Delphi Ders (9)

  • October 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Delphi Ders (9) as PDF for free.

More details

  • Words: 672
  • Pages: 6
DERS 4: BİÇİMLEMEK

WORD'DE

METİN

Amaçlar: -Yazılan metinleri biçimlendirmek. -Çeşitli biçimleme işlemlerini açıklamak.

I. BİÇİMLEME İŞLEMLERİ Biçimleme (formatting) işlemi yazılan yazıların görünümünün değiştirilmesi anlamına gelir. Örneğin yazılan yazının rengi, fontu, gölgesi, zemini vb. Ancak, Word ile çalışırken unutmamanız gereken bir şey vardı: Önce yazılar yazılacak ardından biçimleme (formatlama) işlemleri yapılacak. Biçimleme işlemlerinin başında yazılan yazıları seçmek ve yazı tiplerini değiştirmek gelir. Bunun yanı sıra yazıların Koyu (Bold), italik yapılması, yazı tipinin (font) değiştirilmesi gibi işlemler gelir.

A. KARAKTERLERİ BİÇİMLEMEK Karakter biçimleme; seçilen karakterlerin ya da sözcüklerin yazıtipi, boyut, renk, vb. özelliklerinin düzenlenmesidir. Karakter biçimleme Font (Yazıtipi) iletişim kutusu aracılığıyla yapılan yazı tipi düzenlemeleriyle yapılır.

Bu işlem için Format (biçim) menüsünden Fonts (Yazı tipi) komutu kullanılır:

1

Şekil 4-1: Karakterleri Biçimlendirmek

B. BİÇİMLEME ARAÇ ÇUBUĞU Biçimleme (Formatting) işlemlerinin çoğu biçimleme araç çubuğu aracılığıyla yapılır.

Yazı içinde bir karakterin büyüklüğü ifade eden tamsayıya Point (nokta) denir. Herhangi bir yazı tipinde, yazılan karakterlerin ve sözcüklerin büyüklükleri ayarlanabilir. Bu işlem için Font Size boyut liste kutusu kullanılır. Boyut liste kutusu da sağında yer alan ok düğmesine fare ile tıklanarak açılabilir. Buradan istediğiniz büyüklüğü, fare ile üzerine tıklayarak seçin.

Kalın, İtalik ve Alt çizgi:

Biçimleme düğmelerinden en çok kullanılan üçü; Bold (Kalın), Italic ve Underlined (altı çizgili) düğmeleridir. Seçilen metin üzerine bu etkileri yapmak için, biçimleme araç çubuğundaki bu düğmelere fare ile tıklanır.

2

Bu etkileri klavye ile yapmak isterseniz; Alan seçildikten sonra, Ctrl+B tuşlarıyla kalın, Ctrl+I tuşlarıyla italik, Ctrl+A tuşlarıyla da alt çizgili yapılır.

NOT: Bu dokümanlar Faruk Çubukçu tarafından hazırlanmıştır. Burada adı geçen ticari ünvanlar ve markalar bilgi amaçlı kullanılmışlardır ve kendi imtiyazlarına sahiptirler. Bu dokümanlar ticari amaçlı olarak kullanılmaz. Daha fazla bilgi için www.farukcubukcu.com adresine bakınız.

Normal Yazı Biçimini Değiştirme:

Kullanıcı, eğer hiç bir düzenleme (bir biçimleme) yapmazsa, Normal style (biçem) ile belrlenen standartlarda yazar. Bu da Times New Roman yazı tipi ve 10 büyüklüğünde bir yazı biçimidir.

Normal stilinin özellikleri:

-Times New Roman yazı biçimi -11 nokta boyutunda -Sola yaslı bir paragraf düzeni -Satır aralarında birer satır boşluk

Format (biçim) menüsünden Font (Yazıtipi) komutu ile yapılan düzenlemelerin Normal biçemini değiştirmesi ve bundan sonraki yazılarda geçerli olmasını isterseniz, o zaman Font iletişim kutusu üzerindeki, Default düğmesine basmanız gerekir. Bu işlemin ardından; bir mesaj verilerek kullanıcı uyarılır.

C. PARAGRAFLARI BİÇİMLEMEK Bir paragraf, belli sayıda cümleden oluşan bir metin parçasıdır. Ancak Word için bir paragraf, belli sayıda cümleden oluşmayabilir. Önemli olan ENTER tuşuna basılarak satıra son verilmesi ve bir sonraki satıra geçilmesidir.

3

Kullanıcı, paragraf biçimlemesi olarak aşağıdaki işlemleri yapabilir;

-Hizalama -Sağdan soldan içeri -Birinci satırdan içeri -Paragraf içinde sekmeler -Satırlar arasında boşluk

Paragraf düzenlemede genellikle Format (Biçim) menüsünden Paragraph (Paragraf) komutu ile elde edilen iletişim kutusu, formatting araç çubuğu ya da tuşlar kullanılır.

Aşağıdaki tablo Paragraf iletişim kutusu içindeki seçenekleri açıklamaktadır:

Seçenek

Açıklama

Alingment (Hizalama) Paragrafın sağdan (right), ortadan (centered), soldan (left) ya da iki taraftan (justified) hizalı olmasını sağlar.

Indentation (Girinti)

Soldan: Paragrafın soldan girintisi Sağdan : Paragrafın sağdan girintisi Özel

: Paragrafın ilk satırının girintisi.

Değer : Özel seçeneğinin değeri

Spacing (Aralık)

Önce

: Paragraftan önceki aralık

Sonra : Paragraftan sonraki aralık Satır Aralığı

: Satır aralığı

Değer : Satır aralığının değeri

4

Girinti (indentation), paragrafın sağından, solundan ve istenirse birinci satırından içeriye doğru belli bir uzunlukta boşluk bırakarak yazılmasıdır.

İPUCU: Paragraf biçimlemek için araç çubuğundaki sağa, sola ve iki yana yaslamak için bulunan düğmeler kullanılır. Bu işleme yazılarımızda yaygın gereksinim duyarız. Sola yaslamak ve iki yana yaslamak genellikle tercih edilen iki biçimleme işlemidir.

UYGULAMA Aşağıdaki şu şekilde biçimleyin:

Tarih: 12.31.2001 Sayı : İ.K./001

Sayın Ahmet Örnek Örnek A.Ş. İZMİR

Bilgi isteğinize teşekkür ederiz. 2002 yılında verdiğimiz eğitimlerini görüşlerinize sunuyorum. Şirketinizi ilgilenilen konular ve ortalama kişi sayısı hesaplanarak genel bir fiyatlandırma yapılmıştır:

Saygılarımla,

Pazarlama Uzmanı

Ayşe Örnek.

Formatlama: 5

Sekmeler (tab): Tarih ve sayı sözcüklerinin sekmesini sağ tarafa doğru ilerletin. Yazı tipi: Aril olarak değiştirin. Boyutlar: 12 yapın. Hizalama: Paragrafı sola hizalayın. Girinti: Birinci satırı biraz içerden başlayacak şekilde düzenleyin.

GÖZDEN GEÇİRME 1. Biçimleme araç çubuğunda yer alan sık kullanılan biçimleme araçlarını sayın. 2. Biçimlemenin önemini açıklayın? 3. Yazılarınızı sola, sağa ya da iki yana yaslı olmak üzere hangi paragraf biçimini seçerdiniz?

6

Related Documents

Delphi Ders (9)
October 2019 20
Delphi Ders
October 2019 31
Delphi Ders (4)
October 2019 36
Delphi Ders (6)
October 2019 21
Delphi Ders (16)
October 2019 26
Delphi Ders (11)
October 2019 25