Departement Lerarenopleiding Garenmarkt 8 B – 8000 Brugge +32 50 47 09 70 +32 50 47 09 77
[email protected]
Tijdsindeling & fasering
Les doelen
Lesinhoud
1. Dagelijkse terugblik 5’
1
Herhaling les vroeger - nu A.d.h.v. speelgoed uit de speelgoedwinkel herhaalt de Lk A.d.h.v. vragen het belangrijkste uit de vorige les.
2. Oriëntatie 4’
2 3
Methode Didactische Activiteit Leerlingenactiviteit Organisatie
Leermiddelen
Instap
Bespreken identiteitskaart - naam - voornaam - nationaliteit - geboortedatum - geboorteplaats - adres - handtekening - geslacht Je vindt er dus allemaal belangrijke gegevens op over een persoon. Dit is dus een identiteitskaart van een persoon. Maar je kunt ook een identiteitskaart maken van een stuk speelgoed. En dat is wat wij nu gaan doen.
DA: neemt een aantal spelen uit de speelgoedwinkel Onderwijsleergesprek: Zijn dit spelen van vroeger of van nu? Hoe weet je dat? Welke spelen werden vroeger veel gespeeld? DA: toont een identiteitskaart. Jullie hebben dit waarschijnlijk allemaal al eens gezien. Wat vind je daar allemaal op terug? LA: vertellen wat er allemaal terug te vinden is op een identiteitskaart.
Toverkubus Bikkels Mikado Paardenspel Jenga identiteitskaart
DA: legt uit dat dit een identiteitskaart is van een persoon, maar dat je ook een identiteitskaart kan maken van bv. een stuk speelgoed.
Midden 3. Uitleg + 4. Begeleide inoefening 10’
2 3
Voorbeeld identiteitskaart stuk speelgoed In een spellendoos vind je materiaal om het spel te spelen en een gebruiksaanwijzing. De lk toont een gebruiksaanwijzing. Klassikaal wordt besproken wat er allemaal op staat. De Lk geeft ook
LA: vertellen wat ze in een spellendoos vinden LA: vertellen wat ze allemaal terugvinden op een
spellendoos gebruiksaan wijzing
Departement Lerarenopleiding Garenmarkt 8 B – 8000 Brugge +32 50 47 09 70 +32 50 47 09 77
[email protected]
extra uitleg over een aantal woorden die op de gebruiksaanwijzing staan. - naam van het spel - hoe ze het moeten spelen - wat de bedoeling is van het spel - de benodigdheden - het aantal spelers - de spelregels - de leeftijd Lk stelt samen met de lln een identiteitskaart op van de toverkubus a.d.h.v. de volgende vragen: - naam van het spel: toverkubus - spel voor binnen of buiten? voor binnen - spel vroeger of spel nu? spel vroeger - hoe spelen? de blokken draaien - bedoeling? Elke kant van de kubus moet uit 1 kleur bestaan - benodigdheden: toverkubus - spelregels: je mag de blokjes er niet uithalen - aantal spelers: 1 - leeftijd: vanaf 8 jaar 5. Zelfstandige verwerking 15’
4
Groepswerk: invullen identiteitskaart De lln worden in groepjes verdeeld. Elke groep krijgt een stuk speelgoed en bespreekt dit a.d.h.v. een identiteitskaart. Ze geven hierbij een antwoord op de volgende vragen: - naam van het spel - spel voor binnen of buiten? - spel vroeger of spel nu? - hoe spelen? - bedoeling? - benodigdheden - spelregels - aantal spelers - leeftijd
gebruiksaanwijzing DA: legt uit wat een aantal woorden inhouden
DA: We gaan nu een samen een identiteitskaart maken van een stuk speelgoed. Onderwijsleergesprek: Wat wil je allemaal weten over dit stuk speelgoed? Wie kent dit spel? Is het een spel voor binnen of voor buiten? Veronderstel dat je enkel dit speelgoed hebt, wat zou je er allemaal mee kunnen doen? Voor hoeveel spelers is dit spel gemaakt? Welke spelregels kunnen er zijn bij dit spel? DA: verdeelt de lln in groepjes van 4 of 5. Elk groepje krijgt een stuk speelgoed. LA: De lln onderzoeken wat ze met hun speelgoed kunnen doen, ze bedenken er een naam voor, … Ze noteren hun antwoorden op de identiteitskaart in hun werkbundel.
Groot voorbeeld identiteitskaart Bord Toverkubus
Werkbundel Bikkels Mikado Paardenspel Jenga
Departement Lerarenopleiding Garenmarkt 8 B – 8000 Brugge +32 50 47 09 70 +32 50 47 09 77
[email protected]
Slot 6. Evaluatie 15’
7. Terug- en vooruitblik 1’
5
Bespreking per groep De verschillende groepjes stellen hun speelgoed aan de andere groepjes voor. De Lk vertelt erbij hoe dit spel vroeger of nu wordt gespeeld.
LA: De verschillende groepjes stellen hun speelgoed voor aan de andere groepjes. Onderwijsleergesprek: Wie kent de echte naam van dit speelgoed? Wie weet hoe je dit spel moet spelen?
Bikkels Mikado Paardenspel Jenga
Spelen koppelen aan hun naam De lln nemen hun werkbundel. Ze verbinden elk spel met de juiste naam.
LA: vullen het werkblad in
Werkbundel
Aankondiging volgende les Je kunt spelen dus op veel verschillende manieren spelen. Denk maar aan Jenga je kunt met 3 spelers om ter vlugst een huisje maken met 1 kleur, je kunt een toren maken en elk om de beurt een blokje wegnemen…
DA: legt uit dat je spelen op verschillende manieren kan spelen
DA: zegt wat ze volgende les zullen doen Volgende les gaan jullie verder werken rond het thema speelgoed. Je zult leren hoe belangrijk samenspelen en spelregels zijn. (1-7. Feedback) kan bij elke lesfase
DA: stimuleert, motiveert, waardeert en corrigeert.