-1خلصه اجرايي: شركت تجارت الكترونيك كه فعاليت اصلي اين شركت صدور كارتهاي پرداخت الكترونيك و نصب پايانه هاي فروش در فروشگاه ها ميباشد. اين شركت اولين شركت تخصصي در زمينه تجارت الكترونيك و پرداخت الكترونيك است.و داراي تخصص هاي فني و تكنيكي در زمينه زيرساختهاي ارتباطي و فن آوريهاي شبكه هاي كامپيوتري و تجهيزات سخت افزاري و نرم افزاري مرتبط با اين تجارت و همچنين داراي تجربيات ارزشمندي در شناخت نيازمنديهاي مشتريان و بازار و ارائه خدمات ژرداخت الكترونيك مشتري پسند و منطبق با شرايط و قوانين جامعه ميباشد. محصولت اين شركت كارتهاي پرداخت الكترونيك و ارائه خدمات فروشگاهي ميباشد كه اين كار از طريق نصب پايانه هاي فروش ((POS صورت ميپذيرد.
-2توصيف و توضيح شركت: شركت تجارت الكترونيك كه فعاليت اصلي اين شركت صدور كارتهاي پرداخت الكترونيك و نصب پايانه هاي فروش در فروشگاه ها ميباشد. اين شركت اولين شركت تخصصي در زمينه تجارت الكترونيك و پرداخت الكترونيك است.و داراي تخصص هاي فني و تكنيكي در زمينه زيرساختهاي ارتباطي و فن آوريهاي شبكه هاي كامپيوتري و تجهيزات سخت افزاري و نرم افزاري مرتبط با اين تجارت و همچنين داراي تجربيات ارزشمندي در شناخت نيازمنديهاي مشتريان و بازار و ارائه خدمات ژرداخت الكترونيك مشتري پسند و منطبق با شرايط و قوانين جامعه ميباشد. محصولت اين شركت كارتهاي پرداخت الكترونيك و ارائه خدمات فروشگاهي ميباشد كه اين كار از طريق نصب پايانه هاي فروش ((POS صورت ميپذيرد. مشتريان شركت دوگونه ميباشند: دارندگان كارت) (CardHolderكه همان افرادي هستند كه درخواست كارت نموده و براي آنها كارت صادر شده است. پذيرندگان كارت) (Merchantكه همان صاحبان فروشگاه ها ميباشند كه براي آنها پايانه)پايانه هاي( فروشگاهي نصب شده است. توضيح محصولت شركت: كارتهاي پرداخت الكترونيك از نظر ماهيت به دو صورت نقدي) (Debitو اعتباري) (Creditميباشند.
در نوع نقدي با هر خريد و يا برداشت از دستگاه هاي خودپرداز از مبلغ كارت كاسته شده و دارنده كارت ميتواند با هر مبلغي كارت خود را شارژ نمايد و محدوديتي در سقف مبلغ كارت وجود ندارد. درنوع اعتباري،براساس اعتبار تعيين شده براي مشتري ،يك مبلغ به عنوان سقف اعتبار كارت مشخص شده و با هرخريد و يابرداشت از دستگاه هاي خودپرداز از اين مبلغ كاسته شده و در پايان هرماه صورتحساب تراكنشهاي انجام شده براي او ارسال ميشود و دارنده كارت با ژرداخت اين صورتحساب مبلغ مصرف شده را به حساب كارت بازميگرداند. ههاي فروشگاهي نيز از نظر ماهيت به دو صورت حقيقي و مجازي پايان تقسيم مي شوند. در نوع حقيقي پايانه هاي فروش به صورت فيزيكي بوده و در يشوند و دارندگان كارت با استفاده از اين فروشگاههاي واقعي نصب م پايانه ها اقدام به پرداخت هزينه كالهاي خريداري شده مي نمايند. در نوع مجازي پايانه هاي فروش جنبه فيزيكي نداشته و به صورت نرم افزاري ميباشند كه اين نوع پايانه ها به فروشگاه هاي اينترنتي و يا سايتهايي كه از طريق اينترنت اقدام به ارائه خدمات مينمايند تخصيص داده ميشوند و دارندگان كارت با مراجعه به اين سايتها و ورود شماره كارت و رمز اينترنتي،از طريق دروازه پرداخت اينترنتي)payment (getwayاقدام به خريد كال و يا دريافت خدمات مورد نياز خود مينمايند. در ژايانه هاي فروش حقيقي بايد يك شبكه از پايانه هاي فروش ميان فروشگاه هاي مختلف و مركز اصلي يعني شركت ايحاد نمود.كه اين كار با استفاده از خطوط مخابراتي ويژه و تجهيزات مناسب شبكه اي ميسر ميشود. همچنين براي ايجاد ارتباط ميان فروشگاه هاي اينترنتي وشركت يك web serverقدرتمند و طراحي يك دروازه پرداخت اينترنتي لزم و مورد نياز ميباشند. همهچنين جهت دريافت تراكنشهاي مالي كه توسط كارتهاي صادر شده شركت و يا پايانه هاي نصب شده توسط شركت)چه به صورت حقيقي و چه به صورت مجازي( انجام ميشود نياز به طراحي و پياده سازي يك Switchالكترونيكي كه مختص به شركت بوده لزم و ضروري ميباشد.كه اين Switchبه صورت نرم افزاري پياده سازي شده و بايد داراي قابليت تعامل مناسب و كارا با تجهيزات سخت افزاري بوده و همچنين بايد از سرعت قابل قبولي برخوردار باشد تا در هنگامي كه حجم تراكنشهاي صورت گرفته در واحد زمان) (TPSبال رفت ،دچار نارسايي نشود.
همچنين يك نرم افزار جامع مديريت كارت نيز مورد نياز ميباشد كه جوابگوي كليه نيازهاي مشتريان و شركت باشد؛مانند ثبت قرادادها ،ثبت اطلعات كارتهاي صادر شده و پايانه هاي نصب شده ،انجام ژردازشهاي مالي و صدور صورتحساب و گزارشگيريهاي مديريتي و كاربردي و ... اين نرم افزار بايد كليه نيازهاي تجاري در زمينه پرداخت الكترونيك رت كه با آنها مواجه خواهيم شد را پوشش دهد . به علت اينكه با مرور زمان به حجم اطلعات افزوده ميشود ،تجهيزات نرم افزاري و سخت افزاري به كار گرفته شده بايد از سرعت و كارايي قابل قبولي برخوردار باشند كه اين امر تنها با به كارگيري آخرين فن آوريهاي سخت افزاري و نرم افزاري و استفاده از سيستم هاي مديريت بانكهاي اطلعاتي قدرتمند امكانپذير ميباشد. با توجه به توضيحات ارائه شده دو نوع تخصص اصلي در اين زمينه حائز اهميت ميباشند: اول تخصصهاي تجاري مانند شناخت عميق نيازمنديهاي مشتري و بازار ميباشد. و دوم تخصصهاي فني كه شامل تخصصهاي نرم افزاري،سخت افزاري، شبكه و مخابرات ميباشد. شرك تجارت الكترونيك با داشتن ژيش زمينه و تجارب خوب تخصصي در زمينه هاي ياد شده و با داشتن نيروهاي متخصص به عنوان اولين شركتي ميباشد كه صرفا ً فعاليتهاي آن مختص به تجارت الكترونيك بوده و بر اين اساس محصولت و خدمات ارائه شده توسط اين شركت منحصر بفرد بوده و از كيفيت باليي برخوردار ميباشند.
-3بازار تحقيق و تحليل: با بال رفتن فرهنگ عمومي جامعه و همه گير شدن استفاده از اينترنت و همچنين به دليل وجود ترافيك سنگين درون شهري ،بسياري از مردم تمايل دارند قبوض خود را ازطريق اينترنت و از داخل منازل و يا محل كارخود ژرداخت نمايند تا اينكه بخواهند با مراجعه به شعب بانكها به صورت سنتي آنها را پرداخت نمايند. و همچنين به دليل مشكلت حمل پول نقد و نگهداري اسكناس ،پرداخت الكترونيكي به جاي پرداخت نقدي در هنگام خريد كال يا دريافت خدمات بسيار عاقلنه تر و ساده تر ميباشد. بنابراين بازار هدف ميتواند شهرهايي باشد كه داراي فروشگاه هاي متعددي بوده و همچنين تراكم جمعيت در آنها زياد ميباشد .و مردم اين شهرها تمايل به استفاده از خدمات الكترونيكي را دارا باشند. راهكارهاي بازاريابي:
در شهرهايي مانند تهران با تراكم جمعيت بال و همچنين وجود فروشگاه هاي متعدد در اين شهر،كه هم اكنون بسياري از مردم فاقد كارت اعتباري بوده ،ميتوان با به كارگيري راهكارهاي بازاريابي مناسب سهم خوبي از اين بازار را بدست آورد. در ابتدا ميتوان با انعقاد قرارداد با سازمانهاي دولتي كه داراي گستره خوبي در جامعه هستند كار را آغاز نمود ،به عنوان مثال سازمان آموزش و پرورش به علت گستردگي خوبي كه در سطح كشور دارد و همچنين به علت دارا بودن كارمندان متعدد ميتواند به عنوان يكي از مشتريان شركتي خوب قلمداد شود. براي جلب توجه اين نوع سازمانها ميتوان تسهيلت خوبي در نظر گرفت ،مثل ميتوان به موجودي كارت آنها سود تعلق داد و يا مبلغي كه از طريق كارتها صرف خريد كال نموده اند را به صورت اقساطي دريافت نمود. بعد از اينكه اينگونه سازمانها به عنوان مشتريان شركت شناخته شدند، اقدامات بعدي بازاريابي را ميتوان با سازمانهاي خصوصي بزرگ آغاز نمود و ژس از آن روي به كسب مشتري از ميان مردم عامه نمود و در اين ميان بر سهم خود از بازار افزود. همچنين با استفاده از رسانه ها و تبليقات موثر و بيان خدمات و محصولت منحصر به فرد ميتوان بر تعداد مشتريان افزود. در مورد جذب مشتريان پذيرنده كارت نيز در ابتدا ميتوان با فروشگاه هاي زنجيره اي بزرگ وارد مذاكره شد و همانند دارندگان كارت نيز با ارائه تسهيلت و خدمات ويژه نظر آنها را جلب نمود و سپس اقدام به انعقاد قرارداد و نصب پايانه در اين فروشگاه ها نمود. پس از بدست اوردن بازار درميان فروشگاهاي زنجيره اي بزرگ، فعاليتهاي بعدي را ميتوان برروي فروشگاه هاي كوچك كه از نظر تعداد بسيار زياد ميباشند،متمركز نمود و مشتريان متعددي را در اين ميان جذب نمود.
-4محل همانگونه كه قبل بيان شد به علت اينكه شبكه پايانه هاي فروشگاهي منتهي به شركت ميشوند ،محل شركت بايد در جايي باشد كه در انجا بسترهاي مخابراتي فراهم بوده و همچنين امكان ارائه خدمات به مشتريان در اسرع وقت وجود داشته باشد. به عنوان مثال در صورتي كه يكي از مشتريان كارت خود را گم نمود و يا يكي از پايانه هاي فروشگاهي دچار نقص فني گرديد بايد اين امكان وجود داشته باشد تا مشتري بتواند با مراجعه به امور مشتركين
درخواست صدور كارت جديد نمايد و يا در اسرع وقت بتوان پايانه اي را كه دچار نقص فني شده است تعمير و يا تعويض نمود. در صورتي كه دامنه فعاليت شركت فراتر از يك شهر باشد و مشتريان شركت واقع در شهرهاي مختلف باشند وجود نمايندگي در آن شهرها لزم و ضروري ميباشد.كه اين نمايندگيها نيز به نوبه خود ميتوانند اقدام به بازاريابي و ارائه خدمات به مشتريان واقع در شهر خود نمايند.
-5مديريت به دليل اينكه فعاليتهاي شركت از دو بعد فني و تجاري نيازمند تخصصهاي مربوط به خود ميباشند لذا ساختار مديريتي شركت نيز داراي دو بعد فني و تجاري است كه هركدام از مديران در زمينه اي كه در آن مشغول به فعاليت هستند بايد داراي تخصصهاي مربوطه باشند. بنابراين دو نوع مدير ارشد در شركت به شرح ذيل وجود دارد: مدير عامل :كه علوه بر دارا بودن قابليتهاي مديريتي و تجربه كافي در زمينه مديريت بازرگاني بايد داراي تخصص و تجربه كافي در زمينه مديريت فناوري اطلعات و تجارت الكترونيك باشد. معاون فن آوري اطلعات :كه بايد تخصصهاي لزم در زمينه سيستم هاي پرداخت الكترونيكي و تجهيزات سخت افزاري و نرم افزاري مربوط به اين تجارت را دارا باشد. ديگر پرسنل شركت به شرح ذيل ميباشد: مديران جزء :كه اين مديران مسئول اداره واحد هاي مربوط به خود هستند و بر اساس زمينه فعاليت آن واحد ،بايد داراي تخصص و تجربيات مفيد و كافي باشند. كارشناسان :كه جزء افراد باصلحيت ميباشند كه داراي تخصص و تجربيات قابل قبول مرتبط با فعاليت خود ميباشند. كارمندان :اين افراد مسئول انجام فعاليتهاي غير تخصصي و روزمره و كارهاي اجرايي ميباشند. بخشهاي شركت: جهت بهبود بخشيدن به كيفيت فعاليتهاي شركت و همچنين تسريع در انجام امور شزكت بايد به بخشها و واحدهايي تجزيه شود كه هر كدام از اين بخشها مسئول انجام و پيگيري فعاليت مربوط به خود ميباشند. شركت داراي بخشهاي ذيل ميباشد: تتت تتتتتت تتتتتتت) (IT
اين بخش مسئول ارائه خدمات فني وانجام فعاليتهاي تخصصي كه براي ادامه حيات شركت لزم و ضروري است ميباشد. اين فعاليت ها شامل نگهداري تجهيزات سخت افزاري و نظارت بر كارايي آنها ميباشد و ديگر فعاليت اين بخش توسعه و نگداري سيستم هاي نرم افزاري شركت ميباشد ،بدين معني كه در صورتي كه مشكلي در نرم افزار سازمان پيدا شود اين بخش مسئول رفع اين مشكل ميباشد و يا در صورتي كه نياز به تغيير در نرم افزارها بوجود آمد اين بخش مسئول انجام و پيگيري اين امور است. بنابراين بخش فنآوري اطلعات به دو واحد سخت افزاري و نرم افزاري تقسيم ميشود. تتت تتتت اين بخش مسئول كنترل گردشهاي مالي كه از طريق كارتهاي صادر شده و يا پايانه هاي نصب شده توسط شركت،صورت پذيرفته اند ميباشد به عنوان مثال اين واحد بايد تراكنشهايي را كه يك دارنده كارت در طول يك دوره انجام ميدهد و مبلغ موجودي كارتها را كنترل نمايد و در صورت و جود مغايرت ،در صدد پيگيري و رفع مغايرت برآيد. و يا در صورتيكه تراكنشهاي انجام شده برروي يك پايانه با مبلغ كل فروش آن پايانه مغايرت داشته باشد اين بخش بايد انرا ژيگيري نموده و مشخص نمايد اين مغايرت ناشي از چه بوده است و آنرا تصحيح نمايد. بنابراين اين بخش داراي دو واحد به نامهاي واحد مالي دارندگان كارت و پذيرندگان كارت ميباشد. تتت تتتت تتتتتتت: در اين بخش كليه امور مربوط به مشتريان مانند انعقاد قرارداد، اعتبارسنجي مشتري،تغيير رمز و خدمات ژشتيباني و ...انجام ميشود.واين بخش واسط ميان شركت و مشتريان است. تتت تتتتتتت ت تتتتتتتتت: وظيفه اين بخش بازاريابي و تبليغات ميباشد.
-6مالي در صورتي كه در سال اول توسعه بتوان 10درصد از سهم بازار را به خود اختصاص داد؛يعني با داشتن مشتريان دارنده كارت به تعداد يك ميليون نفر و در صورت انجام تراكنش برداشت نقدي به طور متوسط يك تراكنش به ازاء هر كارت در ماه ،به طور متوسط در هر ماه يك
يپذيرد و در صورت دريافت مبلغ 1000ريال ميليون تراكنش صورت م يتوان درآمد به ازاء هر تراكنش به عنوان كارمزد به طور ماهيانه م ناخالص حدود يك ميليارد ريال كسب نمود. و همچنين در صورت نصب ده هزار پايانه فروشگاهي و در صورتي كه سر جمع تراكنشهاي صورت گرفته به طور متوسط 5ميليون ريال در ماه باشد و نرخ كميسيون دريافتي براي خريد برابر 1درصد باشد ههاي بنابراين مي توان حدود 500ميليون ريال درآمد ناخالص از پايان فروشگاهي عايد شركت نمود. و در صورت توسعه شركت و افزودن بر تعداد مشتريان مي توان اين درآمد را به طور ماهيانه تا چهار برابر افزايش داد. ههاي ثابت و متغيير تخصيص اگر 50درصد از درآمد ناخالص را به هزين دهيم ،در سال اول حدود 9ميليارد ريال درآمد خالص نصيب شركت يتوان اين درآمد را با 49 يشود و درصورت توسعه در سه سال اول م م ميليار ريال در سال ارتقاء داد. هاي براي شروع كار -1هزينه هاي سرماي جهت فراهم نمودن بسترهاي فني و تخصصي و سازماندهي افراد و ه اوليه حدود مافزاري نياز به سرماي تافزاري و نر خريد تجهيزات سخ 10ميليار ريال ميباشد. ليست تجهيزات مورد نياز در جدول زير آمده است. قيمت كل قيمت تعداد نوع ردي )ريال( )ريال( ف 2.500.000 250.000 1000 دستگاه پايانه 1 .000 دستگاه فروشگاهي 600.000.0 300.000 2 دستگاه كارت زن ) 2 00 دستگاه (Embosser 200.000.0 1.000.000 200 خريد خطوط 3 00 خط مخابراتي ويژه 2.000.000 2.000.000 خريد تجهيزات 4 .000 .000 شبكه 120.000.0 4.000.000 30 خريد كامپيوتر 5 00 1.000.000 1000 1.000. كارتهاي خام 6 .000 000 ههاي نيروي انساني ليست هزين
نوع
ردي ف هها 1بازاريابي و نصب پايان 2 3
نفر ماه 200
بازاريابي و انعقاد قرارداد 200 كارت 200 صدور كارتها
مبلغ حقوق )ريال( 600.000. 000 600.000. 000 600.000. 000
ههاي ساختمان -2هزين نوع
ردي ف ساختمان اداري 1 2 3
بازاريابي و انعقاد قرارداد كارت صدور كارتها
نفر ماه مبلغ حقوق )ريال( 4.000.000 * 10 .000 20 500.000.0 7*10 00 3.000.000 10*15 .000
ههاي پرسنلي ههاي ثابت :هزين -3هزين نوع ردي ف 1مديران ارشد
2
2
مديران
5
3
كارشناسان فني
5
4
كارشناسان اداري
15
5
كارمندان
5
ههاي متغير -4هزين
تعداد
مبلغ حقوق )ريال( 32.000.0 00 45.000.0 00 30.000.0 00 75.000.0 00 12.500.0 00
نوع
ردي ف ههاي مصرفي )مانند 1هزين كارت ،پايانه فروش و (... 2هزينه آب ،برق ،تلفن ،گاز 3هزينه تعمير و نگهداري تجهيزات
-7خطرات بحراني
مبلغ متوسط ماهيانه )ريال( 80.000.000 20.000.000 50.000.000
به دليل تخصصي بودن اغلب فعاليتهايي كه در شركت انجام ميشود،درصورتيكه فرد يا افرادي كه داراي ژست كليدي در سازمان ميباشند اقدام به ترك شركت نمايند ممكن است اختللتي در روند حيات شركت ايجاد شود.براي جلوگيري از بروز اينگونه مشكلت ميتوان مستندات فني و تجاري بسيار دقيق و طبقه بندي شده اي را تهيه نمود كه بتوان با ارائه اين مستندات به ژرسنل جديد آنها را در اسرع وقت آموزش داد و جايگزين نمود. ريسك ديگري كه ممكن است ايجاد شود ،بوجود آمدن رقباي جديد در اين عرصه ميباشد كه با پي ريزي دقيق و قابل اطمينان تجهيزات نرم افزاري و سخت افزاري ميتوان توان ارائه خدمات را بال برد و با اين رقبا مقابله نمود. ريسكهاي موجود ديگر كه بسيار مهم ميباشد و احتمال زيادي در به وقوع پيوستن دارد سوء استفاده هاي مالي و كلهبرداريهايي است