VALOAREA ADĂUGATĂ DE SERVICII Valoarea adăugată de servicii (V.A.) se calculează ca diferenţă între produsul global (P.G.) şi consumul intermediar (C.I.) TEMA 1 O întreprindere care realizează produse de patiserie a vândut în perioada de bază 500 bucăţi din sortimentul A la preţul de 2 RON/buc., iar în perioada curentă 1.000 bucăţi la preţul de 4 RON/buc. În perioada de bază, consumul intermediar de materii prime a fost de 100 kg la preţul de 1 RON/kg, iar în perioada curentă de 300 kg la preţul de 2 RON/kg. Să se calculeze: 1. VA0, VA1 şi evoluţia VA 2. TVA colectată, deductibilă şi de plată/de încasat TEMA 2 – PRETUL PLATIT DE CONSUMATORUL FINAL SI TVA UL COLECTAT , DEDUCTIBIL, DE PLATA Ştiind că un producător vinde 200 kg dintr-un produs unui detailist cu 50 RON şi separat TVA de 19%, iar detailistul include în preţ un adaos comercial de 20%, să se calculeze nivelul preţului plătit de consumatorul final şi TVA cuprinsă în preţul cu amănuntul şi încasată la bugetul statului de la fiecare plătitor.
APLICATII IN SEMINAR I.
O societate comercială de distribuţie a realizat o cifră de afaceri de 120 mii RON în perioada de bază, iar în perioada curentă, acesta s-a dublat. Cota medie de adaos comercial a societăţii a fost de 20% în perioada de bază şi de 30% în perioada curentă. În perioada de bază cheltuielile unităţii au reprezentat 15% din CA. Din totalul cheltuielilor, 80% au reprezentat cheltuieli variabile (care cresc proporţional cu volumul încasărilor), restul fiind fixe sau convenţional constante. Să se calculeze profitul şi rata rentabilităţii comerciale în perioada de bază şi cea curentă.
II.
O întreprindere de servicii a realizat în perioada de bază o cifră de afaceri de 150 mii RON cu un nivel al cheltuielilor de 60 mii RON, din care 80% cheltuieli variabile şi 20% cheltuieli convenţional constante. În perioada curentă, cifra de afaceri a întreprinderii creşte cu 20%. Să se analizeze dinamica nivelului relativ al cheltuielilor, în condiţiile în care, cheltuielile variabile se modifică proporţional cu CA.