Elisa Do.docx

  • Uploaded by: Eta Coldea
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Elisa Do.docx as PDF for free.

More details

  • Words: 1,501
  • Pages: 17
ȘCOALA: POSTLICEALĂ SANITARĂ OCROTIREA SPECIALIZAREA: ASISTENT MEDICAL GENERALIST

LUCRARE DE DIPLOMĂ COORODONATOR:

ABSOLVENT: DOGHI GEANINA ELISA

ÎNGRIJIREA PACIENTELOR CU CANCER DE COL UTERIN

CUPRINS:

INTRODUCERE

În urma celor trei ani de studiu,am observat diferite boli , diferite cazuri în spitale. Am fost și pe secția de Ginceologie, unde am întâlnit atât copii nou-nascuții cât și mămici care sufereau de anumite afecțiuni printre care și cancerul de col uterin. Mi-am ales această temă pentru că multe femei întâmpină această boală,primesc zilnic diagnosticul de cancer de col uterin, iar eu consider că profilaxia și tratarea afecțiunilor ginecologice precum și îngrijirea mamei și a copilului sunt extrem de importante. Și mai trist este faptul că femeile sunt tot mai tinere când primesc acest diagnostic. La femei,cea mai frecventă localizare a cancerului este la nivelul colului uterin. Doresc ca prin această temă aleasa să pun în evidență importanța acestei boli , importanța acordari unei atenți deosebita primelor semne si simptome care apar, deoarece depistate în stadiul incipient poate duce la o vindecare completă si rapidă.

CAPITOLUL I 1.1 DEFINIȚIA BOLI Cancerul de col uterin se definește prin apariția unor celule canceroasa ( atipice) la nivelul cervixului care au tendința de a se multiplica constant. Cancerul de col uterin apare mai des la femeile de peste 30 de ani.

1.2 INCIDENȚĂ România are cele mai înalte rate standardizate de incidentă și mortalitate prin cancer de col uterin din Europa. Mortalitatea mare este explicabilă prin faptul că, în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă. În România, în fiecare zi sunt diagnosticate 9 femei,iar 6 mor din păcate, aceste cifre se datorează în primul rând faptului că femeile din România cunosc foarte puține despre cauzele care provoacă acest tip de cancer și despre mijloacele de prevenție. HPV este prezent in 99,7% din cazurile de cancer de col uterin care omoară zilnic șase romance. Potrivit datelor publicate de Ministerul Sanatații, peste 3.000 de românce sunt nou diagnosticate în fiecare an cu cancer de col uterin.

1.3 ETIOPATOGENIE

Apropate toate cazurile de cancer apar la femeile care au foste anterior infectate cu virusul papiloma uman.HPV este numele unu grup de viruși. HPV se răspândește in timpul actului sexual și este frecvent întâlnit. Neoplazia cervicală intraepitelială (CIN) De obicei , cancerul se dezvoltă în mai mulți ani ,este o afecțiune pre-canceroasă care nu implică un risc imediat pentru sănătate, însă în viitor duce la cancr în stadiu avansat. Alți factori de risc: - Fumatul : femeile care fumează prezintă un risc de două ori mai mare de a face cancer decât cele care nu fumează. - Sistemul imunitar slăbit : care poate fi rezultatul folosirii unor anumite medicamente (imuno supresoare). - Folosirea pilulelor contraceptive pe o perioadă mai mare de 10 ani

1.4 TABLOUL CLINIC Simtomatologia este mult timp este asimtopmatică, primele semne fiind leucorea care crește cantitativ , poate deveni sangvinolengtă sau fetilă. Hemoragii vaginale spongtane sau la contactul sexual. Apare dispareunia , durerea la contacul sexual. Alte complicații: - tulburări micționale,iar extinderea spre uter duce la hidronefroză și blocaj renal. -hemoragii. - infecții locale. Simtomatologia apare în evoluția cancerului prin : -extindere directș: spre lateral pe peretele uterului și anteroposterior spre vezica urinară și rect. -metastazare:- limfatică (ganglioni-loco-regionali) -hematogenă: metastaze la distantă în diferite organe.

1.5 INVESTIGAȚI PARACLINICE Investigațiile de profil care se impun : - colposcopia și biopsia cervicală (pentru a se putea determina cu exactitate locația celulelor canceroase) - biopsia endocervicală (pentru a determina dacă celulele considerate maligne sunt prezente și la nivelul canalului cervical) - conizația diagnostică si rezecța cu ansa diatermică, care au ca scop recoltarea țesutului cervical pentru a fi examinat la microscop.

Pentru a vedea în ce stadiu se afla procesul canceros, sunt necesare urmatoarele investigații: - homoleucograma completă - biochimia sângelui - rezecția cu ansa diatermica (pentru a vedea cat de întins este cancerul) - histerescopia - citoscopia - proctoscopia - urografia - radioscopia toracică

1.6 STABILIREA DIAGNOSTICULUI Diagnosticul poate fi: - Sugerat de facutorii de risc sau de simtomatologie. -Susținut de examenul clinic, testul citologic BPN și colposcopie. -Confirmat de către examenul histopatologic care poate fi facut pe material bioptic preluat de la colposcopie sau pe piesă de conizație.

1.7 STADIUL BOLI Stadiul 0- nu există celulce canceroase la nivelul colului uterin, insa exista modificari care pot declansa cancerul. Stadiul 1- Cancerul este inca doar la nivelul colului uterin. Stadiul 2- Cancerul s-a extins la în afara colului uterin până în secțiunea superioară a vaginului sau în țesutul adiacent. Stadiu 3-Este un stadiu avansat al cancerului, s-a extins în secțiune inferioară a vaginului și in țesutul pelvisului. Stadiul 4- Este ultimul stadiu al cancerului de col uterin tumora extinzându-se la organele vecine.

1.8 EVOLUȚIA ȘI COMPLICAȚIILE BOLI

Studiu de caz Date generale

NUME : P PRENUME: A SEX: M DATA NASTERII: 1980.09.09 NA?IONALITATE: ROMÂNA STARE CIVILA: CASATORITA DOMICIULIU: CLUJ NAPOCA DATA INTERNARI: DATA EXTERNARII:

Diagnostic la internare: Neomplasm de col uterin Motivele internari: sangerare la contacul sexual, astenie ,durere hipogastrica greturi, varsaturi Istoricul boli: Pacienta se prezinta la medic pentru dureri in etajul inferior al abdomenului , sangerari la contacul sexual, uneori durera este mai accentuata , si este insotita de greturi si varsaturi , prin urmare a decis sa se prezinte de urgenta la medic

Culegerea datelor pe cele 14 nevoii fundamentale:

1.Nevoia de a respira si a avea o buna circulatie: -torace normal, respiratia este de aproximativ 15 r/min

2.Nevoia de a bea si a manca: - Pacienta prezinta o dentitie completa , apetitul este diminuat din boli, obijnuia sa aiba 4-5 mese pe zi, dar din cauza greturilor si a varsaturilor nu mai poate manca ca inainte consuma nu consuma alcool, cafea cam des, si nu fumeaza deloc.

3.Nevoia de a elimina: -pacienta prezinta mictiuni fizologice, 1 pe zi/2 zile, dar in acest moment pacienta prezinta greturi si varsaturi.

4.Nevoia de a se misca si a avea o buna postura: -Aparatul locomotor este integru, dar din cauza durerilor si a sangerari ii este mai greu sa se miste normal.

5.Nevoia de a dormi si a se odihni:

-pacienta afirma ca dormea linistita pe tot parcursul nopti , dar acum se trezeste frecvent din cauza varsaturilor si a dureri.

6.Nevoia de a se imbraca si a se dezbraca: -vestimentatia si-o alege singura in functie de vremea de afara , se imbraca si dezbraca singura.

7.Nevoia de a-si mentine temperatura corpului in limite normale: -la internare nu prezinta febra , are o temperatura constanta (36,5 grade celsius), dar pe durata internari prezinta febra moderata(38,2)

8.Nevoia de a fi curat si de a-si proteja tegumentele: -tegumentele sunt normal colorate , integre , fara leziuni, nu necesita ajutor in efectuarea toaletei corporale.

9.Nevoia de a evita pericole: -pacienta este bine orientata in timp si spatiu , are un facies crispat din cauza dureri, nu se enerveaza usor, evita pe cat posibil pericolele.

10.Nevoia de a comunica:

-pacienta vorbeste deschis , nu este timida, iar asta face comunicarea mult mai usoara .

11.Nevoia de a actiona dupa proprile credinte: -pacienta este de religie ortodoxa , merge regulat la biserica , onoreaza sarbatorile crestine mereu.

12.Nevoia de a se recreia: -pacientei ii place sa planteze flori , sa se ocupe de gospodarie si sa mearga la cinema.

13.Nevoia de a invata sa isi patreze sanatatea: -pacienta este interesata de boala sa ,accepta sfaturile si indrumarile pe care le primeste de la personalul medical.

14.Nevoia de a se realiza: -pacienta este educatoare si este multumita cu statutul social pe care il are si realizararile din viata sa. -doreste sa se intoarca cat mai repede in familie.

In urma culegeri datelor pe cele 14 nevoii fundalentale am depistat urmatoarele probleme:

Nr. Problemele pacientului

Obiective

Interventi autonome

Interventi delegate

Evaluare

1

Disconfort fizic Pacienta sa datorita dureri nu mai prezinte durere

-Explic pacientei cauza durerii,evaluez caracteristicile durerii, localizarea, intensitatea. -Incerc sa-i ofer un climat placut, calduros,linistit.

Administrez la indicatia medicului Alogcamin ( 1 fiola/IV)

Durerea pacientei este redusa semnificativ de mult,dar nu de tot

2

Alterarea nutritiei din cauza greturilor si a varsaturilor

Pacienta sa sa aiba un aport nutritional corespunzator

-Ajut pacienta sa isi gaseasca o pozitie adecvata starii sale -O sfatuiesc sa manance cu inghitituri mici si sa nu se grabeasca

La indicatia medicului administrez antiemetice(1 tableta la nevoie)

Alimentatia pacientei merge spre bine, uneori greturile sunt prezente dar varsaturile au incetat

3

Anxietate legata de necunoasterea procedurilor medicale care vor urma

Pacienta sa nu mai prezinte o stare anxioasa

-O sfatuiesc sa isi expime emotiile, incertitudinile pe perioada spitalizari -Incer sa-i ofer

Pacienta prezinta inca o stare anxioasa, mentioneaza ca ii este frica de

4

Dificultate in a Pacienta sa se odihni din aiba un somn cauza dureri odihnitor

un climat prietenos,linistit

interventile care vor urma

-Ii explic pacientei sa evite pe cat posibil oboseala, ii explica ca odihna este importanta in recuperea starii ei -Ii asigur un climat odihnitor, linistit, calduros -Ii dau un pahar de lapte caldut inainte de culcare

Pacienta incepe sa aiba un somn mai linistit ,nu se mai trezeste pe parcursul noptii

Related Documents

Elisa
June 2020 26
Elisa
November 2019 37
Elisa
June 2020 23
Elisa
July 2020 19
Elisa Ramirez.docx
April 2020 23
Metodo Elisa
November 2019 32

More Documents from ""