CAPITOLUL I Descrierea Afacerii 1.1 Descrierea activității S.C. TITANIC GOURMAND S.R.L. este o societate comercială care are ca domeniu principal de activitate prestare de servicii în alimentația publică, fiind un restaurant cu specific pescăresc. Bucatele sunt cele traditionale,preparate dupa retete vechi al caror secret il stiu numai de bucatarii specializați în prepararea culinatelor pescărești.Toate ingredientele sunt proaspete,alese cu grija,acesta fiind garantia unui gust memorabil. Preturile sunt destul de piperate,compensand insa prin cantitatea mare a fiecarei portii,prin calitatea ridicara a mancarii servite si,nu in ultimul,rand a serviciilor excelente oferite clientului.
1.2 Descrierea societății S.C. TITANC GOURMAND SRL, cu sediul social în zona Ciric, , judetul Iași, Oficiul Registrului Comerţului M38/49/2016, Cod unic de înregistrare 18357716 din data de 20 septembrie 2016, cont curent RO1256BRDE158932042 deschis la BRD, sucursala Iaşi. Această firmă este înfiinţată de un grup de patru tineri interprinzători, fiecare dintre aceștia ocupând funcții diferite în conducerea societății, după cum urmează: -Iulian Șerban- Manager General -Strujan Bogdan- Manager al departamentului de Resurse Umane -Adrian Gîrneț-Director Contabil -Iustin Chelcu-Director Tehnic Cei 4 asociaţi aduc ca aport un capital social de 566200 lei, format din :
numerar,instalații frigorifice și cuptor–Iulian Șerban78500 lei
teren și clădire, proprietate personală–Bogdan Strujan 350000 lei
aparatură birotică și instalația termică–Adrian Gîrneț 131700 lei
mobilier și materie primă- Iustin Chelcu 6000 lei. 1
Declarația de aport
Subsemnatul,Șerban Constantin-Iulian domiciliat localitatea Pîngărați, județul Neamș, posesor al CI, seria NT nr. 688345, eliberat de SPCLEP Piatra Neamț, la data de 19.06.2012, declar pe propria răspundere următoarele: Contribuția mea ca aport în cadrul firmei SC TITANIC GOURMAND SRL constă în următoarele:
Numerar- 70000 LEI
instalații frigorifice și cuptor–8500 lei
Semnătura,
Data
2
Declarația de aport
Subsemnatul Strujan Bogdan Constantin, domiciliat în Iași, str.Frumoasa, nr. 14, bl. G4, et. 2, ap. 7, jud. Iași, posesor al CI, seria MZ nr. 098695, eliberat de SPCLEP Iași, la data de 20.05.2012, declar pe propria răspundere următoarele: Contribuția mea ca aport în cadrul firmei SC TITANIC GOURMAND SRL constă în următoarele:
teren și clădire, proprietate personală–350000 lei
Semnătura,
Data
3
Declarația de aport
Subsemnatul Gîrneț Adrian domiciliat în Târgu Neamț, str. Petru Mușat, bloc E3, ap.4, posesor al CI, seria NT, nr. 687535, eliberat de SPCLEP Piatra Neamț, la data de 13.10.2012, declar pe propria răspundere următoarele: Contribuția mea ca aport în cadrul firmei SC TITANIC GOURMAND SRL constă în următoarele: - aparatură birotică- 1170 lei -
instalația termică–120000 LEI 131700 lei
-
Semnătura,
Data
4
Declarația de aport
Subsemnatul Chelcu Iustin, domiciliată în Bălțați, str. Podișul, jud. Iași posesor al CI, seria MZ, nr. 723082, eliberat de SPCLEP Iali, la data de 10.09.2012, declar pe propria răspundere următoarele: Contribuția mea ca aport în cadrul firmei SC TITANIC GOURMAND SRL constă în următoarele:
Mobilier-3000 LEI
materie primă- 3000 lei.
Semnătura,
Data
5
1.3
Descrierea produselor şi serviciilor Un restaurant este un stabiliment, local public unde se pot consuma pe
loc mâncăruri și băuturi, contra cost. De obicei mâncărurile sunt preparate în bucătăria proprie, de către o echipă specializată (bucătar, ajutor de bucătar), în coordonarea și supravegherea unui șef-bucătar. SC. TITANIC GOURMAND SRL este încadrat în categoria restaurantelor specializate, avand specific pescăresc. În cadrul acestui restaurant, clienții pot alege preparate dintr-un sortiment foarte variat, principalele specii de pești somnul, somonul, morunul,sturion, cegă,nisetru crapul, păstravul, dar și fructe de mare. Materia primă este achiziționată în mare parte de pe piața locală, dar si de pe piața externă. Meniu: Aperitive Icre de știucă
50g
20 lei
Icre de crap
50g
10lei
Chifteluțe pește
100g
10 lei
Cârnați de pește
100g
15lei
Caras/plătică marinat
100g
10 lei
300g
15 lei
Crap la proțap
150g
19lei
Știucă pe varză
200g
32lei
Sărmăluțe de pește
250g
20lei
Ruladă de șalău
150g
30lei
Specialități Supă cremă de pește cu crutoane
6
Băuturi răcoritoare Limonadă
1000ml
15lei
Răcoritoare necarbogazoase
330ml
6lei
Răcoritoare carbogazoase
330ml
5lei
Apă(minerală/plată)
500ml
3,5lei
Băuturi calde Ceai
5lei
Cafea
120/60ml
6lei
Cappucino
120ml
7lei
Bere
500ml
6lei
Vinul casei
1000ml
30lei
Monser Zghihara
750ml
35lei
Dry Muscat
750ml
30lei
Merlot Rose Recas
750ml
45 lei
Aligote Peligrin
750ml
39 lei
Băuturi spirtoase
50ml
7…..15lei
Băuturi alcoolice
7
1.4 Localizarea fermei Unitatea are sediul în Zona de Agrement Ciric din județul Iași, la o distanță de circa 7 km de centrul orașului.
-Localizare Restaurant-
1.5
Descrierea mediului în care evoluează afacerea
Restaurația(alimentația public) cuprinde pentru domeniul de activitate cuprinzând producția culinară (pregătirea preparatelor culinare, de patiserie și de cofetărie) și desfacerea acestora, precum și a băuturilor (servirea pentru consumul pe loc sau livrarea la comandă, în afara localului), activitate desfăsurată în cadrul unor unități economice specializate. Principalul factor care contribuie la falimentarea noilor interprinzători in sectorul alimentației publice este concurența prea mare. În acest sens, trebuiesc gasite soluții legate de satisfacerea a câtor mai multe nevoi ale consumatorilor(diversitate meniurilor, prețuri accesibile, locuri de parcare, amplasament etc.)
8
CAPITOLUL II Planul de Marketing
2.1
Descrierea segmentului de piaţă urmărit
S.C. TITANIC GOURMAND S.R.L urmăreşte creşterea profitului la nivelul societăţii prin diminuarea cheltuielilor ce vor surveni ca urmare a dezvoltării restaurantului pe piața economică. Societatea se adresează,în principal, categoriei de consumatori cu varsta cuprinsă între 30-50 de ani, care au venituri relative mari, provenind în mare parte din mediul urban și care doresc să se relaxeze în familie, sau în scop de afaceri savurând un preparat pe bază de pește însoțit de un vin alb.
2.2 Trendul Pieţei În sens general, trendul e direcţia în care se mişcă piaţa. Aceasta nu se mişcă într-o linie dreaptă, ci formează o serie de zig-zaguri. Aceastea seamănă cu nişte valuri cu minime şi maxime. Direcţia acelor minime şi maxime reprezintă trendul. Societatea doreşte să se facă cât mai cunoscută în randul consumatorilor pentru a putea atrage și alte categorii de clienți. În timp, unitatea speră la extinderea spațiului pentru a putea pune la dispoziție și spațiu pentru diverse evenimente private. In cadrul sectorului tertiar,serviciile de alimentatie publica ocupa locul 14 la nivel national.In aceste conditii, activitatea restaurantelor private reprezinta cca. 90% din totalul activitatii de alimentatie publica.
2.3 Concurenţa Pe piaţa din județul Iași sunt puține firme care au ca domeniu de activitate preparatea și servirea produselor pe bază de pește, dintre care cele mai cunoscute sunt: Restaurant Blue Aqua, Complexul Hotelie Ciric, Restaurant Ezareni. 9
2.4 Strategia de Marketing Mai puţin 10% din cheltuielile din firmă sunt îndreptate spre promovarea imaginei firmei. Am încheiat contracte cu revistele și ziarele locale pentru spaţiu cu rubricile pentru timp liber sau legate de locațiile din oraș. Principala sursă de promovare este mediul online, prin site-ul restaurantului www.titanicgourmand.ro, dar și prin accesarea paginii de facebook a unității. Clienții care vor accesa una din aceste pagini vor putea vedea meniul, adresa, dar și imagini cu locația. Alte moduri prin care restaurantul iși face reclamă in momentul de față: ●plasarea de cărti de vizită în numeroase locaruri(spre exemplu in baruri sau cafenele) in așa fel incat oricine să aibă acces la ele; ●plasarea de panouri publicitare pe drumurile de acces in orasul Iași,astfel incât cei veniți din alte orașe sau din străinatate să afle de existența restaurantului cu specific pescăresc; ●aparitia in publicatii mass-media; Tot de strategia de marketing ține și oferirea de carduri de fidelitate clienților care au luat masa aici de cel puțin 3 ori.In urma acordării acestui card,clientul beneficiază de o reducere de 10% la fiecare masă servită la Titanic Gourmand.De asemenea,cu ocazia meselor onomastice sau festive,se oferă din partea casei tortul și sampanie pentru toate persoanele participante la masă. Aceste discount-uri au rolul de a atrage cat mai multi clienți,dar in special acela de a fideliza clientul.
10
Sigla firmei noastre este:
Sloganul nostru este : ”La
nou te scufunzi într-o mare de gusturi!”
Codul CAEN :5610 Clienţii îi vom atrage cu preţuri acceptabile,cu o calitate bună a preparatelor şi cu locație special.. Suntem siguri că afacerea noastră va da dovadă de profitabilitate datorită amplasamentului şi calitate ireproșabilă a preparatelor. Riscul ca preţurile noastre să nu fie acceptate pentru viitorii noştri clienţi nu va constitui o problemă deoarece raportul calitate-pret al produselor noastre este avantajos pentru aceştia. Avem încredere că afacerea va avea succes, suntem pregătiţi ca în următorii ani să investim o parte din profit în extinderea firmei şi anume actizionarea de noi utilaje mai puternice şi achiziţionarea de mai mult teren pentru extinderea afacerii.
11
2.5 Analiza SWOT Puncte Tari:
Amplasarea fermei
Societatea beneficiază de un management modern;
Societatea, prin produsele sale şi preţurile atractive ale acestora, are o imagine favorabilă pe piaţă
Dotări moderne ,
Echipamente performante;
Experienţa în domeniul alimentației publicde a personalului;
Calitatea produselor este superioară. Puncte Slabe:
Inexistenţa unui sistem de monitorizare a indicatorilor de performanţă .
Amplasarea unității la periferia orașului
Oportunităţi
Extinderea societății în alte locații;
;Atragerea de noi investitori;
Ameninţări:
Dezvoltarea rapidă a untăților competitoare;
Intrarea în vigoare a unei noi legislaţii privind standardele de calitate a produselor
Riscurile la care este supusă locația în cazul apariției unor calamități natural(inundații). .
12
CAPITOLUL III Managementul Afacerii
3.1 Asociații firmei Iulian ȘERBAN Bogdan STRUJAN Adrian GÎRNEȚ Iustin CHELCU
3.2 Descrierea echipei manageriale S.C. TITANIC GOURMAND S.R.L. este ideea pusă în aplicare de către cei patru asociați, fiind absolvenți ai Facultății de Zootehnie, specializarea Inginerie și Management în Alimentația Publică și Agroturism Adrian Gîrneț se va ocupa de partea contabilă a societății, Strujan Bogdan se va ocupa de necesarul de resurse umane, iar Iulian Șerban și Iustin Chelcu se vor ocupa de buna desfășurare a activității unității și de colaborările externe cu eventualii furnizori. In continuare sunt prezentate detaliat fișele postului pentru fiecare asociat în parte pentru a evidenția îndatoririle și responsabilităție fiecărui membru din echipa managerială:
13
FISA POSTULUI MANAGER GENERAL Titulatura postului: Manager General Titularul postului: Iulian Șerban Cod C.O.R. 121011 Organizatia: SC TITANIC GOURMAND SRL Titulatura postului imediat superior: Administrator Societate Limite salariale: 2000-5000 lei Data intocmirii: 20.09.2016 Rezumatul postului: definirea si formularea politicii economico-sociale a organizației; reprezentarea organizației in relațiile cu tețte persoane fizice sau juridice; planificarea, organizarea și controlul activității organizației la nivel înalt; luarea deciziilor finale cu privire la modul de apreciere a rezultatelor calitativ superioare și de penalizare a erorilor factorului uman. Atribuții și responsabilități: a) aspectul conceptual al activității: • corelarea obiectivelor stabilite la nivel macroeconomic cu cele specifice organizației; • comunicarea obiectivelor generale, specifice și operationale ale organizației cître/intre personalul de conducere, cu mențiunea ca aceștia să transfere la nivele ierarhice inferioare aceste informații; • elaborarea și/sau avizarea planificărilor de investiții financiare și/sau tehnologice și/sau de resurse umane; • intocmirea planurilor manageriale anuale și semestriale pe baza analizelor efectuate; • identificarea și mobilizarea resurselor materiale și umane din organizatie, in vederea realizarii obiectivelor propuse; • organizarea departamentelor si a echipelor de proiect in functie de necesitatile organizatiei si de activitatile planificate; • asigurarea coordonarii intre diferitele departamente din cadrul organizatiei; • asigurarea cadrului institutional pentru participarea personalului la procesul decizional prin reprezentantii ierarhici (sefi de departamente) si liderii de opinie; • elaborarea proiectului de buget si a proiectului de achizitii tehnologice in vederea satisfacerii dezideratelor de rentabilitate si competitivitate pe piata ale organizatiei; • îdentificarea oportunităților de investitie și obținere de profit; •întocmirea și/sau avizarea documentației pentru investiții; • reprezintă organizatia in relatiile cu terte persoane fizice sau juridice in conformitate cu imputernicirea acordata de A.G.A.; • incheie actele juridice in numele si pe seama organizatiei, conform imputernicirii acordate de catre A.G.A.; • colaborarea cu autoritățile locale, regionale și naționale în vederea îndeplinirii obiectivelor macroeconomice și cele organizaționale; 14
• reprezentarea intereselor organizației atât in timpul programului de lucru cât și în afara lui; • încheierea de contracte cu agenîi economici, organizații non-guvernamentale și alte organizații privind prestări reciproce de servicii; b) aspectul acțional al activității: • organizarea procesului de cercetare-proiectare, de producție, de autofinanțare și de promovare (organizarea activității departamentelor, numirea directorilor de departamente sau a sefilor de birouri, stabilirea planului anual de acțiune al acestora); • negociază contractul colectiv de munca și contractele individuale de muncă; • gestionarea și gospodărirea patrimoniului organizației în interesul acesteia; • urmarirea îndeplinirii condițiilor igienico-sanitare, de protecție a muncii, de prevenire și stingere a incendiilor si de protecție a mediului, prevazute de reglementările și normele legislative in vigoare; • preocuparea pentru conservarea și dezvoltarea bazei materiale a organizației; • supervizarea aplicării corecte a codului muncii și a reglementarilor legislative privind operatiunile financiar-contabile (apelarea la serviciile de consultanta si consiliere ale consultantului juridic si ale directorului economic); • efectuarea de investigatii periodice cu privire la calitatea muncii prestate in cadrul organizatiei (avizarea evaluarilor individuale anuale); • controlul si supervizarea activitatii departamentelor de cercetare-proiectare, de productie, de marketing, financiar-contabil, administrativ, resurse umane • fundamentarea activitatii decizionale cu privire la orice aspect din cadrul organizatiei pe o baza informationala cat mai solida si mai acurata si pe analiza obiectiva a acesteia; • respectarea reglementarilor si normelor legale in vigoare in cadrul activitatii decizionale cu privire la organizatie; • urmarirea aplicarii acurate a deciziilor luate si evaluarea efectelor acesteia; • asumarea responsabilitatii pentru deciziile eronate sau nefondate, prin suportarea, dupa caz, a unor penalitati banesti; • asigurarea implicarii in activitatea organizationala a propriei persoane, cat si a personalului din subordine prin crearea unui cadru propice dezvoltarii personale si a unui climat stimulativ al performantelor. c) aspectul evaluativ al activitatii: • stabilirea si comunicarea criteriilor de evaluare a muncii personalului organizatiei; • valorificarea observatiilor si a concluziilor cu privire la diversele segmente ale activitatii organizatiei si aplicarea controlului ameliorativ al autoritatii aferente functiei ocupate; • depistarea laturilor vulnerabile ale activitatii organizatiei si utilizarea informatiilor din analize penru ameliorarea sau eliminarea lor; • aplicarea unui sistem de apreciere si penalizare a muncii in concordanta cu obiectivele organizationale; • avizarea primelor, bonificatiilor sau promovarilor doar pe considerente de merit profesional; • acordarea de feedback tuturor celor vizati de activitatea decizionala, atat personalului din cadrul organizatiei, cat si persoanelor din exteriorul organizatiei cu care se stabilesc raporturi economice. 15
Relatii la locul de munca: • de supraordonare: director tehnic, director de cercetare, director economic, manager resurse umane, sef birou administrativ, etc. • de colaborare/ functionale: personalul de la orice nivel ierarhic care are nevoie de consultanta sau supervizare; persoane fizice sau juridice din exteriorul organizatiei cu care se stabilesc raporturi economice, juridice sau alte forme de colaborare Program de lucru: • 8 ore/zi, 5 zile/saptamana • posibilitate de prelungire peste program in situatii exceptional (incheieri de contracte, primirea de delegatii Conditii de munca: • mediu relativ stresant; • atat munca de birou, cat si munca de teren; • atat munca individuala, cat si munca in echipa; • deplasari pe distante scurte, medii sau lungi (semnari de contracte, inspectii). Unelte, instrumente, echipament de lucru: • instrumente specifice muncii de birou (computer, imprimanta, scaner, xerox, fax, etc.). Cerinte pentru exercitare: 1. Cerinte medicale: 1.1. rezistenta la oboseala si solicitari efective si intelectuale; 1.2. acuitate auditiva normala; 1.3. vorbire normala. 2. Cerinte psihologice: 2.1. inteligenta peste nivelul mediu (capacitate de analiza si sinteza, memorie dezvolatata, judecata rapida, capacitate de deductie logica); 2.2. usurinta in exprimarea ideilor, deprinderea de a vorbi in public; 2.3. creativitate; 2.4. spirit antreprenorial; 2.5. asumarea responsabilitatilor; 2.6. capacitate de relationare interumana; 2.7. adaptabilitate la sarcini de lucru schimbatoare, la situatii de criza; 2.8. echilibru emotional; 3. Educatie si pregatire profesionala: 3.1. studii superioare; 3.2. cursuri de management; 3.3. cunostinte in domeniul economic; 3.4. cunostinte in domeniul juridic; 3.5. cunostinte de operare pe calculator; 3.6. cunoasterea a cel putin o limba straina de circulatie internationala. 16
FISA DE POST MANAGER RESURSE UMANE Titulatura postului: Manager ResurseUumane Titularul postului: Bogdan Strujan Cod C.O.R.: 244501 Organizatia: SC TITANIC GOURMAND SRL Titulatura postului imediat superior: Manager General Limite salariale: 2000-4000lei Data intocmirii: 20.09.2016 Rezumatul postului: efectueaza cercetari asupra proceselor mentale, studiaza comportamente umane individuale si colective si aplica cunostintele dobandite la promovarea adaptarii fiintelor umane pe plan profesional, social, testeaza si determina caracteristicile mentale, acorda consultanta, analizeaza influenta ereditatii si factorilor sociali si profesionali asupra mentalitatii si comportamentului indivizilor. Atributii si responsabilitati: • Efectueaza examinari in scop de selectie pentru diferite locuri de munca; • Efectueaza recrutarea de personal pentru angajarea pe diferite posturi in cadrul organizatiei ; • Efectueaza evaluarea periodica a angajatilor la intervale de timp stabilite de comun acord cu conducerea organizatiei ; • Depisteaza, in urma evaluarilor, nevoile de instruire ale angajatilor si urmareste implementarea unor metode pentru o mai buna desfasurarea a activitatii in firma ; • Efectuaeza diferite cursuri de perfectionare pentru posturile/personale care necesita aceasta pregatire ; • Realizeaza fise de post sau actualizeaza fisele de post existente ; • Realizeaza regulamentul de ordine interioara si diferitele reglementari functionale si urmareste ca fiecare angajat sa ia la cunostinta intocmai continutul acestor documente ; • Reface organigrama firmei ori de cate ori acest aspect se impune (daca se creaza posturi care nu sunt prevazute in organigrama prezenta, etc.) ; • Discuta periodic cu seful departamentului de P.M. si P.S.I. pentru depistarea si punerea in tema cu toate riscurile pe care li implica anumite posturi si colaboreaza in acest sens cu psihologul contractat de firma pentru realizarea testarii psihologice obligatorii pe protectia muncii ; • Corecteaza si interpreteza rezultatele la probele psihologice; • Isi insuseste informatii din domeniile socio-umane, ca si de natura organizatorica, financiara, tehnica, de securitate a muncii si/sau a procesului de productie; • Pastreaza, apara, corecteaza sau restabileste sanatatea personalitatii umane; • Optimizeaza eficienta sociala si reda dispozitia de lucru a oamenilor cu care vine in contact; • Colaboreaza cu personalul din conducere pentru buna desfasurare a activitatii persoanei juridice; • Colaboreaza cu personalul medical (si nu numai) in cazul accidentelor de munca si in cazul examenelor medicale obligatorii de medicina muncii
17
Relatii la locul de munca: • de subordonare: Manager General • de supraordonare:Personalul unității • de colaborare/ functionale: personalul de la orice nivel ierarhic care are nevoie de consultanta sau supervizare; persoane fizice sau juridice din exteriorul organizatiei cu care se stabilesc raporturi economice, juridice sau alte forme de colaborare ( daca exista, se pot adauga si alte relatii de colaborare/functionale pentru acest post). Program de lucru: • 8 ore/zi, 5 zile/saptamana • posibilitate de prelungire peste program in situatii exceptionale Conditii de munca: • mediu relativ stresant; • atat munca de birou, cat si munca de teren; • atat munca individuala, cat si munca in echipa; • deplasari pe distante scurte, medii sau lungi ( realizarea de evaluari psihologice, discutii cu personalul, etc. de la punctele de lucru ale organizatiei ) – daca este cazul Unelte, instrumente, echipament de lucru: • instrumente specifice muncii de birou (computer, imprimanta, scaner, xerox, fax, etc.); instrumente de testare tip creion-hartie, care pot fi aplicate individual sau in grup; teste de aptitudini; diferite chestionare. Cerinte pentru exercitare: 1. Cerinte medicale: 1.1. rezistenta la oboseala si solicitari efective si intelectuale; 1.2. acuitate auditiva normala; 1.3. vorbire normala. 2. Cerinte psihice: 2.1. inteligenta peste nivelul mediu (capacitate de analiza si sinteza, memorie dezvolatata, judecata rapida, capacitate de deductie logica); 2.2. usurinta in exprimarea ideilor si sentimentelor (creativitate); 2.3. empatie si receptivitate fata de problemele socio-umane; 2.4. interes stiintific pentru problemele umane; 2.5. devotiune si daruire umanitara; 2.6. asumarea responsabilitatilor; 2.7. capacitate deosebita de relationare interumana; 2.8. echilibru emotional; 3. Cerinte de educatie si pregatire profesionala: 3.1. studii superioare de profil psihologic; 3.2. cunostinte PC; 3.3. cunostinte medii de limbi straine. 18
FISA POSTULUI DIRECTOR CONTABIL DENUMIREA POSTULUI: DIRECTOR CONTABIL TITULARUL POSTULUI: ADRIAN GÎRNEȚ ORGANIZAȚIA: SC TITANIC GOURMAND SRL LIMITE SALARIALE: 2000-3500lei Data ÎNTOCMIRII: 20.09.2016 RELATII IERARHICE: se subordoneaza Managerului General RELATII DE COLABORARE: cu personalul de executie al firmei RELATII DE REPREZENTARE: reprezinta firma fata de persoanele cu care intra in contact in interes de serviciu. ACTIVITATI PRINCIPALE: 1. ASIGURA EVIDENTA CONTABILA A STOCURILOR, RELATIILOR CU TERTII, A TREZORERIEI SI EVIDENTA VENITURILOR SI CHELTUIELILOR 2. INTOCMESTE SI VERIFICA SITUATIILE SI RAPOARTELE FINANCIAR-CONTABILE ATRIBUTII PRINCIPALE (si sarcini aferente): 1. Asigura evidenta contabila a stocurilor, a relatiilor cu tertii, a trezoreriei si evidenta veniturilor si cheltuielilor Contabilizeaza facturile emise pentru clientii interni Inregistreaza incasarile si platile in lei conform extrasului de cont Opereaza incasarile si platile in numerar conform registrului de casa Opereaza avansurile din trezorerie conform deconturilor Inregistreaza facturi de prestatii furnizori interni Inregistreaza intrari de marfa in baza documentelor primite de la magazie (facturi interne, facturi externe, DVI si NIR) 2. Intocmeste situatii si rapoarte financiar-contabile si verifica corelarea acestora Intocmeste saptamanal lista facturilor emise si neincasate si lista avansurilor disponibile in lei Intocmeste balante de verificare pentru clienti Intocmeste liste de avansuri din trezorerie
19
RESPONSABILITATILE POSTULUI: operarea zilnica a facturilor emise, a incasarilor pe facturi si in avans operarea zilnica a facturilor de la furnizori pt. prestatii diverse, precum si a platilor catre acestia verificarea zilnica a soldurilor din banca, casa si avansuri din trezorerie in lei incadrarea corecta a documentelor contabilizate pe venituri si cheltuieli Imbunatatirea permanenta a pregatirii sale profesionale si de specialitate Pastrarea confidentialitatii informatiilor si a documentelor legate de firma Utilizarea resurselor existente exclusiv in interesul firmei Respectarea prevederilor normativelor interne si a procedurilor de lucru privitoare la postul sau Adopta permanent un comportament in masura sa promoveze imaginea si interesele firmei Se implica in vederea solutionarii situatiilor de criza care afecteaza firma AUTORITATEA POSTULUI: Are acces la date financiare ale firmei Solicita si utilizeaza echipamentele/consumabilele puse la dispozitie de firma CUNOSTINTE NECESARE: Contabilitate romaneasca Utilizare programe de contabilitate Operare MS Office (Excel, Word ) APTITUDINI SI DEPRINDERI NECESARE: de calcul de comunicare de planificare si organizare a activitatilor specifice CERINTE PENTRU EXERCITARE: inteligenta atentie concentrata initiativa placere pentru lucrul cu cifre putere de concentrare rezistenta la stres CARACTERISTICI DE PERSONALITATE: rigoare, exactitate, conformism, corectitudine, spirit practic, amabilitate, perseverenta. 20
FISA POSTULUI DIRECTOR TEHNIC Titulatura postului: Director Contabil Titularul postului: Iustin Chelcu Organizatia: SC TITANIC GOURMAND SRL Titulatura postului imediat superior: Manager General Limite salariale: 2000-3000lei RELATII DE COLABORARE: cu personalul de executie al firmei RELATII DE REPREZENTARE: reprezinta firma fata de persoanele cu care intra in contact in interes de serviciu Data intocmirii: 20.09.2016 COD C.O.R.: 1.2.1./1210 Obiectivul specific al muncii:
organizarea activitatii departamenului tehnic; supervizarea activitatii personalului din cadrul departamentului tehnic; elaborarea programelor de modernizare tehnologica; dotarea tehnica adecvata activitatii societatii, oferirea de consultanta si consiliere tehnica de specialitate;
Conditii materiale ale muncii:
instrumente specifice activitatii de birou: laptop, imprimanta, fax, telefon mobil; masina de serviciu;
Sarcini si atributii ale postului de munca:
coordonarea activitatii departamentului tehnic, acordarea de consultanta si consiliere tehnica directorului general adjunct in vederea luarii unor decizii eficiente in ceea ce priveste organizatia; intocmeste ofertele de pret pentru consultanta tehnica; colaboreaza cu directorul general adjunct in vederea organizarii comisiei de receptie a proiectelor executate si verifica periodic in teren exactitatea datelor din procesele verbale de receptie; asigura intocmirea siuatiilor lunare a situatiilor de plata partiale sau definitive, pentru proiectele executate; asigura urmarirea proiectelor executate in ceea ce priveste incadrarea lor in permisele de executie (graficul de executie) si clauzelor contractul de executie a proiectului; verifica intocmirea corecta a devizelor proiectelor de executie pentru lucrarile contractate; asigura consultanta tehnica in alegerea solutiilor constructive in ceea ce priveste ofertele finale catre clienti; luarea de masuri in domeniul protectiei muncii sub aspectul instruirii personalului si examinarii asupra cunostintelor acestuia; 21
• Pregatirea necesara postului de munca:
de baza:superioare in domeniul tehnic de activitate; de specialitate: constructii; cursuri speciale: operare Pc, limbi straine, management organizational;
• Competentele postului de munca:
Cunostinte si deprinderi:
1. cunostinte tehnice in domeniul constructiilor; 2. cunostinte in domeniul managementului organizitonal; cerinte aptitudinale:
1. nivel de inteligenta: mediu - superior (capacitate de analiza si sinteza, judecata rapida);
aptitudini speciale:
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.
capacitate de a intelege mesajul verbal, scris; memorie dezvoltata, capacitate de retinere a informatiilor; usurinta in exprimare; flexibilitate in gandire; deductie logica; orientare spatiala; atentie concentrata si distributiva;
cerinte comportamentale:
1. rezistenta la sarcini repetitive si stres; 2. integrare in colectiv (sociabilitate); 3. mentinerea unei atmosfere colegiale si relatiile de munca (atat cu subordonatii cat si cu superiorii) - spirit de echipa; 4. promotor al schimbarii - spirit inovator, creativ; 5. responsabilitate personala; 6. echilibru comportamental; 7. cunostinte solide teoretice si practice; 8. comportament etic-moral in cadrul firmei; 9. eficienta profesionala; 10. receptivitate la solicitarile profesionale; 11. abilitati coordonare, planificare si organizare;
22
Conditiile postului de munca: 1. conditii fizice ale muncii - atat munca de birou cat si munca de teren (variatii meteorologice, zgomot); 2. program de lucru: 8 ore/zi, conform normelor interne ale organizatiei; probabilitate ridicata de prelungire in functie de necesitatile organizationale (cresterea numarului de contracte si a presiunii timpului in vederea finalizarii lor sau alte situatii exceptionale - consultanta si consiliere tehnica oferita directorului general adjunct in vederea valorificarii unor oportunitati de investitii financiare); 3. natura muncii: individuala si de grup; 4. deplasari: pe distante scurte si medii (obtinerea de informatii, aprobari, controlul si supervizarea executie proiectelor contractate); • Responsabilitati:
in raport cu alte persoane (angajati, subordonati) dar si colaboratori, potentiali clienti:
1. realizarea promta a tuturor sarcinilor ce-i revin; 2. finalizarea intr-un timp optim a tuturor proiectelor de executie;
in raport cu aparatura pe care o utilizeaza:
1. utilizeaza cu responsabilitate aparatura din dotare, fara abuzuri;
in raport cu produsele muncii:
1. realizarea la standarde de calitate si la termen a obiectivelor stabilite pentru departamentul tehnic;
in raport cu securitatea muncii dar si cu regulamentul intern:
1. respecta normele de securitate a muncii, precum si cele de P.S.I., protectia muncii si a mediului; 2. respecta normele interne stipulate in R.I., Contract Colectiv de Munca, Contract Individual de Munca, precum si confidentialitatea informatiilor cu care intra in contact si care sunt esentiale pentru organizatie; 3. sunt confidentiale urmatoarele informatii: situatia financiara a organizatiei, structura si continutul bancii de date;
privind relatiile cu colegii de munca, subordonati: 1. mentine relatii colegiale si colaboreaza cu ceilalti angajati ai firmei; 2. mentine relatii corecte si impartiale cu subordonatii si da dovada de politete in relatiile cu clientii;
23
3.3
Organizarea afacerii
Restaurantul are 6 angajati si toti au contract de munca pe perioada nedeterminata.Ca pregatire acestia au cunostinte de economie, contabilitate, specifice fiecarui post. In afara de initiatorii afacerii, managerii, și bucatar-sef(absolvent al unor cursuri de specialitate), restul angajatilor necesită unele calități dobândite în urma absolvirii unor cursuri de specializare(de exemplu ospătarii) Personalul necesar a fost identificat si recrutat prin intermediul anunturilor de mica publicitate. Testarea solicitantilor s-a facut cu scopul masurarii abilitatii si cunostintelor acestora prin demonstrarea practica a capacitatii indeplinirii sarcinilor. Pe langa testul de performanta, candidatii au trebuit sa indeplineasca si conditii de comportare, tact, tinuta si infatisare fizica. Candidatii au fost supusi unor examinari medicale amanuntite pentru a se verifica daca sunt apti pentru munca solicitata si pentru a se asigura protectia celorlalti angajati, a clientilor si a produselor realizate in cadrul restaurantului.
24
CAPITOLUL IV OPERAȚIUNI CONTABILE 4.1 Intenția Se înființează S.C . TITANIC GOURMND S.R.L. având 4 asociați ce aduc ca aport un capital social de 566200 lei, format din :
numerar,instalații frigorifice și cuptor–Iulian Șerban78500 lei
teren și clădire, proprietate personală–Bogdan Strujan 350000 lei
aparatură birotică și instalația termică–Adrian Gîrneț 131700 lei
mobilier și materie primă- Iustin Chelcu 6000 lei.
101.1 P+C 456
A+D
456 =101.1
566200 lei
211=150000 lei 212=200000 lei 213=128500 lei 214=14700 lei 301=3000 lei 512=70000 lei
25
4.2
Subscrierea portului asociaților
%=456
566200
211 A+D
211
150000
212 A+D
212
200000
213 A+D
213
128000
214 A+D
214
14700
301 A+D
301
3000
512 A+D
512
70000
456 A-C
4.3 Vărsare 101.1 P-D
101.1 = 101.2
101.2 P+C
26
566200
CONCLUZII În cursul exterciţiului financiar s-a realizat un profit brut de 5633,34 lei, impozitul datorat fiind de 901,33 lei, rezultând un profit net de 4732 lei. După înregistrările contabile s-a determinat un T.V.A de recuperat de 2408 lei.
27