UNIVERSITATEA DIN BUCUREȘTI FACULTATEA DE GEOGRAFIE
Climat temperat arid şi semiarid Coordonator, Prof. univ. Ionac Nicoleta
Student, Stan Adrian Sorin Anul II (Conversie Profesională Geografie)
București, 2019
1
Cuprins
1. Extindere latitudinală şi localizare geografică 2. Factori climatogeni: radiativi, dinamici (prezentarea mecanismelor de circulaţie globală sau regională a aerului implicate) şi fizico geografici (influenţe oceanice / continentale, ale formelor de relief etc.) 3. Caracteristici climatice principale: temperaturi medii anuale şi lunare. Amplitudini diurne şi anuale. Precipitaţii medii anauale şi lunare. Alte fenomene meteo. 4. Climogramele: climograma Péguy şi Walther Lieth pentru fiecare din cele trei staţii atribuite. 5. Tipuri de peisaje asociate.
2
1. Extindere latitudinală şi localizare geografică
Climatul temperat arid și semiarid este localizat în interiorul continentelor, de obicei la distanță față de vânturile umede ce bat din direcția oceanelor. De la vest la est, acest mediu se regăseste în America de nord, în regiunile de podiș și de la vest de Munții Cordilieri, America de sud, localizată în regiunile de la este de Munții Anzi și până la țărmul Atlanticului, Europa, cu precărede în regiunea de sud a Spaniei, Asia, cuprinzând China de Vest, deserturile din Asia Centrala (Kara Kum, Kazal-Kum), Mongolia. Acest tip de climat apare predominant în lungul raurilor de importanță majoră și în depresiunile unde vegetatia este relativ bogată, dezvoltându-se așezări și diverse culturi agricole.
Fig.1 Zonele temperate aride și semiaride
3
2. Factori climatogeni: forme de relief, dinamici
În ceea ce privesc factorii climatogeni, importantă este circulația aerului și formele de relief ce sunt prezente în acest areal climatic. Din perspectiva circulaţiei aerului, având în vedere zona climatică, masele de aer continentale polare temperate, sunt prezente tot timpul anului. Totuși, existenţa lanțurilor montane în calea vânturilor de vest în America de N şi de S) şi a celor de sud, din Asia, dar și distanţa foarte mare faţă de oceane cum este cazul Eurasiei şi Americii de N, absenţa vânturilor de est din America de S, determină scăderea accentuată a cantităţilor de precipitații până sub limita dezvoltării vegetaţiei de stepă. Din perspectiva reliefului, predomină în arealul climatic zone întinse de câmpii unde sunt prezente dunele de nisip de dimensiuni mari. Aceste zone au în componența lor microdepresiuni cu eflorescențe saline, culmi deluroase sau montane cu versanti și văi seci. O altă caracteristică a acestui mediu constă în văi și depresiuni unde pânza freatică se află în adâncimi reduse, vegetația este bogată, cee ace permite dezvoltarea așezărilor umane.
Fig. 2 Circulația maselor de aer-Europa
Fig. 3 Circulația maselor de aer-Asia
4
3. Caracteristici climatice principale
Caracteristica principală a climatului arid și semiarid este dată de fenomenul de uscare. Sunt înregistrate diferente considerabile dintre anotimpurile de vară și iarnă. Verile sunt lungi, calde și uscate, incluzând intervale scurte de precipitatii reduse (sub 100mm/an). Temperatura variază în funcție de sezon, vara, cu temperaturi cuprinse între 40-45˚C și iarna temperatura ajunge la -30 -40˚C. Vânturile specific acestui climat sunt vânturile de vest. Regimul termic cuprinde temperaturi medii anuale pozitive la majoritatea staţiilor meteo, valorile acestea înregistrând o fluctuație latitudinal şi altitudinal. Cea mai caldă perioadă este vara, temperaturile cresc frecvent peste 24oC la Balhaş și 14oC la Santa Cruz. Iarna sunt constatate valori medii termice în general negative -15oC la Balhaş, cu excepţia staţiilor aflate sub influenţa moderatoare a oceanului, 20oC la Santa Cruz. Continentalismul termic este foarte accentuat în partea centrală a Asiei, Balhaş, amplitudinea medie anuală a temperaturii aeruluieste de 39oC, iar temperaturile maxime absolute pot atinge valori de peste 40 -45oC. Temperaturile minime absolute pot coborî sub -40oC. Regimul pluviometric, în semestrul cald, deficitul de umezeală este foarte mare din cauza temperaturilor ridicate ale aerului şi cantităţilor mici de precipitaţii. Cantităţi medii anuale relativ mai ridicate în climatul temperat semiarid se înregistrează la sub 200 mm în climatul arid, 115 mm la Balhaş. În regiunile cu climat temperat semiarid, regimul pluviometric anual este caracterizat printr-o oarecare intensificare a căderii precipitaţiilor primăvara şi la începutul verii (aprilie, mai, iunie.
5
4. Climatograme
Analiza proiectului, se concentrează asupra orașelor San Diego, Baku și Kabul. Climatorgama Walter Lieth:
Fig. 4 Climatograma San Diego
Din această climatogramă, reiese faptul că precipitațiile cele mai mari sunt înregistrate iarna, iar în zilele călduroase de vară, asistăm la o scădere drastică, aproape de zero.
6
Fig. 5 Climatograma Kabul
În această climatogramă, recunoaștem caracteristicile generale ale climatului temperat arid și semiarid, însă lunile de iarnă înregistrează atat cantităși însemnate de precipitații în lunile de început de an, cât și temperature minime. În lunile de vară sunt înregistrate cele mai mici cantități de precipitații.
7
Fig 6. Climatograma Baku
În cazul acestei climatograme, se observă temperaturi ridicate în lunile de varăși precipitații scazute.
8
5. Tipuri de peisaje asociate
Peisajul climei temperate aride și semiaride este influențat de factori precum activitatea antropică, relief, flora și fauna. Din perspectiva activității antropice, localitățile importante sunt situate de-alungul văilor de scurgere permanentă de apă, însă se regăsesc orașe și la contactul dintre deșerturi și zonele montane, datorită debitelor izvoarelor din zonă. Principalele activități sunt legate de creșterea animalelor, cum ar fi: reni, iaci, cămile, iar în zonele bune pentru agricultură se cultivă orezul, bumbacul, etc. Din aceste zone se exploatează petrol. Datorită distanței față de zonele intens locuite, factorul antropic nu poluează considerabil. S-a constatat însă o intensificare a procesului de deșertificare. Animalele specific zonei s-au adaptat la modul de viață dur pentru a putea supraviețui. Printre speciile de animale, amintim: reptile, paienjeni,serpi, scorpioni, camile, gazele, antilope saiga, cai salbatici. Solurile sunt nisipoase, acestea contin o cantitate mare de săruri și sunt nefertile. Din punct de vedere floristic, perioada vegetative dureaza 1-2 luni (martie-mai) cand se dezvolta un număr restrans de plante xerofite: rogoz,ierburi țepoase, saxaul alb și negru.
Fig. 7 zonă din Afganistan
Fig. 8 San Diego
9
Bibliografie
Laura Comănescu, Alexandru Nedelea, Bogdan Mihai, Răzvan Oprea, Ileana Pătru. Dicționar de geografie fizică. Editura Corint, București, 1999 Clasificări climatice și schimbări climatice. Universitatea din București. Facultatea de Geografie. 2009 https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Hedwig_in_Washington/gallery http://www.iten-online.ch/klima/klimatabellen.htm https://en.wikipedia.org/wiki/San_Diego_County,_California https://en.climate-data.org/
10