Curs Nr. 5.ppt

  • Uploaded by: Cvr
  • 0
  • 0
  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Curs Nr. 5.ppt as PDF for free.

More details

  • Words: 3,323
  • Pages: 16
Curs 5. Elementele de identificare a persoanei fizice - numele.

1. Individualizarea persoanei fizice 

Individualizarea (identificarea) persoanei fizice reprezinta stabilirea identitatii ei, prin mijloace apte sa permita identificarea acesteia cadrul raporturilor juridice civile.



Mijloacele de identificare a persoanei fizice in dreptul privat sunt: I) Numele – permite recunoasterea persoanei fizice si desemnarea ei; II) Domiciliul – indica locul unde aceasta poate fi gasita; III) Starea civila - stabileste identitatea juridica a persoanei fizice.



Mijloacele de individualizare a persoanei fizice sunt drepturi nepatrimoniale, caracterizate de: - opozabilitate erga omnes; - inalienabilitate; - insesizabile; - imprescriptibile extinctiv; - apartin oricarei persoane fizice; - sunt nesusceptibile de exercitare prin reprezentare.

I. Numele  Legislatia nu defineste notiunea de nume, insa in literatura de specialitate numele este considerat a fi acel mijloc de identificare a persoanei fizice care consta in cuvintele prin care persoana fizica se individualizeaza in familie si in societate.  Sediul materiei: Codul civil (dreptul comun in materie); O.G. nr.41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice (lege speciala); Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.  Notiunea de nume: – in sens larg cuprinde numele de familie (patronimic) si prenumele; – in sens restrans cuprinde doar numele de familie.  Potrivit art.83 C.civ.: ”Orice persoana are dreptul la numele stabilit sau dobandit, potrivit legii”.  Structura numelui este precizata de art. 1 din O.G. nr.41/2003 si de art. 83 C.civ.: “Numele cuprinde numele de familie si prenumele”.  Caracterele juridice ale numelui, ca drept personal nepatrimonial, sunt urmatoarele: - legalitatea; - universalitatea; - egalitatea; - imprescriptibilitatea; - inalienabilitatea; - personalitatea; - intangibilitatea; - obligativitatea.

1. Dobandirea (stabilirea) numelui si a prenumelui 



Art. 84 C.civ. reglementeaza dobandirea numelui astfel: « (1) Numele de familie se dobandeste prin efectul filiatiei si poate fi modificat prin efectul schimbarii starii civile, in conditiile prevazute de lege. (2) Prenumele se stabileste la data inregistrarii nasterii, pe baza declaratiei de nastere. Este interzisa inregistrarea de catre ofiterul de stare civila a prenumelor indecente, ridicole si a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publica si bunele moravuri ori interesele copilului, dupa caz. (3) Numele de familie si prenumele copilului gasit, nascut din parinti necunoscuti, precum si cele ale copilului care este parasit de catre mama in spital, iar identitatea acesteia nu a fost stabilita in termenul prevazut de lege, se stabilesc prin dispozitia primarului comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala a fost gasit copilul ori, dupa caz, s-a constatat parasirea lui, in conditiile legii speciale. » Numele de familie se dobandeste prin efectul filiatiei inteleasa ca raportul de descendenta dintre un copil si fiecare dintre parintii sai. Intalnim: A) Filiatia fireasca: - filiatia fata de mama (maternitatea); - filiatia fata de tata (paternitatea); B) Filiatia civila: cea stabilita prin adoptie. C) Filiatia care rezulta din reproducerea umana asistata medical cu tert donator sau cu mama surogat (care va fi reglementata printr-o lege speciala).



Dupa situatia juridica in care se afla copilul la nastere, intalnim trei situatii de dobandire a numelui de familie: 1.1. Situatia copilului nascut din casatorie; 1.2. Situatia copilului nascut din afara casatoriei; 1.3. Situatia copilului nascut din parinti necunoscuti. 1.1.Numele si prenumele copilului nascut din casatorie



Intre drepturile si indatoririle parintesti intalnim si pe acela de alegere a numelui copilului, prevazut de art.492 C.civ.: “Parintii aleg prenumele si, cand este cazul, numele de familie al copilului, in conditiile legii” (legislatie conexa: art.8 alin.(3) din Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului).



Potrivit art. 449 C.civ. (a se vedea si art.15 alin.(3) din legea nr.119/1996) stabilirea numelui copilului din casatorie se face astfel: « (1) Copilul din casatorie ia numele de familie comun al parintilor sai. (2) Daca parintii nu au un nume comun, copilul ia numele unuia dintre ei sau numele lor reunite. In acest caz numele copilului se stabileste prin acordul parintilor si se declara, odata cu nasterea copilului, la serviciul de stare civila. (3) In lipsa acordului parintilor, instanta de tutela hotaraste si comunica de indata hotararea ramasa definitiva la serviciul de stare civila unde a fost inregistrata nasterea. »







Daca exista mai multi copii rezultati din casatorie si parintii nu au un nume de familie comun, copiii pot purta nume de familie diferite (de exemplu, un copil poate purta numele de familie al tatalui, alt copil poate lua numele de familie al mamei, iar un al treilea copil ar putea purta numele lor de familie reunite), desi o asemenea situatie trebuie evitata. Prenumele copilului din casatorie se stabileste pe baza declaratiei de nastere la data inregistrarii nasterii; numarul cuvintelor ce formeaza prenumele nu este limitat prin lege. Singura interdictie in privinta prenumelui este cea impusa de art.84 alin.(2) teza II C.civ.: « Prenumele se stabileste la data inregistrarii nasterii, pe baza declaratiei de nastere. Este interzisa inregistrarea de catre ofiterul de stare civila a prenumelor indecente, ridicole si a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publica si bunele moravuri ori interesele copilului, dupa caz. »

1.2.Numele si prenumele copilului nascut din afara casatoriei  Potrivit art. 450 numele copilului din afara casatoriei se stabileste astfe: « (1) Copilul din afara casatoriei ia numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita. (2) In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, copilul, prin acordul parintilor, poate lua numele de familie al parintelui fata de care si-a stabilit filiatia ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declara de catre parinti, impreuna, la serviciul de stare civila la care a fost inregistrata nasterea. In lipsa acordului parintilor se aplica dispozitiile art. 449 alin. (3). (3) In cazul in care copilul si-a stabilit filiatia in acelasi timp fata de ambii parinti, se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 449 alin. (2) si (3). »

 Spre deosebire de noile prevederi ale art.450 alin.(2) C.civ., in reglementarea anterioara (art.64 alin.(2) Codul familiei), daca filiatia era stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, doar instanta de judecata putea da incuviintarea copilului sa poarte numele acestuia din urma. Instanta nu putea incuviinta ca el sa poarte numele reunite ale parintilor.  Daca la data declararii nasterii filiatia este stabilita numai fata de un parinte, acesta va stabili si prenumele copilului din afara casatoriei. Daca filiatia este stabilita fata de ambii parinti, se vor aplica regulile privind stabilirea prenumelui copilului din casatorie. 1.3.Numele si prenumele copilului nascut din parinti necunoscuti  Potrivit art. 84 alin.(3) C.civ., « Numele de familie si prenumele copilului gasit, nascut din parinti necunoscuti, precum si cele ale copilului care este parasit de catre mama in spital, iar identitatea acesteia nu a fost stabilita in termenul prevazut de lege, se stabilesc prin dispozitia primarului comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala a fost gasit copilul ori, dupa caz, s-a constatat parasirea lui, in conditiile legii speciale. »  Termenul in care trebuie stabilita identitatea mamei care a abandonat copilul in spital este de 30 de zile de la data abandonului, potrivit art. 2 alin.(3) din O.G. nr.41/2003).

2. Modificarea numelui de familie 

Schimbarile de stare civila care pot genera modificarea numelui de familie sunt: 2.1. Schimbari in filiatia persoanei fizice; 2.2. Schimbari determinate de institutia adoptiei; 2.3. Schimbari determinate de institutia casatoriei. 2.1. Schimbari in filiatia persoanei fizice



Schimbarile de filiatie care pot determina modificarea numelui de familie sunt: A) Stabilirea, prin recunoastere voluntara sau prin actiune in justitie, a filiatiei copilului nascut din parinti necunoscuti. - Daca se stabileste filiatia doar fata de unul dintre parinti, sunt aplicabile dispozitiile art.450 alin.(1) C.civ. si copilul va lua numele de nastere al parintelui respectiv. - Daca se stabileste filiatia fata de ambii parinti, atunci poate fi vorba de un copil din casatorie, sau de un copil din afara casatoriei. B) Stabilirea, prin recunoastere voluntara sau prin actiune in justitie, a filiatiei copilului din afara casatoriei si fata de al doilea parinte. - Daca filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, copilul, prin acord al parintilor, poate lua numele de familie al parintelui fata de care si-a stabilit filiatia ulterior, sau numele lor reunite.

C) Admiterea actiunii in tagada paternitatii - Potrivit art. 414 C.civ. exista o prezumtie de paternitate: « (1) Copilul nascut sau conceput in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei. (2) Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului » - Admiterea actiunii in tagada paternitatii face ca respectivul copil din casatorie sa devinta copil din afara casatoriiei cu filiatia stabilita numai fata de mama. Numele copilului se va modifica, acesta luand numele mamei din momentul nasterii. - Problema: daca mama, la momentul nasterii, era casatorita si purta numele sotului, numele de familie al copilului, dupa admiterea actiunii in tagada paternitatii, nu se va modifica, ajungandu-se la situatia in care copilul poarta numele unui barbat care nu este tatal sau. Se poate insa schimba numele copilului pe cale administrativa, insa actiunea poate fi introdusa doar de catre copil (personal sau prin reprezentare), nu si de fostul sot al mamei, care nu are calitate procesuala. D) Admiterea actiunii in contestarea sau in declararea nulitatii recunoasterii de filiatie, admiterea actiunii in contestarea filiatiei fata de mama, admiterea actiunii in contestarea existentei imprejurarilor care sa faca aplicabila prezumtia de paternitate. - Daca recunoastere de filiatie nu corespunde adevarului, orice persoana interesata poate sa o conteste, potrivit art. 420 C.civ.: « (1) Recunoasterea care nu corespunde adevarului poate fi contestata oricand si de orice persoana interesata. (2) Daca recunoasterea este contestata de celalalt parinte, de copilul recunoscut sau de descendentii acestuia, dovada filiatiei este in sarcina autorului recunoasterii sau a mostenitorilor sai. »

- Admiterea acestor actiuni modifica starea civila a copilului, acesta devenind copil din afara casatoriei cu filiatia stabilita fata de un parinte sau devine copil nascut din parinti necunoscuti. 2.2. Schimbari determinate de institutia adoptiei  Art. 473 C.civ. reglementeaza numele persoanei adoptate astfel: « (1) Copilul adoptat dobandeste prin adoptie numele de familie al celui care adopta. (2) Daca adoptia se face de catre 2 soti ori de catre sotul care adopta copilul celuilalt sot, iar sotii au nume comun, copilul adoptat poarta acest nume. In cazul in care sotii nu au nume de familie comun, ei sunt obligati sa declare instantei care incuviinteaza adoptia numele pe care acesta urmeaza sa il poarte. Daca sotii nu se inteleg, hotaraste instanta. Dispozitiile art. 264 raman aplicabile. (3) Pentru motive temeinice, instanta, incuviintand adoptia, la cererea adoptatorului sau a familiei adoptatoare si cu consimtamantul copilului care a implinit varsta de 10 ani, poate dispune schimbarea prenumelui copilului adoptat. (4) In cazul adoptiei unei persoane casatorite, care poarta un nume comun cu celalalt sot, sotul adoptat poate lua numele adoptatorului, cu consimtamantul celuilalt sot, dat in fata instantei care incuviinteaza adoptia. (5) Pe baza hotararii definitive de incuviintare a adoptiei, serviciul de stare civila competent intocmeste, in conditiile legii, un nou act de nastere al copilului, in care adoptatorii vor fi trecuti ca fiind parintii sai firesti. Vechiul act de nastere se pastreaza, mentionandu-se pe marginea acestuia intocmirea noului act. »



« Adoptia inceteaza prin desfacere sau ca urmare a anularii ori a constatarii nulitatii sale », dupa cum precizeaza art.475 C.civ.



Efectele incetarii adoptiei sunt prevazute de art. 482: “(1) La incetarea adoptiei, parintii firesti ai copilului redobandesc drepturile si indatoririle parintesti, cu exceptia cazului cand instanta hotaraste ca este in interesul superior al copilului sa instituie tutela sau o alta masura de protectie a copilului, in conditiile legii. (2) De asemenea, adoptatul redobandeste numele de familie si, dupa caz, prenumele avut inainte de incuviintarea adoptiei. Cu toate acestea, pentru motive temeinice, instanta poate incuviinta ca acesta sa pastreze numele dobandit prin adoptie. (3) Adoptatul este intotdeauna ascultat in conditiile art. 264. » 2.3. Schimbari determinate de institutia casatoriei



Modificarea numelui de familie poate interveni ca urmare a : a) incheierii unei casatorii; b) declararii divortului; c) nulitatii casatoriei. a) Incheierea unei casatorii – « Viitorii soti pot conveni sa isi pastreze numele dinaintea casatoriei, sa ia numele oricaruia dintre ei sau numele lor reunite. De asemenea, un sot poate sa isi pastreze numele de dinaintea casatoriei, iar celalalt sa poarte numele lor reunite. » (art. 282 C.civ.)

b) Divortul - De principiu, la desfacerea casatoriei se modifica si numele de familie al fostilor soti. Potrivit art. 383 C.civ.: « (1) La desfacerea casatoriei prin divort, sotii pot conveni sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei. Instanta ia act de aceasta intelegere prin hotararea de divort. (2) Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soti sau de interesul superior al copilului, instanta poate sa incuviinteze ca sotii sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei, chiar in lipsa unei intelegeri intre ei. (3) Daca nu a intervenit o intelegere sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti poarta numele dinaintea casatoriei. » - Daca divortul are loc pe cale administrativa sau prin procedura notariala (potrivit art.375378 C.civ.), ofiterul de stare civila sau notarul public vor mentiona in certificatul de divort aspectele legate de numele fostilor soti. c) Nulitatea casatoriei – are ca efect intotdeauna revenirea la numele de familie purtat anterior incheierii casatoriei desfiintate. 3. Schimbarea numelui de familie si a prenumelui pe cale administrativa

 Art. 85 C.civ. prevede posibilitatea schimbarii numelui pe cale administrativa: « Cetatenii romani pot obtine, in conditiile legii, schimbarea pe cale administrativa a numelui de familie si a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea. »  Inlocuirea, la cerere, a numelui/prenumelui cu un alt nume de familie/prenume se face printro decizie administrativa.



Schimbarea numelui/prenumelui poata fi solicitata de cetatenii romani sau de persoanele fara cetatenie (apatrizi) care domiciliaza in Romania (art.4 alin.(1) si art.5 din O.G. nr.41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice).

Procedura schimbarii numelui pe cale administrativa:  Persoana care solicita schimbarea numelui pe cale administrativa va depune o cerere la primaria in a carei raza teritoriala isi are domiciliul, sau la primaria ultimului loc de domiciliu avut in tara, in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate.  Cererea se depune la serviciul public comunitar de evidenta persoanelor (SPCLEP), aflat in subordinea consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau sectorului municipiului Bucuresti, in a carui raza solicitantul isi are domiciliul.  Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivata si sa fie insotita de urmatoarele acte : - copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui; - un exemplar al MONITORULUI OFICIAL AL ROMANIEI, Partea a III-a, in care a fost publicat, pe cheltuiala solicitantului, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an; - consimtamantul, dat in forma autentica, al celuilalt sot, in cazul schimbarii numelui de familie purtat in timpul casatoriei; - copia de pe decizia de aprobare a autoritatii tutelare, in cazurile prevazute de art.7 din O.G. nr.41/2003; - cazierul judiciar si cazierul fiscal ale solicitantului; - orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare.





In art. 4 alin.(2) si (3) din O.G. nr.41/2003 sunt mentionate motivele care pot fi invocate pentru schimbarea numelui pe cale administrativa. Art.4 din O.G. nr.41/2003: “(1) Cetatenii romani pot obtine, pentru motive temeinice, schimbarea pe cale administrativa a numelui de familie si a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea, in conditiile prezentei ordonante. (2) Sunt considerate ca intemeiate cererile de schimbare a numelui in urmatoarele cazuri: a) cand numele este format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau in alt mod; b) cand persoana in cauza a folosit, in exercitarea profesiei, numele pe care doreste sa il obtina, facand dovada cu privire la aceasta, precum si asupra faptului ca este cunoscuta in societate sub acest nume; c) cand, din neatentia ofiterilor de stare civila ori ca urmare a necunoasterii reglementarilor legale in materie, au fost efectuate mentiuni gresite in registrele de stare civila ori au fost eliberate certificate de stare civila cu nume eronate, in baza carora au fost eliberate alte acte; d) cand persoana in cauza are nume de familie sau prenume format din mai multe cuvinte, de regula reunite, si doreste schimbarea acestuia; e) cand persoana in cauza poarta un nume de familie de provenienta straina si solicita sa poarte un nume romanesc; f) cand persoana si-a schimbat numele de origine straina intr-un nume romanesc, pe cale administrativa, si doreste sa revina la numele dobandit la nastere; g) cand parintii si-au schimbat numele pe cale administrativa, iar copiii solicita sa poarte un nume de familie comun cu al parintilor lor;

h) cand persoana in cauza solicita sa poarte un nume de familie comun cu al celorlalti membri ai familiei, nume care a fost dobandit ca urmare a adoptiei, a mentinerii numelui la casatorie, a stabilirii filiatiei ori a unor schimbari de nume aprobate anterior pe cale administrativa; i) cand sotii au convenit cu ocazia incheierii casatoriei sa poarte numele de familie reunite si ambii solicita schimbarea acestuia pe cale administrativa, optand pentru numele de familie dobandit la nastere de catre unul dintre ei ori sa revina fiecare la numele avut anterior casatoriei; j) cand persoana in cauza face dovada ca a fost recunoscuta de catre parinte ulterior inregistrarii nasterii, insa, intrucat nu a sesizat instanta pentru incuviintarea purtarii numelui de familie al acestuia in timpul vietii, nu exista alta posibilitate de dobandire a numelui parintelui decat pe cale administrativa; k) cand prenumele purtat este specific sexului opus; l) cand persoanei i s-a incuviintat schimbarea sexului prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila si solicita sa poarte un prenume corespunzator, prezentand un act medico-legal din care sa rezulte sexul acesteia; m) alte asemenea cazuri temeinic justificate. (3) Sunt de asemenea considerate justificate si cererile de schimbare a numelui in urmatoarele cazuri: a) cand persoana in cauza a adoptat minori si doreste ca acestia sa poarte un alt prenume; b) cand casatoria a incetat prin moartea sau prin declararea judecatoreasca a mortii unuia dintre soti, iar sotul supravietuitor solicita sa revina la numele de familie purtat anterior casatoriei ori la numele de familie dobandit la nastere;

c) cand in urma divortului un fost sot revine la numele de familie purtat anterior si care provine dintr-o alta casatorie, de asemenea desfacuta prin divort, si doreste sa poarte numele dobandit la nastere; d) cand in urma incetarii casatoriei prin moartea sau prin declararea judecatoreasca a mortii unuia dintre soti celalalt sot se recasatoreste si, ca urmare a desfacerii acestei casatorii, acesta doreste sa poarte numele de familie dobandit la nastere; e) cand fostul sot doreste sa poarte numele de familie pe care l-a avut in casatorie, pentru a avea un nume comun cu copiii incredintati spre crestere si educare, cu consimtamantul fostului sot, dat in forma autentica; f) cand parintii au divortat, iar copiii incredintati spre crestere si educare unuia dintre parinti, care a revenit la numele de familie avut anterior casatoriei, solicita sa poarte numele de familie al acestuia; g) cand s-a desfacut adoptia unei persoane casatorite care are copii minori si in urma desfacerii adoptiei persoana in cauza revine la numele de familie avut inainte de adoptie; h) cand unul dintre soti, la incheierea casatoriei, a luat numele de familie al celuilalt sot, nume pe care acesta l-a dobandit prin adoptie, iar ulterior incheierii casatoriei are loc desfacerea adoptiei.”  Serviciul public judetean verifica daca sunt indeplinite conditiile, analizeaza temeinicia cererii si a eventualelor opozitii, dupa care propune motivat presedintelui comisiei judetene, emiterea dispozitiei de admitere/respingere a cererii, in termen de 60 de zile de la primirea cererii. Copia dispozitiei de admitere se trimite in copie serviciului public unde fost inregistrata. Schimbarea numelui se inscrie, prin mentiune, pe marginea actului de nastere (si casatorie) si produce efecte de la data inscrierii mentiunii (art.15 si 16 din O.G. nr.41/2003).

Related Documents


More Documents from "Raduly Robert"

Oepa.docx
May 2020 3
Curs Nr. 5.ppt
May 2020 12