Curs Autocad 13

  • May 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Curs Autocad 13 as PDF for free.

More details

  • Words: 681
  • Pages: 5
117

12.Gestionarea desenelor prin “AutoCAD Design Center” 12.1.Rolul aplicaţiei “AutoCAD Design Center” AutoCAD 2000 introduce o nouă concepţie pentru gestionarea eficentă a desenelor: aplicaţia “AutoCAD Design Center”. Aplicaţia este accesibilă prin comanda ADCENTER, sau prin butonul de pe bara de instrumente “Standard”, sau din meniul pull-down “Tools”. La lansarea aplicaţiei “AutoCAD Design Center”, în stânga zonei grafice, AutoCAD afişează o nouă fereastră, cu un aspect similar unui “File Manager” (fig. 12.1).

12.Gestionarea desenelor prin aplicaţia AutoCAD Design Center

118

Figura 12.1 Modul de prezentare al aplicaţiei “AutoCAD Design Center” Fereastra “AutoCAD Design Center” poate fi translatată în alte poziţii pe ecran. Aplicaţia permite baleierea desenelor din diferite folder-e, cu posibilitatea de a vizualiza grafic şi prin descriere textuală informaţii de organizare a desenului: blocurile-utilizator, referinţele externe, layerele, tipurile de linii, stilurile de cotare, stilurile de scriere, imaginile raster, alte elemente de tip OLE din desenele gestionate. La deschiderea unui grup de informaţii (de exemplu, cel al blocurilor), se poate opta pentru vizualizarea unui obiect din grup şi/sau pentru afişarea detaliilor textuale despre acesta (fig. 12.2). Importul unui obiect din desenul original în desenul curent prin “AutoCAD Design Center” este extrem de simplu: prin “dragging” cu mouse-ul: se selecteză obiectul, menţinând butonul stâng al mouse-ului apăsat şi se “trage” obiectul în zona grafică a desenului curent. CA urmare, obiectul apare şi în desenul current, ca şi când ar fi fost creat chiar aici. Nu mai este necesară recrearea unor obiecte Lia DOLGA AutoCAD 2000 în douăzeci de paşi

119 identice în desene diferite; ele pot fi preluate dintr-un singur desen şi refoloste în oricare altele. Nu mai e necesară repetarea definirii unor layer-e sau a unor stiluri de cotare identice în diferite desene. Acestea pot fi preluate din desene deja create, prin “AutoCAD Design Center”.

Figura12.2 Exemplu de prezentare a unui bloc-utilizator în “AutoCAD Design Center” “AutoCAD Design Center” gestionează unitar fişiere-desen de pe discul propriu sau din alte partiţii logice sau hard, de pe reţea şi de pe Internet, asigurând astfel un management eficient al proiectelor, prin reutilizarea şi partajarea conţinutului unor desene existente de către utilizatori diferiţi sau de acelaşi utilizator în desene nou create. Elaborarea desenelor devine astfel mai simplă şi mai eficientă. Sistemul de navigare al aplicaţiei este unul simplu şi eficient, cu vizualizări grafice şi descrieri textuale, cu includerea locaţiilor frecvent accesate în lista “Autodesk Favorites”. 12.Gestionarea desenelor prin aplicaţia AutoCAD Design Center

120 “AutoCAD Design Center” permite:  consultarea diferitelor desene care include elemente de bibliotecă sau reutilizabile (blocuri, layer-e, stiluri, etc.);  vizualizarea miniaturală a elementelor reutilizabile, cu sau fără detalii textuale;  includerea unor elemente reutilizabile în desenul curent;  crearea unor aşa-numite “short-cuts”, chei de acces rapid, pentru desene şi locaţii frecvent accesate;  găsirea conţinutului unor desene, prin căutări bazate pe nume de desene, de blocuri, de layer-e, după data creării, după numele autorului, după cuvinte-cheie, etc.  deschidera desenelor vizate, prin simpla tragere a iconiţei lor în zona grafică a ferestrei de lucru;  vizualizarea unor imagini raster şi ataşarea lor desenului curent, prin simpla tragere a iconiţei lor peste zona grafică;  controlul afişării elementelor vizate în fereastra aplicaţiei (iconiţe, liste cu sau fără detalii, descrieri asociate, etc.) Fereastra de lucru pentru “AutoCAD Design Center” afişează la partea sa superioară o bară de instrumente cu butoane specifice funcţiilor utilitare de gestionare a informaţiilor (fig. 12.3)

Figura 12.3 Bara de instrumente din “AutoCAD Design Center” De o deosebită utilitate este funcţia “Find”, apelabilă prin butonul de pe bara de instrumente a aplicaţiei. Aceasta deschide o casetă (fig. 12.4), cu rubrici adecvate operaţiei de căutare după diferite criterii, la diferite locaţii. Dacă operaţia de căutare se realizează mai întâi după criteriul “Drawings”, adică desene, funcţia “Find” permite rafinarea acestei căutări după autor, cuvinte din conţinut, cuvinte-cheie, etc.

Lia DOLGA

AutoCAD 2000 în douăzeci de paşi

121

Figura12.4 Caseta “Find” a aplicaţiei “AutoCAD Design Center” Odată deschisă, aplicaţia “AutoCAD Design Center” poate fi închisă pe aceleaşi căi prin care a fost deschisă: comanda ADCENTER, meniul pull-down “Tools”, sau butonul propriu de pe bara de instrumente “Standard”.

12.Gestionarea desenelor prin aplicaţia AutoCAD Design Center

Related Documents

Curs Autocad 13
May 2020 7
Curs Autocad 22
May 2020 8
Curs Autocad 19
May 2020 8
Curs Autocad 1
May 2020 5
Curs Autocad 11
May 2020 5
Curs Autocad 16
May 2020 3