Consells [1]..

  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Consells [1].. as PDF for free.

More details

  • Words: 1,012
  • Pages: 5
ESCRIURE UN CORREU ELECTRÒNIC Per escriure un correu electrònic, cal fer els següents passos:

1.- En primer lloc, entra en el teu correu electrònic. 2.- Ves a REDACTA o bé a NUEVO, o NUEVO MENSAJE. 3.- Se t'obrirà una caixa on tindràs vàries parts. En la part que posa Para, Per a, o

To, va l'adreça electrònica de la persona a qui vols enviar el missatge. 4.- A la part de CC, hi aniria una segona adreça per si vols enviar una còpia del mateix correu a algú. Tothom sap i veu les adreces electròniques de les altres persones a qui se li envia. 5.- A la part de CCO, hi anirà les adreces de les persones a qui vols enviar el mateix missatge. Entre elles no veuran les seves adreces a qui ho has enviat en aquesta part (sí les que poses a CC o a Per a), perquè en aquesta casella indica que les còpies que envies a les adreces corresponents no han de sortir en el missatge. Si has d'enviar un correu a molta gent, és MOLT RECOMANABLE, que usis aquesta casella. 5.- A Tema o Asunto, has d'escriure un títol del missatge que vas a enviar. No és obligatori omplir aquesta casella, però és MOLT RECOMANABLE, per educador. 6.- Després va la caixa on has d'escriure tot el cos del missatge. ATENCIÓ: Cada vegada que vulguis esciure en les parts anteriors, recorda de fer clic en la casella corresponent perquè qui mana és el cursor o punt d'inserció. 7.- Si vols enviar missatges amb fotos o documents, cal que facis clic al botó

Anexar o Adjuntar, i a la següent pantalla fer clic al botó Examinar per cercar la foto o el document (sigui en el disc dur del teu ordinador, o en algun suport d'enmagatzematge). Acceptes. 8.- Adjuntes i acceptes. 9.- Tornes a la pantalla principal per a poder continuar escrivint el cos del text del missatge. 10.- Si vols guardar una còpia del missatge que enviaràs, prèviament has de marcar l'opció Copiar en la Carpeta Mensajes Enviados, o bé Guardar una còpia.

11.- Una vegada has acabat d'escriure el missatge, assegura't que has escrit correctament les adreces a qui envies el missatge i fas clic a ENVIAR.

Consells per a un bon ús del correu electrònic -

Cal posar sempre: encapçalament (salutació), cos, comiat

-

Es millor escriure sempre frases curtes.

-

Cal ressaltar la informació important · amb negreta · amb un sagnat · amb el tamany de la font · mai amb majúscules

-

En general, cal fer servir sempre un mateix tipus de lletra (amb l’excepció que vulguis ressaltar la informació).

-

És millor no escriure amb colors.

-

És millor escriure frases curtes i procurar ser breu.

Exemple. En lloc de:

Tal i como estic fent a l’hora d’escriure aquesta frase que vosaltres esteu llegint en aquest mateix moment, en moltes ocasions hi ha qui abusa d’introduir als correus massa paraules que podrien ser eliminades sense alterar

significativament el missatge que volem transmetre al lector destinatari del nostre missatge. Podríem haver escrit: Elimina paraules que no siguin útils i construccions

estranyes. - Cal distribuir bé l’aire, és a dir, l’espai que teniu per a escriure el mail. Observeu les imatges:

Es tracta de dues versions del mateix correu electrònic. S’han desenfocat per a centrar-nos en la distribució de l’espai sense contingut. El segon mostra més claredat, en mostrar una distribució més equilibrada i facilitar la lectura. La netiqueta

La netiqueta és un conjunt de normes de cortesía que cal conèixer i respectar al món dels internautes.

-

Els missatges han d'anar sempre signats, és a dir, cal escriure el nom del remitent al final del text.

-

No s'han d'escriure missatges sencers amb lletres en majúscula. Escriure en majúscules equival a cridar en una conversa.

-

No s'ha de fer servir el correu electrònic per fer publicitat o intentar vendre algun producte. Aquests tipus de missatges són molt mal rebuts, especialment en els fòrums culturals, científics o educatius.

-

En les llistes de distribució, cal intentar evitar diàlegs personals entre dos usuaris que potser no interessen a la resta. Per enviar missatges personals cal adreçar-se directament al destinatari, i no enviar els missatges a tot el grup. Això pot passar per exemple quan envies un mail a molta gent per convidar-los al teu aniversari: potser poses missatges personals per alguns dels teus amics (a ells els agradarà que els llegeixin tots?). També pot passar que un amic teu respongui que no vindrà i ho expliqui i posi un “reenviar a todos”, creus que tothom ha de saber per què no pot venir?

-

Cal ser sempre molt respectuosos amb els altres usuaris, evitant insults o expressions ofensives.

-

S'ha d'evitar seguir la veta a cartes en cadena, piràmides i altres històries per l'estil, que també es donen en el món del correu electrònic.

-

Hi ha unes combinacions de caràcters que tenen un significat especial. S'anomenen "smileys" o "emoticones". Per exemple, això :-) és un somriure, i això :-( una expressió d'enuig (gireu el cap 90º portant l'orella esquerra cap a l'espatlla esquerra per veure-ho més clar).

-

A Internet conviuen diferents plataformes i sistemes operatius, en entorns lingüístics diferents, i això provoca que alguns usuaris tinguin problemes per a representar o llegir les lletres amb accents i altres caràcters com la ç o la ñ. Tingueu-ho en compte quan envieu missatges a les llistes de correu.

-

També us recomanem que us rellegiu un parell de vegades els missatges abans d'enviar-los: els textos breus, concisos i ben redactats fan de bon llegir!

També us vull donar un parell de consells referents a la seguretat:

- No respongueu mai a cap missatge on us demanin la vostra contrasenya o dades personals, encara que qui l'enviï digui ser l'administrador del sistema.

- Passeu sempre per un detector de virus els materials que us arribin adjunts a un missatge de correu electrònic. Els virus poden "encomanar-se" tant si són fitxers executables (.COM, .EXE, .BAT, .PIF, .DLL...) com documents d'algunes aplicacions (.DOC, .XLS, .SAM...).

.

Related Documents