SYSTEEMHERSTEL NOG GOED BESTUDEREN! OOK DE SERVICES!!!!! + DEFRAGMENTATIE Back-up branden op CD XP biedt de mogelijkheid om zonder extra software Cd’s te branden. U kunt dit doen door in de Windows Verkenner bestanden naar de CD-schrijver te slepen/kopiëren. U krijgt dan het volgende te zien:
Bent u klaar met het samenstellen van de data dan kunt u de CD definitief branden. Kies daarvoor de mogelijkheid Bestand, Deze bestanden op cd zetten vanaf de menubalk. Deze procedure werkt alleen voor data-Cd’s. Wilt u muziek-Cd’s maken dan kan dat direct vanuit de Windows MediaPlayer! Nu U partities gemaakt hebt, kunnen we een er van gebruiken voor de opslag van uw belangrijkste gegevens. Daarom gaan we er voor zorgen dat onze documenten, e-mailberichten enzovoorts in de toekomst automatisch op de juiste plaats terecht komen. Mocht u in de loop der tijd besluiten Windows opnieuw te installeren dan hoeft u al deze gegevens niet opnieuw veilig te stellen.
Back-up van e-mailaccount Behalve het bewaren van mail en adressen is het ook handig om de instellingen van het mailaccount te bewaren zoals de servernamen en gebruikersnaam. Klik op Accounts in het menu Extra. Kies dan voor E-mail en selecteer het e-mailaccount dat u wilt exporteren. Hebt u meerdere accounts, selecteer ze dan één voor één en klik telkens op Exporteren. Ga naar de map waar u deze back-ups wilt bewaren (bijvoorbeeld op een
usb-stick) en klik op Opslaan. Het exporteren van accountgegevens maakt herinstalleren gemakkelijk.
Verwijderen van Browsergeschiedenis Het verwijderen van de browsergeschiedenis (met onder andere de tijdelijke internetbestanden en cookies) gaat via het onderdeel Internetopties van het configuratiescherm, tabblad Algemeen, onderdeel Browsergeschiedenis, knop Verwijderen, knoppen Bestanden verwijderen en Cookies verwijderen. Het is alleen jammer dat deze handeling per gebruikersaccount apart moet worden uitgevoerd.
Gebruik geen afbeelding bureaubladachtergrond
als
Velen hebben een afbeelding als achtergrond voor het bureaublad. Natuurlijk is altijd dezelfde kleur saai. Een schermafbeelding vertraagt echter wel uw systeem, zeker als U computer niet al te jong meer is. U kunt een afbeelding verwijderen en een kleur instellen door op het bureaublad een rechtsklik te maken. Vervolgens selecteert U in het tabblad Bureaublad afbeelding “Geen” en kies U een kleur uit.
E-mailaccount terugzetten Na een schone installatie kunt u de accounts eenvoudig weer importeren. Ga naar Extra, Accounts, E-mail. Klik op Importeren en ga naar de back-up van de accountinstellingen. Selecteer het back-upbestand, dat de extensie .iaf heeft, en klik op Openen. Zodra u het de eerste keer gebruikt, wordt u gevraagd het juiste wachtwoord op te geven, want dat wordt vanwege de veiligheid niet meegenomen in de back-up van de accountinstellingen. Alles zit in de back-up van de accountinstellingen, behalve het wachtwoord.
Bestanden definitief verwijderen Wanneer U een bestand van uw harde schijf hebt verwijderd, plaatst Windows XP het eerst in de Prullenbak. Vervolgens moet u met de rechter muisknop op de Prullenbak drukken en in het snelmenu de optie Prullenbak leegmaken om het bestand definitief te verwijderen. Dat is in de praktijk handig, want zo kunt U per abuis verwijderde bestanden eventueel nog terughalen. Maar als uw harde schijf bijvoorbeeld erg vol is en u weet zeker dat de bestanden die u gaat verwijderen ook echt weg mogen, dan is er een snellere manier om dat te realiseren: Selecteer de te verwijderen bestanden of bestand. Druk Shift in, houd die ingedrukt en druk op Delete. Druk op Ja om het verwijderen te bevestigen. Het bestand is nu definitief verwijdert. Wel goed opletten dus dat U geen belangrijke bestanden op deze manier verwijdert.
Verborgen- en systeem bestanden en weergeven Uit veiligheidsoverwegingen worden in Windows vaak een groot aantal bestanden en mappen verborgen, maar ook om een net geheel voor U te tonen. In sommige gevallen is het wel eens makkelijk dat u deze bestanden of mappen kan zien. Ook verbergt Windows een hoop bestanden op een nog iets dieper niveau, dit zijn zogenoemde systeembestanden, bestanden die van vitaal belang zijn voor het goed functioneren van Windows. Deze bestanden kunt U niet zien als U verborgen bestanden laat zien daar is nog weer een extra stap voor nodig. Maar hoe kunt u er voor zorgen dat u de verborgen bestanden weer kunt zien en eventueel ook de systeembestanden? Een omschrijving staat hieronder.
Ga naar Deze computer. Ga naar Extra - Mapopties.... Ga naar tabblad Weergave. Selecteer Verborgen mappen en bestanden weergeven. Druk op OK. Vanaf nu zult U alle verborgen bestanden kunnen zien, met uitzondering op de systeem bestanden, die zitten nog keurig verborgen. Wilt u toch de systeembestanden ook zien, moet u nog een extra optie aanpassen. Een omschrijving staat hieronder. Ga naar Deze computer. Ga naar Extra - Mapopties.... Ga naar tabblad Weergave. Zet vinkje uit bij Beveiligde Besturingssysteembestanden verbergen (aanbevolen). Druk op Ja als u er zeker van bent dat u deze bestanden wilt zien, lees ook de waarschuwing. Druk op OK. Vanaf nu kunt u ook systeem bestanden zien, het is enorm aan te raden om dit na eventuele bewerkingen die U heeft gedaan weer terug te zetten al is het om een vergissing te voorkomen bij een opruiming van bestanden of een onwetend persoon die met uw PC bezig is.
Defragmenteren van de harddisk Natuurlijk is er nog meer mogelijk! Een snelle pc staat en valt met goed onderhoud en helaas heeft het door Windows gebruikte bestandssysteem FAT/FAT32 de onhebbelijke gewoonte dat het fragmenteert. Bestanden staan na een verloop van tijd her en der verspreid over de harde schrijf waardoor de
systeemprestaties aanzienlijk afnemen. Omdat er immers constant moet worden gezocht waar de bestanden zich bevinden is Windows daarom uitgerust met een redelijk defragmentatieprogramma (DEFRAG.EXE) die alle bestanden netjes bij elkaar zet én zelfs een stapje verder gaat. Het plaatst de bestanden naar het deel van de schijf waar de pc het snelst vanaf kan lezen, schuift de meest gebruikte bestanden naar het begin van de disk (waar ze nog sneller kunnen worden gelezen) en zet de data van uw programma’s in de meest efficiënte volgorde. Helaas duurt het defragmenteren van een harddisk soms wat lang; dit is natuurlijk afhankelijk van de snelheid van uw processor en de hoeveelheid werkgeheugen (RAM). Om het iets te versnellen, kunt u het beste alle programma’s afsluiten die gebruik maken van de harddisk (vrijwel elk programma dus; (in de systemtray, naast het klokje staan allerlei programma’s die tegelijkertijd met de opstart van Windows worden geladen); klik er met rechts op en kies voor uitschakelen. Een extra hulpmiddel is Schijfopruiming dat standaard in Windows zit (Start, Programma’s, Bureau-accessoires, Systeemwerkset, Schijfopruiming). Hiermee ontdoet u de harde schijf van allerlei tijdelijke bestanden die weg kunnen. Dat is verstandig, want het defragmentatieproces zet ook die tijdelijke bestanden netjes in een rij op de harde schijf. Als die vervolgens weer door u of een programma worden verwijderd, is de schijf direct gefragmenteerd en zijn we dus bijna weer terug bij af. Ik raad U aan op Schijfopruiming rechts te klikken en te kiezen voor de optie maak een snelkoppeling op het bureaublad; lukt het niet met de rechtermuisknop, sleep de Schijfopruiming gewoon naar het bureaublad, dan wordt er automatisch een snelkoppeling gemaakt. Op de CDROM treft U heel wat software aan die U naar eigen smaak kunt activeren en ik raad U dan ook aan om de optie “Maak een
snelkoppeling op het bureaublad” aangevinkt te laten of anders aan te vinken. Let op; vink de optie “Toevoegen aan Startmenu” uit anders zit uw Startmenu zo vol”. Uw docent raadt U aan om op het bureaublad een nieuwe map te maken (sta op het bureaublad, rechtsklik en kies “Nieuwe Map”). Als U deze nieuwe map hebt aangemaakt geef het dan de naam Cleaning of een naam wat U meer aanspreekt. Sleep vervolgens elke keer dat U een nieuwe snel- koppeling van een schoonmaakprogramma op het bureaublad plaatst, deze naar de schoonmaakmap; zo heeft U alles bij elkaar en kunt U het ene na het andere programma afwerken bij een goede schoonmaakbeurt.
Defragmenteren Controleer voor u deze stap uitvoert eerst of de Windows-prullenbak leeg is. Klik met de rechtermuisknop op de prullenbak op het bureaublad en kies voor Prullenbak leegmaken. Als dat is gebeurd, is het tijd om de computer weer op te bouwen. Daarvoor is het handig eerst de harde schijf te ordenen en alle fragmentatie te lijf te gaan. Open de Windows Verkenner en klik met de rechtermuisknop op de aanduiding van de systeemschijf. Kies Eigenschappen, Extra, Defragmentatie. Klik daarna op Nu defragmenteren en daarna nogmaals op Defragmenteren. Dit gaat niet snel en het kan handig zijn het defragmenteren zelfs enkele keren te herhalen wanneer de schijf erg versnipperd is. U kunt dit controleren via de knop Analyseren.
Met defragmenteren ordent u de bestanden op de schijf en zorgt u voor meer vrije ruimte en betere prestaties.
Direct-X controleren Direct-X is de techniek die Windows gebruikt voor de snelle weergave van games op het scherm, maar ook voor geluid en multimedia. Direct-X is tegelijk ook een
heel kwetsbare techniek waarvoor zeer regelmatig nog updates verschijnen. Een corrupte of niet goed geconfigureerde Direct-X installatie kan het gebruik van de computer flink frustreren. Het is daarom aan te raden om te controleren of alles correct werkt. Klik op Start, Uitvoeren, geef als commando dxdiag en bevestig met Enter. Bevestig de vraag of U de nieuwste QHQL-certificaten wilt downloaden met ja en laat daarna het hulpprogramma voor Direct-X zijn werk doen. Is de test klaar dan geeft het Diagnostisch hulpprogramma voor Direct-X op het eerste tabblad een overzicht van uw systeem. Belangrijker is de informatie op de andere tabbladen. Klik achtereenvolgens op de tabbladen Direct-X-bestanden, Beeldscherm, Geluid, Muziek, Invoer en Netwerk en controleer onderop ieder tabblad bij de Opmerkingen of daar ook problemen worden vermeld. Op de tabbladen Beeldscherm, Geluid, Muziek en Netwerk kunt u bovendien aanvullende tests starten. Bijvoorbeeld voor DirectDraw en Direct3D, die erg belangrijk zijn voor het spelen van Games, net als DirectSound en DirectMusic op de andere tabbladen. In het Opmerkingenvenster kunt U telkens de resultaten van deze extra tests aflezen.
Schijfprestatiemeters uitschakelen
(diskperf)
Windows XP kent een verborgen programma in de vorm van diskperf.exe. Dit programma houdt de prestaties van de harde schijf bij. Deze prestaties kunnen vervolgens zichtbaar worden gemaakt in een hulpprogramma voor systeembeheerders: Prestaties ofwel perfmon.exe. Wanneer u geen behoefte heeft aan dit soort informatie kunt u overwegen diskperf uit te schakelen. Elk programma minder scheelt u immers
weer een klein beetje geheugen en processortijd. Hoe u dit uitschakelt staat hier onder beschreven. Start - Uitvoeren - Typ: cmd - OK. Typ: diskperf -n. Druk op Enter. Sluit het command prompt venster. Herstart de PC. Mocht u er weer behoefte aan hebben om het toch aan te zetten kan dat uiteraard ook nog, dat doet u als volgt: Start - Uitvoeren - Typ: cmd - OK. Typ: diskperf -y. Druk op Enter. Sluit het command prompt venster. Herstart de PC. Het commando diskperf kent nog meer functies mocht U deze willen bekijken dient u het volgende uit te voeren. Start - Uitvoeren - Typ: cmd - OK. Typ: diskperf /? Druk op Enter.
Check de grafische acceleratie Om er zeker van te zijn dat uw computer het maximum uit uw grafische kaart haalt rechtsklikt U op een lege plek van uw bureaublad en kiest U eigenschappen. Selecteer het tabblad Instellingen en dan de knop geavanceerd. Klik op het tabblad Probleem oplossen en schuif de regelaar van de “Hardware versnellen” helemaal naar rechts (maximaal). Wanneer uw computer hier trager van wordt verschuift U de regelaar iets naar links totdat het door U gewenste resultaat is bereikt. Opnieuw starten van de pc na deze wijzigingen
is noodzakelijk. Vergeet dus voor deze handelingen NIET uw documenten eerst op te slaan. Wij blijven scherp!
Een nieuwe harde snelheidswinst opleveren
schijf kan
De lees- en schrijfsnelheid van de harde schijf is medebepalend voor de prestaties van de computer. Alle (systeem)bestanden moeten namelijk eerst vanaf de relatief trage harde schijf worden ingelezen voordat ze in het RAM-geheugen kunnen worden geladen. De opstartsnelheid van Windows en programma’s (inclusief het openen van grote bestanden) wordt dus grotendeels bepaald door de snelheid waarmee de harde schijf de bestanden kan inlezen. Elke nieuwe generatie harde schijven is weer sneller dan de voorgaande waardoor een wat oudere computer al snel over een relatief trage harde schijf beschikt. Het is dus interessant te onderzoeken of snelheidswinst kan worden behaald wanneer de verouderde harde schijf wordt vervangen door een nieuwe, snellere harde schijf. Na het vervangen van de harde schijf is het wel noodzakelijk een herinstallatie van Windows uit te voeren. TIP: Omdat het eerder genoemde wisselbestand (het virtuele geheugen) gebruik maakt van de harde schijf, heeft het plaatsen van een snellere harde schijf ook indirect een positief effect op de snelheid.
C:\HIBERFIL.SYS (verborgen, even groot als het RAM-geheugen) De slaapstand maakt een afdruk van het RAMgeheugen, zodat de PC bij het ontwaken uit de slaapstand de draad gelijk weer kan oppakken. De slaapstand wordt vaak bij laptops gebruikt om zodoende de accu te sparen. Wordt de slaapstand niet gebruikt, dan kan het daarvoor benodigde bestand net zo goed worden verwijderd (als dat nog niet was gebeurd). De afdruk van het RAMgeheugen wordt opgeslagen in het bestand C:\HIBERFIL.SYS (ook wel hibernation file genoemd) en is exact zo groot als het RAMgeheugen zelf: het bestand verwijderen kan dus veel ruimte besparen! In- en uitschakelen kan via het onderdeel Energiebeheer van het configuratiescherm, tabblad Slaapstand. Na het uitschakelen is het bestand HIBERFIL.SYS verdwenen.
Instabiliteit door drivers Stuurprogramma’s (drivers) hebben grote invloed op de stabiliteit van het systeem. Levert een onlangs geïnstalleerde driver problemen op? Tijd om de vorige versie ervan te herstellen. Kies Start, Configuratiescherm. Klik op Prestaties en onderhoud en kies voor Systeem. Klik op het tabblad Hardware en dan op de knop Apparaatbeheer. In de lijst zoekt U het apparaat waarvan u de driver wilt herstellen. Klik erop met rechts en kies Eigenschappen. Kies het tabblad Stuurprogramma en klik op de knop Vorig stuurprogramma. De driver wordt hersteld. Voorkom een instabiel systeem door een gebrekkig stuurprogramma snel te vervangen.
Het oorspronkelijke stuurprogramma kunt herstellen als de nieuwe problemen geeft.
u
Drivers verwijderen Voordat u een nieuwe driver installeert, is het raadzaam eerst de oude te verwijderen. Dit kan via het onderdeel Software in het Configuratiescherm. Helaas staan niet alle drivers die u installeert daar vermeld met een optie tot de-installeren. Open dan Apparaatbeheer (klik met rechts op Deze Computer en kies voor Beheren). Klik met de rechtermuisknop op het onderdeel waarvan u de driver wilt verwijderen en kies in het snelmenu Installatie ongedaan maken. Start daarna Windows opnieuw op. Voor de meeste drivers zal dit voldoen. U kunt dan nadat de computer opnieuw is gestart nieuwe drivers installeren.
Verwijder drivers door de installatie ongedaan te maken. Nieuwe drivers Behalve ongebruikte hardware uitschakelen is er ook veel winst te behalen door bestaande hardware optimaler te gebruiken. De basis daarvoor is de driver. Vooral drivers voor geluidskaarten, IDE-controllers (waar de harde schijven aan gekoppeld zijn) en grafische kaarten scoren hoog als het gaat om de impact die deze op de prestaties en stabiliteit van de computer hebben. Om nieuwe drivers te zoeken is het belangrijk te weten welke hardwareonderdelen er in de computer zitten. Open daarvoor Apparaatbeheer (klik met rechts op Deze Computer en kies voor Beheren). Klik met de rechtermuisknop op de belangrijke onderdelen van de computer. Ook de bestelbon van de computer kan u hierbij behulpzaam zijn. Achterhaal merk en type van de hardwareonderdelen en zoek online naar de website van de producent om daar de nieuwste drivers voor het betreffende onderdeel te halen. U kunt ook gebruik maken van het programma CPU-Z dat wordt besproken in het deel Hulpprogramma’s.
Nog meer lekkers (als U er tenminste chocola van weet te maken ) De tweaking-tips in dit deel helpen u het onderste uit de
kan te halen op computergebied. Maar er is meer waar u zelf mee aan de slag kunt, als u beschikt over Windows XP Professional. Kies voor Start/Uitvoeren en typ Gpedit.msc. Met het onderdeel Groepsbeleid kunt u een veelvoud aan instellingen aanpassen en naar uw hand zetten. Aan de linkerzijde ziet u een overzicht van de verschillende onderdelen. Hierin is onderscheid gemaakt tussen Computerconfiguratie en Gebruikersconfiguratie. Op het tabblad Uitleg (aan de rechterzijde van het venster) vindt u een beschrijving van de opties. Een aanrader voor wie nóg meer wil tweaken in Windows XP! Werkt alleen onder XP Professional!
U kunt Groepsbeleid beschouwen als de grote broer van Tweak UI, zie onderdeel Hulpprogramma’s.
Indexeren uitzetten wanneer u het niet gebruikt
Indexeringsservice uitzetten Als U toch niet al te vaak gebruik maakt van de
zoekfunctie in Windows XP, dan kun U net zo goed de indexeringsservice uitschakelen. Zonder deze indexering gaat het zoeken weliswaar trager, maar voor de rest levert het alleen tijdwinst op. De indexeringsservice schakel U uit door een rechtermuisklik te maken op U harde schijf/schijven. Vervolgens kies U Eigenschappen en vink U “Deze schijf indexeren om zoekacties te versnellen” uit. U computer gaat nu hard aan het werk.
Inhoud comprimeren om schijfruimte vrij te maken, Maakt u gebruik van het NTFS-bestandssysteem, dan kunt u bestanden en mappen comprimeren. Open Windows Verkenner en klik met rechts op de items die u een kopje kleiner wilt maken. Kies Eigenschappen en klik op Geavanceerd (tabblad Algemeen). Bij de optie Inhoud comprimeren om schijfruimte vrij te maken, plaatst u een vinkje. Om
aan te geven dat Windows XP de items heeft gecomprimeerd, worden ze in het blauw getoond. Gaat het om een map, dan kiest u bovendien tussen Wijzigingen alleen op deze map toepassen, of Wijzigingen op deze map en op alle submappen toepassen. Maak uw compressiemissie af door Schijfopruiming te laden (Start/Alle programma’s /Bureauaccessoires/Systeemwerkset/Schijfopruiming) en de optie Oude bestanden comprimeren, in te schakelen. Onder Opties kunt u bovendien opgeven na hoeveel dagen een ongebruikt bestand mag worden gecomprimeerd. Klik tot slot op OK.
Met NTFS kunt u mappen en bestanden comprimeren.
Hardware vervangen De zwakste schakels in de hardware met betrekking tot de systeemprestaties zijn doorgaans het RAM-geheugen en de harde schijf. Een relatief trage harde schijf zorgt voor veel oponthoud, en bij onvoldoende RAMgeheugen is er zelfs helemaal niet meer fatsoenlijk met de computer te werken! Bij onvoldoende RAM-geheugen blijft de harde schijf maar doorratelen... Nadat de opstartbestanden van Windows (en andere
met Windows opstartende programma’s) van de harde schijf zijn ingelezen, worden ze in het RAM-geheugen geplaatst. Wordt het beschikbare RAM-geheugen hiermee al grotendeels in beslag genomen, dan blijft er nog maar weinig geheugenruimte over voor andere, nog op te starten programma’s. Zodra het RAMgeheugen volledig in gebruik is, wijkt Windows uit naar het wisselbestand pagefile.sys (ook wel het virtuele geheugen genoemd, een speciaal voor dit doel gereserveerde ruimte op de harde schijf). Omdat dit wisselbestand (vanwege de relatief lage snelheid van de harde schijf) beduidend trager werkt dan het RAM-geheugen, gaat het gebruik van het wisselbestand ten koste van de systeemprestaties. Een tekort aan RAM-geheugen is te herkennen aan het onafgebroken ratelen van de harde schijf (het lampje voor de activiteit van de harde schijf knippert hierbij voortdurend). Heeft het uitschakelen van onnodig met Windows opstartende software niet genoeg effect op het terugdringen van het gebruik van het RAM-geheugen, dan zit er maar één ding op: RAMgeheugen bijplaatsen. De systeemprestaties kunnen dankzij meer (en wellicht ook sneller) RAM-geheugen miraculeus verbeteren!
Hoeveel RAM-geheugen is wenselijk? Om fatsoenlijk met Windows te kunnen werken, moet XP met minimaal 1 Gb (bij zwaar gebruik 2 Gb) en Vista met minimaal 2 Gb aan RAM-geheugen zijn uitgerust (Vista Basic kan eventueel met 1 Gb minder af). Voor de normale 32-bits versie van zowel Windows XP als Windows Vista is het niet zinvol meer dan 3 Gb aan RAM-geheugen te plaatsen, vanwege de beperkingen van de 32-bits architectuur kan dit toch niet worden aangesproken. De 64-bits versie van Windows Vista draait daarentegen pas optimaal wanneer de computer
is voorzien van minimaal 4 Gb aan RAM-geheugen. Met de tool CPU-Z (CDROM), tabblad Memory is op eenvoudige wijze te achterhalen met hoeveel RAMgeheugen de computer is uitgerust. Beschikt de PC over minder dan 1 Gb aan RAM-geheugen, dan is het sowieso verstandig deze in zijn geheel te vervangen door twee snellere modules van elk 1 Gb. Let er bij de aanschaf van nieuw RAM-geheugen op dat het type geheugen geschikt is voor het betreffende moederbord (ook het type geheugen is te achterhalen met CPU-Z). RAM-modules zijn overigens verkrijgbaar met verschillende toegangstijden (de toegangstijd is bepalend voor de maximaal haalbare snelheid van het RAM-geheugen). Hierbij is een kanttekening wel op zijn plaats, want niet elk moederbord weet de maximaal haalbare snelheid van snel geheugen daadwerkelijk te benutten (zie de specificaties van het moederbord).
Ook een nieuwe harde snelheidswinst opleveren
schijf kan
De lees- en schrijfsnelheid van de harde schijf is medebepalend voor de prestaties van de computer. Alle (systeem)bestanden moeten namelijk eerst vanaf de relatief trage harde schijf worden ingelezen voordat ze in het RAM-geheugen kunnen worden geladen. De opstartsnelheid van Windows en programma’s (inclusief het openen van grote bestanden) wordt dus grotendeels bepaald door de snelheid waarmee de harde schijf de bestanden kan inlezen. Elke nieuwe generatie harde schijven is weer sneller dan de voorgaande waardoor een wat oudere computer al snel over een relatief trage harde schijf beschikt. Het is dus interessant te onderzoeken of snelheidswinst kan worden behaald wanneer de verouderde harde schijf wordt vervangen door een nieuwe, snellere harde schijf. Na het vervangen van de harde schijf is het wel
noodzakelijk een (tijdrovende) herinstallatie van Windows uit te voeren of de gegevens op de oude harde schijf in zijn geheel over te zetten naar de nieuwe harde schijf. TIP: Omdat het eerder genoemde wisselbestand (het virtuele geheugen) gebruik maakt van de harde schijf, heeft het plaatsen van een snellere harde schijf ook indirect een positief effect op de snelheid.
Lettertypen afslanken Hoe meer lettertypen u hebt geïnstalleerd, hoe trager de computer wordt. Niet alleen Windows zelf, maar ook toepassingen ondervinden vertraging bij een te grote hoeveelheid lettertypen. Houd de hoeveelheid in het gareel. Klik op Start/Configuratiescherm en kies het pictogram Lettertypen. De map wordt geopend. Controleer welke lettertypen u niet gebruikt. Deze kunt u gerust van het systeem verwijderen. Het resultaat: Windows en externe programma’s presteren beter.
Logboeken Logboeken zijn bijzonder waardevol bij het oplossen van problemen. In Windows XP vindt u meerdere logboeken met informatie over specifieke onderdelen van het besturingssysteem. Zo zijn er logboeken voor de beveiliging, de systeemprestaties en de programma’s. Klik op Start, Uitvoeren en typ Eventvwr.msc. Ook kunt u met rechts klikken op Deze computer en kiezen voor Beheren. Vervolgens klikt u op de sectie Logboeken.
Logboeken geven informatie over specifieke onderdelen van het besturingssysteem en helpen bij het herkennen van vastlopers.
Foutenlogboek In één oogopslag Zoals u hebt gelezen kent Windows XP meerdere logboeken. Via een omweg kunt u de belangrijkste meldingen van alle logboeken in één venster weergeven. Waarschuwingen en opmerkingen worden weliswaar niet getoond, maar de foutmeldingen zijn in één oogopslag te controleren. Klik op Start, Help en ondersteuning. Kies voor Gebruik Hulpprogramma’s als u gegevens over deze computer wilt weergeven en problemen wilt onderzoeken. Kies dan voor Geavanceerde systeeminformatie (in het menu links) en klik op Foutenlogboek weergeven (rechts in het venster). De gecombineerde weergave wordt geopend.
Via Help en ondersteuning kunt u in één overzicht de foutgegevens van Windows opvragen zonder dat u afzonderlijke logboeken hoeft te openen.
Gebruik msconfig verwijderen software
voor
lastig
te
In veel gevallen is er software op de computer geïnstalleerd waarvan u niet op de hoogte bent, laat staan dat u weet dat deze ook nog eens automatisch wordt opgestart! Het Windows-programma MSCONFIG verschaft inzicht in de programma’s die worden opgestart op het moment dat de computer wordt gestart. U kunt dit programma opstarten door het commando MSCONFIG uit te voeren in het uitvoer-/zoekvenster van het startmenu. Laat u niet van de wijs brengen als u niet direct alle vermeldingen begrijpt: zelfs de meest doorgewinterde computerexpert zal hier even goed moeten kijken...
MSN van je Pc verwijderen Je
weetwel
die
irritante
windows
messenger
die
automatisch bij je windows XP(professional) zit , ja die niet in je softwarelijstje staat vermeld ! Nu msn 7 er alweer is hebben we die natuurlijk niet meer nodig dus hier een manier om hem toch te verwijderen ! Ga naar Uitvoeren en typ Regedit. Kies dan Bewerken, Zoeken, vul in MSN en verwijder alle mappen en submappen waar MSN in verborgen zit net zolang tot er geen MSN vermelding gevonden wordt in het register.
Opstartmenu aanpassen U kunt de inhoud van het Windows XP-opstartmenu verduidelijken. Al is het maar omdat Windows zelf niet echt scheutig is met informatie en eenvoudigweg tweemaal ‘Windows XP’ in het menu opneemt. In Windows XP kiest u voor Start, Configuratiescherm, Prestaties en onderhoud. Klik op het pictogram Systeem en selecteer het tabblad Geavanceerd. In het vak Opstart- en herstelinstellingen klikt u op de knop Instellingen. Klik op de knop Bewerken. Het bestand Boot.ini wordt geopend in Kladblok, waarna u de beschrijvingen kunt aanpassen. Overigens kunt u via hetzelfde venster instellen hoe lang het opstartmenu zichtbaar moet zijn, via de optie “Lijst met besturingssystemen in seconden weergeven”. Welk besturingssysteem standaard moet zijn geselecteerd, geeft u aan in de lijst Standaardbesturingssysteem.
Oude Programma’s verwijderen Hoewel moderne software wordt geleverd met degelijke deïnstallatiefuncties, blijven er regelmatig restjes achter op het systeem nadat u een programma hebt verwijderd. Het is dus van groot belang dat u handmatig de laatste restjes van het systeem verwijdert, mocht dit nog niet zijn gebeurd. Open Windows Verkenner en navigeer naar de map Program Files. Elk programma heeft een eigen map. Staat er een map tussen van een programma dat u al hebt gede-ïnstalleerd, dan kunt u de bijbehorende map verwijderen.
Prefetch De map C:\Windows\Prefetch bevat informatie over programma’s die regelmatig worden opgestart. XP
speelt hier een klein beetje vals door deze informatie al in het geheugen te plaatsen wanneer het bijbehorende programma door U nog helemaal niet wordt opgestart. Zo lijkt het daarna net of de computer veel sneller reageert dan die eigenlijk doet. Prima techniek dus, behalve dat na verloop van tijd deze map vervuild raakt met verwijzingen naar software die helemaal niet (meer) worden gestart. Dat gaat ten koste van de systeemprestaties; er wordt immers informatie in het geheugen geladen die nooit gebruikt wordt. Aan te bevelen is daarom deze map zo af en toe leeg te gooien. Dit zal even tot gevolg hebben dat Windows juist iets langzamer wordt, maar u zult merken dat de map Prefetch al snel weer wordt gevuld met up-to-date informatie over de op te starten programma’s op uw computer. Klik op Start, Uitvoeren en typ als commando C:\Windows\Prefetch. Druk dan op Enter. Selecteer alle bestanden met Ctrl+A en verwijder ze daarna met een druk op Shift+Del.
De Prefetch-functie van XP wordt door af en toe de map Prefetch te legen fris gehouden.
Procesbeheer Een traag of instabiel systeem kan worden veroorzaakt door programma’s die onevenredig veel intern geheugen opslurpen en Windows uiteindelijk dwingen een groot wisselbestand in te zetten. Taakbeheer laat zien hoe het geheugen wordt verdeeld. Klik hiervoor op het tabblad Processen en op de kolom Geheugen, zodat er wordt gesorteerd op geheugengebruik.
In Taakbeheer ziet u per proces hoeveel geheugen wordt gebruikt. Windows Taakbeheer beschikt over twee manieren om een vastgelopen programma geforceerd af te sluiten: Taak beëindigen (op het tabblad Toepassingen) en Proces beëindigen (op het tabblad Processen). Let op dat U de juiste volgorde hanteert in het geval van een vastloper: eerst probeert u het programma af te
sluiten via Taak beëindigen. Pas als dit niet lukt, gebruikt u de optie Proces beëindigen. In dit laatste geval wordt het programma ‘met geweld’ afgesloten en loopt u het risico dat gegevens verloren gaan. Probeer altijd eerst de taak beëindigen en dan pas het proces.
Processen versnellen Voor het sneller laten draaien van software hebt u helemaal geen extra software nodig. Gebruik de toetsencombinatie Ctrl+Shift+Esc om Taakbeheer op te vragen. Klik op het tabblad Processen. Klik met rechts op het proces dat u sneller wilt laten lopen. Kies vervolgens voor Prioriteit instellen en kies de gewenste prioriteit, bijvoorbeeld Hoog. U geeft hiermee het proces een flinke oppepper. Om vlot te achterhalen welk proces bij welke toepassing hoort, opent u het tabblad Toepassingen. Klik met de rechtermuisknop op de toepassing en kies Ga naar proces. Het juiste proces verschijnt. Hierop klikt u vervolgens met rechts en kiest voor Hoog.
Restjes service pack 2 Zodra u service pack 2 voor Windows XP hebt geïnstalleerd, bevat uw computer een grote hoeveelheid tijdelijke bestanden. Niet alles wordt netjes opgeruimd. In een paar stappen zorgt u weer voor een opgeruimde machine. Open de Windows Verkenner, kies Extra, Mapopties en zorg er via het tabblad Weergave voor dat verborgen bestanden en mappen worden weergegeven. Ga dan naar Deze Computer, Lokaal Station, Windows. Vervolgens kunt u de map Windows\$NTServicePackUninstall
verwijderen. Kies daarna voor Start, Alle programma’s, Bureau-accessoires, Systeemwerkset, Schijfopruiming en klik op het tabblad Meer opties op de knop Opruimen in het vak, om alle herstelpunten van Systeemherstel te verwijderen. Als je Systeemherstel hierna niet uitschakeld worden de restjes van service pack 2 gewoon weer geladen. Als je de computer hebt gereboot denk er dan wel aan om systeemherstel weer in te schakelen!
Oude Herstelpunten verwijderen Ook kunt U veel winst behalen door oude herstelpunten te verwijderen. Wij praten hier over het begrip Systeemherstel. Regelmatig maakt Windows herstelpunten op uw computer zodat wanneer er fouten zijn ontstaan in uw Windows besturingssysteem, bijvoorbeeld als U per ongeluk essentiële bestanden heeft verwijderd door schoonmaakprogramma’s te laten werken op uw systeem, dan kunt U zogenaamd terug in de tijd gaan. U kunt dan via Start, Alle Programma’s, Bureauaccessoires, Systeemwerkset, Systeemherstel kiezen voor een herstelpunt zodat uw systeem wordt terug gezet naar een herstelpunt waarop uw computer nog
foutloos draaide. Erg handig! Goed, u wilt vorige herstelpunten verwijderen om zo flink wat ruimte te herwinnen. Het is altijd slim om systeemherstel even uit te zetten als U een virus of andere malware heeft gevonden omdat anders het virus wat zich wellicht in besturingsbestandjes (zogenaamde dll’s) heeft genesteld, óók wordt meegenomen in een herstelpunt van uw systeem.
Wizard Systeemherstel Met Systeemherstel uitvoeren:
kunt
u
de
volgende
taken
Met de optie Een eerdere status van deze computer herstellen kunt u een herstelbewerking uitvoeren. Met de optie Een herstelpunt maken kunt u een herstelpunt maken. De optie De laatste herstelbewerking ongedaan maken wordt weergegeven in de lijst als u onlangs een herstelbewerking hebt uitgevoerd. Met deze optie kunt u de meeste recente herstelbewerking ongedaan maken. Deze optie is alleen beschikbaar als u al een herstelbewerking hebt uitgevoerd. Met de optie Instellingen van Systeemherstel kunt u instellingen van Systeemherstel wijzigen. Als de computer niet door Systeemherstel kan worden teruggezet in een vorige status en u vermoedt dat een of meerdere herstelpunten geïnfecteerde bestanden bevatten of geïnfecteerde bestanden hebben bevat die door het anti-virusprogramma zijn verwijderd, kunt u alle herstelpunten uit het archief van Systeemherstel verwijderen door Systeemherstel uit te schakelen en vervolgens weer in te
schakelen. Elke keer als U nieuwe software installeert op uw PC wordt er een nieuw herstelpunt gemaakt!
Het verwijderen van herstelpunten Systeemherstel wordt standaard op iedere Windows XPinstallatie ingeschakeld. Zonder verder beheer kan het aantal herstelpunten flink oplopen en de ruimte die dit in beslag neemt ook. Open het onderdeel Schijfopruiming via Start, Alle Programma’s, Bureauaccessoires, Systeemwerkset. Klik dan op het tabblad Meer opties op Opruimen bij het onderdeel Systeemherstel. Schijfopruiming zal nu alle herstelpunten verwijderen behalve het laatste.
Herstellen van de Windows Firewall U kunt de instellingen van de Windows Firewall – onderdeel van service pack 2 – naar eigen inzicht aanpassen. Met een eenvoudige opdracht kunt u de standaardwaarden weer herstellen. Handig als u na vele aanpassingen twijfelt aan de effectiviteit van de firewall. Kies Start, Uitvoeren en typ Cmd. Klik op OK. Op de opdrachtregel typt u vervolgens de volgende opdracht: NETSH FIREWALL RESET. De instellingen zijn hersteld.
Het herstellen van de Windows Firewall gaat eenvoudig via de Opdrachtprompt.
Services Op de achtergrond van Windows zijn verschillende services actief. Deze voeren bepaalde diensten en taken in het besturingssysteem uit. Zo is er een service die ervoor zorgt dat U cd’s kunt branden, een service die ervoor zorgt dat programma’s op gezette tijden worden uitgevoerd en een service die de computer controleert op virussen. Tijdens uw schoonmaak is het zinvol om een kritische blik te werpen op de services die worden geladen en te beoordelen of ze alle wel zo nuttig zijn. Kies voor Start/Uitvoeren en typ Services.msc. Een overzicht van services verschijnt. Selecteer een willekeurige service en lees de bijbehorende beschrijving om te achterhalen waarvoor de service verantwoordelijk is. Dubbelklik erop om de status van de service te bepalen, waarbij u kunt kiezen tussen Automatisch, Uitgeschakeld of Handmatig. Surf vervolgens naar www.blackviper.com/WinXP/service411.htm voor een lijst van services en een uitleg of deze wel of niet nodig is.
Via Services hebt u een overzicht van de in- en uitgeschakelde services.
Minder services Bespaar kostbare systeembronnen door het aantal geladen services te beperken. Services worden op de achtergrond van Windows gedraaid en bepalen de functionaliteit van het besturingssysteem. Kies Start, Uitvoeren en typ Services.msc. Rechts in het venster vindt u een overzicht van alle services. In de kolom Status ziet u welke services zijn geladen. Klik met rechts op een service en kies Eigenschappen. Op het tabblad Algemeen bepaalt u in de lijst Opstarttype of de service automatisch moet worden geladen (Automatisch) of dat u de service juist niet wilt laden (Uitgeschakeld). Kies voor Handmatig als de service moet worden gestart wanneer deze nodig is. In de Beschrijving leest u waarvoor de service verantwoordelijk is. Het is verstandig alleen services in en uit te schakelen als u een wat meer gevorderde gebruiker van XP bent en zeker weet dat u de betreffende service niet meer nodig hebt.
Hoe meer services worden geladen, hoe meer kostbare systeembronnen worden aangesproken.
De services behalen is
waar
prestatiewinst
te
In onderstaande lijst staan een groot aantal services die normaal gesproken zonder problemen kunnen worden uitgeschakeld. Denk er echter om: eerst goed lezen, ook de informatie bij de betreffende service. Houd in gedachten dat de mogelijke oorzaak van problemen hier gecreëerd (en dus ook weer opgelost) kunnen worden. Verander bij twijfel liever niets aan de betreffende service, dat is altijd veiliger. Blijkt iets niet meer te werken, schakel dan de service weer in (automatisch of handmatig). Het is verstandig niet teveel services in één keer uit te schakelen, neem er een paar dagen de tijd voor. Let op dat u geen services uitschakelt waarvan andere services afhankelijk zijn! Bij twijfel kunt u de betreffende service beter op handmatig zetten, dan wordt hij alleen geladen als het nodig blijkt.
Alerter Bedoeld voor het doorgeven van beheerdersignalen op een netwerk. Deze functie wordt meestal niet gebruikt.
Automatische updates Het automatisch downloaden en installeren van Windows-updates. Deze service kan worden uitgeschakeld wanneer u hier geen behoefte aan hebt. Let op: na het uitschakelen van deze service is het handmatig downloaden en installeren van updates niet meer mogelijk.
Compatibiliteit gebruikerswisseling
voor
Snelle
Bedoeld voor het snel wisselen tussen gebruikers mèt behoud van gegevens van openstaande software. Is hier geen behoefte aan, dan kan deze functie worden uitgeschakeld.
Computer Browser (afhankelijk Server en Workstation)
van
Deze service houdt bij welke computers en bestanden op het netwerk aanwezig zijn. Na het uitschakelen van de service is het nog steeds mogelijk te browsen op het netwerk. Deze service is niet nodig, zeker niet wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van een netwerk.
COM-service voor IMAPI cd-branders Deze functie wordt gebruikt bij het branden van Cd’s vanuit de Windows Verkenner. Deze service staat standaard op automatisch. Heeft de PC geen Cdbrander dan is deze service niet nodig. Gebruikt u andere brandsoftware, probeer dan eens deze service op handmatig te zetten. In de meeste gevallen wordt de service automatisch uitgeschakeld bij het starten van de externe brandsoftware. Wilt u überhaupt geen gebruik maken van deze brandfaciliteit, dan kunt u hem natuurlijk gewoon uitschakelen.
Distributed Link Tracking Client Deze functie wordt alleen gebruikt bij het bestandssysteem NTFS. Maakt u geen gebruik van NTFS, schakel deze service dan uit. De service is overigens in veel gevallen niet eens nodig, hij zorgt er namelijk voor dat aan elkaar gerelateerde bestanden op verschillende computers ook aan elkaar gerelateerd blijven (een optie die niet vaak wordt gebruikt).
Event Log Hiermee worden de logboeken bijgehouden, die zichtbaar zijn bij het onderdeel Systeembeheer (zie het configuratiescherm). Niet uitschakelen want deze service kan erg nuttig zijn bij het achterhalen van problemen!
Help en ondersteuning Zonder deze service is de (online) ondersteuning niet meer mogelijk. De service wordt automatisch weer ingeschakeld bij het aanroepen van de Helpfunctie. Uitschakelen heeft dus in principe geen nadelige gevolgen.
Helpsessiebeheer voor Extern bureaublad Hulp op afstand is meestal overbodig, uitschakelen dus.
Indexing-service Indexeert de bestanden op de harde schijf waardoor het zoeken van een bestand sneller gaat. Deze service zorgt regelmatig voor ellende, vooral op de momenten dat de processor-capaciteit aangewend kan worden voor meer belangrijke zaken. Ook zonder indexering
functioneert de PC prima; om snelheidswinst te behalen zet u deze service dus uit.
Messenger Deze service wordt gebruikt voor het versturen van kleine berichtjes over het netwerk (hier wordt níet de Live Messenger bedoeld). Geef het commando NET SEND 127.0.0.1 Welkom in een commandovenster of in het venster Uitvoeren. Na invoeren van dit commando wordt een bericht verstuurd naar een andere op het netwerk aangesloten computer. Uit veiligheidsoverwegingen is het beter deze service uit te schakelen zodat programma’s er geen misbruik van kunnen maken.
Delen van Extern bureaublad met NetMeeting of NetMeeting Remote Desktop Sharing (de naam verschilt per Windows-versie) Met behulp van Netmeeting kunnen andere computergebruikers via het netwerk het bureaublad (en dus tevens de PC) benaderen. Heeft u hier geen behoefte aan, schakel deze functie dan uit.
Performance Logs and Alerts Log-bestanden aanmaken voor de performance gaat ten koste van de performance.... Kan je net zo goed uitzetten als je er toch niets mee doet.
Print Spooler Noodzakelijk voor het afdrukken van documenten op een printer. Is er geen printer aangesloten, dan kan
deze service eventueel worden uitgeschakeld. Het is dan niet meer mogelijk printers toe te voegen. Is er een printer geïnstalleerd, dan staat er mogelijk een daarbij behorende service in het overzicht. Het is beter deze ongemoeid te laten.
Protected Storage Met deze service kunnen de wachtwoorden op een redelijk veilige manier worden opgeslagen zodat ze niet elke keer handmatig ingevoerd hoeven worden. Ook de functie AutoComplete maakt hier gebruik van deze service bij het veilig opslaan van de op internetpagina’s ingetikte gegevens. Deze functie kan uitgeschakeld worden als er geen behoefte aan is. Wordt er wel gebruik van gemaakt, laat hem dan op automatisch staan.
QoS RSVP: QoS Wordt gebruikt om bepaald netwerkverkeer voorrang te geven, zoals VoIP. Wordt daar geen gebruik van gemaakt, dan kan de service worden uitgeschakeld.
Remote Access Auto Connection Manager Deze service is noodzakelijk voor het tot stand brengen van een verbinding met een extern netwerk (zoals een DNS-server), in de meeste gevallen niet nodig.
Remote Registry Dankzij deze service kunnen registersleutels ook door externe gebruikers via de netwerkverbinding worden gewijzigd. Dit is niet echt veilig, vandaar dat het beter is deze service uit te schakelen.
Routing and Remote Access Is het niet de bedoeling dat er extern wordt ingelogd op de computer dan heeft deze service geen zin: uitschakelen dus.
Security Center Het Security Center houdt de beveiliging van het systeem in de gaten. Als dat op orde is, dan kan deze worden uitgeschakeld.
Serienummerservice media
voor
draagbare
Ter bescherming van beveiligde informatie op draagbare media. Is deze service uitgeschakeld dan bestaat de mogelijkheid dat u de betreffende media niet kunt uitlezen. Meestal levert het uitschakelen van deze service geen problemen op.
Server Alleen nodig bij een netwerk, en dan in het bijzonder voor het delen van printers en bestanden.
Service voor het rapporteren van fouten Fouten melden aan Microsoft....... niet nodig voor de doorsnee gebruiker: uitschakelen dus.
Shell Hardware Detection Voornamelijk van belang bij het automatisch afspelen van onder andere Cd’s/Dvd’s. U kunt zelf beslissen of u deze nodig heeft.
Smart Card Alleen nodig als u daadwerkelijk een smart card heeft. (http://en.wikipedia.org/wiki/Smart_card#Computer_sec urity)
System Event Notification Deze service geeft specifieke gebeurtenissen door zoals activiteiten op het netwerk of wijzigingen in de energievoorziening van een laptop. Het uitschakelen van de service geeft waarschijnlijk geen problemen, maar dat kan per situatie verschillen.
System Restore-service Deze functie houdt bij welke wijzigingen plaatsvinden op het systeem. Gaat er iets fout, dan kunt u met de System Restore functie weer terugkeren naar de oude werkende situatie. Deze functie kost de nodige systeembronnen en tevens veel ruimte op de harde schijf. Maakt u een back-up van het systeem dan is deze functie echt overbodig, daarnaast is XP stabiel genoeg om het risico te nemen. Bij het uitschakelen verliest u eerder gemaakte herstelpunten.
Task Scheduler Deze functie zorgt voor het automatisch laten uitvoeren van taken zoals de Windows-updatefunctie en het automatisch downloaden van virusdefinities (zie het onderdeel Geplande taken van het configuratie-scherm). Worden al deze bewerkingen handmatig uitgevoerd, dan kan deze functie worden uitgeschakeld. Bedenk echter wel dat sommige minder vaak toegepaste programma’s (waaronder de prefetching-functie van Windows te verbetering van de systeemprestaties) de Task Scheduler nodig hebben.
Thema’s Heeft u de speciale effecten niet nodig? Dan kunt u deze service ook uitschakelen. Het uitschakelen van deze service is overigens alleen aan te raden wanneer de PC echt traag is, want het gaat uiteindelijk ook om de ultieme gebruikerservaring van XP. De visuele effecten kunnen ook aangepast worden via het configuratiescherm, onderdeel Systeem, tabblad Geavanceerd, knop Instellingen (bij Prestaties), Beste Prestaties.
Windows Audio voor geluid op de computer, dus...
Windows Firewall (WF) Internetverbinding delen (ICS)
/
Als de computer is voorzien van een softwarematige firewall dan is de Windows firewall overbodig (zorg wel dat de computer is uitgerust met een firewall voordat deze het internet opgaat!). Met het delen van de internetverbinding kunnen andere computers in het netwerk via de betreffende computer het internet op (de andere computers krijgen dan internettoegang via deze computer). Het delen van de internetverbinding kan overigens veel makkelijker door het plaatsen van een router. Wordt de internetverbinding niet gedeeld (of is er op de betreffende PC überhaupt geen modem aangesloten), dan kunt u deze service uitschakelen.
Windows Image Acquisition (WIA) Voor het binnenhalen scanner of camera.
van
afbeeldingen
van
een
Windows Installer Noodzakelijk voor het installeren van installatiebestanden, op handmatig laten staan
MSI-
Windows Time Voor het regelmatig automatisch synchroniseren van de tijd en datum van de PC. Wanneer deze niet op de seconden nauwkeurig hoeft te lopen, kan deze service ook worden uitgeschakeld.
Wireless Zero Configuration-service Heeft u geen draadloze netwerkverbinding? Dan kunt u deze net zo goed uitschakelen.
WMI-prestatieadapter Informatie over prestaties hoeven we toch niet te hebben? De prestaties alleen zijn meer dan voldoende. Deze service kan dus eventueel worden uitgeschakeld.
Specifieke Services uitschakelen Ga naar Zoeken (Startmenu) en zoek naar “Services”, hierop verschijnt een lijst met onder andere twee radertjes (wit en geel), klik hierop waarna het tabblad Services zich zal openen. Kijk in de lijst hieronder weergegeven en ga in het tabblad op de bewuste service staan. Rechtsklik en kies eigenschappen. Ga naar Opstarttype en klik op het raampje hiernaast en kies dan de optie “Uitgeschakeld” In XP zitten een hele massa services standaard ingeschakeld. Sommige ervan heb je helemaal niet nodig of hebben zo al weinig of geen nut. Alles is
natuurlijk afhankelijk waarvoor je jouw computer gebruikt. Kijk dus goed na vooraleer je wat uitschakelt! Alerter: geeft waarschuwingen door aan de beheerder; als je zelf beheerder bent, mag dit uitgeschakeld worden Computer Browser: hier wordt de lijst van de computers in een netwerk beheerd, niet nodig als je geen netwerk hebt. Indexing-service: hiermee wordt een lijst opgemaakt van aanwezige documenten, wat het zoeken versnelt. Als je niet veel de optie "Zoeken" gebruikt, kan dit evengoed uitgevinkt worden. Clipbook: ook enkel nodig in een netwerk; de uitwisseling van gegevens tussen de computers binnen het netwerk wordt hierdoor mogelijk. Foutrapportage: bij fouten wordt een logboek aangemaakt dat in je netwerk op alle computers kan bekeken worden, niet meteen nodig als je het toch op een andere kan bekijken. Server: belangrijk voor het delen van bestanden en printers, zonder netwerkaansluiting dus nutteloos. TCP/IP NetBiosHelper: puur netwerkmateriaal, op een stand-alone pc niet nodig. Messenger: zonder netwerk kan je deze sowieso uitschakelen. Het geeft netwerkmeldingen weer in popupvensters op je bureaublad. Druk gebruikt door vooral reclamefirma's. Netmeeting Remote Desktop Sharing: hiermee kan
je een computer op afstand besturen via het internet, kun je gerust uitschakelen als je dit niet van plan bent. IPSEC-services: enkel nodig bij een versleutelde verbinding met een server. Remote Registry: ook enkel interessant binnen een netwerk, hiermee kan je het register van een andere computer bekijken/bewerken. Telnet: beheert de toegang van je computer via het Telnet-protocol, is normaal gezien niet nodig. Uploadbeheer: heeft enkel zin bij een netwerk, waar je met meerdere computers online gaat. Windows time: ook weer van belang in een netwerk, om alle computers op het netwerk gelijk te stellen. Serienummers voor draagbare media: als je jouw mp3-speler niet op je pc aanschakelt, of een andere draagbaar medium, gewoon uitvinken. Wireless Zero Configuration-service: deze dienst zorgt voor de automatische configuratie van W-LANadapters. Heb je geen Wireless LAN? Uitvinken maar! Al wat je nu uitgeschakeld hebt, zal niet meer gelijk met Windows opgestart gaan worden. Stukken sneller opstarten dus!
Onbehandelde services Een groot aantal services blijft hier onbehandeld, U kunt zelf nog eens bekijken of uit de overige services nog
wat winst te behalen valt. Het beste advies is wellicht ze ongewijzigd te laten staan. Het betreft: Apparaattoegang via menselijke interface, Application Layer Gateway-service, Application Management, Clipbook, COM+-gebeurtenissysteem, COM+systeemtoepassing, DCOM Server Process Launcher, DHCP Client, Distributed Transaction Coordinator, DNS Client, Intelligente achtergrondsoverdrachtservice, Logical Disk Manager Administrative-service, Logical Disk Manager, MS Software Shadow Copy Provider, Net Logon, Network Connections, Network DDE DSDM, Network DDE, Network Provisioning Service, Network Location Awareness (NLA), NT LM Security Support Provider, Plug and Play, Remote Procedure Call (RPC) Locator, Remote Procedure Call (RPC), Secondary Logon, Security Accounts Manager, Services voor cryptografie, SNMP Trap-service, SNMP-service, SSDP Discovery-service, TCP/IP NetBIOS Helper, TCP/IP Print Server, Telephony, Terminal Services, Uninterruptible Power Supply, Universele Plug en Play-apparaathost, Verbindingsbeheer voor RAS, Verwisselbare opslag, Volume Shadow Copy, Web Client, Windows Management Instrumentation, Workstation.
Onnodige services MSCONFIG
uitschakelen
met
De getoonde services worden in een vroeg stadium geladen: de meeste daarvan zijn te belangrijk om uit te schakelen. Op een kaal Windows-systeem worden er al heel wat opgestart, daar komen de services van de geïnstalleerde softwarepakketten dan nog bij. Een gedeelte van deze extra services is echter overbodig, zeker wanneer weinig of geen gebruik wordt gemaakt van de betreffende software. LET OP: Het onderdeel Services (via het configuratiescherm, onderdeel Systeembeheer) is de
beste plek om veranderingen aan te brengen aan de Windows-services. Wanneer met MSCONFIG essentiële Windows-services worden uitgeschakeld, is de kans aanwezig dat Windows niet meer opstart! Open na het opstarten van MSCONFIG direct naar het tabblad Services om de optie Alle Microsoft-services verbergen aan te vinken (zie afbeelding). MSCONFIG laat nu alleen de services zien die niet bij het Windowsbesturingssysteem zelf horen.
Op menig computer vind je hier een zeer grote lijst services van diverse fabrikanten. Aangezien de namen van de services niet altijd even duidelijk zijn, geeft de naam van de fabrikant u wellicht meer indicatie waar de service voor dient. Wanneer de informatie van de service, de fabrikant en de bij u bekende historie van de computer worden gecombineerd, krijgt u een aardig idee of de service wel nodig is.
Schakel uit wat u niet vertrouwt of niet nodig heeft De services die gemist kunnen worden of waar ernstige twijfels over bestaan (bijvoorbeeld een vermoedelijk virus), kunnen beter worden uitgeschakeld. Dit kan zonder problemen, maar onthoud dat deze handeling onverwacht de oorzaak kan zijn van het niet meer
functioneren van sommige toepassingen. De betreffende service is in dat geval altijd weer op dezelfde manier in te schakelen. Na een herstart van Windows wordt een scherm Hulpprogramma voor systeemconfiguratie getoond. Plaats een vinkje bij de optie Dit bericht in het vervolg niet meer weergeven om deze mededeling in de toekomst te onderdrukken. LET OP: Mist u na een herstart functionaliteit, schakelt dan via de ‘trial and error’-methode services weer in totdat de veroorzaker is gevonden. Het wordt lastig wanneer u de software pas veel later voor het eerst weer gaat gebruiken, en tegen die tijd bent vergeten dat u hierin wijzigingen had aangebracht. Maak daarom aantekeningen van de uitgeschakelde services.
Onnodige opstartitems uitschakelen met MSCONFIG Op het tabblad Opstarten (zie afbeelding) staan processen die opgestart worden nadat alle services geladen zijn. Ook hier staat vaak een lange lijst waarvan een groot aantal programma’s voor u wellicht onnodig zijn. De programma’s waarvan geen of weinig gebruik wordt gemaakt, kunnen hier worden uitgeschakeld. Gelukkig staat in de meeste gevallen de locatie van het programma vermeld, zodat gemakkelijk achterhaald kan worden waarvoor een programma dient. Schakel uit wat u niet nodig heeft Programma’s die regelmatig controleren of er updates zijn, zijn in de meeste gevallen overbodig. Ook processen die specifieke programma’s (zoals Adobe Reader en Microsoft Office) sneller laten starten, kunnen worden uitgeschakeld. Software waarvan weinig tot geen gebruik wordt gemaakt, kunt u wellicht ook beter uitschakelen. Wanneer het systeem functionaliteit
mist, kan er altijd nog worden besloten de software weer in te schakelen of handmatig op te starten. De volgende afbeelding toont een voorbeeldlijst van opstartprocessen van een willekeurige computer, deze lijst is per computer verschillend. Een groot aantal processen zijn uitgeschakeld, zoals AdobeUpdateManager, Adobe Reader Snelstart, NeroCheck (dit proces kan net zo goed worden uitgeschakeld als Nero toch geen problemen veroorzaakt), Opware32 (teksten inscannen), PowerDVD, geluidssoftware (in deze configuratie niet nodig) en Logitech SetPoint (deze functioneert in deze configuratie toch niet goed).
Alleen de noodzakelijke items zijn nog geactiveerd, zoals de Application Accelerator van Intel (laat programma’s ‘accelereren’), de NVIDIA-uitbreidingen (aansturing van de grafische kaart), Bluetoothondersteuning en handige extra tools zoals
TaskSwitchXP en FlashPaste. Het programma wcescomm.exe blijkt afkomstig te zijn van het programma Microsoft ActiveSync, de synchronisatiesoftware voor PDA/MDA.
Minder franje Hoe meer visuele franje in de gebruikersomgeving, hoe meer kostbare systeembronnen in beslag worden genomen. Dat kan best minder. Kies Start, Configuratiescherm en klik op Vormgeving en thema’s. Kies voor Beeldscherm en vervolgens voor het tabblad Vormgeving. In de lijst Vensters en knoppen kiest u voor Windows-klassiek. Klik hierna op Effecten en bepaal welke visuele effecten u niet nodig hebt. Hoe meer uitgeschakeld, hoe beter! De échte diëtisten onder ons schakelen ook de bureaubladachtergrond uit, via het tabblad Bureaublad. Kies tot slot in het Configuratiescherm voor het pictogram Systeem en klik op het tabblad Geavanceerd op de knop Instellingen in het vak Prestaties. Kies voor Beste prestaties op het tabblad Visuele effecten.
Wie bereid is de visuele franje uit te schakelen, kan aardig wat prestatiewinst boeken.
Programma’s verwijderen Verder is het slim om te kijken of er nog programma’s op uw harde schijf staan die U zelden tot nooit gebruikt. Ga hiervoor naar Start, Configuratiescherm, Software. U kunt ook gerust oudere versies van bijvoorbeeld Java de-installeren,
dat ruimt ook weer lekker op.
Schijf opruimen Via Start, Alle Programma’s, Bureau-accessoires, Systeemwerkset start u het programma Schijfopruiming. Dit onderdeel speurt op de harde schijf naar bestanden die niet meer worden gebruikt. Selecteer de bestanden die u wilt verwijderen en klik op OK. Ter controle kunt u vooraf nog op Bestanden weergeven klikken, om te zien wat er precies wordt verwijderd.
Laat Windows de handen uit de mouwen steken en overbodige bestanden verwijderen.
Verbeter de Swapfile performance Vele programma’s gebruiken veel geheugen en als U meer programma’s tegelijk draait zal Windows meer en meer gebruik maken van het werkgeheugen (RAM) en op een gegeven moment RAM geheugen tekort schieten. In dat geval zal het een gedeelte van uw harde schijf aanspreken genaamd “swapfile” om gegevens op te slaan. Het punt is echter dat de “swapfile” stukken trager is dan uw RAM, met andere woorden, uw computer zal trager reageren en verder zal het niet in staat zijn om welk programma dan ook te laten draaien. Maar soms gebruikt Windows “de swapfile” al eerder. Hier wordt uitgelegd hoe U Windows later gebruik kunt laten maken van de “swapfile”. U begrijpt wel hoe belangrijk het sowieso is dat U dus ruim voldoende RAM- geheugen op uw computer heeft.
1.Klik Start, dan Uitvoeren 2.Typ msconfig in het raampje 3.Klik op de System.ini tab 4.Klik op het plustekentje naast 386enh. 5.Klik Nieuw, typ dan ConservativeSwapfileUsage=1 in het raampje dat verschijnt 6.Klik OK
Controle systeembestanden Windows XP beschikt over de functie Controle systeembestanden. Dit mechanisme houdt een oogje in het zeil en controleert of de systeembestanden – die essentieel zijn voor een goede werking van XP – in orde zijn. Hoewel Windows automatisch de systeembestanden controleert, kunt u dit proces ook handmatig starten via de Opdrachtprompt (Start, Alle programma’s, Bureau-accessoires, Opdrachtprompt). Vervolgens typt u Sfc.exe, gevolgd door een van de schakelopties in het volgende overzicht. Schakeloptie /SCANNOW /SCANONCE keer
Opdracht Alle beveiligde systeembestanden nu controleren Alle beveiligde systeembestanden één
controleren bij de volgende keer opstarten /SCANBOOT Alle beveiligde systeembestanden elke keer controleren tijdens het starten van het systeem /REVERT Controle instellen op standaard instelling /PURGECACHE Bestandscache leegmaken /CACHESIZE=n Grootte van bestandscache instellen (waarbij u voor n een waarde in MB invult) Houd wel uw windows installatie CDROM bij de hand want mochten er bestanden beschadigd zijn geraakt doordat deze geïnfecteerd zijn door malware dan zullen de bovengenoemde scans zeker ontdekken dat er bestandjes ontbreken en deze via de windows installatie CDROM trachten te herplaatsen.
Systeemgezondheid Ook de algemene gezondheid van het systeem is opvraagbaar via Help en ondersteuning. Op de startpagina kiest U voor Gebruik Hulpprogramma’s als u gegevens over deze computer wilt weergeven en problemen wilt onderzoeken. Kies vervolgens in het linkermenu Gegevens van deze computer. Daarna klikt u op De status van de hardware en software van deze computer weergeven. Een overzicht van de belangrijkste componenten en hun status verschijnt en u krijgt informatie over opslagproblemen, verouderde stuurprogramma’s en hardwareondersteuning. Via Probleem oplossen kunt u een wizard openen die hulp biedt bij de oplossing. De gezondheid van de vaste schijven in uw computer is belangrijk voor een stabiel systeem. Het is dan ook belangrijk om ze regelmatig te controleren, bijvoorbeeld op fouten in het bestandssysteem en beschadigde sectoren. U gebruikt hiervoor Schijfcontrole, een optie die redelijk verborgen is. Sluit alle programma’s en documenten en open de Windows Verkenner. Klik met rechts op de schijf die u wilt controleren en kies Eigenschappen. Op het tabblad Extra klikt u op de knop Nu controleren, in het vak Foutcontrole. Plaats vervolgens een vinkje bij Fouten in het bestandssysteem automatisch corrigeren en bij Beschadigde sectoren zoeken en repareren. Klik op Starten om de schijf te controleren.
De gezondheid van de vaste schijf in het oog houden met Schijfcontrole.
Systeemherstel De meest eenvoudige procedure voor het terugzetten van registerbestanden als Windows nog kan worden geladen, is gebruik maken van de voorziening Systeemherstel. Dit onderdeel maakt herstelpunten aan, waarnaar u kunt terugkeren in geval van problemen. Klik op Start, Alle programma’s, Bureauaccessoires, Systeemwerkset, Systeemherstel. Kies Een eerdere status van deze computer herstellen en klik op Volgende. Een kalender met beschikbare herstelpunten verschijnt. Klik op de datum van het herstelpunt dat u wilt terugzetten en klik op Volgende. Een bevestigingsscherm verschijnt. Klik op Volgende om het proces te starten en de systeemstaat te herstellen.
Met Systeemherstel zet u de systeemstaat terug naar een punt in het verleden.
Laatst bekende juiste configuratie Windows XP biedt de optie om op te starten met de ‘laatst bekende juiste configuratie’. Daarbij wordt het besturingssysteem gestart op de manier die in het verleden geen problemen gaf. Dit is een van de middelen om een beschadigd systeem op de been te helpen. Het is vooral interessant als Windows niet meer kan worden geladen. Is het register beschadigd, start dan de computer opnieuw op. Wanneer het bericht Selecteer het besturingssysteem dat u wilt starten verschijnt, drukt u in een cadans op de F8-toets. Het opstartmenu van Windows XP verschijnt. Kies hier voor de optie Laatst bekende juiste configuratie en druk op Enter.
Geavanceerde systeemeigenschappen Op het tabblad Geavanceerd (Configuratiescherm, onderdeel Systeem) kunt u een groot aantal instellingen aanpassen om het systeem te optimaliseren. Om te beginnen kunt u de rapportage van fouten aan Microsoft uitschakelen, dit levert toch meestal niets op.
Met de knop Fouten melden kunt u deze optie uitschakelen zodat u bevrijd bent van de irritante foutmeldingen. In geval van problemen kan de optie Automatisch opnieuw opstarten van de computer (onderdeel Opstart- en herstelinstellingen) worden uitgevinkt.
Tabblad Verbinding van buitenaf XP biedt de mogelijkheid om via een internetverbinding anderen toegang te geven tot de besturing van het systeem. Mocht een bepaalde handeling U zelf niet lukken dan kan iemand anders dat bij U voordoen vanaf zijn eigen PC. Deze persoon krijgt dan de volledige besturing over de PC, het moet dus iemand zijn die U kunt vertrouwen. Maakt U geen gebruik van hulp op afstand dan kunt u deze optie om veiligheidsredenen beter uitschakelen: weg met dat vinkje!
Systeemvak aanpassen Aan het systeemvak (aan de rechterkant van de taakbalk) kan ook het nodige worden aangepast. Standaard worden daar veel icoontjes getoond, gebruiken doen we er echter maar weinig:
aanpassen dus... Klik met de rechter muisknop op de klok of een ander ongebruikt gedeelte van het systeemvak en kies voor Eigenschappen, tabblad Taakbalk. Klik vervolgens op Aanpassen bij Niet actieve pictogrammen opruimen. Benoem in dit venster welke icoontjes u wilt zien en welke altijd verborgen mogen worden.
De verborgen icoontjes verdwijnen hiermee achter het <-pijltje. Op het pijltje klikken is voldoende om ze in beeld te krijgen:
Windows Verkenner Mogelijkheden Microsoft heeft ervoor gekozen veel systeembestanden en -mappen standaard te verbergen. Hoewel deze instelling voor minder ervaren computergebruikers een veilige optie is, kan het in sommige situaties minder handig zijn. De weergave van deze mappen en bestanden kan desgewenst vanuit de Windows Verkenner via Extra, Mapopties, tabblad Weergave worden gewijzigd: Vink aan de optie De inhoud van systeemmappen weergeven.
Vink aan de optie Verborgen bestanden en mappen weergeven. Vink desgewenst uit de optie Extensies voor bekende bestandstypen verbergen (makkelijk bij JPG-, GIF- en BMP-bestanden). Vink uit de optie Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen (aanbevolen). De afbeelding aanpassingen:
toont
nog
een
aantal
optionele
De eerste optie (Automatisch naar netwerkmappen en -printers zoeken) kan worden uitgevinkt wanneer de Pc’s niet binnen een netwerk hoeven te functioneren, het weergeven van bestanden en mappen gaat dan aanzienlijk sneller. De optie Mapvensters in een afzonderlijk proces openen voorkomt dat alle openstaande vensters worden afgesloten wanneer het proces dat bij de Windows Verkenner hoort, vastloopt. Het activeren van deze optie kost wel meer geheugen, maak hier dus alleen gebruik van indien de computer
van voldoende geheugen is voorzien. Verder kunt u ervoor kiezen de Windows Verkenner alle details van de bestanden te laten zien. Omdat deze webmappen vrij weinig informatie over de mappen en/of bestanden geven, kan het zinvol zijn de weergave aan te passen. Via Beeld in de menubalk kan de optie Details worden geactiveerd zodat alle details van de mappen en bestanden in dat venster worden getoond. Klik vervolgens op de knop Op alle mappen toepassen (via Extra, Mapopties, tabblad Weergave) om deze instelling op alle locaties toe te passen. Bekijken we nu de inhoud van de C:-schijf dan zien we een overzichtelijke, informatieve lijst met mappen en bestanden.
Microsoft updates
Als besturingssysteem voor computers is Windows verreweg het populairst en dat maakt het een aantrekkelijk platform voor hackers. Windows heeft de naam onveilig te zijn, maar de concurrerende besturingssystemen hebben zo’n klein marktaandeel dat problemen nauwelijks nieuwswaardig zijn en daarom laten hackers die meestal met rust. Het grootste gevaar voor een Windows-computer is de persoon die erachter zit, wordt vaak gezegd. Daar zit een kern van waarheid in! De eerste stap die u moet nemen, is het bijwerken van Windows daar de laatste patches en updates binnen te halen. Surf naar www.update.microsoft.com en klik op Aangepast. Laat nu Microsoft Update uw computer scannen op missende onderdelen en installeer in ieder geval alles onder het kopje Essentieel.
Als u Automatische updates niet gebruikt, is het aan te raden om minstens iedere maand een keer naar deze website te gaan.
Updates verwijderen Open de Windows Verkenner en klik op Extra, Mapopties. Open het tabblad Weergave en schakel bij de Geavanceerde instellingen de functie De inhoud van systeemmappen weergeven in, evenals Verborgen bestanden en mappen weergeven. Bevestig via OK. Open dan de map C:\Windows en zie dat deze volstaat met mappen waarvan de naam met $NtUninstall$ begint. Dit zijn de restanten van bijvoorbeeld Windows Update waarmee u de installatie van alle updates ongedaan kunt maken. De kans dat dit moet gebeuren, is klein en u kunt deze mappen dan ook gerust verwijderen. Selecteer alle mappen waarvan de naam met $NtUninstall$ begint en verwijder deze via Shift+Del.
De uninstall-informatie van Windows Update kan zonder gevolgen verwijderd worden.
Updates installeren De computer is nu bijna klaar. Het is tijd voor de laatste updates via Windows Update, of minder bekend, Microsoft Update. Open Internet Explorer
en ga naar http://update.microsoft.com. Anders dan Windows Update, kijkt Microsoft Update ook naar andere Microsoft-programma’s en naar hardware en apparaten. Klik op Aangepast en laat deze webservice alle updates voor uw computer bij elkaar zoeken. Kies voor Alles selecteren en daarna Updates weergeven en installeren. In sommige gevallen kan dit erg lang duren, samen zijn de updates al snel enkele tientallen MB’s groot, zo niet groter. Ook is het mogelijk dat na afloop de computer opnieuw gestart moet worden. Controleer daarna altijd of alle updates wel zijn binnengehaald en geïnstalleerd.
Microsoft Update controleert meer dan alleen updates voor Windows. Windows-onderdelen Bij een normale installatie van Windows worden bijna alle onderdelen standaard geïnstalleerd. Ongeacht of u ze gebruikt. Voor het opschonen beginnen we bij het onderdeel Software. Klik op Start,
Configuratiescherm en kies Software. Dit venster biedt toegang tot de lijst met geïnstalleerde standaardprogramma’s. Klik op de knop Windowsonderdelen toevoegen of verwijderen. Selecteer een hoofdcategorie en klik op Details. Aan de hand van de beschrijving onderin het venster kunt u bepalen welke onderdelen niet nodig zijn. Haal het vinkje weg bij de componenten die u wilt verwijderen en klik op OK. Houd de installatie-cd van Windows bij de hand; mogelijk hebt u die nodig.
Nu eens geen extra functionaliteit toevoegen, maar juist verwijderen!
Standaard Windows XP-software Standaard wordt er nogal wat software met Windows XP meegeleverd. Een gedeelte daarvan wordt standaard geïnstalleerd, het overige zult u speciaal moeten selecteren als u het geïnstalleerd wilt hebben. U kunt deze opties vinden bij het onderdeel Software van het configuratiescherm. Ga naar het derde tabblad, genaamd Windows onderdelen toevoegen of verwijderen. Loop ze stuk voor stuk door en klik desnoods op Details om meer onderdelen te kunnen selecteren of de-selecteren. U zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen de Faxconsole in te schakelen of de
Windows Messenger uit te schakelen.
Het uitschakelen programma’s”
van
“onnodige
Sommige programma’s nestelen zich in het opstartproces van het Windows besturingsprogramma. Daarom is het verstandig om, als men nieuwe software wil installeren, men alleen “snelkoppeling op bureaublad” aan te vinken of aangevinkt te laten en de rest uit te vinken anders zal het nieuwe programma op de achtergrond mee blijven draaien. Zowel Windows zal minder snel opstarten evenals dat uw computer trager zal worden omdat diverse programma’s dus op de achtergrond meedraaien. Virusscanners of software om het verbruik van uw ramgeheugen in de gaten te houden dient U wel op de achtergrond te laten draaien.