Autocad Tarama Islemleri

  • Uploaded by: irdem denizcilik
  • 0
  • 0
  • December 2019
  • PDF

This document was uploaded by user and they confirmed that they have the permission to share it. If you are author or own the copyright of this book, please report to us by using this DMCA report form. Report DMCA


Overview

Download & View Autocad Tarama Islemleri as PDF for free.

More details

  • Words: 633
  • Pages: 7
BÖLÜM 11

11. TARAMA İŞLEMLERİ 11.1. BHATCH Çizim elemanlarına tarama işlemleri yapar. BHATCH komutu, çizimde bir nesnenin oluşturduğu kapalı alanı farklı desenlerle taramak için kullanılır. Farklı nesnelerden oluşan çizimlerde bir birini kesen parçalar farklı desenlerde taranır. Draw toolbar: Draw menu: Hatch Command line: Bhatch BHATCH komutu, girildiği zaman Boundary Hatch diyalog kutusu ekrana gelir. Bu diyalog kutusu ile tarama işlemi yapılacak nesnenin özelliklerine göre tarama işlemi yönlendirilir. Ekrana gelen diyalog kutusu ile Quick (hızlı), Advanced (gelişmiş) tarama işlemi yapılabilir.

Şekil 11.1. Tarama Diyalog Kutusu

Quick, bölümünde tarama işleminde kullanılacak desenin tanımlanması, desenin parça üzerindeki etkileri, nesne tanımlama, tarama deseninin nesne üzerindeki görüntüsü gibi alt seçenekler mevcuttur. Type: Type seçeneğinde User defined (kullanıcı belirtmek), Predefined (belirtilmiş), Custom (özel tarama) alt seçenekleri ile karşılaşılır. Custom ve User defined seçenekleri ile özel tarama deseni tanımlamak mümkündür. Predefined seçeneği tarama için gerekli farklı işlemleri tanımlamanıza olanak sağlar. Pattern: Bu bölümde tarama şablonu oluşturulur. Tarama şablonları AutoCAD2000 ile bölümler halinde sunulmuştur. Pattern bölümünde mevcut tarama şablonu görüntülenir. Faklı bir şablon kullanmak için görüntü alanı yanındaki sekmeye tıklanır. Burada bölümler halinde tarama şablonları yer alır.

Şekil 11.2. Tarama Tipleri

Şekil 11.3. ANSI Seçenekleri

Şekil 11.4. ISO Tarama Seçenekleri

Şekil 11.5. Diğer Tarama Seçenekleri

Şekil 11.6. Diğer Tarama Seçenekleri Swatch:

Desen

seçiminden

sonra

desenin

görüntülenmesi. Custom Pattern: Custom seçeneği tanımlandığı zaman aktif halde bulunur. Özel tarama şablonlarının tanımlanmasını sağlar. Angle: Tarama şablonuna verilecek açının belirlenmesi. Aynı desende birleşik, farklı parçaların taranmasında kullanışlıdır. Scale: Tarama çizgilerine verilecek skala değerini belirler. Relative to paper space: Sayfa boşluğuna göre sıralamak. Spacing: User defined Seçeneği ile aktif hale gelir. Tarama çizgileri arasındaki boşluk mesafesini belirlemek için kullanılır. Pick Points: Tarama bölgesinin tanımlanması. Taranacak bölgenin kapalı olması gerekir. Kapalı bölge içerisinde bir noktanın tanımlanması ile o bölgeye ait nesne elemanları kesik çizgi haline gelir.

Şekil 11.7. Tarama İşleminde Nesne Seçimi

Select Objeck (nesne seçme): Tarama bölgesinin seçilmesinin de nesne elemanlarını seçme yöntemi. Remove Island (ada taşıma): Nesne içerisinde bulunan adaların belirlenmesi. View Selections (seçim görüntüleme): Tarama sırasında seçilen nesnenin görüntülenmesini sağlar. Taranacak bölge seçildikten sonra View Selections seçeneğini tıklayın, Bhatch diyalog kutusu ekrandan gidecek ve seçili alanlar görüntülenecek. Komut satırında (diyalog kutusuna dönmek için ENTER tuşuna bas veya sağ tuşa tıkla) yazısı görünür. Inherit

Properties

(tarama

atama):

Daha

önceden

oluşturulmuş tarama sitillerinden birini kullanarak tarama işlemi yapar. Bhatch komutu girilir, Inherit Properties seçeneği tıklanır, önceden oluşturulan tarama seçilir daha sonra taranacak yeni bölge tanımlanır. Double (iki yönlü): User defined seçildiğinde aktif hale gelir. Tarama çizgilerinin iki yönlü olmasını sağlar. Composition (düzenleme) bölümünde, Assocative (birleştirmek), Nonassocative (birleştirmemek) seçenekleri yer alır. 11.2. ADVENCED (GELİŞMİŞ) TARAMA Bu bölümde, AutoCAD için gelişmiş tarama ayarları kullanılır. Birbiri ile bütünleşik çizimlerde nesne özelliğini tanımlamak birden fazla işlemden tasarruf sağlar. Island detection style (ada tipini ortaya çıkarmak) bölümünde tarama tipi belirlenir.

Şekil 11.8. Ada Tipi Belirleme Normal seçeneğinde en dıştan seçilen noktadan itibaren içeriye doğru nesnelerin bir dolu bir boş şeklinde taranmasını sağlar.

Şekil 11.9. Normal Tarama Uygulaması Ouater (dıştaki), seçeneği ile iç içe geçmiş nesnelerden seçilen en dış elemanın taranmasını sağlar.

Şekil 11.10. Ouater Tarama Uygulaması Ignore seçeneği ile seçilen en dış elemandan itibaren tüm nesnelerin taranmasını sağlar.

Şekil 11.11. Ignore Tarama Uygulaması

Şekil 11.12. Tarama Diyalog Kutusu Object Type (nesne tipi): Retain Boundaries seçeneği işaretlendiği zaman, Region (bölgesel), Polyline (birleşik çizgi) seçenekleri aktif hale gelir. Island detection Method (ada metodunu ortaya çıkarmak): Flood (taşmak), Ray casting (ışın değiştirmek). Flood seçeneği ile Island Delection Style bölümünde seçilen sitil aktif haldedir. Ray Casting seçeneğinde bu sitiller amaçlarını yerine getirmezler. Tarama işleminin seçilmesinden sonra PREVİEW sekmesine tıklanarak, tarama bölgesinin ön görünüşü ekrana gelir. OKEY sekmesine tıklayarak tarama işlemi tamamlanır. Tarama işlemini tamamlamayıp komuttan çıkmak için CANCEL sekmesini tıklayın. Tarama işleminin yapılabilmesi için tarama bölgesinin kapalı bir alana sahip olması gerekir. Tarama işlemi hakkında bilgi almak için AutoCAD2000 yardım komutu HELP sekmesi tıklanarak yardım alınabilir.

Related Documents

Autocad Tarama Islemleri
December 2019 14
Tarama 4
July 2020 4
Tarama 2
July 2020 6
Dosya Islemleri
December 2019 13
Tarama 5
July 2020 1
Mutlu Tarama
July 2020 10

More Documents from ""

December 2019 11
December 2019 20
December 2019 7
December 2019 10