Utilizarea şi Programarea Calculatoarelor L. A. Fulop
Recapitulare…
Curs 14
Scopul disciplinei... ✔ Scop formativ: – Să introducă studenţilor un mod de gândire schematizat, bine structurat. – Să dezvolte capacitatea de analiză a unor probleme, cu precădere de caracter matematic. – Să ajute la recunoaşterea strategiilor de rezolvare pentru probleme noi. ✔ Scop informativ: – Să introducă studentului un limbaj de programare.
Începutul... ✔ O scurtă introducere în istoria dezvoltării
calculatoarelor. ✔ Prezentarea strategiilor de dezvoltare a unor programe de calculator. ✔ Prezentarea rolul fiecărui participant la procesul de dezvoltate a unui program.
Algoritmii (1)... ✔ La baza oricărui proces de rezolvare a unei probleme (în
viaţă!!!) stă un algoritm mai mult sau mai puţin conştientizat de cel care îl aplică. ✔ Programarea urmăreşte să înţeleagă şi să dezvolte algoritmi (specifici domeniului) pentru a le utiliza în proceduri de rezolvare. ✔ Algoritmi pot fi descrişi sub diferite forme (ex. limbaj natural). Este necesară descrierea algoritmilor pentru a putea comunica o strategie de rezolvare altei persoane.
Algoritmii (2)... ✔ În domeniul de programare se preferă descrierea
algoritmilor sub formă de schemă (logică) pentru că acest mod de prezentare este mai puţin ambiguă. ✔ Algoritmi au eficienţă (sau randament?) şi sunt preferate pentru rezolvare algoritmi cu eficienţă ridicată. ✔ Eficienţa unui algoritm poate sau nu să depindă de datele de intrare ale problemei.
Algoritmii (3)... ✔ Pentru găsirea unei strategii de rezolvare (a unui
algoritm de rezolvare) este necesar să identificăm: – Care sunt datele de intrare ale problemei (ce avem dat!, ce ştim!, de unde pornim!) – Care sunt datele de ieşire (ce vrem să aflăm!, unde vrem să ajungem!) – Care sunt prelucrările, procedurile, care trebuie să le aplicăm datelor de intrare pentru a ajunge la date de ieşire (cum le aflăm!, ce trebuie să facem să ajungem unde vrem!)
Algoritmii (4)... ✔ Sa învăţat şi exersat modul de reprezentare a
algoritmilor sub formă de schemă logică.
Limbajul de programare C (1)... ✔ Platforma de programare învăţat a fost C
(Compilatorul TC). ✔ S-a învăţat utilizarea mediului TC (editare, testare, compilare, salvare, deschidere fişiere etc.) ✔ S-au introdus bazele limbajului C: – – – –
Funcţii; Nume; Cuvinte cheie; Tipuri de date;
ex. main() {} ex. vect, i, mat_2, NR ex. main, for, if, while ex. Int, float, double
Limbajul de programare C (2)... – – – – – – – –
Variabile simple; Tablouri de date; Cuvinte cheie; Tipuri de date; Expresii: Operanzi: Operatori: Instrucţiuni:
ex. int i, j; ex. float mat[5][7]; ex. main, for, if, while ex. int, float, double ex. i==0 && !x ex. i==0 && !x ex. i==0 && !x ex. if(){} else {}
Limbajul de programare C (3)... ✔ Bazele conceptului de programare structurală: – Funcţii; ex. main() {} ex. int cit_vec(int n) {} – Definiţia funcţiei; – Apelul funcţiei; ex. a=cit_vec(5); ex. int cit_vec(int); – Prototipul funcţiei; ✔ Tipuri de variabile: – Variabile locale definite în interiorul corpului unei funcţii. – Variabile globale, definite în exteriorul corpului unei funcţii. – Variabile statice şi externe.
Limbajul de programare C (3)... ✔ Bazele conceptului de programare structurală: – Funcţii; ex. main() {} ex. int cit_vec(int n) {} – Definiţia funcţiei; – Apelul funcţiei; ex. a=cit_vec(5); ex. int cit_vec(int); – Prototipul funcţiei; ✔ Tipuri de variabile: – Variabile locale definite în interiorul corpului unei funcţii. – Variabile globale, definite în exteriorul corpului unei funcţii. – Variabile statice şi externe.
Limbajul de programare C (4)... ✔ Am analizat un număr de exemple concrete de
program scris în C (atât la curs cât şi la laborator).
Cu cer ar trebui să rămâneţi... ✔ Un mod de gândire antrenat pentru abordarea logică a
unor probleme inginereşti! ✔ Cu idei despre funcţionarea programelor de calculator! ✔ Cu bazele programării în C, care în caz de nevoie să le recapitulaţi!
cemsig.ceft.utt.ro/lfulop/TC/
Strategii de abordare a examenelor! ✔ Umblaţi la cursuri! Fiţi atenţi! – 30-40% din materie poate fi reţinut la curs. – Un curs pierdut este o ”cărămidă” lipsă din cea ce încercaţi să clădiţi. – După 2-3 cursuri pierdute nu mai puteţi recupera firul cursului. ✔ Notiţe. – Luaţi notiţe cât mai ordonat (nu pe foi aiurea care se pierd!) şi păstraţi notiţele în ordine. – Dacă primiţi material scris păstraţi-l în ordine. – Faceţi rost de bibliografie din timp.
Strategii de abordare a examenelor! ✔ Învăţaţi pentru examene nu numai în sesiune! – Un efort susţinut în timpul semestrului vă scapă de multe bătăi de cap în sesiune. – După câteva zile după curs (ex. înaintea laboratorului aferent) citiţi cursul curent şi cel de săptămână de dinainte. – Lămuriţi problemele neclare din timp la laborator sau la curs. Nu treceţi lângă lucruri neînţelese, ele se acumulează în timp. – Dacă primiţi o programă a cursului în prealabil, înainte de curs citiţi din bibliografie cursul care urmează. – Ţineţi pasul cu temele, proiectele etc. Dacă se adună e mult mai rău.
Strategii de abordare a examenelor! ✔ Cheia pregătirii este efortul, nu exagerat de intens,
dar susţinut în timp. ✔ Propuneţi-vă un program de lucru la începutul semestrului şi încercaţi să-l respectaţi. ✔ Faceţi un ”time mamagement” astfel încât să aveţi timp alocat pentru toate activităţile care le consideraţi prioritare (inclusiv distracţia!). ✔ Nu lăsaţi ca ”preteni” să vă facă programul! Tot timpul se va găsi cineva să vă deranjeze. Organizaţi din timp activităţile comune.
Strategii de abordare a examenelor! ✔ În sesiune aveţi mult timp liber, nu lăsaţi să se piardă
şi lucrurile să se aglomereze cu o zi două înaintea unui examen. ✔ Timpul pentru pregătirea unui examen în sesiune trebuie să fie min. 3x8 ore muncă. ✔ Dacă aveţi întrebări abordaţi colegii sau cadrele didactice. Nu lăsaţi lucruri neînţelese au efect domino. ✔ Nu uitaţi: Meseria nu se învaţă ci se fură!
Strategii de abordare a examenelor! ✔ În examen: – Împărţiţi timpul de examinare ca pentru toate subiectele să aveţi timp, în funcţie de punctajul alocat pentru subiecte. – Dacă nu înţelegeţi un subiect cereţi clarificări! – Fiţi atenţi la întrebările colegilor! Răspunsul primit de el/ea poate clarifica probleme şi pentru dumneavoastră. – Nu depăşiţi (cu mult) timpul alocat pentru subiect. Nu vă înfundaţi infinit într-un subiect. Pierdeţi puncte la celelalte iar la cel care lucraţi oricum nu puteţi lua mai mult de 10.
Strategii de abordare a examenelor! ✔ În examen: – Concentraţi-vă la răspuns şi nu răspundeţi la altceva decât la ce se cere! Pentru ”abureală” oricum nu primiţi puncte şi în cazul mai rău aveţi şansa să-l şi enervaţi pe cel care corectează. – Nu lăsaţi neatins nici un punct! Chiar dacă ştiţi numai douătrei fraze, ele tot înseamnă ceva punctaj. – Începeţi cu un subiect pe care îl ştiţi bine şi terminaţi cu un subiect pe care îl ştiţi bine. – Nu ieşiţi înainte de expirarea timpului! Dacă aţi primit trei ore şi aţi terminat în două ceva nu e bine. Sau sunteţi foarte bun sau nu aţi scris prea puţin la vre-un subiect.
Strategii de abordare a examenelor! ✔ În examen: – Încercaţi să scrieţi citeţ şi ordonat. Lucrările urâte, mâzgălite de multe ori deranjează. ✔ După examen: – Dacă nu simţiţi că aţi fost notat corect cereţi lămuriri. Ajută la împăcarea sufletului şi vă ajută să nu repetaţi aceeaşi greşeală. – Luaţi o zi liberă înainte să vă apucaţi de următorul. Nu sărbătoriţi cu o beţie care să ”vă scoată din uz” două zile, pt. că pot fi critice!