Chestionar Calitatea Viettii

  • April 2020
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Chestionar Calitatea Viettii as PDF for free.

More details

  • Words: 670
  • Pages: 6
CHESTIONARUL SF-36 În 1997, a fost lansat un studiu prospectiv ale cărui obiective iniţiale au fost: (1) validarea unui instrument de măsurare a calităţii vieţii (instrumentul ales a fost chestionarul SF-36):  la nivelul populaţiei generale („sănătoase") şi  la nivelul pacienţilor hemodializaţi iterativ; (2) obţinerea de scoruri normative pentru starea de sănătate a:  populaţiei generale („sănătoase") şi  pacienţilor hemodilizaţi iterativ; (3)analizarea acceptanţei şi a comprehensibilităţii instrumentului ales; (4)compararea rezultatelor între cele două eşantioane. Chestionarul Short Form 36 (SF-36) este un instrument generic de măsurare a stării de sănătate, dezvoltat şi testat de New England Medical Center în cadrul Medicul Outcomes Study, care utilizează opt scale: funcţia fizică, funcţia socială, limitarea rolului (de cauză fizică şi emoţională), sănătatea mentală, energia, durerea somatică, starea generală de sănătate. Acest model are trei niveluri (Fig. 1.2): -36 de itemi (întrebări) -8 scale care agregă itemii -2 concepte generice care agregă scalele Dezvoltarea versiunii în limba română A fost realizată în conformitate cu instrucţiunile internaţional aplicate, cu recomandările şi sub controlul New England Medical Center, după cum urmează: 1. Producerea de traduceri în limba română; 2. Stabilirea validităţii prin compararea versiunilor originală (în limba engleză americană) şi cea română 3.Retroversiune şi reevaluarea validităţii prin compararea acesteia cu versiunea originală 4. Test pilot. Studiul a fost conceput ca multicentric prospectiv. Eşantionul de control a fost un eşantion randomizat multistadial; primul stadiu stratificat (eşantion reprezentativ pentru populaţia generală a României); vârstă >18 ani. Au fost analizaţi 1205 subiecţi de control sănătoşi (13 excluşi din cauza răspunsurilor incorecte/incomplete). Eşantionarea a fost realizată de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS), o agenţie specializată în testarea opiniei populaţiei. Pacienţii, în număr de 176, au fost triaţi din trei centre de hemodializă: Centrul de Hemodializă din Spitalul „Dr. Carol Davila", Bucureşti; Centrul de Hemodializă „Sarah", Braşov; Centrul de Hemodializă Iaşi. Opt pacienţi au fost excluşi din cauza răspunsurilor incorecte/incomplete. Aplicarea chestionarelor a fost realizată de operatori de interviu profesionişti (psihologii centrelor de hemodializă).

Analiza statistică Analiza psihometrică a fost efectuată prin calcularea coeficienţilor de corelaţie Pearson pentru validitatea convergentă şi discriminantă a întrebărilor şi pentru varianta egală a întrebărilor şi a coeficienţilor Cronbach-a pentru gradul de fidelitate al scalelor. Pentru compararea scorurilor la nivelul populaţiei generale şi al celei hemodializate; s-a efectuat analiza de regresie a celor mai mici pătrate. Într-un rewiev realizat de Garratt, Schmidt, Mackitosh şi Fitzpatrick (2002) pe un număr de 3921 de cercerări despre instrumentele de evaluare a QoL în boala cronică, publicate în perioada 1990-2000, s-a evidenţiat faptul că SF-36 este pe o poziţie net superioară faţă de celelalte instrumente generice utilizate în evaluarea QoL în boala cronică (tabel 1.4.). Tabel 1.4. Instrumentele de evaluare a QoL (din 3921 cercetări, 19902000)

Instrumentul SF-36 Sickness Impact Profile Nottingham Health Profile EORTIC QLQ-C30 QALY EuroQoL Health Assessment Questionnaire Quality of Wellbeing Scale Health Utilities Index WHOQOL Healthy Years Equivalent

Număr de utilizări 408 111 93 82 79 77 62 53 41 24 24

Fig. 1.2. Chestionarul SF-36

Fig. 1.3. Scorurile medii ale SF-36 la nivelul populaţiei generale şi deviaţiile la pacienţii hemodializaţi iterativ Rezultate Chestionarul a fost acceptat de 94.8% dintre pacienţi. Analiza psihometrică respectă criteriile de fidelitate şi validitate impuse unui chestionar de sănătate atât la nivelul populaţiei sănătoase cât şi la nivelul populaţiei hemodializate iterativ. Studiul a obţinut scoruri normative pentru populaţia generală. Scorurile obţinute la nivelul populaţiei hemodializate iterativ au fost semnificativ scăzute comparativ cu cele obţinute la nivelul populaţiei generale la nivelul a 7 din cele 8 scale (p<0.01 HD vs. control); singura excepţie a fost scala de sănătate mentală (Fig. 1. 3). SF-36 a fost validat la populaţia generală „sănătoasă" şi la pacienţii hemodializaţi iterativ; S-au obţinut scoruri normative pentru cele 8 dimensiuni (scale) ale stării de sănătate a populaţiei generale, nu şi pentru populaţia hemodializată iterativ; Prin calităţile sale (scurt, uşor de acceptat, sensibilitate înaltă), chestionarul SF-36 permite evaluarea percepţiei asupra propriei sănătăţi a pacienţilor cronici în general (chiar dacă etalonarea lui s-a realizat pe o populaţie de hemodializaţi) şi compararea acestei percepţii cu cea a populaţiei generale.

Related Documents

Chestionar
June 2020 10
Chestionar
August 2019 24
Chestionar Alimentatie.docx
October 2019 17