Dossier Open

  • Uploaded by: Pep Moneo
  • 0
  • 0
  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Dossier Open as PDF for free.

More details

  • Words: 1,350
  • Pages: 9
ELS PROGRAMES DE L'OPEN OFFICE Segons si l'obriu pel menú o des de l'escriptori, l'Open Office us ofereix els següents programes:

− WRITER = Document de text (l'equivalent al Word. Pot obrir documents de Word)) extensions: document = .odt, plantilla = .ott − IMPRESS = Presentació (l'equivalent al Power Point. Pot obrir presentacions amb Power Point)) extensions: document = .odp, plantilla = .otp − BASE = Base de dades (l'equivalent a l'Acces, però aquest no pot obrir les bases fetes amb Acces.) extensió: .odf − CALC = Full de càlcul (l'equivalent a l'Excel. Pot obrir fulls d'Excel) extensions: document = .ods, plantilla = .ots − DRAW = Dibuix (no té equivalent al Microsoft Office. Més aviat s'assembla al Corel Draw o al Free Hand) extensions: document = .odg, plantilla = .otg − MATH = Fórmula (generador d'expressions matemàtiques. Existeix una cosa semblant al Microsoft Office. Més que un programa independent, és un complement que es crida des dels altres programes per a generar expressions matemàtiques.) La majoria d'eines descrites per a un programa funciona exactament igual per als altres, el que varia és el producte final que volem obtenir. En particular, l'Impress i el Draw funcionen exactament igual, però el Draw fa pàgines per a dur a la impremta i l'Impress fa presentacions per a veure en pantalla, per la qual cosa té les eines per a fer animacions i transicions de diapositives, que el Draw no necessita.

EL PROCESSADOR DE TEXTOS DE L'OPENOFFICE (WRITER) Principals diferències amb el Word 1.- La Barra d'Eines

PDF

imprimir

Veure / amagar les eines de dibuix

És molt semblant a la del Word. La icona PDF serveix per crear un PDF del nostre document, que és el format més adient per enviar documents per correu electrònic o penjar-los a Internet, si el destinatari només els ha de llegir (els PDF no es poden modificar). La icona “veure/amagar les eines de dibuix” ja estava al Word. Les altres més importants són exactament iguals. Com al Word, la icona “Imprimir” envia el document sencer directament a la impressora per defecte. Per escollir impressora i/o pàgines a imprimir, cal anar al menú Fitxer – Imprimir. 2.- Configurar pàgina.

La opció per configurar pàgina no és al menú Fitxer com al Word. Cal anar a Format – Pàgina Llavors s'obrirà un altre quadre: A la pestanya “Pàgina” podeu fixar mida i marges. A les pestanyes “Capçalera” i “Peu” podeu activar-los i fixar la mida. A la pestanya “Columnes” podeu activar-les i fixar-ne el nombre i la mida.

3.- Les taules. Les taules es poden inserir des de la icona de la barra d'eines, arrossegant fins al nombre de files i columnes desitjat, igual que al Word. Quan ets dins la taula, com en el Word, s'obre la barra d'eines de “Taula”.

Format de taula

Per definir les línies és millor seleccionar la zona de la taula que vulguem formatejar, clicar la icona “Format de taula” i aplicar els canvis

4. - El Fontwork El Fontwork és l'equivalent al Wordart del Word. Funciona més o menys igual. L'única diferència és que, quan esculls un model, s'insereix al document un títol que diu “Fontwork” Cal que feu un doble clic sobre el títol per fer-lo editable i, després, escriure el que vulgueu:

Un cop fet això, podeu canviar-li l'aspecte amb la barra que apareix a dalt, que també serveix per a tots els altres objectes que inseriu: Fons

Línies Puntes de fletxa

Estil

Gruix Color

Estil

Color

Porta endavant Porta endarrera

5. - La barra d'eines de dibuix És semblant a la del Word. Cal saber que alguns “Fontworks” o imatges inserides al document només es poden seleccionar amb l'eina de seleccionar de la barra de dibuix.

Seleccionar

Quadre de text

Fontwork

Totes les formes inserides són editables amb la barra que apareix a dalt (veure diagrama anterior). -Les fletxes es fan inserint una línia i després, a la barra de dalt, seleccionant una punta. -Per editar el text dels quadres de text cal fer-hi doble clic a sobre.

– Qualsevol imatge que inseriu queda envoltada d'uns punts verds. Agafant aquests punts i arrossegant podeu modificar la mida de la imatge. – Si no voleu deformar-la, tingueu premuda la tecla de majúscules mentre arrossegueu.

Insereix imatge

Clicant aquí i cercant “botons visibles” s'obren més possibilitats i formes.

EL PROCESSADOR DE GRÀFICS (DRAW) És l'eina adequada per crear documents de cara a la impremta (cartells, programes, revistes, etc...)

La barra que surt a dalt, per defecte, és la de gràfics, que ens permet, com hem vist abans en el Writer, canviar les propietats dels elements inserits. Només sortirà la barra de text quan editem text, que sempre ha d'estar dins un quadre de text. Per inserir els elements gràfics, els títols (fontworks) i els quadres de text, es fa amb la barra d'eines de dibuix, que és la mateixa que hem vist abans al processador de textos. Si cal escriure un text molt llarg, és més còmode escriure'l amb el processador de textos i, després, copiar-lo i enganxar-lo dins un quadre de text del Draw. Es pot copiar, també, text de Word sense cap problema.

Amb el Draw construïm una pàgina. Si en volem fer una altra, hem d'anar al menú “Insereix” i clicar “Diapositiva”. L'opció “Duplica diapositiva” també en fa una de nova, copiant la ja existent. Això va molt bé si, per exemple, volem fer un encapçalament per a totes les pàgines. En aquest cas, cal crear tantes pàgines com vulguem fer abans d'omplir-les. Per treballar amb qualsevol pàgina, només cal clicar sobre la miniatura del costat i accedim a la pàgina corresponent.

La barra d'eines de dibuix: Fontwork

Quadre de text

Edita els punts

Gira

En aquesta barra hi ha alguns elements que al Writer estaven a la de dalt:

Insereix imatge

Alineació

Organitza (endavant i endarrera)

– L'eina “Gira” serveix per girar qualsevol element que haguem inserit. Podem girar formes, imatges i text. Quan cliquem l'eina, els punts verds es tornen vermells i ja podem girar:

– Amb l'eina “Organitza” podem portar qualsevol element seleccionat endavant o endarrera, si els volem sobreposar. – L'eina “Alineació” serveix per alinear diversos elements seleccionats. Per seleccionar diversos elements alhora, podem anar-hi clicant al damunt mentre aguantem la tecla de majúscules, o bé podem, arrossegant, envoltar-los:

– L'eina “Edita els punts” ens permet fer la forma que vulguem, partint d'una ja creada. Primer, cliquem amb el secundari sobre la forma:

Cliquem “Converteix al polígon” i, a partir d'aquest moment, els punts són independents.

Amb l'eina “Edita els punts” podem moure'ls de lloc, i apareix una barra que ens permet fer moltes altres coses:

− Si seleccionem 2 o més elements (com hem vist abans) i cliquem a sobre amb el secundari ens apareix la possibilitat d'agrupar-los:

Un cop agrupats, la foto i el peu (en aquest cas), es mouen com una unitat.

− Si cliquem sobre qualsevol element amb el secundari i cliquem “Posició i mida”, tenim l'opció de fixarlo, de manera que no es pugui moure fem el que fem a la pàgina:

Per fer-ho, cal que marquem les caselles “Protegeix: posició” i “Protegeix: mida”. POSSIBILITATS INFINITES Com jugar amb les lletres ̶

̶

̶

Escriviu un títol amb lletres més aviat grans: (ex: Arial, 90, negreta) Aneu al menú: Modifica – Converteix – A polígon

Ara, amb el secundari, cliqueu sobre el dibuix i cerqueu “Desagrupa”. Un cop fet això, podeu seleccionar cada lletra per separat i tractar-la com una forma (canviar-li la mida, el color, el contorn, la posició, ...)

̶

I, si utilitzeu l'eina “Edita els punts” que hem vist abans:

Fer una màscara: ̶

̶ ̶

Inseriu un rectangle i una el·lipse i sobreposeu-los: Si voleu estar segurs de fer-ho bé, seleccioneu les dues formes i cliqueu “Alineament – centrat (horitzontal)” i “Alineament – centre (vertical)”. Un cop fet això, i encara amb les dues formes seleccionades, cliqueu amb el secundari i cerqueu l'opció “Combina” Inseriu una foto i, amb l'eina “Organitza”, porteu-la al darrera.

Naturalment, podeu canviar els colors de la forma:

Si ho deixeu amb línia “Invisible” i color de fons blanc, queda:

Related Documents

Dossier Open
April 2020 11
Dossier
May 2020 50
Dossier
June 2020 56
Dossier
June 2020 43
Dossier
April 2020 45
Dossier
October 2019 58

More Documents from "Juan Lopez Sierras"

Dossier Loe
April 2020 15
Dossier Open
April 2020 11
Unien1~1.doc
November 2019 18
Materialisme Historic
April 2020 25
Parcial Capa.docx
October 2019 11
Parcial Crm.docx
October 2019 27