Corel Ders Giris

  • November 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Corel Ders Giris as PDF for free.

More details

  • Words: 2,102
  • Pages: 17
1

Sümeyra AKÇAY - http://www.7nokta.net

- http://sumeyrakcay.blogspot.com

Corel Draw Hakkında CorelDRAW programı, vektör tabanlı bir grafik tasarım programıdır. CorelDRAW resim meydana

getirmek için benzersiz yöntemler kullanır. CorelDRAW bit eşlem grafik

tasarım paketlerinden farklıdır. Vektör tabanlı bir programdır; yani resimleri matematiksel olarak belirlenmiş vektörler olarak yaratır ve bu şekilde kullanır. Vektörler, hem büyüklüğü ( boyutu ) hem de yönü ( açı, eğri vb.) olan nesnelerdir. Resimleri vektörel tanımlamak, piksel tanımlamaktan daha etkilidir. Çünkü; piksel tanımlamada bir çizimde binlerce piksel bulunur. Oysa vektor tanımlama da çizimi matematiksel tanımlayarak daha az yer tutmasını sağlayabiliriz. Ayrıca vektör tabanlı grafikler istenildiği kadar büyütülsün çizimde bozulma olmayacaktır. Piksel tabanlı grafikler ise büyütüldüğünde görüntü bozulmaktadır. Ancak pixel tabanlı programların da kullanılmasını zorunlu kılan durumlar vardır.Web sayfası tasarımı,resim kalitesinin yüksek olduğu çalışmalar gibi.

Corel Draw’a Başlarken

Corel programını çalıştırdıktan sonra karşınıza bir açılış penceresi çıkar. Bu pencerede yer alan New düğmesi yeni bir Corel sayfası açmanızı sağlar. Open düğmesi ise önceden kaydedilmiş corel çalışmalarınızın açılması içindir. New From Template düğmesi ile Corel’in içinde var olan hazır çalışmaları inceleyebilirsiniz. Recently Used bölümünde ise en son kullandığınız Corel çalışmalarının kısayolları listelenir. Şimdi yeni bir çalışma sayfası açalım.

2

Sümeyra AKÇAY - http://www.7nokta.net

- http://sumeyrakcay.blogspot.com

Karşınızda gördüğünüz kağıt görünümündeki alan çalışma alanınızdır. Bu alanın haricindeki boş alanları da kullanmanız mümkün. Ancak çıktı almak istediğinizde sadece çalışma alanının sınırları içersinde kalan kısım yazdırılacaktır. Sol tarafta oldukça sık kullanacağınız araç kutusu bulunur. En üstte gördüğünüz özellikler çubuğunda tıkladığınız nesne veya sayfayla ilgili ayarlar görüntülenir.

Menü çubuğunda ise diğer özelliklerin sıralandığı

seçenekleri görüyorsunuz. Sağ tarafta ise istediğiniz şekilde kontrol edebildiğiniz bir görev penceresi grubu bulunur. Buraya sık kullandığınız özelliklere ait pencereleri sıralayabilirsiniz. İstediğiniz zamanda bu pencereleri gizli konuma getirebilirsiniz. Hemen yanında bulunan renk paletini de istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Altta gördüğünüz sayfa sekmesinde ise çalıştığınız sayfanın adı yazılıdır. Buraya çift tıklayarak sayfayı tekrar adlandırabilirsiniz. En altta yaptığınız işleme göre bazı açıklamalar görmeniz mümkün. Bu bölümü takip etmeniz işinize yarayacaktır. Bazı durumlarda hangi kısayolları kullanırsanız ne gibi değişiklikler olabileceğini görmeniz, programı öğrenme aşamasında oldukça etkili olmaktadır. Genel görünümden bahsettiğimize göre artık önem sırasına göre bazı özellikleri açıklayabiliriz.

Property Çubuğu

Standart olarak kullandığımız ok aracını biliyorsunuz. Bu araç aktif iken sayfada herhangi bir boş alana tıklarsanız, üstte bulunan özellikler çubuğunda çeşitli ayarlar göreceksiniz. Sayfa tipini, sayfa boyutlarını ve

3

Sümeyra AKÇAY - http://www.7nokta.net

- http://sumeyrakcay.blogspot.com

sayfanın yatay veya dikey özelliğini buradan değiştirebilirsiniz. İlerleyen örneklerimizde bu kısmı sık sık kullanacağız.

Zoom Tool (Büyüteç Aracı)

Zoom Tool (büyüteç aracı) mevcut görüntüyü yakınlaştırmak ve uzaklaştırmak için kullanılır. Eğer büyüteç artı (+) işaretini gösteriyorsa farenin sol tuşuna bastığımızda görüntü 200% yakınlaşır. (-) eksi işaretini gösteriyorsa 200% uzaklaşır. Bu işlemleri F3 tuşuyla uzaklaşarak ve F4 tuşuyla yakınlaşarak da yapabilirsiniz. Büyüteç aracına tıkladığınızda değişen özellikler penceresine de bir bakalım. + ve – seçeneklerini burda da görebilirsiniz. “Zoom to selected” seçili öğenin tüm ekranı kaplamasını sağlarken, “Zoom to all objects”

tüm öğeleri ekrana sığdırır. Sayfayı enine ve boyuna göre de ekrana sığdırma işlemi

yapabilirsiniz. Hand Tool (El Aracı) Büyüteç aracının hemen yanında bulunan el aracı ise sayfada gezinmenizi sağlar. “H” harfine bastığınızda da bu aracı aktif hale getirebilirsiniz. Photoshopta kullandığınız boşluk tuşuna karşılık gelir.

Temel Nesneleri Çizmek 1. Dikdörtgen ve Kare Çizmek Dikdörtgen veya kare şekli çizmek için Rectangle tool aracını kullanırız. Araca tıkladıktan sonra artık çizime başlıyacağınızı gösteren artı işareti görünür. Şimdi farenin sol tuşuna basılı tutarak bir dikdörtgen çizelim. Kare çizmek istiyorsanız CTRL düğmesine basılı tutarak farenin sol tuşuyla kare şeklini oluşturabilirsiniz. SHIFT tuşuna basılı tutarsak ise merkez noktadan başlayarak büyüyen bir şekil çizebilirsiniz. Şekilleri çizerken özellikler penceresinden şeklin konumu ve büyüklüğü ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.

Buradaki

değerleri

klavyeden

girdiğiniz

rakamlarla

değiştirmeniz

mümkün.

2. Elips Çizmek Elips veya daire benzeri şekiller çizmek için bu aracı kullanırız. Tam bir yuvarlak oluşturmak istiyorsanız Ctrl tuşundan elinizi çekmeden daireyi çizebilirsiniz. Shift tuşunu da merkezden büyümeye başlayan bir elips çizmek için kullanabilirsiniz.

3. Çokgen ve Yıldız Çizmek Çokgen veya yıldız benzeri şekiller çizmek istiyorsak bu aracı kullanırız. Polygon aracını seçtiğinizde özellikler çubuğundan bu araçla ilgili bazı değişiklikleri

4

Sümeyra AKÇAY - http://www.7nokta.net

- http://sumeyrakcay.blogspot.com

yapabilirsiniz. Burada kenar sayısını belirten bir seçenek bulunur. Bu sayıyı değiştirerek istediğiniz kenar sayısında polygon şekli oluşturabilirsiniz. Yıldız şekline tıklarsanız da aynı özellikleri görebilirsiniz. Yıldız seçeneğindeyken 3 kenar seçeneğine tıklarsanız bir üçgen meydana getirebilirsiniz.

4. Temel Şekiller Çizmek Temel şekillere tıkladığınızda yukarıdaki özellikler çubuğundan bu gruba ait diğer şekilleri görebilirsiniz.

Followchart Shapes (Akış diyagramı şekilleri), Star Shapes (Yıldız şekilleri), Callout Shapes (Konuşma Bulutlerı Şekilleri) diğer hazır şekillerdir.

Nesneleri Boyutlandırmak ve Döndürmek Herhangi bir nesnenin boyutlarını değiştirmek yani büyütmek veya küçültmek istiyorsanız ilk önce o nesneyi seçmelisiniz. Bunun için ok aracı aktif iken farenin sol tuşuyla bir kez nesneye tıklarsanız nesneyi seçmiş olursunuz. Nesne seçili hale geldiğinde, köşelerinde ve kenarlarında bulunan noktalardan, farenin sol tuşunu basılı tutarak boyutlandırabilirsiniz. Noktalara yaklaştığınızda boyutlandıracağınız yönler ok işaretiyle görünecektir. Eğer nesneyi en ve boy olarak orantılı olarak büyütmek ya da küçültmek istiyorsanız Shift tuşuna basarak noktalardan tutup çekebilirsiniz. Böylece nesneyi merkezden itibaren orantılı olarak boyutlandırdığınızı görebileceksiniz. Aynı nesneye iki defa ardı ardına tıkladığınızda, nesneyi döndürme konumuna geçeceksiniz. Oklar yönünde nesneyi sağa sola çevirebilirsiniz. Ayrıca çift yönlü ok işaretlerine tıkladığınızda nesneyi her iki köşeden istediğiniz yöne kaydırabileceksiniz. Nesneyi istediğiniz ölçüde çevirmek istiyorsanız yukarıdaki özellikler çubuğundan dereceyi girebilirsiniz. Ters yönde döndürmek için derecenin

başına

eksi

işareti

koymanız

yeterli

olacaktır.

Nesneleri Renklendirmek Çizdiğiniz nesneleri veya yazıları renklendirmek istiyorsanız sağdaki renk çubuğundan faydalanabilirsiniz.

5

Sümeyra AKÇAY - http://www.7nokta.net

- http://sumeyrakcay.blogspot.com

Farenin sol tuşuna basarak bir renk seçerseniz dolgu rengini, sağ tuşa basarsanız nesnenin dış çizgi rengini belirlemiş olursunuz.

Nesne Dış Çizgilerinin Belirlenmesi Nesneleri çevreleyen çizgilere dışçizgi diyoruz . CorelDRAWda dışçizgiler düzenlenerek değişik grafikler elde etmeniz mümkün. Dış çizgiyi en basit anlamda biçimlemek için Outline aracı kullanılır.

Araca tıkladığınızda, önceden belirlenmiş çizgi genişlik değerlerini seçebilirsiniz. 2 piksel, 8 piksel, 16 piksel gibi. Dışçizgiyi de çarpı işaretli seçeneğe tıklayarak kaldırabilirsiniz. Dış çizgiyi kaldırabilmenin bir yolu daha mevcuttur. Önceki konumuzda dış çizgi rengini vermek için renk paletinde herhangi bir renge sağ tuşla tıklamanızın yeterli olduğunu belirtmiştik. Renk paletinin en üstünde bulunan çarpı işaretli kutucuğa tıklarsanız da dış çizgiyi kaldırmış olursunuz. Dış çizgi değerlerini değiştirmek için nesne seçili iken özellikler çubuğunu kullanabilirsiniz.

Buradaki açılır listeler, ok uçları biçimleri, çizgi stili, çizgi kalınlığı, pozisyon, büyüklük ve boyut ile ilgili seçimler ve ayarlamalar içeriyor. Bu ayarları değiştirmek ve kullanmak çok basittir.

Nesnelerin Hizalanması Nesneleri hizalamak için Align komutu kullanılır. Bu komut Arrange  Align and Distribute mönüsü içinde mevcuttur.

hem Poperty çubuğu üzerinde hem de

6

Sümeyra AKÇAY - http://www.7nokta.net

- http://sumeyrakcay.blogspot.com

Outline Pen penceresi ile de dışçizgi özellikleri değiştirilebilir. Özel ayarlamalar için kullanılması gereken yer Outline Pen penceresidir. Outline Tool mönüsünün en solunda yer alan Outline Pen Dialog düğmesine basılırsa, iletişim penceresi açılır. Bu pencerede dış çizgilerin çizgi ve köşe görünümleri değiştirilebilir.

Bu pencere Align ve Distribute sekmelerine sahiptir. Hizalama için Align sekmesi kullanılır. İletişim kutusunun en üstünde bulunan ve yatay olarak sıralanmış üç onay kutusu vardır.Bunlar nesnelerin dikey olarak hizalanmasını sağlıyor. Sol taraftaki üç adet onay kutusu da yatay hizalamayı sağlıyor.

Bu menüyü kullarak yapılan hizalama şekillerine örnek verelim : İlk olarak 1 numaralı şekle (imlecimiz oku gösteriyorsa) tıklıyoruz ve şekli seçiyoruz. Sonra Shift tuşuna basarak 2 numaralı şekle tıklıyoruz.Kısayolları kullanarak veya menüyü kullanarak hizalama işlemlerini yapıyoruz.

7

Sümeyra AKÇAY - http://www.7nokta.net

- http://sumeyrakcay.blogspot.com

8

Sümeyra AKÇAY - http://www.7nokta.net

- http://sumeyrakcay.blogspot.com

METİN ÖZELLİKLERİ

Bir Artistic Text bloğu oluşturmak için öncelikle araç kutusundan Text aracı seçilmelidir. Text aracı birkez seçildiğinde, çizim penceresi içersinde herhangi bir yere tıklanır ve yazı yazılamaya başlanır. Varsayılan olarak metin puntosu 24 point ve fontu da Avant Garde Bk BT olarak tanımlanmıştır.

Artistic text grafiksel bir nesne gibidir. Genişletilebilir, döndürülebilir, uzatılabilir veya bir yol üzerine yerleştirilebilir. Eğer metinlerin şekli doğrudan değiştirilmek isteniyorsa, metnin çizime dönüştürülmesi gerekir. Ayrıca Artistic text bloklarında, metnin her satırını birbirinden bağımsız nesne haline getirmek için Arrange →Break Appart ( CTRL.K ) mönüsü kullanılır.

9

Sümeyra AKÇAY - http://www.7nokta.net

- http://sumeyrakcay.blogspot.com

Text / Format Text penceresinden de font büyüklüklerini, biçimini ve renk gibi özelliklerini değiştirebilirsiniz.

Yazılarınızı belirli bir nesnenin hatlarına uygun hale getirmek istiyorsanız Text / Fit Text to Path menüsünden faydalanabilirsiniz.Bunun için ilk önce yazıyı seçin ve Text menüsünden Fit Text to Path komutuna tıklayın. Bu komuta tıkladıktan sonra ekranda büyük bir ok belirir.Bu ok sizden yazınızı uyduracağınız nesneyi seçmeniz ister. Sizde o nesneye tıklarsınız.Böylece yazınız bu nesnenin yada çizimin dış hatlarına uygun hale gelecektir.

10

Sümeyra AKÇAY - http://www.7nokta.net

- http://sumeyrakcay.blogspot.com

İsterseniz properties çubuğunu kullanarak da yazının bulunduğu alana yön verebilirsiniz. Ve yazının konumunu değiştirebilirsiniz. RENK PALETLERİ VE DOLGULAR

Fill Tool aracını kullanarak seçili olan nesnenin rengini değiştirebilir, dolgu veya desen efektleri verebilirsiniz.Bunun için ilk önce bir nesne çizerek , nesne seçiliyken bu butonlardan birine basmanız yeterli olacaktır. Yukardaki menünün ilk aracı , nesnenin rengini değiştirecek olan renk paletini açar.

11

Sümeyra AKÇAY - http://www.7nokta.net

- http://sumeyrakcay.blogspot.com

Fountain Dolgular Fill aracından Fountain dolgular seçilerek ulaşılır. Fountain dolgular bir rengi diğerine doğru harmanlayan dolgu tipidir. Dört değişik tipi bulunuyor. Bunlar, Linear, Radial, Conical ve Square.

Linear Dolgu

Radial (Dairesel) Dolgu

Conical Dolgu

Square Dolgu

12

Sümeyra AKÇAY - http://www.7nokta.net

- http://sumeyrakcay.blogspot.com

Pattern (Desen) Dolgular

Two Color Desen Örneği

Full Color Desen Örneği

Bitmap Desen Örneği

Aynı zamanda Load düğmesine basarak da kendi resimlerinizden desen oluşturmanız mümkün. Texture (Doku) Dolguları

PostScript Dolgular

13

Sümeyra AKÇAY - http://www.7nokta.net

- http://sumeyrakcay.blogspot.com

SHAPING MENÜSÜ Bazı nesnelere değişik şekiller verme yada birbirleriyle olan bütünleşmelerini ve kesişimlerini kullanmak için Shaping menüsünden faydalanıyoruz. Shaping bölümündeki fonksiyonlari iki veya ikiden fazla nesneyle gerçekleştirebilirsiniz.Bunu properties çubuğundan kısayolunu kullanarak yapacağınız gibi sağ bölümde açılan penceresinden de özelliklerini değiştirerek yapabilirsiniz.Sağ bölümde açılmış bir Shaping menüsü yoksa Menü çubuğundan Window/Dockers/Shaping seçeneğine tıklayın. İmlecimiz ok şeklindeyken 1.nesneye tıklayıp bu nesneyi seçiyoruz. Ve sağdaki shaping menüsünden istediğimiz fonksiyona tıklıyoruz. Tıkladıktan sonra fonksyonu uygulayacağımız diğer nesneyi seçmemiz gerekiyor.Bunun içinde 2.nesneye tıklıyoruz.Sonra da fonksiyonumuz istediğimiz işlemi gerçekleştiriyor.

2.nesne Hedef nesne

Weld Fonksiyonu 1.nesne Kaynak nesne

2.nesne Hedef nesne

Intersect Fonksiyonu 1.nesne Kaynak nesne

2.nesne Hedef nesne

Simplify Fonksiyonu 1.nesne Kaynak nesne

14

Sümeyra AKÇAY - http://www.7nokta.net 2.nesne Hedef nesne

- http://sumeyrakcay.blogspot.com

Front Minus Back Fonksiyonu 1.nesne Kaynak nesne

2.nesne Hedef nesne

Front Minus Back Fonksiyonu 1.nesne Kaynak nesne

Not : Source Object seçeneği işaretlenirse işlemden sonra kaynak nesne olarak adlandırdığımız ilk seçilen nesnenin bir kopyası ekranda kalır.Eğer Target Object seçeneği işaretlenirse ikinci olarak seçilen ve hedef gösterilen nesnenin de bir kopyası ekranda kalır.Her iki seçenek de aktif hale getirilirse iki objemizde orjinal halleriyle ve değiştirilmiş halleriyle ekranda kalır. Bu fonksiyon işlemlerini kısayollarını kullanarak properties penceresinden de yapabilirsiniz. TRANSFORMATIONS MENÜSÜ Bu menüde bulunan boyutlandırma (Scale), çevirme (Rotate) gibi komutlar oldukça kullanışlı komutlardır. Farklı nesneler ortaya çıkarabilmek için Rotate komutundan yararlanacağız. Bu menüyü Windows/Dockers/Tranformations bölümünden ekleyebilirsiniz. Şimdi ufak bir uygulama yapalım.Bir üçgen çizip rengini seçtikten sonra, properties çubuğundan Mirror ikonuna tıklıyorum ve üçgeni ters yönde aşağıya doğru çevirmesini sağlıyorum. Transormations/Rotate bölümünde derece kısmına 30 derece yazıp sol alt köşeye göre döndürmesini isteyip Apply to Duplicate tuşuna basıyorum. Her basışımda da üçgen nesne 30 derece dönerek yeni bir nesne daha oluşturuyor. Bu özelliği farklı nesneleri çizerek de kullanabiliriz.İşte yaptığım bir kaç örnek :

15

Sümeyra AKÇAY - http://www.7nokta.net

- http://sumeyrakcay.blogspot.com

Corel Çalışmasına Dosya Eklemek

Çalışma sayfanıza herhangi bir dosyayı eklemek istiyorsanız File / Import menüsüne tıklayarak veya Ctrl I tuşlarına basarak import penceresini açabilirsiniz.Eklemek istediğiniz dosyanın yerini belirterek, çalışmanıza ekleyebilirsiniz. Pencerede göreceğiniz dosya çeşitlerini ekleyebileceğinizi unutmayın. Corel Çalışmasını Kaydetmek Çalışmayı kaydetmeden önce Edit menüsünden Select All – Text seçeneğine tıklayın. Tüm yazılarınızın seçili konuma geldiğini göreceksiniz.Bunu yapmamızın amacı tüm yazılarınızı vektörel çizim

16

Sümeyra AKÇAY - http://www.7nokta.net

- http://sumeyrakcay.blogspot.com

haline getirmek.Böylece çalışmanız başka bir bilgisayarda açıldığında, kullandığınız fontlar o bilgisayarda kayıtlı olmasa bile yazılarınız orjinal halinde görülebilecektir. Tüm yazılar seçildikten sonra, herhangi bir yazının üzerine sağ tıklayarak Convert to Curves seçeneğine tıklayın veya Ctrl Q kısayolunu kullanın.Artık tüm çalışmanız vektörel çizim halini alacaktır. Şimdi sıra geldi kaydetmeye. File / Save seçeneğine tıklıyoruz. Çalışmamızı yine Corel dosyası olarak kaydedeceksek, kaydedeceğimiz versiyonu seçmemiz gerekebilir.Başka bir bilgisayarda daha düşük sürümde açılma ihtimali varsa, eski sürümlerden birini seçerek o formatta kaydetmeliyiz. Böyle bir sorun sözkonusu değilse, mevcut ayarlarıyla değişiklik yapmadan kaydedebiliriz. Kaydetme işlemi esnasında dosyanızı nereye kaydettiğinizi unutmayın. Corel Çalışmasını Farklı Formatta Kaydetmek

File / Export menüsünden veya Ctrl E tuşu ile çalışmamızı farklı formatta kaydetmemiz mümkün. Eğer tüm çalışmayı değil de sadece seçili olan bir resmi kaydetmek istiyorsam, açılan pencereden Selected Only seçeneğine tıklamayı unutmuyoruz. Böylece sadece seçili olanı istediğimiz resim formatında kaydetmiş olucaz..Açılan pencereden Do Not Show Filler Dialog seçeneğine tıklarsak mevcut ayarlarla çalışmamızı kaydetmiş olucaz. Ancak ayarların yapılması önemlidir.

17

Sümeyra AKÇAY - http://www.7nokta.net

- http://sumeyrakcay.blogspot.com

Kaydetme işlemine devam ettiğinizde karşınıza çıkan penceren çalışmanın boyutlarını yüzde olarak veya en büyüklük olarak değiştirebilirsiniz. Çözünürlüğüne dikkat etmeniz de gayet önemlidir. Basılacak bir çalışma üzerinde çalıştıysanız eğer çözünürlüğünü 300 dpi ve renk modunu CMYK seçmeniz önerilir. Standart bir çalışma için 100 dpi ve RGB renk modu yeterlidir. Ok tuşuna bastıktan sonra resmin kaydedilen halinin bir önizlemesi verilir ve tekrar onaylandıktan sonra çalışma kaydedilir.

Related Documents

Corel Ders Giris
November 2019 15
Giris
November 2019 15
Giris
December 2019 18
Ders
November 2019 25
Corel
June 2020 14
Corel
October 2019 35