BÖLÜM 6
6. ÇİZİMİN OLUŞTURULMASI AutoCAD2000
ile 2 boyutlu çizimler, resmi oluşturan değişik
özelliklerde nesnelerin bir araya gelmesiyle oluşturulur. Çizim nesneleri, bir resmin oluşturulmasının temelini teşkil eder. Çizim nesneleri, komut girme yöntemlerinden birisi kullanılarak güncelleştirilir.
Şekil 6.1. Draw Toolbar Menüsü 6.1. DOĞRU ÇİZİMİ 6.1.1. LINE Doğru çizme Line komutu ile doğru çiziminde verilen noktasal değerler 2 boyutlu olarak görüntülenir, Z boyutundaki düzlem nesnenin çalışma düzlemi olur. Line komutu ile çizilen doğrular sonsuz sayıdaki noktalardan meydana gelir. Farklı yöntemlerle noktasal doğruların tanımlanması mümkündür, komut satırından komut girme yöntemlerini kullanabilir, mouse kullanarak noktaları tanımlayabilir, nesne kilitleme yöntemi ile çizim hızlandırılabilir. Draw toolbar: Draw menu: Line Komut Satırı: Line
Şekil 6.2. Line Komutu İle Doğrular Çizme AutoCAD2000 ile geliştirilen Line komutunda SNAP TRACKING ile çizginin gideceği noktanın doğrultusunu kilitleme ve gideceğe mesafeyi kontrol etmek mümkündür. Line komutunda başlangıç noktasını seçer, diğer noktalar başlangıç noktasını sıfır kabul ederek tanımlanabilir. Command: _line Specify first point: Birinci noktayı tanımlayın. Specify next point or [Undo]: @100<0 (100 birim başlangıca 0 derece uzaklıkta) Specify next point or [Undo]: @100<270 (100 birim başlangıca 270 derece uzaklıkta) Specify next point or [Close/Undo]: @100<180(100 birim başlangıca 180 derece uzaklıkta) Specify next point or [Close/Undo]: c (doğruları kapatmak için Close girin) Bir nesne çizimi oluşturulduğunda veya bir nesne parçası tanımlandıktan sonra LINE komutu ile bir doğru tanımlamak istenir ve bu doğrunun başlangıç noktasının bir önce çizilen nesnenin son noktası olması istenirse LINE komutu girildikten sonra, mouse’un sağ tuşuna tıklamak veya ENTER tuşuna basarak bir önce çizilen nesnenin son noktası yakalanmış olur. Örnek: Aşağıda oluşturulan bir yay çiziminden sonra Line komutu ile bir doğru çizmek için, mouse’un sağ tuşuna basarak yayın son noktası yakalanmış ve line komutu ile çizime devam edilmiştir.
AutoCAD2000 ile bir yay çiziminden sonra bir doğru çizmek istendiğinde AutoCAD yayın son noktasının sahip olduğu açıyı koruyarak çizgiye devam etmek ister. Farklı yönde bir doğru veya gösterilen yönde bir doğru tanımlanabilir.
Şekil 6.3. Line Komutunun Kullanımı Command: _Arc Specify start point of arc or [CEnter]: Specify second point of arc or [CEnter/ENd]: Specify end point of arc: Command: _line Specify first point: Length of line: Line komutunu kullanırken değişik yöntemlerle çizim hızlandırılabilir. SNAP kilitleme tuşlarını kullanabilir, ORTHO tuşu ile dik doğruların çizimi daha pratik sağlanabilir. ORTHO seçeneği on (açık) olduğu zaman çizilecek doğrular başlangıç noktasına göre 90 derece olarak hareket edecektir. Mouse ile doğrunun gideceği yönü belirtip başlangıç noktasına olan uzaklığı tanımlayarak doğru oluşturulabilir.
LINE komutu ile doğru çizerken karşılaşılacak seçenekleri şu şekilde tanımlayabiliriz: Command: Line Specify first point: Line komutunu girdikten sonra başlangıç noktasını tanımlayın.
Specify next point or [Undo]: Doğrunun sonraki noktasını tanımlayın veya çizimi bir önceki duruma getirmek için, Undo seçeneğini girin. 6.1.2. MLINE Çoklu çizgi çizmek için kullanılır. Draw toolbar: Draw menu: Multiline Komut Satırı: mline MLINE komutu ile birbirine çeşitli mesafelerde paralel çizgileri çizmek için kullanılır. MLINE komutu ile oluşturulan çizgilerin her biri ayrı bir elemanı teşkil eder herbirine renk, çizgi tipi, çizgi kalınlığı vermek mümkündür. MLINE komutu ile çizime başlamadan önce çizim değişkenlerinin ayarlanması gerekir. MLINE komutu ile oluşturulan nesneler arasında kalan alana renk vb. özellikler verilebilir. MLINE komutu ile oluşturulan çizimlerin düzenlenmesinde MLEDIT komutundan yararlanılabilir. Mline komutu ile karşılaşılacak seçenekler. Options (seçenekler): Start Point (başlangıç noktası) Justification (doğrulama) Scale (ölçek) Style (sitil) Mline komutu ile çizilmiş bir örnek: Command: Mline Current settings: Justification = Bottom, Scale = 20.00, Style = Standard Specify start point or [Justification/Scale/STyle]: J Enter justification type [Top/Zero/Bottom] : Z Current settings: Justification = Zero, Scale = 20.00, Style = STANDARD Specify start point or [Justification/Scale/STyle]:(başlangıç noktasını tanımla) Specify next point or [Undo]: (sonraki noktayı tanımla)
Specify next point or [Close/Undo]: (çizimi kapat, veya sonraki noktayı tanımla) Specify next point or [Close/Undo]: (çizimi kapat, veya sonraki noktayı tanımla) Specify next point or [Close/Undo]: (çizimi kapat, veya sonraki noktayı tanımla) Specify next point or [Close/Undo]: (çizimi kapat, veya sonraki noktayı tanımla) Specify next point or [Close/Undo]: (çizimi kapat, veya sonraki noktayı tanımla) Specify next point or [Close/Undo]: (çizimi kapat, veya sonraki noktayı tanımla) Specify next point or [Close/Undo]: C (çizimi kapat, komuttan çıkmak için ENTER tuşuna bas)
Şekil 6.4. Mline Komutu Uygulaması 6.1.3. MLSTYLE Çoklu çizgi parametrelerini düzenler. Format menu: Multiline Style Komut Satırı: Mlstyle MLSTYLE komutu girildiğinde bir menü ekrana gelir. Burada mevcut
olan çoklu çizim sitillerinden yararlanılır veya yeni bir sitil oluşturulabilir. Yeni isim oluşturma, dosyadan çoklu çizim sitilleri çağırma işlemi yapılabilir. Güncel sitil değiştirilebilir. Şekil 6.5. Multiline Styles Diyalog kutusu MLSTYLE komutu ile açılacak menü ile çoklu çizim parametrelerinin ismini değiştirip, güncel olan parametreler değiştirilebilir. Element Properties seçeneği ile nesne elemanlarının özelliklerine ait paremetreler ayarlanabilir. Çizgi tipi, rengi, kaydırma mesafesi gibi değişkenler ayarlanır. Yapılan değişkenler aynı ekranda görüntülenir.
Şekil 6.6. Element Properties Diyalog Kutusu
Element Properties seçeneğinde renk değişkenlerini ayarlarken mevcut renkleri gösteren bir menü ekrana gelir. Buradan elementlerin renkleri istenen tonda seçilebilir.
Şekil 6.7. Select Color Diyalog Kutusu Multiline Properties seçeneği ile birleşme noktalarının gösterilip gösterilmemesi, çizgiler arasında kalan aralığın dolu olup olmaması gibi seçenekler ayarlanır.
Şekil 6.8. Multiline Properties Diyalog Kutusu 6.1.4. PLINE Bileşik çizgi oluşturmak için kullanılır. Draw toolbar: Draw menu: Polyline Komut Satırı: Pline Pline komutu ile bileşik çizgiler oluşturulur. Pline komutu girildikten sonra başlangıç noktasının tanımlanması gerekir. Seçeneklerden biri seçilebilir veya doğru çizmek için ikinci nokta tanımlanır. Pline komutunun en büyük özelliği çizim oluşturulduktan sonra tüm nesnelerin tek bir parça olmasıdır. Command: Pline Specify start point: (Başlangıç noktasını tanımlayın) Current line-width is 0.0000 (Güncel olan çizgi kalınlığı) Specify next point or [Arc/Close/Halfwidth/Length/Undo/Width]: Options: (Seçenekler) Next Point (sonraki nokta) Arc (yay)
Close (kapat) Halfwidth (yarı genişlik) Length (uzunluk) Undo (geri al) Width (kalınlık) Pline komutu ile bir doğru çizdikten sonra, Arc (yay) seçeneği ile çizime bir yay eklenebilir. Pline komutu ile çizim nesnelerinin kalınlıkları kontrol edilebilir. Başlangıç kalınlığı ile bitiş kalınlığına farklı değerler verilebilir. Çizimlerin köşelerinde oluşmasını istemediğiniz kırıklar için, resmi tamamlarken Close (kapat) seçeneğini kullanın. Pline komutu ile çizilen bir resimde nesneler birleşik özellik gösterir, nesneleri birbirinden ayırmak için Explode komutu kullanılabilir, ayrıca birbirinden bağımsız oluşturulan nesneleri birleştirmek için Edit Polyline komutunu kullanabilir.
Şekil 6.9. Explode Komutunun Kullanımı
6.1.4.1. Pline komutu ile bir doğru ve yay çizme: 1
Draw menü’den Polyline komutunu seçin.
2
Doğru çizmek için başlangıç noktasını tanımlayın (1).
3
Doğrunun bitiş noktasını tanımlayın (2).
4
Yay çizmek için A (Arc) modunu girin
5
Yayın bitiş noktasını tanımlayın (3).
8
Polyline komutunu tamamlamak için ENTER tuşuna basın.
Şekil 6.10. Pline Komutunun Kullanımı Pline komutu ile nesnelerin başlangıç ve bitiş noktaları arasındaki çizgi kalınlığını farklı değerlerde verilebilir. Pline komutu girildikten sonra başlangıç noktasını tanımlayın ve seçeneklerden, Width (kalınlık) seçeneğini girin. Başlangıç kalınlığını ve bitiş kalınlığını tanımlayın nesneleriniz belirlenen kalınlıklarda olacaktır.
Şekil 6.11. Pline Komutu İle Kalınlık Verme
Pline komutu ile oluşturulan nesnelere verilen farklı değerlerdeki kalınlıklar, çizimin çıktısını bir ploter veya yazıcıdan alırken çizgi kalınlıkları verilen değerlerde kağıt üzerine aktarır.
Şekil 6.12. Pline Komutu İle Oluşturulmuş Örnek Çizimler 6.1.5. LINETYPE Çizime yeni çizgi tipi ekler.
Linetype komutu ile mevcut çizime yeni çizgi tipleri eklenebilir, mevcut çizgi tipleri silinebilir. Format menu: Linetype Komut Satırı: linetype (veya transparent komutu için 'linetype kullanın) Linetype komutu girildiği zaman ekrana bir menü gelir, burada yer alan seçenekler ile oluşturulacak çizim nesnelerinin çizgi tipleri kontrol edilebilir. Normal bir çizimde Byblayer, Byblock, ve Continuous çizgi tipleri otomatik olarak yüklenir. Çizim esnasında yüklenmiş olan çizgi tipleri de ekranda görüntülenir.
Şekil 6.13. Linetype Manager Diyalog Kutusu 6.1.6.
LINETYPE
KOMUTU
SEÇENEKLER. Options (seçenekler): Linetype Filters (çizgi tiplerini filtreleme) Load (yükle) Current (güncel)
İLE
KARŞILAŞILACAK
Delete (silmek) Show Details or Hide Details (detayları göster veya gizle) List of Linetypes (çizgi tipleri listesi) Details (detaylar) LİNETYPE FİLTERS (çizgi tiplerini filtreleme) Bu seçenek ile karşımıza, alt seçenekler sunan bir menü çıkar. Show all linetypes seçeneği ile çizimde mevcut olan tüm çizgi tipleri görüntülenir. Show all use linetypes seçeneği ile çizimde kullanılan çizgi tipleri görüntülenir. Show all Xref dependent linetypes seçeneği ile Xref dosyalarına bağlı çizgi tipleri görüntülenir.
Şekil 6.14. Linetype Filters Seçenekleri 6.1.6.1. LOAD (yükle) Bu seçenekle AutoCAD2000 belleğinde mevcut olan tüm çizgi tipleri görüntülenir. Buradan istenen özelliklere uygun olan çizgi tipini seçerek çiziminize eklemeniz mümkündür.
Şekil 6.15. Load or Reload Linetype Diyalog Kutusu Eklemek istediğiniz çizgi tipini, farklı bir dosyadan yüklemek isterseniz. LOAD seçeneği ile görüntülenen FILE seçeneğini tıklayarak mevcut dosyalardan yararlanılabilir.
Şekil 6.16. Select Linetype File Diyalog Kutusu 6.1.6.2. CURRENT (güncel) Bu seçenek ile, listede bulunan çizgi tipleri güncel hale getirebilir. Eklemek istenilen çizgi tipi, seçtikten sonra CURRENT sekmesine tıklanarak daha sonraki çizimler için güncel hale getirilebilir. 6.1.6.3. DELETE (silme) Bu seçenek ile listede bulunan çizgi tiplerini silmek mümkündür. Silinecek çizgi tipini seçin ve Delete sekmesine tıklayın. 6.1.6.4. HIDE DETAILS (detayları gizle) Bu seçenek ile, çizgi tipleri hakkında genel bilgilere ait detaylar gizlenebilir veya görünür hale getirilebilir. Ekrandaki seçenek HİDE DETAILS ise detayların görüntülendiğini gösterir. Detayları gizlemek için ekrandaki seçeneği SHOW DETAILS seçeneğine getirin.
Linetype ekranında çizgi tipinin ismi ile birlikte Apperance seçeneğinde bir doğru üzerindeki etkisini görüntülenir.
Şekil 6.17. Linetype Ekranı Çizgi tiplerini object properties toolbar menüsünden yararlanarak ta değiştirebilir. Çizim esnasında yüklenmiş olan bütün çizgi tiplerini burada görmek mümkündür.
Şekil 6.18. Obcect Properties Toolbar Menüsünde çizgi Tiplerinin Gösterimi
GLOBAL SCALE FACTOR: Süreksiz çizgilerin boyutları ile ilgili skala faktörünü belirler. Skala faktörünün sıfırdan büyük sayısal bir değer olması gerekir. Skala faktörü büyüdükçe çizgi parçası sayısı azalır, çizgi boyutları büyür. CURRENT OBJECT SCALE: Bu seçenek daha sonra çizilecek objelerin süreksiz çizgilerinin skala faktörünü belirler. Daha önce çizilmiş objeleri etkilemez. Objelerin toplam çizgi skala faktörü Global ve Current skala faktörlerinin çarpımıdır. 6.1.7. LTSCALE Çizimdeki mevcut nesnelerin çizgi skala faktörünü değiştirir.
Sürekli olmayan çizgi tiplerinde çizgi boyları skala faktörüyle belirlenir. Dot (nokta), Dashed (kesik çizgi), Center (eksen çizgisi) gibi sürekli olmayan çizgilerin Global çizgi tip skala faktörü normal olarak 1’dir. Bu değeri değiştirerek çizim üzerindeki görüntüleri değiştirilir. Komut Satırı: ltscale (veya transparent komutu için 'ltscale kullanın) Komut girildikten sonra yeni skala faktörünü girmeniz istenir. Yeni değer 1’den büyük olursa mevcut süreksiz çizgilerin skala faktörü büyür. 1’den küçük değerlerde ise çizgilerin skala faktörü küçülür. Command: Ltscale Enter new linetype scale factor <1.0000>: (yeni skala faktörünü girin) Aşağıda farklı LTSCALE değerlerine sahip çizgiler verilmiştir.
Ltscsale=1
Ltscsale=5
Ltscsale=0.5 6.1.8. LWEIGHT Nesnelerin çizgi kalınlığını belirler Format menu: Lineweight Shortcut menu: Mouse çizim alanında iken sağ tıklayın açılacak menüden Options seçeneğini User Preferences seçeneğinden lineweight sekmesine tıklayarak açılacak menüden çizgi kalılığını belirleyin. Komut Satırı: lweight (veya transparent komutu için 'lweight kullanın) AutoCAD2000 ’in yeni özelliklerinden biri olan Lineweight komutu ile nesne kalınlıklarını çizim esnasında görüntülemek mümkündür. Burada seçilecek çizgi kalınlıkları standartlaştırılmıştır.
Şekil 6.19. Lineweight Settings Diyalog Kutusu Lineweight komutu girildikten sonra açılacak menüden çizgi kalınlığı ile ilgili değişkenler seçilir. Verilecek çizgi kalınlığı değeri mm veya Inc cinsinden olabilir. Tüm çizgi kalınlığı değişkenini (Default) ayarlamak için bir değer tanımlanabilir. Bu değer tüm çizimi etkileyecektir. Çizim alanında çizgi kalınlığının görüntülenmesini sağlamak için Display Lineweight kutusunu işaretli konuma getirin. 6.2. ARC Bir yay oluşturmak için kullanılır. Draw toolbar: Draw menu: Arc Komut Satırı: Arc
Command: _arc Specify start point of arc or [CEnter]: Yayın başlangıç noktasını veya merkez noktasını tanımlayın (T1). Specify second point of arc or [CEnter/ENd]: yayın ikinci noktasını girin veya seçeneklerden birini seçin (T2). Specify end point of arc: yayın son noktasını tanımlayın (T3).
Arc komutu girildikten sonra yayın başlangıç noktasını veya yayın merkez noktasını tanımlamamız gerekir. İkinci nokta olarak CE (Center) seçeneği ile yayın merkez noktasını tanımlayabilir, veya EN (End) seçeneği ile son noktayı tanımlayabiliriz. Komutu tamamlamak için ENTER tuşuna basılır. Arc komutunu girdikten sonra en son çizilen çizgi veya yaya, yay teğeti çizmek için ENTER tuşuna basınız.
Şekil 6.20. Arc Komutunun Kullanımı Options: Seçenekler: Start Point: Başlangıç Noktası Center: Merkez
Şekil 6.21. Arc Komutu Seçenekleri 6.2.1. ARC KOMUTU İLE KARŞILAŞILACAK SEÇENEKLER: •
3 Points: 3 noktanın arasına yay çizer
•
Start, Center, Angle: Başlangıç ve merkez noktası ile yayın dolduracağı
açının tanımlanmasını ister. •
Start, Center, Lenght: Başlangıç ve merkez noktası ile yayın açıklığını
ister. •
Start, End, Angle: Başlangıç ve bitiş noktası ile yayın arasını dolduracak
açının tanımlanması. •
Start, End, Direction: Başlangıç ve bitiş noktası ile yayın doğrultusunun
tanımlanması. •
Start, End, Radius: Başlangıç ve bitiş noktası ile yayın yarıçapını ister.
•
Center, Start, End: Yayın merkezini, başlangıç ve bitiş noktalarının
tanımlanması. •
Center, Start, Angle: Yayın merkezini, başlangıç noktasını ve aradaki
yayın dolduracağı açının tanımlanması. •
Center, Start, Lenght: Yayın merkezini, başlangıç noktasını ve yayın
açıklığının tanımlanması. •
Continue: Son çizilen yayın veya çizginin bitiş noktasından başlayan bir
teğet yayı çizer. 6.3. CIRCLE Dairesel çizimler oluşturmak için kullanılır. Draw toolbar: Draw menu: Circle Komut Satırı: circle Specify center point for circle or [3P/2P/Ttr (tan tan radius)]:
Bir nokta
tanımlayın veya bir seçenek girin. Options (seçenekler): Center Point (merkez nokta) 3P (Üç nokta) 2P (iki nokta) TTR—Tangent, Tangent, Radius (tanjant, tanjant, radüs) 6.3.1.
CIRCLE
KOMUTU
İLE
OLUŞTURULAN
FARKLI
ÇİZİMLER VE KOMUTLARIN KULLANILMASI 6.3.1.1 CIRCLE (CENTER) Merkez (Center) seçeneği ile çember çizme. Command: circle Specify center point for circle or [3P/2P/Ttr (tan tan radius)]: (çemberin merkez noktasını tanımlayın)
Specify radius of circle or [Diameter] <30.0000>: 25 (Çemberin yarıçapını tanımlamak için R yazıp yarıçap değerini girin. Çap değerini girmek için doğrudan değer girilebilir.)
Şekil 6.22. Center Seçeneği İle Yay Çizme
Eğer bir çizimde daha önceden tanımlanan mevcut değerle işlem yapmak isteniyorsa, direkt ENTER tuşuna basarak çizim hızlandırılabilir. Farklı bir değer girmek için, yeni değeri girip ENTER tuşuna basılmalıdır. 6.3.1.2. CIRCLE (3P) Üç nokta (3P) seçeneği ile çember çizme. Çizim alanı üzerinde üç nokta tanımlayarak çember oluşturma. Command:circle Specify center point for circle or [3P/2P/Ttr(tan tan radius)]: 3p Specify first point on circle: Çemberin 1. noktasını tanımla (P1) Specify second point on circle: Çemberin 2. noktasını tanımla (P2) Specify third point on circle: Çemberin 3. noktasını tanımla (P3)
Şekil 6.23. 3P Seçeneği İle Yay Çizimi
6.3.1.3. CIRCLE (2P) İki nokta (2P) seçeneği ile çember çizme. Çizim alanı üzerinde iki nokta tanımlayarak çember oluşturma. Command: _circle Specify center point for circle or [3P/2P/Ttr (tan tan radius)]: 2P Specify first end point of circle's diameter: (Çemberin 1. noktasını tanımla (P1) ) Specify second end point of circle's diameter: (Çemberin 2. noktasını tanımla. (P2) )
Şekil 6.24. 2P Seçeneği İle Yay Çizme 6.3.1.4. CIRCLE (TTR) Tangent, tangent, radyüs seçeneği ile çember çizme Çizim alanı içerisinde bulunan çember veya yay nesnelerine teğet çemberler çizimi için kullanılır. Command: _circle Specify center point for circle or [3P/2P/Ttr (tan tan radius)]: t Specify point on object for first tangent of circle: (Çemberin 1. noktasını tanımla. (P1) ) Specify point on object for second tangent of circle: (Çemberin 2. noktasını tanımla. (P2) ) Specify radius of circle <37.4732>: 60 (Çemberin yarıçapını giriniz.)
Şekil 6.25. TTR Seçeneği İle Yay Çizme 6.4. ELLIPSE ELLIPSE, komutu ile farklı parametrelerle elips çizmek için kullanılır. İzometrik çizimlerde, çember elips şeklinde görüldüğünden dolayı izometrik çizim moduna geçildiğinde, ELLIPSE komutu izometrik çember çizme seçeneği sunar. ELLIPSE komutu çizilen çemberi küçük yay parçaları şeklinde oluşturur, daha sonra PEDIT komutuyla birleştirilebilirler. Draw toolbar: Draw menu: Ellipse Komut Satırı: ellipse Command: Ellipse Specify axis endpoint of ellipse or [Arc/Center]: (Elipsin merkez noktasını girin) Specify other endpoint of axis: 20 (eksenin son noktasını girin) Specify distance to other axis or [Rotation]: (elipsi görüntülemek için komuttan çıkın) Options (seçenekler): Axis Endpoint (eksen son noktası) Arc (yay) Center (merkez) Isocircle (izometrik çember)
6.5. RECTANG Dikdörtgen şekiller oluşturma. Draw toolbar: Draw menu: Rectangle Komut Satırı: rectang or rectangle Rectang komutu ile tek hareketle dikdörtgen şekiller oluşturulabilir. Komut girildikten sonra verilen seçenekler ile nesneye değişik özellikler kazandırılabilir. 6.5.1. First Corner Command: _Rectang Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width](1) Bu seçenek ile dikdörtgenin birinci köşesini tanımlamanız istenir. Specify other corner point: Dikdörtgen için ikinci köşeyi tanımlayın. (2)
Şekil 6.26. İki Nokta Tanımlayarak Dikdörtgen Çizme 6.5.2. Chamfer Bu seçenek ile dikdörtgen şekle X ve Y eksenleri doğrultusunda, istenilen değerlerde pah kırmak mümkündür. Command: Rectang Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width]: c Specify first chamfer distance for rectangles <0.0000>: 5 Specify second chamfer distance for rectangles <6.0000>: 5 Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width]:
Specify other corner point:
Şekil 6.27. Rectang Komutunda Chamfer Seçeneğinin Kullanımı 6.5.3. Elevation Bu seçenek ile dikdörtgenin Z ekseni yönündeki yüksekliği tanımlanabilir. 6.5.4. Fillet Dikdörtgene verilecek Radius değeri tanımlanır. Command: Rectang Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width]: f Specify fillet radius for rectangles <0.0000>: 6 Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width]: Specify other corner point:
Şekil 6.28. Rectang Komutunda Fillet Seçeneğinin Kullanımı 6.5.6. Thickness Dikdörtgene Z ekseni yönünde kalınlık verir. Command: Rectang Current rectangle modes: Fillet=6.0000 Width=6.0000 Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width]: t Specify thickness for rectangles <0.0000>: 25 Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width]:
Specify other corner point:
Şekil 6.29. Rectang Komutunda Tickness Seçeneğinin Kullanımı 6.5.6. Width Dikdörtgene ait olan kenarlara çizgi kalınlığı tanımlanır. Command: Rectang Current rectangle modes: Fillet=6.0000 Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width]:w Specify line width for rectangles <0.0000>: 5 Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width]: Specify other corner point:
Şekil 6.30. Rectang Komutunda Width Seçeneğinin Kullanımı 6.6. POLYGON Eşkenarlı birleşik çizgilerle kapalı nesneler oluşturur. Draw toolbar: Draw menu: Polygon
Komut Satırı: Polygon Polygon komutu ile eşkenarlı birleşik çizgilerle farklı kenar sayılarında kapalı nesneler oluşturulur. Polygon komutu ile oluşturulan nesneler Polyline ile oluşturulan nesnelerin göstermiş olduğu özelliği gösterirler. Nesne düzenleme Edit Polyline komutu ile düzenlenebilir. Polygon komutu girildikten sonra eşkenar nesnenin kenar sayısı tanımlanır, nesnenin merkez noktasını tanımlayabilir ve Edge seçeneği ile eşkenar nesnenin kenar uzunluğu tanımlanabilir. Merkez nokta seçildikten sonra Inscribed in circle seçeneği ile tanımlanacak uzunluk ile oluşacak daireye dıştan teğet bir nesne oluşur, Circumscribed about circle seçeneği ile tanımlanacak uzunluk ile oluşacak daireye içten teğet bir nesne oluşur, Specify radius of circle seçeneği ile dairenin yarıçap değeri tanımlanır. Command: _Polygon Enter number of sides <6>: Specify center of polygon or [Edge]: Enter an option [Inscribed in circle/Circumscribed about circle] : Specify radius of circle:
Inscribed in circle
Circumscribed about circle
Şekil 6.31. Polygon Komutunun Kullanımı Options: (seçenekler) Center of Polygon (Eşkenar nesnenin merkezi) Edge (kenar mesafe)
6.7. SPLINE Bütünleşik eğrisel çizgiler oluşturur. Draw toolbar: Draw menu: Spline Komut Satırı: spline
Şekil 6.32. Spline Komutunun Kullanımı Options: (seçenekler) First Point (birinci nokta) Object (nesne) 6.8. DONUT İçi dolu çember oluşturmak veya halka oluşturmak için kullanılır. Donut komutu içi dolu çember oluşturmak için kullanılırken merkez noktasının 0 olarak tanımlanması ile halka yerine içi dolu daire çizilmesini sağlar. FILL değişkeninin değeri ON ise çizilen halka ve dairenin içi dolu, OFF ise içi boş görülür. Donut komutu ile oluşturulan bir halkanın çevresi yay parçalarından oluşur, kapalı bir bileşik çizgi şeklinde olduğu için PEDİT komutu ile değişiklik yapılabilir. Draw menu: Donut Komut Satırı: Donut Command: Donut Specify inside diameter of donut <10.0000>: 10 (Halkanın iç çapını girin) Specify outside diameter of donut <26.0000>: 25 (Halkanın dış çapını girin) Specify center of donut or <exit>: (Halkanın yerleştirileceği tanımla)
noktayı
Specify center of donut or <exit>: (Halkanın yerleştirileceği diğer noktaları tanımlayın veya komuttan çıkmak için ENTER tuşuna basın) Command: Fill Enter mode [ON/OFF] : off (Halkanın içi boş görünmesini sağlamak için OFF’ u girin.
Şekil 6.33. Donut Komutunun Kullanımı 6.9. BLOCK Seçilen nesnelerin bloklaşmasını sağlar. Draw toolbar: Draw menu: Block
Make
Komut Satırı: Block 6.10. BLOCKICON Autocad Release 14 ile birlikte oluşturulan blokların ön görüntüsünü görmek için kullanılır. Komut Satırı: Blockicon Enter block names <*>: Önceden oluşturulan blok ismini giriniz. AutoCAD2000, önceden oluşturulan blokların ön görüntüleri ile, güncelleştirmesini istediğiniz blokların isimleri için sizi harekete geçirir.