrope si narcotice sunt interzise. Posesia de stupefiante este in mod sistematic controlata la punctele de frontiera, contravenientii fiind condamnati la plata unei amenzi sau la executarea imediata a unor sentinte de privare de libertate.

Regimul medicamentelor Turistii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personala.

Utilizarea cartilor de credit In Estonia sunt acceptate cartile de credit europene si nord-americane.

Regimul animalelor de companie Daca doriti sa calatoriti in Finlanda cu animale de companie, aceasta trebuie sa satisfaca urmatoarele conditii sanitare : - identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele) - vaccinul antirabic in curs de valabilitate - carnetul de sanatate veterinar - pasaportul Informatii suplimentare pot fi obtinute la Departamentul Veterinar si Alimentar (tel. : 00372 605 1710). Informatiile de mai sus NU sunt valabile si in cazul comertului cu animale de companie.

Cu vaporul Ca şi multe alte oraşe din Europa Baltică şi Nordică, accesul pe mare este foarte uşor în Talin, şi este de multe ori cea mai accesibilă metodă de a ajunge în capitala estoniană. Ruta Helsinki-Talin este cea mai populară, durând aproximativ două ore. Conecţii între cele două oraşe se fac foarte des, de multe companii private care au sau vapoare mari şi luxoase, sau vaporaşe de viteză mare care fac conecţia cu Talin cât de repede posibil. Mai multe informaţii şi tabele de timp se pot găsi la site-ul companiei Tallink, una dintre cele mai mari operatori de vapoare între Helsinki, Stockholm şi Talin. Deci, dacă călătoriţi din Finlanda, legătură Helsinki-Talin este foarte avantajoasă, fiind că vaporul vă şi lasă la portul Reisasadam în Talin, care este aproape de centrul oraşului şi zona turistică. Opţiunea cu vaporul între Helsinki şi Talin este populară şi dacă faceţi un tur finlandez sau scandinav şi vreţi să faceţi un tur de o zi a Talinului, fiind că puteţi să plecaţi cu vaporul din Helsinki dimineaţa, să vizitaţi Talinul toată ziua şi să vă întoarceţi în Finlanda seara. Vapoare mai rare sunt şi de la Talin la Stockholm şi părti nordice a Germaniei, deşi de multe ori acestea sunt încete din cauza distanţei. Dacă vreţi să călătoriţi din Suedia sau Germania, de exemplu, este mai bine să călătoriţi cu avionul, fiind mult mai rapid, deşi călătoria cu vaporul reprezintă Talinul mult mai bine şi veţi avea o experientă mai memorabiliă. De la portul Reisisadam în Talin, puteţi să luaţi autobuzul până în centrul oraşului, sau, dacă aveţi chef şi nu sunteţi obosiţi, puteţi să umblaţi, fiind că distanţa este de aproximativ 20 de minute pe jos. Aduceţi-vă aminte că zona portului este modernă şi destul de frumoasă, dar străzile de la port până în oraş au încă

multe rămăşiţe sovietice şi sunt destul de urâte, dar în nici un caz nu trebuie crezut că acestea reprezintă Talinul adevărat. Faptul acesta trebuie menţionat pentru că foarte multă lume, cu aşteptări înalte legate de Talin ajung în oras şi rămân neimpresionaţi de primul contact. Dar, după aceea îşi dau seama de adevăratul şarm şi calitate turistică a oraşului şi nu mai vor să plece!

Cu avionul Aeroportul Talin, 5 km de la centrul oraşului, este un centru important. Estonian Air, compania naţională de aviaţie, are servicii de foarte bună calitate până la multe oraşe europene, incluzând Londra, Bruxelles, Paris, Amsterdam, Frankfurt, Hamburg, Berlin, Copenhaga, Oslo, Stockholm, Riga, Vilnius, Kiev şi Moscova. Dacă trăiţi în oraşele astea, călătoria cu avionul este un altenativ bun, serviciile find relativ dese şi destul de ieftine - adică, călătorii între Amsterdam şi Talin, de exemplu, încep de la 67 euro. Serviciile conectând Talinul cu alte oraşe scandinave sunt foarte dese - Estonian Air, într-un agrement cu SAS Scandinavian Airlines, zboară la Copenhaga de 18 ori pe săptămână. Dacă trăiţi intr-un alt oraş european, de exemplu, Bucureşti sau Cluj-Napoca, tot aviaţia rămâne cea mai bună alternativă - prindeţi avionul până la un aeroport mare servit de Estonian Air, de exemplu, Frankfurt sau Paris, şi de acolo zburaţi la Talin. Sau, dacă călătoria pare ocolită, puteţi ajunge la Talin cu autobuz sau tren.

Cu trenul Călătoriile cu trenul sau redus considerabil în statele baltice în ultimii ani, şi în ziua de astăzi, Estonia are mai multe companii feroviare privatizate, care au o reţea destul de mică şi ineficientă. Talinul este uşor de accesat cu trenul numai dacă veniţi din alte părţi a Estoniei, sau din Letonia şi Lituania. Servicii cu Rusia şi Polonia sunt mai rare. Deci, în final, dacă vizitaţi Talinul ca parte dintr-un dur baltic (de exemplu, LituaniaLetonia-Estonia), puteţi să consideraţi trenul, deşi de multe ori autobuzul va fi mai accesibil, cu conecţii mai dese şi bune. Dacă călătoriţi din Rusia, zburaţi cu Estonian Air până la Talin sau mergeţi cu trenul de noapte din Moscova, şi dacă veniţi din Polonia, consideraţi trenul, dar notaţi că sunt şi alternative poate mai bune cu avionul (prin Frankfurt, de exemplu) sau cu autobuzul. Dacă călătoriţi direct din România, sunt conexiuni de tren prin Moscova care durează între 60 şi 70 de ore şi sunt, mai ales pe partea rusă, incomode.

Cu autobuzul Serviciile de autobuzuri intercity sunt foarte populare pentru turiştii vizitând Talin, mai ales pentru cei care vin din Europa de Est sau Europa Centrală. Deşi nu sunt întotdeauna comfortabile, autobuzele sunt ieftine şi servesc multe capitale şi oraşe provinciale europene.

Pe scurt Toate oportunităţile de călătorie sunt bune pentru diverşi vizitatori la Talin. Daca aţi incorporat Talin în turul vostru scandinav, vaporul este o oportunitate bună, sau, dacă sunt conecţii bune, avionul. Dacă veniţi din Europa de Vest, avionul oferă cele mai bune conecţii. Dacă veniţi din alte republici baltice sau Rusia, veţi găsi autobuzul, sau, mai rar, trenul, o alternativă bună. Din România avionul este mai rapid şi comod.





Raekoja plats, piaţa centrală conţinând primăria medievală a oraşului Talin. Aici este inima oraşului medieval şi este un loc excelent pentru a începe să exploraţi oraşul. Puteţi găsi multe facilităţi turistice aici şi actori/cântăreţi de stradă. Toomkirik. Aceasta este cea mai veche biserică din Estonia, fondaţă în 1219.

De mâncat •

Kuldse Notsu Kõrts, Dunkri 8. Restaurant tradiţional estonian rustic, cu muzică folk seara.

• •

Pizza Americana, Müürivahe 2. Serveşte pizza în stil american la preţuri foarte accesibile. China White, Väike-Karja 1. Restaurant chinezesc.

Estonia este un stat localizat in inima regiunii Marii Baltice, la sud de Golful Finlandei si la nord de Letonia. Independenta definitiva si-a cistigat-o ca urmare a dezintegrarii Uniunii Sovietice, fiind proclamata la data de 20 august 1991. Din acel moment, Estonia a inceput sa se aproprie de Europa Occidentala, de care o leaga atit cultura cit si istoria. Eforturile sale au avut ca punct final aderarea la Uniunea Europeana la data de 1 mai 2004. Incepind cu anul 1991, in Estonia reformele economice au avut un ritm mult mai accentuat decit in alte state fostcomuniste. Ca urmare a hotaririi intregii clase politice si a liniei sigure adoptate de catre aceasta, procese absolut necesare precum trecerea la economia de piata sau privatizarea s-au realizat fara a sacrifica populatia. Pentru o tara ca Estonia, aflata dupa 1991, intr-un proces de tranzitie, pastrarea relatiilor comerciale cu statele vecine mai dezvoltate a reprezentat o necesitate. Astfel, statele nordice, Norvegia, Suedia si Finlanda au reprezentat partenerii de baza in ceea ce priveste exportul si importul, dar si un model de urmat din punct de vedere economic si politic.. Un alt factor care a favorizat dezvoltarea economiei estone a fost amplasarea tarii la contactul dintre pietele puternic dezvoltate ale Germaniei de Nord si ale Scandinaviei cu pietele in curs rapid de dezvoltare ale Poloniei si tarilor baltice, dar si cu puternice piete din nord-vestul Federatiei Ruse. Economia Estoniei dupa integrare Estonia este cea mai bogata tara baltica si printre cele mai sanatoase economii ale noilor state membre ale Uniunii Europene, la care a aderat in 2004, lucru demonstrat de valoarea Produsului Intern Brut de 17.672 $ pe cap de locuitor. Cu toate acestea, PIB-ul este la aproximativ 60% din media Uniunii Europene. Economia estona creste mult mai repede si decit economia tarilor din Europa Centrala,

avind o puternica dezvoltare tehnologica, cu un sector puternic in informatica. In anul 2006 rata somajului ar trebui sa scada la 7,2%, urmind, conform previziunilor pentru anul 2010 sa ajunga la 6,2%. Aceasta scadere a somajului se datoreaza in primul rind dezvoltarii unor ramuri precum turismul si constructiile. Cu toate acestea, populatia Estoniei ramine in mare masura nemultumita de faptul ca ritmul cresterii preturilor, in scopul alinierii acestora la cele europene, este mult mai ridicat decit cel al cresterii salariilor. De faptul ca statul eston a reusit o transformare structurala extrem de puternica a economiei intr-o perioada de timp scurta are insa de profitat intreaga regiune a Marii Baltice si in special state precum Letonia sau Lituania care se confrunta cu probleme asemanatoare si pentru care Estonia reprezinta un exemplu demn de urmat.

Related Documents

Estonia C-
June 2020 7
Estonia
August 2019 22
Estonia
October 2019 24
Estonia
August 2019 25
Estonia Disaster
November 2019 16
Estonia Summary
November 2019 16